А еврофондовете?

Системата се подобри, но без натиск отгоре ще забуксува. Преговорите за 2014 - 2020 г. пък ще чакат титуляри.

Томислав Дончев подобри значително системата за управление на европейски пари. Липсата на плавен преход към негов наследник обаче, може да я хвърли отново в хаос.
Томислав Дончев подобри значително системата за управление на европейски пари. Липсата на плавен преход към негов наследник обаче, може да я хвърли отново в хаос.
Томислав Дончев подобри значително системата за управление на европейски пари. Липсата на плавен преход към негов наследник обаче, може да я хвърли отново в хаос.    ©  Надежда Чипева
Томислав Дончев подобри значително системата за управление на европейски пари. Липсата на плавен преход към негов наследник обаче, може да я хвърли отново в хаос.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако системата на управление на еврофондове продължи да работи със засилващия се темп, с който го прави през последните две години, предсрочната оставка на това правителство не би била фатална. 2013 г. е последната в този период, в която може да се договарят средства, но за много от вече договорените ще започнат да изтичат двете години, през които те могат да бъдат усвоени. Ето защо темпът на разплащане и на договаряне трябва да расте. България така или иначе има за цел 65% изплатени средства до края на годината и всеки срив ще означава забавени или дори загубени пари.

Това обаче ще предполага администрацията да не се повлияе особено от политическата несигурност - нещо, което ще е трудно (особено за програми като "Конкурентоспособност", където и сега всичко върви бавно и минава през сума ти подписи). А дори и най-добрият администратор не може да замени политическото лице понякога, както казва министърът в оставка Томислав Дончев. "Един директор на дирекция не може да събере кметовете например и да ги накара да свършат нещо, което трябва. Не може нито да ги прелъсти, нито да ги натисне."

Но ако за изтичащия период проблемът е доста по-ограничен като ефект, за идващия тази дупка в управлението може да се окаже фатална. България е в средата на преговорите с Европейската комисия за периода 2014-2020 г., като е изпратила преговорните си позиции и чака отговор. Той трябва да дойде през март, когато ЕК очаква да се обсъдят предложенията за нуждите на страната, както и условията, които България ще поеме заедно с парите. Например в здравеопазването ЕК иска ясна стратегия как държавата предлага този сектор да стане добре управляван и икономически устойчив. Никой експерт, нито служебен министър не може да свърши това, защото става дума за дългосрочен ангажимент за икономиката на страната.

Също така предстои уточняването на приоритетни оси и проекти по различни оперативни програми, както и за коя колко пари ще отидат. Тези линии - между наука, иновации, образование, човешки ресурси и инфраструктура, също са политически и предпоставят пътя на развитие на България до 2020 г. Тъй като еврофондовете са основен източник на инвестиции в страната, подобни решения също може да чакат избрано правителство. Липсата на парламент също ще спъва приемането на Закон за управлението на средствата от ЕС и корекции в други закони, които са необходими преди подписването на договора.

Пролетта ще бъде ключов период за политическите преговори и по общата селскостопанска политика след 2014 г., които трябва да приключат до юни. След като има финансово споразумение за общия бюджет в следващия период, земеделските министри от държавите членки, ЕК и европарламентът трябва да постигнат съгласие по начините за разпределение на средствата като директни плащания и като инвестиционно финансиране. В последните месеци само в европарламента бяха внесени над 8 хил. предложения за поправки, отделни свои идеи имат и страните членки. От тези преговори зависи например какъв ще бъде таванът на плащания за едно стопанство. България досега подкрепя да има двойно по-нисък таван от настоящите 300 хил. евро и иска по-малко от 30% "зелени" субсидии.

Като се има предвид силата на земеделците, които накараха правителството да изтегли заем тази седмица и да уволни финансовия министър, преди самото то да падне, тези преговори не могат да бъдат подценявани. За да влезе в тях обаче, на което и да е ново управление ще му трябват поне няколко месеца, които България към момента няма. Това значи, че страната директно остава на заден план при бъдещите преговори.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vjacho avatar :-|
    Вячеслав Атанасов
    • - 16

    Поплачи си,поплачи си,ще ти олекне!

