🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Твърде много съвпадения

Връзките между кредитираните от КТБ компании са сложна плетеница от регистрации, подставени собственици, управители, контакти, счетоводители и одитори

Пренаселената пресечка на ул. Дебър 17 и ул Хубча 8 където съжителстват "Бромак", клон на КТБ и над 40 "несвързани" фирми с кредити от банката.
Пренаселената пресечка на ул. Дебър 17 и ул Хубча 8 където съжителстват "Бромак", клон на КТБ и над 40 "несвързани" фирми с кредити от банката.
Пренаселената пресечка на ул. Дебър 17 и ул Хубча 8 където съжителстват "Бромак", клон на КТБ и над 40 "несвързани" фирми с кредити от банката.    ©  Цветелина Белутова
Пренаселената пресечка на ул. Дебър 17 и ул Хубча 8 където съжителстват "Бромак", клон на КТБ и над 40 "несвързани" фирми с кредити от банката.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Представете си офис, в който се помещават клон на банка, няколко финансови къщи, фирми - собственици на хотели, автовносители, корабостроителница и стъкларски завод, малка фамилна авиокомпания и поне още десетина фирми. Ако ви звучи невероятно, добре дошли на столичната улица "Дебър 17" в жк "Красно село". Там не само че поне като регистрация всички тези бизнеси съжителстват начело с едноличното ООД на Цветан Василев "Бромак", но и за пред регулаторите много от тях се водят несвързани.

Разбира се, адресната регистрация сама по себе си не би могла да бъде доказателство за свързаност. Съвсем независими фирми спокойно могат да са наематели в офис сграда. В облака от фирми, финансирани от КТБ, обаче съвпаденията не спират дотук. Като сложен пъзел в тях се припокриват адреси, (подставени) собственици, управители, контакти, счетоводители и одитори. Връзките са просто толкова много, че изключват всяка вероятност да става дума за случайност, а не за общ контрол, прикрит именно за да няма натрапчива директна свързаност, при която банковият надзор да няма избор да не се задейства.

Адресите

Самият имот на ул. "Дебър 17" има интересни връзки с КТБ и Цветан Василев. Справка в Имотния регистър показва, че два имота на въпросната ул. "Дебър 17" с площ от по над 1000 кв.м и магазин с площ 145 кв.м още през 2003 г. са продадени от "Бромак" на "КВ-Реал" и са ипотекирани в КТБ. Самото "КВ-Реал" е регистрирано малко по-рано, като съдружници са Цветан Василев и Красимир Илиев - съосновател на "Бромак" (заедно с Василев и бившия депутат от ДПС Максим Димов) и изпълнителен директор на фалиралата банка "Славяни". Впоследствие ипотеката е частично заличена, а през 2009 КТБ купува част от офисите в сградата.

Сградата на ул. "Дебър 17" се намира на ъгъла с ул. "Хубча 8", като дори входът е от страната на пресечката. Тази близост с клона на КТБ вероятно обяснява и мащабния интерес от компании от третия етаж на "Хубча 8" към финансовите услуги на банката. Сред тях е и "Технологичен център - институт по микроелектроника" (ТЦ-ИМЕ), приватизирана през 2003 г. от "Бромак" и впоследствие акционер с близо 30% в КТБ, преди делът му да бъде прехвърлен на Оманския държавен фонд.

Сходни гнезда на фирми има на още няколко столични адреса. Такъв е ул. "Дамян Груев" 46 (до Медицинския колеж, зад хотел "Родина"), където наред с дъщерни на КТБ дружества като "Велдер консулт" (там е регистрацията и на споменатата "КВ-Реал" например) има още трийсетина компании, част от които са длъжници на банката. Според имотния регистър сградта е придобита от КТБ през 2006, няколко месеца по-късно е продадена на ТЦ-ИМЕ, което го ипотекира в банка за 5.1 млн. евро заем.

Имотът на ул. "Екзарх Йосиф" 65, където се помещават застрахователят "Витория" и охранителната фирма на банката "ДАР 02", също е собственост на КТБ. Друг популярен имот за регистрации - бл. 199 в Красно село, е собственост на "Евробилд проект" (самата регистрирана там), която продава апартаменти и офиси в сградата на различни свързани лица като "Интегрирани пътни системи", ТЦ-ИМЕ, както и на самия Цветан Василев. Преди да се продадат, много от обектите са ипотекирани в КТБ. Все още в сайт за недвижими имоти, където като лице за контакт е даден изпълнителният директор на ТЦ-ИМЕ и като партньор е посочена КТБ, се продават апартаменти и магазини в блока.

Лицата

Повтарящите се имена са не само в имотите, но и при управляващите и собствениците на разнообразните фирми. Разбира се, и тук има ръка разстояние, като рядко могат да се видят пряко свързани с ръководството на КТБ или с Цветан Василев лица. Въпреки това техните дългогодишни връзки с групата не са тайна и често допълват подозренията за свързаност.

