🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Назначенията във втория ешeлон

Кои са и как бяха избрани част от заместник-министрите и областните управители

Емил Иванов, номиниран от ДПС за областен управител на Софийска област
Емил Иванов, номиниран от ДПС за областен управител на Софийска област
Емил Иванов, номиниран от ДПС за областен управител на Софийска област    ©  Надежда Чипева
Емил Иванов, номиниран от ДПС за областен управител на Софийска област    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Министерство на екологията: Адвокатът на голфа 

Единствената сигурна номинация за зам.-министър в екоминистерството се оказа тази на Чавдар Георгиев, който заемаше същия пост по времето на кабинета "Станишев". Въпреки че е човек на БСП (сега, както при тройната коалиция, министерството на екологията се ръководи от ДПС, този път от Искра Михайлова), той се свързва по-скоро с обкръжението на Георги Първанов. След края на предишния му мандат Георгиев беше съветник на бившия президент.

Номинацията предизвика недоволство сред природозащитни организации, които припомнят, че през 2008 г. Чавдар Георгиев одобри Екологична оценка на изменение на Общия устройствен план на община Царево, предвиждащ застрояване на част от Природен парк "Странджа". Европейската комисия започна разследване срещу България за нарушение на европейското екозаконодателство заради този случай, но то бе прекратено, след като бившият екоминистър в кабинета "Борисов" Нона Караджова оттегли одобрението на плана.

От търговските регистри става ясно, че Георгиев има участие във фирмата "Голф и СПА – България" и е в управата на сдружение "Пар Тий голф клуб". Последното пък е част от управата на Българската голф асоциация (заедно с компаниите на Красимир Гергов, Кънчо Стойчев и Андрей Райчев). Докато е зам.-министър при тройната коалиция, Георгиев беше активен защитник на идеята държавата да подкрепя институционално и финансово проекти за голф комплекси. В интервю за агенция "Фокус" от 2008 г. Георгиев развива тезата, че България трябва да изгради 30 - 40 голф-игрища, за да стане атрактивна дестинация.

Чавдар Георгиев е собственик и на компанията за изграждане и внедряване на възобновяеми енергийни източници "Прайм енерджи системс". През 2008 г. разследване на "Капитал" установи, че Чавдар Георгиев е взел 30 000 лева заем от бизнесмена Ангел Белокапов – съдружник във фирмата "Ветроенергийни системи А и А" ООД. Същата фирма в края на 2007 г. получава разрешение от Регионалната инспекция по околната среда и водите – Варна, да не подлага проекта за изграждане на "два броя ветрогенератори" в землището на с. Царевец (Добрич) на процедура по оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС). Разследване на "168 часа" пък свърза Чавдар Георгиев със задържания в акция "Недосегаемите" Божидар Лашков. Лашков беше посочен за лидер на група за източване на ДДС, ощетила бюджета с 20 млн. лева. Лашков и Георгиев са били съдружници в Консултантска къща "Бизнес и право", която според фирмените дела не е развивала дейност.

Сред останалите имена, които се завъртяха като варианти за зам.-министри на екологията, беше и това на Айсел Руфад – кандидат на ДПС за кмет на Нови пазар на изборите през 2011 г. След загуба от Румен Христов (подкрепен от широка коалиция) Руфад става зам.-кмет с ресори "Териториално селищно устройство и програми, проекти, екология и земеделие".

Един от вариантите на БСП за поста в МОСВ е бил Емил Георгиев, лидер на политически клуб "Екогласност". Той беше под номер 7 в листата на БСП за 25-и избирателен район от гражданската квота. Начело на листата беше лидерът на левицата Сергей Станишев. "Екогласност" са настояли БСП да излъчи Георгиев за зам.-министър, тъй като вече е с реални шансове да влезе в парламента като депутат от левицата (БСП имат 5 депутати и един министър от листата за 25-и избирателен район), обясниха източници на "Капитал". Емил Георгиев беше осветен като агент на Държавна сигурност през 2009 г. В края на 2012 г. представители на Българската минно–геоложка камара обвиниха "Екогласност" в изнудване, за да не блокира организацията инвестиционните им намерения.

