Показна безнаказаност

Покушението срещу Златко Баретата в центъра на София отново постави под съмнение способността на правителството да се бори с организираната престъпност

Прокуратурата започна досъдебно производство срещу неизвестен извършител за опит за убийство, извършен по начин и със средства, опасни за живота на мнозина
Прокуратурата започна досъдебно производство срещу неизвестен извършител за опит за убийство, извършен по начин и със средства, опасни за живота на мнозина
Прокуратурата започна досъдебно производство срещу неизвестен извършител за опит за убийство, извършен по начин и със средства, опасни за живота на мнозина
Прокуратурата започна досъдебно производство срещу неизвестен извършител за опит за убийство, извършен по начин и със средства, опасни за живота на мнозина
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Осъденият за разпространение на наркотици в София е без опасност за живота си.

Десет дни след като кадрите с опита за нападение с газов пистолет срещу Ахмед Доган и последвалата саморазправа с извършителя му на трибуната на националния форум на ДПС обиколиха световните агенции, България отново влезе във фокуса им - този път с реалното прострелване на една от знаковите фигури на местния ъндърграунд на "парадния вход" на Съдебната палата.

Златомир Иванов - Златко Баретата, беше прострелян четири пъти във вторник сутринта, докато отиваше на делото в Софийския апелативен съд, което се води на втора инстанция срещу него за организиране на престъпна група за разпространение на наркотици и за убийство. Ранен в крака беше и един от охранителите му, който отвърнал на стрелбата с пистолета си.

На мястото е имало и други граждани, включително журналисти, фоторепортери и оператори, отразяващи делото срещу Баретата, както и други заседания в Съдебната палата. (Едно от тях беше по искането за промяна на мярката за отклонение на нападателя на Доган - Октай Енимехмедов, когото Софийският градски съд остави в ареста с мотива, че може да извърши ново престъпление предвид дързостта на предишното).

Златомир Иванов беше откаран в "Пирогов" с прострелни рани в корема и краката, но без опасност за живота му, а след продължилата няколко часа операция от болницата уточниха, че е в "тежко шоково състояние вследствие на кръвозагубата и с увреждания на крайниците".

Прокуратурата смутена от дързостта

Веднага след покушението избухна пожар в таванско помещение в отсрещната сграда, известна като Търговски дом, което даде основание да се смята, че стрелците по Баретата са чакали в него появяването му и после са го запалили, за да прикрият следите си. Все още не е установено дали някой живее там. Един от съподсъдимите по делото - Валентин Луков, разказал пред журналистите, че във вторник Златомир Иванов за първи път е влязъл в Съдебната палата през централния й вход, допускайки, че други стрелци вероятно са го причаквали и на страничните входове. Защитничката му Мариана Тодорова посочи, че за последно е разговаряла с него неделя и той не й е съобщил за отправяни заплахи.

Софийската градска прокуратура започна досъдебно производство срещу неизвестен извършител за опит за убийство, извършен по начин и със средства, опасни за живота на мнозина, както и за причинен чрез взрив умишлен пожар. "Сериозно безпокойство и тревога буди възможността да се извърши такъв брутален акт на насилие в центъра на столицата, в район, в който са ситуирани основни държавни институции и обществени сгради, акт, извършен по начин, застрашаващ живота и здравето на много граждани", се казва в съобщението й.

Борисов и Цветанов: В ареста от първа до последна инстанция

"Винаги съм твърдял, че когато за извършено престъпление има присъда на първа инстанция, тези хора трябва да стоят в ареста. Това, първо, е здравословно за тях и за тяхното здраве. Ако той не беше под домашен арест, за да си ходи сам в Съдебната палата - хората, които се конвоират и не са под домашен арест, а са в следствения арест, отиват по съвсем друг път, със специална охрана, през вътрешния двор. Това е много лесно място за стрелба. Знае се в колко часа има съдебно дело" - така министър-председателят Бойко Борисов коментира покушението срещу Златомир Иванов. Такова беше обяснението му и след изчезването на т нар. братя Галеви след като Върховния касационен съд потвърди осъдителните им присъди. Премиерът тогава каза, че трябват законодателни промени, които да задължат съда задържа още на първа инстанция подсъдимия, ако той е признат за виновен: "Когато съдията тропне с чука и каже: От днес, от този миг, ти вече си затворник."

