🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Борба за "златната" локва

Агенцията по храните избра фирма, която да събере милиони от такса дезинфекция. Но след критики обеща да прекрати договора

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

По-малко от месец издържа един от най-съмнителните договори на агенцията по храните. Процедурата беше задвижена в последните дни на кабинета "Борисов" и бързо, непрозрачно и с недоказано основание държавата прехвърли на малка току-що регистрирана софийска фирма дейността по дезинфекция на турската граница.

Така дружеството можеше да получи приход от няколко милиона лева годишно срещу организиране на евтина и проста дейност, позната в транспортния сектор с кодовото име "златния гьол". След критики на политици и въпроси на медии в четвъртък изпълнителният директор на агенцията по храните Йордан Войнов обяви пред БНР, че договорът ще бъде прекратен. Така след шум сделката я няма, но и никой няма да поеме отговорност за сключването ѝ.

Става въпрос за задължителната дезинфекция на превозните средства, идващи от Турция. Историята накратко - агенцията по храните открива, че няма как да назначи служители на границата, които да я извършват, нищо че вече го е правила над година. И организира седемдневен конкурс, обявен в началото на март.

На него се явяват четири компании, като победителят е Пи Еф Си, еднолична собственост на Лидия Любенова. От дружеството съобщиха във вторник, че от около седмица са започнали работа на пункта Капитан Андреево, а на другия граничен обект - Лесово, все още не работят.

Касичка "шап"

През 2011 г. заради откритите случаи на шап в няколко бургаски села бе въведена дезинфекция на автомобилите и камионите, преминаващи границите с Турция. Причината е, че според анализите на агенцията по храните заболяването е пренесено в България именно от южната съседка, където имало няколко огнища.

Въпреки че според изказванията на бившия земеделски министър Мирослав Найденов дезинфекцията трябваше да отпадне през есента, това не се случи, тъй като агенцията по храните прецени, че все още има риск. Така на границите имаше наети от администрацията 25 служители, които извършваха дейността срещу държавно определени такси - 4 лв. за автомобил и 20 лв. за камион. По данни на агенцията през миналата година са събрани над 9.1 млн. лв. такси от преминаващите на пунктовете Капитан Андреево и Лесово.

През това време колите и камиони са плащали допълнително само банкова такса, която според агенцията по храните е била 1 лев. Според собственичката на "Пи Еф Си" Лидия Любенова това е комисионата за лек автомобил, а за камиони банковата такса към СИБанк е 10 лева. Логиката на Любенова е следната- преди да аутосорсне дейността, държавата е взимала 20 лева за дезинфекция, но в тази такса влизат и разходите, и заплатите на служителите. В същото време банката взима 10 лева комисиона.

Това, което частната фирма предлага, е да поеме дейността, като превежда на държавата чисти 20 лева на камион, а с парите, които преди са отивали механично в банката (въпросните 10 лева), да извършва цялата дейност по дезинфекцирането на камиони и 1 лев за леките автомобилите, като поема всички разходи, които преди е правила държавата.

Абсурдно основание

През март агенцията по храните, без да го обяви публично, е решила да наеме частна фирма, която да извършва дезинфекцията. От ведомството преди дни обясниха пред "Капитал", че аутсорсингът се прави, защото не могат да наемат служители, които да се занимават с тази дейност. През миналата година хората, които са извършвали дезинфекция на границата, работели на граждански договор.

Инспекцията по труда обаче дала предписание, че това не може да продължава по този начин, казаха от агенцията по храните. Същевременно пък от ведомството на Йордан Войнов не можели да наемат и лица на трудов договор, тъй като нямали отпуснат щат. На въпрос защо не са поискали увеличението му (това става с промяна в устройствения правилник по решение на правителството - бел. авт.), оттам обясниха, че и затова имало пречки, но не дадоха повече подробности.

Опиши ми "дезинфекция"

Конкурсът за избор на компания, която да извършва дезинфекцията, не е бил обявен под формата на обществена поръчка. Агенцията е публикувала на сайта си в началото на март обявление, че набира оферти, като е даден седемдневен срок за събиране на предложения. Към кандидатстващите за дейността няма почти никакви изисквания - те трябва да предоставят данни за регистрация на фирма, обороти и описание на "начина на извършване на дейността".

