🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Газова поръчка на годината

"Булгартрансгаз" избра строителната фирма "Главболгарстрой" за модернизацията на четири компресорни станции за 104 млн. евро

Победителят в процедурата, която беше обявена през 2011 г., е строителната фирма "Главболгарстрой", която успя да спечели между първоначално подалите оферти общо седем кандидата
Победителят в процедурата, която беше обявена през 2011 г., е строителната фирма "Главболгарстрой", която успя да спечели между първоначално подалите оферти общо седем кандидата
Победителят в процедурата, която беше обявена през 2011 г., е строителната фирма "Главболгарстрой", която успя да спечели между първоначално подалите оферти общо седем кандидата    ©  Георги Кожухаров
Победителят в процедурата, която беше обявена през 2011 г., е строителната фирма "Главболгарстрой", която успя да спечели между първоначално подалите оферти общо седем кандидата    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След почти двегодишни опити от страна на "Булгартрансгаз" да намери изпълнител за модернизацията на четири компресорни станции от транзитната газопреносна мрежа държавният преносен оператор най-накрая успя да финализира една от най-големите обществени поръчки в страната на стойност почти 104 млн. евро без ДДС. Победителят в процедурата, която беше обявена през 2011 г., е строителната фирма "Главболгарстрой", която успя да спечели между първоначално подалите оферти общо седем кандидата. На втората фаза бяха отсети само два кандидата и в двубоя останаха ГБС и консорциумът "Адванс - Водстрой инженеринг" между "Адванс инженеринг", свързана с Кирил Домусчиев, "Водстрой 98" и "Енемона". И двата кандидата предвиждаха да използват оборудване на големи американски компании.

Освен че поръчката е важна, не е случайно, че "Булгартрансгаз" толкова дълго и внимателно провежда въпросната процедура. Компанията вече има опит с провалената модернизация на компресорни станции "Кардам" и "Лозенец" - там изпълнителят не само забави изпълнението, но и достави оборудване, което постоянно дефектира и значително затруднява транзита на руски газ през страната ни от Румъния към Турция, дори и в момента. Според отлично запознати източници двете компресорни станции (една от които е обект на модернизация и на настоящата поръчка) са в критично състояние и работят с минимална част от капацитета си. В момента по случая се води и следствие, от което скоро трябва да бъдат обявени резултатите.

Дългият подбор

Поръчката за модернизацията на четирите компресорни станции – "Странджа", "Петрич", "Лозенец" и "Ихтиман", които осигуряват транзита през страната ни към Турция, Гърция и Македония, също има дълга история. Първоначално процедурата беше обявена през юни 2011 г. като месец по-късно бе прекратена с мотива, че при "откриването и провеждането й са установени нарушения, изразяващи се в пропуски и неточни параметри на основното технологично оборудване и методите за  оценка на офертите".  Междувременно тогавашния изпълнителен директор Иван Дреновички бе отстранен, като по неофициална информация на източници на "Капитал Daily" причината е именно провалът на поръчката. Една от първите задачи на новия изпълнителен директор Кирил Темелокв бе да подготви нова процедура и така тя започна отново през декември.

През февруари 2012 г. в сградата на "Булгартрансгаз" бяха отворени документите на фирмите, желаещи да участват в процедурата. Седемте кандидата, както "Капитал Daily" тогава писа, бяха "Главболгарстрой" на Симеон Пешов, "Енергоремонт холдинг", което е индиректно свързано с Богомил Манчев и Цветан Василев, и пет обединения, с участието на "Риск инженеринг" на Богомил Манчев, "Адванс инженеринг"  и "Водстрой 98", "ПСТ холдинг", свързана с  Васил Божков, и Еф Си Ай Би, в която участва българската "ИСА 2000".

Последва дълъг период на оценяване и отсяване на фирмите и така през ноември 2012 г. до участие в процедурата бяха допуснати само "Главболгарстрой" и консорциумът "Адванс - Водстрой инженеринг". Това стана ясно от жалба, подадена от един от отстранените кандидати, Еф Си Ай Би, в Комисията за защита на конкуренцията, която впоследствие беше отхвърлена. Интересът на всички тези беше обясняван с факта, че победителят ще получи добър трамплин за предстоящото състезание за изграждане на българската част от "Южен поток".

Пълна тайнственост

Процедурата по оценяване на кандидатите беше обвита в пълна тайнственост, тъй като според обяснението на "Булгартрансгаз" тя предвижда пряко договаряне с кандидатите. Избраният начин на провеждане на обществената поръчка означава, че и двете фирми бяха поканени за преговори, на които техните ценови предложения се уточняваха.  През февруари 2013 г. от жалба, подадена от "Адванс инженеринг" в КЗК срещу решението на "Булгартрансгаз", пък стана ясно, че за изпълнител на поръчката е избрана "Главболгартрсой". Отстраненият конкурент обаче не подаде жалба във Върховния административен съд (ВАС), което позволи договорът за започване на модернизацията да бъде подписан на 17 април тази година.