По непотвърден слух кандидат за замминистерското кресло в МОСВ е бил и Венелин Терзиев, зам.-председател на Камарата на строителите в България.

МТИТС: Нов влак със стари машинисти 

До редакционното приключване на броя заместник министрите на транспорта, информационните технологии и съобщенията не бяха известни. Въпреки че се спрягат най-различни имена, като сигурни кандидати се определят бившият директор в БДЖ Християн Кръстев и на Петър Киров - главен секретар на Изпълнителна агенция "Морска администрация".

Голяма част от кариерата на Християн Кръстев минава в БДЖ, където е ръководил дирекция "Експлоатация и техническо осигуряване". Той е уволнен през лятото на 2011 г.  от тогавашния изпълнителен директор на железопътния холдинг Йордан Недев заедно с Чавдар Трендафилов, директор на дирекция "Локомотиви". Тогава Недев откри множество проблеми и в двете дирекции. Наскоро Трендафилов се завърна в компанията, но този път като изпълнителен директор. Професионалните неудачи на Кръстев явно не са пречка той да се издигне в йерархията.

За това, че Християн Кръстев се готви за държавен пост, има още едно доказателство. Миналата седмица той продава дела си във фирмата за железопътни транспортни услуги - "ТрейнЛог" на съдружника си Пенчо Попов, който ръководеше "БДЖ - Товарни превози", а впоследствие беше и изпълнителен директор на железопътния холдинг.

Другият потенциален зам.-министър - Петър Киров, е син на бившия директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" Володя Киров. Шефът на ДАИ подаде оставка, след като ГЕРБ дойде на власт. Към момента Володя Киров е управител на дружеството "АЕБТРИ - Учебен център", което се занимава с професионално обучение на кадрите в транспорта. Володя Киров беше член на Висшия съвет на БСП. Братът му е дългогодишният директор на разузнаването ген. Кирчо Киров, който бе и съветник в политическия кабинет на премиера Бойко Борисов, преди да бъде освободен от този пост след разкрития за злоупотреби в Националната разузнавателна служба. Бившият шеф на разузнаването не успя да стане и посланик заради принадлежността си към Държавна сигурност.

За момента не е ясно кой зам.-министър ще отговаря за съобщенията. Постът е ключов, защото именно той трябва да разсече заплетения възел с цифровизацията на ефира и да придвижи затлачения проблем с електронното правителство. В същото време е на ход и друга ведомствена интрига - съдбата на сегашния председател на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков. Той започна втори мандат преди няколко месеца и по закон няма как да бъде сменен, освен ако сам не подаде оставката си. По мнение на представители в бранша Божков е по-скоро успешен като председател на КРС, защото успява да запази баланса между интересите на компаниите от сектора и тези на потребителите. В същото време обаче телекомуникациите са по-скоро в сферата на влияние на ДПС, а като възможен наследник се посочва депутатът от ДПС Камен Костадинов, който е бивш член на комисията.

Евентуална преждевременна смяна на председателя на регулатора може да стане само с извънредни средства - промяна на закона, и би било изключително лошо послание към Европейската комисия, независимо дали ще бъде облечена в някаква административна реформа – от порядъка на спряганото сливане на КРС със СЕМ.

Министерство на здравеопазването: Направо от операционната 

Здравният министър д-р Таня Андреева определено остава в сянката на опита в здравния сектор на двамата си обявени досега заместници.

И докато за известния уролог проф. Чавдар Славов заместникминистерският пост е една от длъжностите в сферата на здравния сектор, които е заемал извън хирургичната зала, голямата изненада е вторият заместник - д-р Бойко Пенков.