Именно въпросното описание е ключово за избирането на победител. В самата обява на агенцията е казано, че най-доброто предложение ще се избере по два критерия. Единият е "най-пълно описание на извършване на дейностите", а вторият е "най-добри предложени преференции във връзка с дейността", като и за двата е предвидено точкуване от 1 до 10. Обявеният конкурс привлича вниманието на четири компании- "Булрат", Пи Еф Си, "Люнея" и "Кройтер фарма".

Сред тях за победител е избрана компанията Пи Еф Си, която е еднолична собственост на Лидия Любенова според данните от Търговския регистър. Дружеството е с предмет на дейност търговия и консултантски услуги. Любенова има и участие в "Счетоводна къща Баланс 2003" според регистъра ДАКСИ. Самата Пи Еф Си е основана през февруари 2013 г., като е регистрирана по ДДС на 21 март, т.е. преди това е имала оборот под 50 хил. лв. годишно, в ДАКСИ няма данни за наети служители.

Два пункта, два "гьола", 56 служители

Договорът с Пи Еф Си е бил за пет години или по-малко, ако дезинфекцията отпадне като мярка. Управителят на Пи Еф Си Лидия Любенова каза, че се е явила на конкурса, тъй има дългогодишен опит във финансовата сфера и е запозната с дейностите по събиране на такси за държавни институции. Тя обясни, че пунктовете ще се обслужват от 56 души, като ще се наемат и досегашните служители, занимаващи се с дезинфекция на границата, които работели към агенцията по храните.

Така излиза, че противно на логиката при аутсорсинг на дейност държавата е съумявала да извършва една дейност с над два пъти по-малък персонал, отколкото частно дружество.

Договор с потенциал за милиони

По закон държавните такси за дезинфекция на автомобил са 4 лв., за автобус или камион - 20 лв. Касова бележка, с която "Капитал" разполага, обаче показва, че извън държавната такса от 20 лв. частната компания е събирала и 10 лв. за обслужване на камион. Което годишно прави 2 млн. лв. само от товарните превозни средства (при около 16 хил. камиона на месец). Отделно на ден минават по 1000 леки автомобила и десетки автобуси, които също плащат за минаване през "златния гьол".

Преди дни доскорошният депутат от БСП Румен Петков изчисли, че месечно фирмата взима от такси по половин милион, т.е. за година би имала приход от 6 млн. лв. А като разход - въпросният препарат, както и заплати и осигуровки за служителите си. Петков обяви още, че също разполага с документ, според който при 20 лв. такса за дезинфекция се събират допълнително и 10 лв. за обслужване, или 50% от таксата. По думите на бившия депутат информация по казуса ще бъде предоставена на прокуратурата. Същевременно в отговор на тези обвинения директорът на агенцията по храните Йордан Войнов съобщи пред агенция "Фокус", че досега държавната такса е събирана от банка на границата, която не е правила никакви инвестиции за разлика от избраната сега фирма, която ще наеме персонал и ще плаща консумативите.

Пред в. "Труд" пък Войнов съобщава, че комисионата на фирмата не е 50%, както твърдял Румен Петков, а 25%.

Така, ако посмятаме малко, излиза, че за пет години компанията би имала приход от порядъка на 20 - 30 млн. лв. Дори да приемем, че на двата пункта е трябвало да работят въпросните 56 души и да взимат високи за региона заплати, например разходът за един за заплата и осигуровки да е 1000 лв. месечно, то на година това значи под 700 хил. лв. при потенциален приход от 5-6 милиона.

Епичен край

"Ще прекратя този договор заради обвиненията в корупционни практики. Тези пари минават през банка, която само събира комисионни, без да влага нищо. Но ще върна старата ситуация. Ще върна гражданските договори. Мисля, че конкурсът е направен публично, въпреки че не е по ЗОП", каза Войнов в четвъртък.

От разказаното дотук се вижда най-малко, че избрана в спорно състезание фирма е можела да спечели милиони. По-едрият въпрос обаче е кога държавата ще "дезинфекцира" механизма си за сключване на договори.

19 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rhj53394435 avatar :-@
    rhj53394435
    • - 1
    • + 55

    Във всяка нормална страна държавата сама си събира таксите. Само тук мутрите от СиБанк са се страстнали с администрацията и касират здраво комисионни от всяко едно плащане. Толкова нито едно правителство не успя да направи една електронна система за държавните плащания! Явно подкупите са сериозни. Мислете за кого гласувате!

