В дълъг отпуск

Директорът на агенцията по храните Йордан Войнов не е на работа заради проверка на прокуратурата

Йордан Войнов    ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Директорът на агенцията по храните Йордан Войнов е излязъл в дълъг отпуск заради започналата проверка от прокуратурата на поръчка за отдаване на дезинфекцията на турската граница на частна фирма. В момента неговата дейност се извършва от заместника му Венцислава Тасева, като самият Войнов каза, че няма да бъде на работа, докато държавното обвинение не изясни казуса-процес, за който няма краен срок.

"Златният гьол"

Преди няколко седмици бившият депутат от БСП Румен Петков обяви, че агенцията по храните е сключила договор за аутсорсинг за дезинфекция, извършвана по турската граница, със софийската фирма Пи Еф Си. Така компанията, която е била създадена малко преди участието си в държавния конкурс, обявен чрез покана в сайта на агенцията, трябваше да извършва дейност, позната сред шофьорите като преминаване през "златния гьол". За целта тя ще събира държавно определените такси - 4 лв. за автомобил и 20 лв. за камион, както и комисиона за работата си.

От агенцията обясниха прехвърлянето на дейността към частно дружество със странния мотив, че инспекцията по труда не им разрешава да наемат служители на граждански договор, а нямали свободни места за назначаване на такива по трудов договор. Оттам допълниха още, че фирмата ще работи срещу комисиона, която преди това е плащана на СИБанк" като такса за превод. След като обаче информацията излезе в публичното пространство, договорът с частната фирма бе светкавично развален. Няколко дни по-късно пък от прокуратурата съобщиха, че са се самосезирали по публикации в медиите и започват проверка на случая. Самият Войнов съобщи, че вече е дал обяснения за подписания договор.

"За да няма съмнения"

Вчера директорът на агенцията по храните Йордан Войнов съобщи, че е излязъл в дълъг отпуск (25 дни), за да няма "никакви съмнения и спекулации, че може да повлияе на проверката", извършвана от прокуратурата. Той каза още, че в случай че тя е по-дълга от взетите от него 25 дни, ще поиска и допълнително неплатен отпуск.

Войнов каза, че е взел сам това решение. В последните дни неофициални източници съобщаваха, че той може да бъде отстранен от поста си заради сключения договор, но на този етап няма оповестено такова решение от земеделското министерство.

Евентуални неустойки

Все още не е напълно ясно дали и до какви неустойки ще доведе развалянето на договора за дезинфекция на границата. Веднага след оповестяване на информацията от фирмата съобщиха, че ще си търсят правата в съда. Според агенцията по храните пък при прекратяването на договора агенцията по храните дължи неустойка, която е в двоен размер на направените инвестиции. Такива обаче е нямало, тъй като фирмата е работила само около седмица на единия от двата пункта на границата - Капитан Андреево.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    motochristo avatar :-|
    motochristo
    • - 2

    Посланието на заглавието и смисълът на статиета се различават доста.
    Той си е взел отпуск не за да се крие, а за да не влияе на разследването.
    Поне така излиза от статията.
    Какво искате да кажете с тази статия.

    Нередност?
  • 2
    agrotuz avatar :-|
    тимирут'
    • + 1

    Директорът на БАБХ и бивш шеф на НВМС отиде там, където му е мястото. Отпуск или уволнение - и двете са прекалено мек начин да го оставят да се измъкне. Да се хващат за ръка с бившия министър Мирко Пародията и да репетират как се пише "Именувам се... " в следствието. Историята с дезинфекцията е кокошкарска история на фона на другите "игри, които се играят във ветеринарното и в санитарното направления на агенцията. Ако се разбутат нещата, така ще замирише, че в Брюксел ще се стиснат за носа и има да се чудят с какви хора са се хванали. Но на Войнов това му е предназначението - да е довереник на министъра си, все пак връзките водят чак до студентската скамейка в Стара Загора преди повече от 20 години.

    Нередност?
Нов коментар