Рокада в агенцията по храните

Досегашният зам.-директор на институцията Венцеслава Тасева ще я ръководи

Венцеслава Тасева бе зам. директор на агенцията по храните, преди това ръководеше дирекция в земеделското министерство.
Венцеслава Тасева бе зам. директор на агенцията по храните, преди това ръководеше дирекция в земеделското министерство.
Венцеслава Тасева бе зам. директор на агенцията по храните, преди това ръководеше дирекция в земеделското министерство.    ©  Надежда Чипева
Венцеслава Тасева бе зам. директор на агенцията по храните, преди това ръководеше дирекция в земеделското министерство.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Досегашният зам.-директор на агенцията по храните Венцеслава Тасева заема поста на подалия оставка титуляр на ведомството Йордан Войнов, съобщиха вчера от правителствената пресслужба. Рокадата се случва след скандала с отдадения на частна фирма "златен гьол" на турската граница, заради който тече и проверка от прокуратурата. Тасева беше очакван кандидат за ръководител на ведомството, като преди дни земеделският министър Иван Станков официално обяви, че ще я номинира. Все още няма яснота кои ще са заместниците в агенцията, като неофициални източници сочат, че единият от тях вероятно ще бъде директорът на пловдивската агенция по храните Теодора Севова.

Рокада след скандал

Рокадата в ръководството на ключовата агенция по безопасност на храните се случва на фона на публичен скандал. Преди няколко седмици бившият депутат от БСП Румен Петков съобщи, че агенцията е прехвърлила на частна фирма въведената заради открити огнища на шап задължителна дезинфекция на граничните пунктове с Турция. За дейността, известна сред шофьорите като преминаване през "златния гьол", транспортният сектор е плащал по 20 лв. на камион и 10 лв. такса за обслужване на фирмата, стана ясно от думите на Петков. След като и прокуратурата се зае със случая, първоначално директорът на агенцията Йордан Войнов излезе в дълъг отпуск. Няколко дни след това пък премиерът Марин Райков съобщи, че "следва да подаде оставка", което стана още в рамките на същия ден.

Новото назначение

Още докато Войнов беше в отпуск, неговите функции се изпълняваха от заместника му Венцислава Тасева. Тя беше назначена временно на поста директор на агенцията след оставката му, като още тогава неофициално се говореше, че Тасева ще бъде и постоянен титуляр. В края на миналата седмица земеделският министър Иван Станков съобщи, че ще предложи Тасева за ръководител на институцията заради дългогодишния й опит, а вчера от правителствената пресслужба съобщиха официално, че премиерът Марин Райков е издал заповед за назначението й. Тасева е завършила ветеринарния институт в Стара Загора, като е работила в редица институции, свързани с контрола на храните. По време на мандата на бившия земеделски министър Мирослав Найденов тя беше директор на дирекцията за здравеопазване на животните и контрол на храните в министерството, а след създаването на агенцията по храните в края на 2010 г. стана заместник-директор в новата структура и отговаряше за ключовите ресори "Контрол на храните", "Граничен контрол" и "Здравеопазване и хуманно отношение към животните".

Неяснота около заместниците

След повишението на Венцеслава Тасева агенцията по храните остава засега с един заместник-директор - Тенчо Тенев, който отговаря за лабораторните дейности и растителната защита. В съобщението на правителствената пресслужба не се посочва дали ще има друг заместник в агенцията. Информация за структурата не дадоха и от самата агенция. Според неофициални източници обаче предстои назначението на нов заместник, като е вероятно постът да бъде зает от ръководителя на агенцията по храните в Пловдив Теодора Севова.

Агенцията по храните обединява контрола върху всички хранителни продукти в страната - "от полето до трапезата". Създаването на институцията, която включи няколко различни администрации преди това, беше дълго очаквано от бизнеса, но още с първите й крачки започнаха редица критики, свързани с дейността. В коментари от последните дни представители на фирмите в сектора казват, че очакват смяна на подхода на работа в институцията - намаляване на административния натиск върху фирмите и "качествен" контрол на продуктите на пазара чрез повече лабораторни изследвания.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    euronymous avatar :-|
    Euronymous
    • + 1

    Новите министри ги смляха

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
Нов коментар