    Нередност?
  • 2
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • + 37

    Договорът е прекратен. Кой ще плаща неустойките?

    Нередност?
  • 3
    birdman avatar :-|
    birdman
    • - 3
    • + 26

    Важното е че вече собственичката на фирмата е милионерка а в регионалната държавна здравна инспекция в Аскю някой е станал много богат !

    Нередност?
  • 4
    epoc avatar :-|
    epoc
    • - 1
    • + 31

    Интересна ситуация:

    1. Каква е логиката Сибанк да взема различна комисионна за една и съща услуга - 1 лев на кола и 10 лева на камион?
    2. Фирмата събира повече пари и държавата трябва да е доволна, независимо, че хората ги дерат с по 50% за частната фирма на такса, която няма как да бъде избегната (странен паралел, ама да се сещате за задължителна такса избор на екип в болниците?).
    3. По стар български обичай правим такъв конкурс, който да бъде спечелен както на комисията й скимне.
    4. Естествено договорът е сключен в последния възможен момент.

    И проблемът не е, че гербавите са спретнали тази каша, проблемите са, че това е стандартното поведение на администрацията. Всяка една от четирите точки е проблем, който не трябва да се допуска, иначе смърди на корупция.

    П.П. Всъщност има ли разлика, дали няколкото милиона ще ги прибере банката или частна фирма, че се е възмутил депутата? Щото от неговите думи разбирам, че е недоволен, че фирмата май не му се е отчитала, ако е искал да промени тази ситуация, да го е правил, докато е бил в парламента.

    Нередност?
  • 5
    dimdim avatar :-|
    Дим Дим
    • - 1
    • + 23

    Основният проблем е дали трябва да я има тази локва? Дали шофьора ще го дере с такси държавна институция, банка или фирма е абсолютно едно и също. Не беше ли същата агенция която твърдеше, че шапа е дошъл от диви прасета и после мислеха да слагат огради, за да не влизат в страната? Какво общо има тука кола и тир?

    Нередност?
  • 6
    cnn avatar :-|
    cnn
    • - 1
    • + 21

    [quote#0:"Капитал"]за пет години компанията би имала приход от порядъка на 20 - 30 млн. лв.[/quote]
    Идва новата фирма и казва: На държавата ще плащаме, колкото е плащано едно време, ние ще вземаме таксата за банката. Ако се запази старото статкво, то тези пари трябва да влязат в СИБанк. Е, кой не разбра, че всъщност атаката срещу новата фирма идва от СИБанк? Независимо коя е "новата фирма" и по каква процедура бъде избрана, СИБанк, при гарантиран доход от 500 хил. лева на месец, трудно ще пусне кокала.

    Нередност?
  • 7
    epoc avatar :-|
    epoc
    • + 18

    [quote#5:"Дим Дим"]Не беше ли същата агенция която твърдеше, че шапа е дошъл от диви прасета и после мислеха да слагат огради, за да не влизат в страната? Какво общо има тука кола и тир?[/quote]

    Ами има голям проблем - как да вземеш на дивото прасе 10 лева за преминаване на границата? От друга страна както виждаш дерат тези, които нямат избор, защото са пресекли границата с автомобил - те нямат друг избор освен да се върнат обратно или да платят.

    Нередност?
  • 8
    cnn avatar :-|
    cnn
    • - 1
    • + 26

    Още нещо. Сигналът срещу новата фирма идва от Румен Петков. Не беше ли той министър, когато СИБанк "превзе" всички МВР-та, КПП-та, пунктове и постчета? Един лев глоба, два лева такса за банката. Свински черва!!!

    Нередност?
  • 9
    bestbuy avatar :-|
    За да останат ХОРА в България.
    • - 1
    • + 2

    [quote#2:"mick"]Договорът е прекратен. Кой ще плаща неустойките? [/quote]
    Как кой ? Руменчо Петков и БСП - нали те го оспопрваха ?

    Нередност?
  • 10
    bestbuy avatar :-|
    За да останат ХОРА в България.
    • - 1
    • + 10

    [quote#6:"cnn"] Е, кой не разбра, че всъщност атаката срещу новата фирма идва от СИБанк?[/quote]
    Е, кой - малоумниците...

    Фирмата е направила супер предложение - държавата си прибира всичката ртакса без да прави разходи, а фирмата прибира печалбата от банката.. Аз бих наградил хората , които са гласували избора на тази частна фирма...

    Нередност?
Нов коментар