Параметри на поръчката

Според условията на поръчката модернизацията на компресорните станции включва интегрирането на 6 нискоемисионни генератора. Тя трябва да бъде извършена за срок от 1040 дни от сключването на договора, като дейностите ще бъдат изцяло за сметка на "Булгатрансгаз". Самото финансиране ще бъде осигурено със собствени средства на дружеството. От газовата компания коментираха, че с изпълнението на този проект ще бъде повишена надеждността на преноса на природен газ през транзитната газопреносна система на България до Турция, Гърция и Македония. "Освен това четирите компресорни станции "Лозенец", "Странджа", "Ихтиман" и "Петрич" ще бъдат напълно приведени в съответствие с най-високите европейски екологични изисквания за намаляване на вредните емисии в атмосферата", допълват от там.

Изпълнителите

Подизпълнителите, с които "Главболгарстрой" ще изпълнява поръчката, са Solar Turbines, "Химкомплект инженеринг", "Старт инженеринг, "ГСИ-Балкани".  Американската Solar Turbines е добре известна като един от най-големите производители на газотурбокомпресорни агрегати в света, компанията е собственост на Caterpillar Inc. "Химкомплект", която беше посочена като подизпълнител от пет от кандидатите в поръчката, пък е най-голямата българска проектантска компания, специализирана в сектора на енергетиката. Фирмата има опит в проектирането на аналогични обекти в страните от Близкия изток. Те са проектирали и по-голямата част от газопреносната мрежа на България, като и газопровода "Набуко" през нашата територия. Останалите две дружества също са специализирани в строителни дружества в енергийния сектор.

Тъй като главният изпълнител няма съществен опит в модернизацията на компресорни станции, от "Булгартрансгаз" заявиха, че съгласно документацията на процедурата критериите  следва да се покрият общо от кандидата и декларираните от него подизпълнители, които ще участват при изпълнението на поръчката. "Главболгарстрой" е доказал, че заедно със своите подизпълнители удовлетворяват всички изисквания на възложителя както по отношение на икономическо и финансово състояние, така и по отношение на технически възможности и квалификация", допълват от дружеството възложител.

По неофициална информация строителната дейност е едва около 20% от цялата задача. От "Главболгарстрой" не отговориха на въпросите на "Капитал Daily".

Така дългата и обвита в медийно мълчание поръчка започва. Остава един от най-големите газови договори този път да бъде изпълнен в срок и качествено.

22 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 8
    • + 8

    Това е добра новина, нещо ще почне да се ремонтира сериозно в газопреносните мрежи на България.....

    Нередност?
  • 2
    ceco avatar :-|
    Цецо
    • - 3
    • + 12

    И поради каква причина фирми без никакъв опит получават такава поръчка? Бетона е най-малкото.
    Поне дали са се сетили да ги направят реверсивни?

    Нередност?
  • 3
    georgief avatar :-?
    Георги Георгиев
    • + 10

    Малко ми е странно,че новината е в "Политика и икономика" а не в "Бизнес"

    Нередност?
  • 4
    stdmv avatar :-|
    stdmv
    • - 1
    • + 8

    Малко ми е странно, че в 2013 г, документите за обществена поръчка има нужда да се носят с бус или камион.

    Нередност?
  • 5
    nefertiti_egipt avatar :-|
    Нефертити
    • - 12
    • + 7

    Комунягите ще вземат някой лефф, "Главболгарстрой" е комунистическо творение. До сега седяха натикани в ъгъла, но нещо започнаха да печелят обществени оръчки...

    Нередност?
  • 6
    tanas avatar :-P
    Танас
    • - 2
    • + 6

    Тия от '' Главбулгарстрой '' да не отливат донагнетяващите турбокомпресори на място ? :-)
    Ако е така фирма '' Бай Трънцу '' щеше да им ги направи почти за без пари.:-)

    Нередност?
  • 7
    peron avatar :-|
    peron
    • - 3
    • + 13

    До коментар [#5] от "Нефертити":

    Натикани в ъгъла?!? Хората, които строят околовръстното, има подизпълнителни фирми на софийското метро, автомагистрала тракия, построиха зала Армеец, това ли са натиканите? Че са комунисти, комунисти са, ама са едни от най-големите любимци на батю Бойко и доста се облажиха покрай него... Такова строене не са имали при никой друг мандат.

    Нередност?
  • 8
    ajsaider avatar :-?
    ajsaider
    • - 4
    • + 10

    [quote#5:"Нефертити"]До сега седяха натикани в ъгъла[/quote]
    Абе ти сериозно ли?
    За "Главболгарстрой" и ГЕРБ?
    Ако е шега е доста забавна ....

    Нередност?
  • 9
    tanas avatar :-P
    Танас
    • - 1
    • + 4

    [quote#7:"peron"] Такова строене не са имали при никой друг мандат.[/quote]

    Да но да не би да отливат куфража на някой газов донагнетяващ турбокомпресор ? :-)
    В тая поръчка се явават като посредници в които ще остане чистата печалба.:-)

    Нередност?
  • 10
    aussie avatar :-P
    aussie
    • - 2
    • + 6

    Ако някой от тези участвали в заданието може да излезе и да ми обясни аргументирано защо няма нито една истинска инженерна фирма която да участва в търга ще го призная.
    Защо липсват фирми като ABB, GE, и други които са световно известни производители на такова оборудване?
    Междувременно бай ви пешов печели поръчка за 104 млн. евро да достави нещо от което неговата фирма си няма и грам на понятие.
    Това лично навежда на мисълта че някои хора ще го играят само като партиини посредници в плащанията между държавата и директната фирма изпълнител (в случая Caterpiller) :)

    Нередност?
Нов коментар