Подобна теза разви и вътрешния министър Цветан Цветанов след убийството на подсъдимия по делото срещу групата за отвличания "Наглите" Кирил Кирилов-Шкафа. Той я повтори във вторник и от Брюксел, където е заедно с новия главен прокурор Сотир Цацаров и правосъдия министър Диана Ковачева за разговори в Европейската комисия по въпроси на правосъдието и вътрешния ред. Преди седмица Парламентарната асамблея на съвета на Европа гласува оставането на постмониторинга за България по отношение на съдебната система.

Определяйки прострелването на Иванов като "фатален инцидент", до който не би се стигнало, ако е бил с постоянна мярка "задържане под стража", Цветанов изрази увереност, че разследващите ще положат максимален професионализъм и че

извършителите ще бъдат разкрити

"Това аз бих нарекъл най-бруталното посегателство дори не с оглед фигурата, а с оглед на мястото и показаното брутално съзнание за пълна безнаказаност, което, дай Боже, да успеем да ликвидираме", коментира главният прокурор Сотир Цацаров също от белгийската столица.

Проблемът с вижданията на Борисов и Цветанов за предотвратяването на показните стрелби посред бял ден и на оживени места е, че в действащият Наказателно-процесуален кодекс ( НПК) няма хипотеза обвиняем или подсъдим да бъдат държани в ареста, защото е налице опасност за живота им. А и полицията разполага с необходимите способи и методи в случаи на заплаха да предприеме необходимите мерки.

"Един ден ще имаме и напредък в корекциите на тази част на законодателството, особено, когато става въпрос за организирани престъпни групи", обеща в неопределен план премиерът във вторник. В същото време през мандата на ГЕРБ управляващите пет пъти са предлагали промени в НПК, a седем пъти парламентът го е променял, но нито веднъж в тази посока.

Делото

В началото на миналата година СГС осъди на 8 години затвор Златомир Иванов по обвинение за ръководене на организирана престъпна група за разпространение на наркотици в София. По делото бяха призовани десетки свидетели, като в хода му най-важните за обвинението се отказваха от показанията си в досъдебната фаза.

"Ако бях ценен за прокуратурата, трябваше да подсигурят защитата ми. За изминалата година и половина само аз знам какво съм преживял", заяви пред съда през юли 2010 г. един от тях - Марио Божков.

"Няма 2 лева хванати по това дело, има само хванати организатори, работници няма. Къде са ми парите, след като съм такъв лош? Нали си невинен до доказване на противното? Тук е точно обратното. По същата логика можеше да ме осъдят за притежание и разпространение на ядрено оръжие", коментира след присъдата Иванов.

В друго свое интервю (пред Миролюба Бенатова от bTV) заявява: "... Да предположим, че аз съм наркобос и контролирам нещо. Утре мен ме няма, всичко може да се случи и аз да бъда задържан. Значи, мен ме няма теоретично и от утре какво става? Край, оправихме нещата - няма наркотици, няма дилъри, няма наркомани, всичко е мирно и кротко в тая държава и тръгва по мед и масло.

Ако предположим, че аз съм наркобос, каква е моята задача? Моята роля би трябвало да е да не се стига до никакви ексцесии на улицата. Да няма претенции от други, които искат да започнат тоя бизнес".

Златко Баретата - от двете страни на закона

"Не съм ангел, но много от нещата, които се описват, не са така", казва за себе си Златомир Иванов, известен като Златко Баретата, в телевизионно интервю за Би Ти Ви през 2004 г.

Тогава отива сам в телевизията, за да покаже, че е на свобода, въпреки съобщенията, че е арестуван при полицейска операция, заедно с Антон Милтенов-Клюна, Христофорос Амантанидис-Таки, и Красимир Каменов-Къро, за притежание на наркотици. Твърди, че е извикан предния ден, за да дава показания и после е освободен. След интервюто е арестуван пред дома му. След време е пуснат.

Случаят е показателен за отношенията на Иванов с официалните власти - въпреки че е задържан неведнъж и е подозиран за разпространение на наркотици, поръчителство на убийства и кражби, досега срещу него няма влязла в сила присъда.