    Нередност?
  • 2
    bz avatar :-|
    bz
    • - 4
    • + 13

    [quote#1:"vjacho"]Поплачи си,поплачи си,ще ти олекне![/quote]
    Като гледам Вие плачете от 4 години под всяка статия.
    Сега ако се сбъднат мокрите Ви мечти и дойде Кунева/Пръмова на власт ще Ви гледаме сеира във форума.

    Нередност?
  • 3
    vjacho avatar :-|
    Вячеслав Атанасов
    • - 8
    • + 5

    [quote#2:"bz"]Като гледам Вие плачете от 4 години под всяка статия.
    Сега ако се сбъднат мокрите Ви мечти и дойде Кунева/Пръмова на власт ще Ви гледаме сеира във форума.[/quote]

    Аз и така съм доволен,че милиционерската шайка пусна властта за малко.Кунева не я мисли.Олигархията си е приготвила заместник,след като се разбра че този повече не става.Нас с Вас няма да ни питат,особено мене,за Вас не знам.

    Нередност?
  • 4
    jugozombi avatar :-?

    А ако системата на управление на еврофондове НЕ продължи да работи със засилващия се темп, с който го прави през последните две години? Това ще тежи на съветта и на манипулаторите от "Икономедиа", които лъгаха за цените на магистралите, за ползата от тях и прочие. Само безумци рушат вече работещи системи, вместо да ги подобряват.

    Нередност?
  • 5
    rurik avatar :-|
    THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
    • - 6
    • + 5

    Надявам се на изборите гласоподователите да подкрепят (най-после) политици предпочитащи ефективното пред ефектното харчене на еврофондовете и държавният бюджет.

    Нередност?
  • 6
    yotata avatar :-|
    йотата
    • - 2
    • + 6

    "...Един директор на дирекция не може да събере кметовете например и да ги накара да свършат нещо, което трябва. Не може нито да ги прелъсти, нито да ги натисне. ..."

    Може, може, ама ще се загубят възможностите за "политически" контрол и за "приставане" на опозиционни кметове към правилната политическа партия.
    Иначе казано - за порциониране, или айде по модернуму - за брокерстване.

    Достатъчно е да кажеш на кмета И НА НАСЕЛЕНИЕТО на общината му - "Кмете, падат ти се 10 милиона лева от баницата. Ако не ги усвоиш за подходящи проекти в интерес на населението в рамките на 4 години - гориш", и да видим дали няма да си счупи краката и на подчинените си тоя кмет. Щото хората ще знаят че от НЕГО ЗАВИСИ и ще мислят дали ще го слагат на втори мандат.

    Нередност?
  • 7
    clutch avatar :-(
    clutch
    • - 1
    • + 3

    [quote#6:"йотата"]Достатъчно е да кажеш на кмета И НА НАСЕЛЕНИЕТО на общината му - "Кмете, падат ти се 10 милиона лева от баницата. Ако не ги усвоиш за подходящи проекти в интерес на населението в рамките на 4 години - гориш", и да видим дали няма да си счупи краката и на подчинените си тоя кмет. Щото хората ще знаят че от НЕГО ЗАВИСИ и ще мислят дали ще го слагат на втори мандат.
    [/quote]
    Горе-долу и сега така става официално.
    Ала номера е, че после/или преди/ идват едни "окръжни" с указани точни фирми, готови за "усвояване" и се започва....една тухла се осчетоводява по три пъти, кубик бетон става самосвал бетон, двама общака с една лопата и една рулетка магически се преобразуват в "строително звено с бригадир, надзорник и геодезист"
    И доку-мента-лно всичко е ОК, чисто като планинска изворна вода.
    Дори и в сектор "култура" е свинщина-приятел, работещ в една от маститите продуцентски компании, ми показа с документи как /и това е най-малкото/ кроасан за 50 ст се осчетоводява за 1.80 лв!!!!!! Напълно законно!!!!!

    Нередност?
  • 8
    raimond avatar :-?
    Meister Eckhart
    • + 5

    Всички обекти , които Бойко открива се правят с европейски пари и заслугата да се усвояват средствата е най-вече на Томислав.
    Може и да е пресилено, но като се замисли човек, именно Томислав Дончев е човека благодарение на който Бойко ряза ленти 4 години.

    Нередност?
Нов коментар