Милиард във вторник, половин в четвъртък

За два дни БЕХ се поправи и намали тавана за дълга, който може да поеме, от 1 млрд. лв. на 500 млн. лв.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако и двата заема са с добри условия и има кой да ги даде, защо да не вземем и 1 млрд. лв. (500 млн. евро). 

Михаил Андонов, вторник, 5 март

Независимо какъв вариант за финансиране бъде избран, общият размер на привлечения дългов капитал няма да надвишава 500 млн. лв.

Официално съобщение на БЕХ, четвъртък, 7 март

Колко дълг ще вземе БЕХ? Този въпрос през седмицата получи два отговора, все с източник държавния енергиен холдинг, като за противоречието не беше дадено ясно обяснение. Първо изпълнителният директор на мегаструктурата Михаил Андонов обяви, че компанията ще тегли заем и ще емитира облигации с общ обем до 1 млрд. лв. Два дни по-късно пък от пресцентъра изпратиха уточнение, че всъщност таванът на дълга ще е 500 млн. лв. И промяната от половин милиард беше наречена "уточнени цифри".

Голямата разлика

Във вторник Андонов заяви: "Чакаме Министерството на финансите да даде становище и ще започнем процедури за получаване на синдикиран и на облигационен заем. Взето е решение и двата заема да са максимум до 250 млн. евро всеки, но размерът на средствата ще зависи от това на каква цена ще бъде намерен финансов ресурс. Ако и двата заема са с добри условия и има кой да ги даде, защо да не вземем и 1 млрд. лв. (500 млн. евро)."

На пресконференцията той обясни и за какво ще се ползват средствата - освен за погасяване на заема на НЕК към BNP Paribas, за което беше ясно, и за газовите връзки с Турция и Гърция и "Набуко". "Теглим първо синдикирания и погасяваме BNP (195 млн. евро - бел. ред.), след това идват и облигациите (250 млн. евро) и имаме 300 млн. евро, ако и двата търга са добри", уточни Андонов и допълни, че вече 30 банки са се презентирали за заема.

В четвъртък обаче беше изпратено уточнение. "Стратегията за финансиране, избрана от БЕХ, предвижда привличане на дълг в размер до 500 млн. лв, а не 1 млрд. лв. Независимо какъв вариант за финансиране бъде избран, общият размер на привлечения дългов капитал няма да надвишава 500 млн. лв.", се казва в съобщението. От БЕХ заявиха още, че са разработени две алтернативи – пласиране на облигационна емисия или договаряне на заем с банка/синдикат от банки, всяка от които предполага привличане на дълг в размер до 500 млн. лв.

Пред "Капитал Daily" oт БЕХ не дадоха ясен отговор за промяната. Заявиха единствено, че съобщението им цели да уточни цифри. От пресцентъра на Министерство на финансите отговориха, че когато има решение по този въпрос, то ще се обяви публично.

Притиснати от времето

В края на миналата седмица международната агенция "Фич" (Fitch) определи рейтинг с подинвестиционно ниво (ВВ+), или "боклук" (junk) на БЕХ. Това е една степен под този на държавата, присъден от Fitch, и две под тези на Moody's и S&P, като и трите са инвестиционни. Подинвестиционният рейтинг означава, че компанията би се финансирала при по-високи лихви. Планираните облигации са петгодишни. През 2012 г. държавата успя да продаде книжа с аналогичен матуритет в чужбина при доходност от малко над 4.4%. Логично е за корпоративни книжа, и то с по-нисък рейтинг, инвеститорите да изискат по-висока лихва. В края на миналата година ръководството на БЕХ обяви, че очаква в зависимост от пазарната ситуация доходността да е между 3.5 и 4.5%. Тогава обаче идеята беше да се емитират книжа в долари заради по-големия интерес към тях в момента.

Сега вече холдингът е притиснат от предстоящия падеж на заема към BNP Paribas през май и го използва за генериране на нови задължения. Кредитът беше взет от НЕК за проекта АЕЦ "Белене" и дължимата сума сега е 195 млн. евро.

Нуждата от още пари във вторник пък беше обяснена с нови газови връзки и проекти. Огромната нужда от средства и лошият рейтинг обаче поставят много важен въпрос за БЕХ. Може ли енергийният холдинг да управлява толкова солидно ново задължение. През 2007 г. НЕК например взе кредита към BNP Paribas с доста добри условия, но само година и половина по-късно изпадна в затруднения и кредитът започна да му тежи като воденичен камък.

Рискът 600 млн. лв. в КТБ

В мотивите си за определения рейтинг "Фич" посочва, че холдингът държи 87% от средствата си в една банка и това представлява риск. "Слабост за ликвидността на средствата на БЕХ е фактът, че той държи почти всичките си пари в една банка", пише в документа. Сред другите мотиви за понижението са слабостите на регулаторната рамка и планираните увеличени капиталови разходи за периода 2013 - 2015 г. Регулираните цени, които осигуряват видимост на паричните потоци, не са задоволителни по отношение на инвестициите на холдинга.

Според данните, цитирани от Fitch в края на септември 2012 г., паричните средства на БЕХ са били 717 млн. лева (става дума за консолидираните данни на групата БЕХ за този период - холдинга и дружествата в структурата му, те все още не са публикувани официално). Агенцията ги определя като "задоволителна ликвидност" срещу краткосрочните задължения (около 520 млн. лева). Агенцията обаче отбелязва като проблем "слабата диверсификация" на парите по банки.

Грубата сметка показва, че около 

623.8 млн. лева на групата са в една банка.