Златомир Иванов е роден на 15 октомври 1968 г. в Гурково. Завършва спортно училище в Стара Загора, където тренира борба.

Прякорът му идва от времето му като служител на Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ) към МВР между 1991 и 1993 г. Напуска в знак на протест след ареста на негови колеги в Хасково, влезли в сблъсък със сутеньори. Заедно с него отряда напускат Пламен Галев и Ангел Христов, известни като Братя Галеви, както и подсъдимият понастоящем Алексей Петров.

Показното прострелване на Златко Баретата във вторник пред Сметната палата напомни и за убийството през октомври 2004 на Дмитрий Минев-Димата Руснака, на метри от централната сграда на българското правосъдие. Нито едно от над 100-те знакови покушения през прехода не беше разкрито.
52 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • - 6
    • + 132

    Гръбнакът на организираната престъпност е пречупен. Този бисер го чуваме 18 години.

    А за правните идиотщини на Борисов и Цветанов - коментарът е излишен. Този начин на мислене е милиционерски.

    Нередност?
  • 2
    ghost.writer avatar :-|
    Freedom of Speech
    • - 2
    • + 60

    Кой може да докаже дали се борят против организираната престъпност?

    Нередност?
  • 3
    bogomiln avatar :-P
    bulgar
    • - 1
    • + 125

    Да излезе Веско Маринов и да запее химна.....

    Нередност?
  • 4
    ajsaider avatar :-@
    ajsaider
    • - 4
    • + 50

    Майната и на организираната ..
    Трябва да се преборят , да има спокойствие в селата ...

    Нередност?
  • 5
    birdman avatar :-P
    birdman
    • - 18
    • + 42

    ето какво си мисля - поръчителите и организатори на тая стрелба са един тракторист и един бивш агент на ДС с афинитет към лова . Това ми казва кристалната топка .

    Нередност?
  • 6
    npaine avatar :-?
    NPaine
    • - 1
    • + 51

    Баретата тук това ли намеква което аз си мисля че намеква:

    "... Да предположим, че аз съм наркобос и контролирам нещо. Утре мен ме няма, всичко може да се случи и аз да бъда задържан. Значи, мен ме няма теоретично и от утре какво става? Край, оправихме нещата – няма наркотици, няма дилъри, няма наркомани, всичко е мирно и кротко в тая държава и тръгва по мед и масло.

    Ако предположим, че аз съм наркобос, каква е моята задача? Моята роля би трябвало да е да не се стига до никакви ексцесии на улицата. Да няма претенции от други, които искат да започнат тоя бизнес".

    Нямало ли е най-малкото изслушване на тогавашния милиционерминистър по този въпрос?

    Нередност?
  • 7
    rkirov avatar :-P
    rkirov
    • - 6
    • + 95

    Само чуйте какъв идиотизъм - "Това е много лесно място за стрелба" става въпрос за булевард Витоша номер 1 центъра на центъра на България. Хора премиера казва , че това е много лесно място за стрелба :)))
    Е весело се живее при нас :)))

    Нередност?
  • 8
    gospodin avatar :-(
    Г-н D
    • - 1
    • + 57

    "...Покушението ... отново постави под съмнение способността на правителството да се бори с организираната престъпност..."

    Какво съмнение? Каква способност?
    Няма съмнение: липсва не способност, а НАМЕРЕНИЕ за борба с организираната и неорганизираната престъпност!

    В МВР и в съда явно битува невероятна посредственост и продажност, та затова разбойниците се чувстват в безопасност

    Апропо - в коя правова държава осъден престъпник от 2010 г. до момента ще си е у дома заради операция??!! Та в ония страни имат затворнически болници!

    Нередност?
  • 9
    johnnie1160 avatar :-P
    Johnnie
    • - 1
    • + 77

    "...Нито едно от над 100-те знакови покушения през прехода не бяха разкрити..",
    ееее, Капитал защо така бе? Имахме най-добрия главен секретар на МВР със сто награди от "партньорските служби". Сега, пък на власт е най-честния и почтен, интелигентен професионалист в МВР. А вие все с лошо...

    Нередност?
  • 10
    boyanv avatar :-|
    boyanv
    • + 68

    Спокойно :) Според последните социологически изследвания расте доверието на криминално проявените лица в полицията и съдебната система :)

    Нередност?
Нов коментар