А някои имат и съвсем преки връзки. Например Бисер Лазов е съдружник с Цветан Василев в "Естейд" и е в управата на "Мел финанс" заедно с банкера. Освен това той фигурира и в бордовете на редица пряко контролирани от Василев дружества като "Бромак финанс" и новият акционер в БТК - "Бромак телеком инвест". Лазов обаче е и в управата на редица официално несвързани с КТБ дружества като "Афлик-България", което пряко или чрез дъщерни дружества има съществени дялове във вносителите на Kia и Subaru, Б.Л. Лизинг, "Партнер лизинг", "Корабостроителница Русе". А тези дружества са обилно кредитирани от КТБ. По подобен начин Никола Киров от "Афлик" освен изпълнителен директор на инвестиционния посредник на Василев "Фина-С" е и в борда на "Дунарит".

Друга подобна линия от връзки осъществява изпълнителният директор на ТЦ-ИМЕ Теодора Танева. Тя заема този пост от приватизацията на дружеството през 2003 г., като освен това е и ръководител на отдел "Ценни книжа" във "Фина-С" от 1994 г. досега. Тя както и другите членове на борда Людмила Петрова и адвокат Мартин Апостолов се появяват и в още редица официално несвързани дружества като "Краун медиа" (собственикът на TV7 и BBT), партньори са с Ирена Кръстева в няколко дружества.

Често в свързани компании се назначават и други ключови служители на банката или финансовите къщи на Цветан Василев. Например до 2011 г. изпълнителен директор на "Хелт енд уелнес" АДСИЦ е Димитър Въртигов, който от 2000 г. е първо брокер, а после и директор "Корпортивни ценни книжа" в КТБ. При повечето финансирани от КТБ дружества обаче се ползват подставени лица с доста по-далечни или въобще липсващи връзки. Все пак много от тях се повтарят из различни свързани по други начини компании. Разбира се, най-чистата форма на избягване на каквато и да е свързаност би била всяко дружество да е собственост на различна офшорка и с различни управители, но, изглежда, броят на доверените лица е ограничен и трябва да се правят известни компромиси.

Контактите

Друга линия, която доказва връзки, са предоставените контакти за много от компаниите. Например често за дружества, финансирани от КТБ и приемани от нея и от регулатора за несвързани, е посочен телефон, съвпадащ с този, даден за контакт на "Бромак", "Фина-С", "КТБ асет мениджмънт" или друга официално контролирана от Василев компания.

Един от куриозните случаи е с предоставения мейл за контакт на цели 17 дружества - [email protected]. Адвокатът Мартин Апостолов е бил юристконсулт на КТБ от 2001 до 2004 г., а сега е в борда на ТЦ-ИМЕ, "Бромак инвест" и др. A fina-c.com е онлайн адресът на посредника "Фина-С"

Одиторите

Странно единомислие като за уж несвързани компании се проявява и при избора на независими одитори. От разгледаните в таблицата 107 дружества, много от тях не са одитирани, но 50 са се спрели на Николай Орешаров. Той е главен асистент в УНСС, собственик на счетоводна къща "Контадор", бил е председател на съвета по професионална етика към Института на дипломираните експерт-счетоводители. А освен това е и независим член на одитния комитет на КТБ от 2011 г., избран с гласовете на мажоритарния акционер Цветан Василев, който е и председател на комитета. Всичките тези 46 одита приключват с една и съща бланка, където се сменя само името на компанията - без никакви забележки, въпреки че много от дружествата от години трупат загуби и имат отрицателен собствен капитал.

Друго често срещано име сред одиторите на фирмите е Даниела Петрова. Тя е предшественикът на Орешаров на поста в одитния комитет на КТБ.

Счетоводителите

Не по-малко синхронен е и изборът на счетоводни услуги от несвъраните кредитополучатели на банката. От въпросните 107 фирми 34 са заложили на "Финансово консултиране" АД. Това е странно, тъй като счетоводната кантора е регистрирана през ноември 2011 г. и дори няма сайт. "Финансово консултиране" е регистрирано на пренаселения трети етаж на ул. "Хубча 8", а изпълнителен директор е Албена Андреева, която е и в управата на "Хедж инвестмънт България". В борда му е Бисер Лазов (за когото вече стана дума) и Божидар Миладинов, който е и в управата на "Хелт енд Уелнес" АДСИЦ.

70 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    robbie_williams avatar :-|
    robbie_williams
    • - 193
    • + 31

    Не ви ли е срам бе, Капитал? Вие се побъркахте с тези адреси, фирми, свързаности, не знам си още какво. Кого го интересуват адресите? Къде са ви доказателствата за твърденията и обвиненията, които поставяте, или тази статия има задачата да хвърли пепел в очите на хората. И това ли ви е логиката на Вас - кой на какъв адрес е разположен и не знам си още какво? То бива вашето медийни атаки, ама това вече тотално минава вскякави граници. А после имате претенции и да сте обективна медия! Наистина по-голяма атака към личност и финансова институция аз не съм виждам в нито една друга медия.