В края на 2011 г. година изтече неофициална справка с близки параметри. Тя показа, че държавните енергийни дружества държат 630 млн. лв. на депозит в Корпоративна търговска банка - 77% от общо 825 млн. лв. Финансовата институция е известна като предпочитаната банка на властта - защото вече при второ правителство голяма част от парите на държавните фирми се депозират в нея. А премиерът Бойко Борисов през ноември 2011 г. обясни странната формула, която поддържа това статукво - ако тръгнат да вадят тези пари, "ще фалираме банката и тя ще повлече всички останали". Общата сума на депозитите например е много по-голяма от собствения капитал КТБ - към края на миналата година той е 449 млн. лв. Логично следва и въпросът дали БЕХ може да разполага със средствата си свободно. Не е ясно и колко са те към момента (февруари 2013 г.). Изпълнителният директор Михаил Андонов отказва коментари по темата. 

Финансова мъгла

Но проблемът има и други измерения. Огромният финансов ресурс, който държавата поддържа в КТБ, позволява да се финансира създаването и издръжката на голяма група от медии, обслужващи винаги силните на деня, както и да се придобият значителен брой други активи в икономиката, с които икономическото и общественото влияние на този олигархичен монопол да се разширява.

13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nefertiti_egipt avatar :-|
    Нефертити
    • - 7
    • + 7

    Така е, като всички в тази държава се изказват неподготвени.

    Нередност?
  • 2
    millen76 avatar :-|
    batMilen
    • - 10
    • + 11

    Е това ако не е пладнешки обир. И как точно са избрали да вложат парите НИ в КТБ?!?!!! Какъв е бил този конкурс, къде е прокуратурата... Отговора е ясен и прокуратурата е под шапката на властта. Ето такива са истинските обирджии на малкото останал данъкоплатец в БГ. Не се краде с 1 - 2 мил. лв а на едро.
    И не е само КТБ, виждал съм как на фирма офшорка с 8 млн необслужвани кредити се отпуснаха нови 2 млн.лв....?!?
    Да припомним коя е обслужваща банка и на общ. Варна- ЦКБ, застраховател на общ. Варна - Армеец, пенсионен фонд ЦКБ Сила и Съгласие (познайте къде се инвестират средствата от пенсионните фондове)
    Ееее СТИГА ВЕЧЕ. Обирджиите станаха повече от обираните. Вместо да се запалваме в знак на протест, трябва да се запалят големите крадци в БГ!!! Защото ако чакаме прокуратурата резултата е ясен... Още повече че тези КРАДЦИ формално сигурно са спазили закона при всяка една сделка, но ФОРМАЛНО!!!
    И крайно време е да се забранят офшорки да купуват каквото и да е от държавата. Нормалните банки не им откриват сметки без да е ясен реалният собственик, а държавата продава смело и безотговорно.

    Нередност?
  • 3
    izabell avatar :-|
    izabell
    • - 3
    • + 3

    Какви облигации..Брейди?

    Нередност?
  • 4
    k_ avatar :-|
    k_
    • - 6
    • + 23

    От тук нататък ще е така без Дянков.
    Искаш кредит - моля, заповядай.
    Лихвата, не я гледай - няма ти да го връщаш, я.
    И така надолу по пързалката, докато падне борда и "живне" проиводството при което ако намерят работа за 100 евро на месец българите ще бъдат хепи.
    Иначе портфейлите ще са тъпкани с хилядараки.

    Нередност?
  • 5
    palaviq avatar :-|
    palaviq
    • - 2
    • + 7

    дразни ме не нещо кой знае какво, а че се занимавате все с едни и същи, а другите са ни лук яли, ни лук мирисали според вас.

    Нередност?
  • 6
    historama avatar :-|
    historama
    • + 7

    "Кредитът беше взет от НЕК за проекта АЕЦ "Белене" и дължимата сума сега е 195 млн. евро."
    Към това изречение от "Капитал" можеха да добавят, че дори и в богатите държави на Съюза с подобни пари се правят заводи с поне 100 работни места.

    Нередност?
  • 7
    jorkatatenev avatar :-|
    jorkatatenev
    • + 7

    А защо не се обръща внимание на кредита, който е взет от БНП Париба? На мен ми се иска да се изясни колко има да се плаща там и за какво са предназначени новите суми, които искат от Холдинга. Време е някой да започне да си гледа работата съвестно!

    Нередност?
  • 8
    georgi_colov74 avatar :-|
    georgi_colov74
    • + 7

    До коментар [#7] от "jorkatatenev":

    Кредитът, за който говориш, беше теглен по времето на тройната коалиция (БСП, ДПС, НДСВ) от въпросната банка. Само лихвите му за няколко години са били 100 милиона, четох някъде. Няма ли конкликт на интереси, че именно от тази финансова институция е дошъл този кредит, или само така ми се ствуа на мен?

    Нередност?
  • 9
    jorkatatenev avatar :-|
    jorkatatenev
    • + 4

    До коментар [#8] от "georgi_colov74":

    Нямах представа, че лихвите са такива. Конфликтът на интереси е очевиден. Време е в БЕХ да се направи пълен финансов одит, а не да обясняват на хората, че са на този хал само, защото държат някакви пари в КТБ и видиш ли, "Капитал", предполагали, че компанията нямала достъп до тях!

    Нередност?
  • 10
    starshev avatar :-|
    Slavcho Parushev

    Бе има защо, ако пак послушат съвета може и нищо да не е необходимо ;)

    http://leconomics.com/aj-siktir-s-toya-edin-miliard-leva/

    Нередност?
Нов коментар