    Нередност?
  • 3
    palaviq avatar :-|
    palaviq
    • - 119
    • + 42

    До коментар [#1] от "epitaf":

    Разкошен изчерпателен коментар, разказващ всичко и обезсмислящ всякакъв по-нататъшен коментар относно коректността. Иначе за статията - какво да ви кажа, освен да ви благодаря за изчерпателната обиколка на София в стил "Бг мап":)Защото този пасквил по-горе не казва нищо повече. Излезе онзи , направи едно интервю, а вие написахте 300 измислени едни и същи, че и цели редове рубрики правите? Занимавате ни само с глупости, "ала Василев". От месец ви питам има ли кражба на пари от пенсионни фондове с цел финансиране на ВЕИ проекти и чии са те, или най-малкото незаконно купуване на облигации на ВЕИ собственици с парите на данъкоплатците за пенсии - нямам отговор. Чакам от сума ти и време и нищо.Какво ви става?От уважавана икономическа медия се превръщате в дребнаво завистливо реваншистко настроено сайтче. Така освен да си загубите читателите, нищо повече няма да стане.Жалко, жалко за хубавата медия ...А автора на това нещо - момче, ти онзи ден ли излезе от Факултета или изобщо не си учил там? Или си автор на свободна практика срещу 5 лева? Защото този фейлетон и толкова не струва.

    Нередност?
  • 4
    robbie_williams avatar :-|
    robbie_williams
    • - 121
    • + 30

    До коментар [#3] от "palaviq":

    Човек, не знам за теб, ама аз съм изключително възмутен от това, което се случва и излиза в тази медия в последните 3-4 дни. Как може такава злоба към когото и да било? Това толкова вече се набива на очи, че хората трябва да са слепи, че да не го видят и да не разберат какво се крие зад това, а именна - режисиран сценарий за нападение и очерняне.

    Нередност?
  • 5
    makaveli avatar :-|
    makaveli
    • - 24
    • + 74

    До коментар [#1] от "epitaf":

    Какъв ли би бил мотивът на даден човек да си зареже "работата", за да изпише толкова редове по повод на медия, от която е недоволен. Като не ти харесва - не чети изданията, така ще им отрежеш от парите, които получават за реклама, а дали "...същите тези "журналя" обидчиво се бъхтат в гърдите колко големи демократи и професионалисти са и громят другите "лоши"" нека всеки с глава на рамените прецени сам. Пожелавам ти и на теб здраве, късмет и най-вече повече разум!

    Нередност?
  • 6
    robbie_williams avatar :-|
    robbie_williams
    • - 80
    • + 21

    До коментар [#1] от "epitaf":

    Това е медийната действителност в България и по-специално в тази медийна група и за съжаление за мен това си е целенасочено, както става ясно и от самата статия. Гледах днес 4-5 статии излизат само в Капитал срещу банкера 4-те са точно от този автор, който ни гледа от снимката до статията и една е пише, че е от "Капитал". Човекът явно цяла седмица си е смукал от пръстите, че да събере някакъв материал по темата.

    Нередност?
  • 7
    palaviq avatar :-|
    palaviq
    • - 31
    • + 19

    До коментар [#5] от "makaveli":

    ами той точно за такива като теб говори - прочèти му внимателно думите - не може на едно интелигентно място, където не ти дават да си изкажеш мнението, да ти кажат по толкова нелеп начин "като не ти харесва , върви си". Много е тъпо така.

    Нередност?
  • 8
    palaviq avatar :-|
    palaviq
    • - 46
    • + 9

    До коментар [#6] от "robbie_williams":

    Не бе, то е цяла тенденциозна рубрика, която се премества от едното място на другото, просто нямат мяра и усещане докъде да спрат. Но никой не казва вярно ли сме пред угрозата да загубим парите си за пенсия, защото разни мениджърчета са ги вкарали в облигации на ВЕИ, коиот са губещи и дори могат да бъдат затворени.Ами сега като затворят 40% от ВЕИ, какво правим? Тия пари загубени ли са? Чувам за ужасно голяма сума, около 150 млн.

    Нередност?
  • 9
    makaveli avatar :-|
    makaveli
    • - 6
    • + 64

    За Капитал ясно, те имат сериозен интерес да провеждат тези проучвания. Но някой би ли желал да се изкаже по същество, т.е. по изнесените факти, защото те няма как да се подправят?

    Нередност?
  • 10
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 5
    • + 56

    По темата с влагане на спестявания/пенсионни отчисления в свързаните лица трябва пълно разнищване на въпроса, с акцент върху частните пенсионни фондове. Почвайте отсега, защото Исландия, Ирландия, Словения и Кипър още са в новините....

    Нередност?
Нов коментар