Въпреки че в официалната му биография, която беше разпространена от правителствения пресцентър, не е записано нищо за досегашната му трудова заетост, той е сред "бащите на здравната реформа" още от управлението на Иван Костов. Отначало завеждаше международните отношения в здравното министерство, а след това беше вторият директор на здравната каса след създаването й. На този пост той наследи своя тогавашен патрон д-р Илко Семерджиев. Двамата заедно бяха и подсъдими по проточилото се дълго дело за договора за софтуер на здравната каса, който подписаха тогава и който работи и до днес. След здравната каса д-р Пенков дълго време оглавяваше частни здравни фондове, а последният му пост беше изпълнителен директор на откритата през миналата година частна болница "Софиямед". Новото му назначение може да означава, че правителството наистина би искало да започне здравна реформа и ползва за това един от основните й ентусиазирани практици. Заявката на министър Андреева да намалява броя на частните болници трудно би могла да се изпълни точно от човек, убеден в принципите на пазара, какъвто е Пенков.

Иначе здравното министерство и вероятно ресорите болници и Спешна помощ ще изглеждат авторитетно огледани в ръцете на проф. Славов, който от 2010 г. е национален консултант по урология. Освен медицина той е завършил и "Здравен мениджмънт" в УНСС. Специализирал е във Франция, Белгия, Великобритания, САЩ по урология, трансплантология и реконструктивна урология, организация на бъбречната трансплантация, лапароскопска хирургия. През 2012 г. става член на Комисията за лечение в чужбина при Министерството на здравеопазването.

МИЕТ: Подмолната битка продължава

Mинистерството на икономиката и енергетиката се очертава като един от най-големите сблъсъци между управляващите. В него засега са ясни две неща. Министър Драгомир Стойнев очакваше да поеме по-скоро социалното министерство и все още се чувства некомфортно в министерството, което основно се занимава с енергетиката. Пред МИЕТ има и сериозни предизвикателства, свързани с нескончаемите преговори по прекратяването на проекта за АЕЦ "Белене", проблемите около реализирането на газопровода "Южен поток", както и пребалансирането на цялата енергетика в България. Отделно министърът трябва да се справя и с оперативна програма "Конкурентоспособност", която в изтичащия програмен период не вървеше добре. 

Затова и позициите на зам.-министрите в МИЕТ са толкова важни. Засега е ясен само един заместник-министър - Анна Янева, което вече веднъж е заемала този пост по времето на тройната коалиция. Янева беше заместник на Румен Овчаров в министерството до 2007 г., когато той беше отстранен от поста, а по-късно го наследи и като шеф на софийската областна организация на БСП. По всичко изглежда обаче, че Овчаров е изключен от взимането на решения в МИЕТ. Янева има енергиен бекраунд, но това не беше нейният ресор. Очакванията са на този пост да бъде назначен човек от бранша. Доскоро обсъжданите Валентин Терзийски и Георги Христозов, първият изпълнителен директор на "Топлофикация - Плевен", а вторият на ТЕЦ "Марица-изток 2", бяха очевидни представители на две от големите лобита в енергетиката - на Христо Ковачки и банкера Цветан Василев. При последните преговори обаче и двамата са отпаднали и се говори за друг енергиен зам.-министър. 

Друга новост е, че туризмът вероятно ще стана отделна агенция, като тя най-вероятно ще попадне в сферата на влияние на ДПС.

МРР и МИП: Министерства на суперсхемите

"В регионалното развитие ще останат всички европейски проекти, а в другото министерство ще премине, разбира се, устройство на територията, ДНСК, кадастърът..." Това каза новият министър на регионалното развитие Десислава Терзиева в единственото интервю, което е дала до момента. "Другото" министерство е загадъчното Министерство на инвестиционното проектиране (МИП), което продължава да e мистерия за всички, включително за премиера Пламен Орешарски. Как точно МИП ще поеме благоустройството от бившото Министерство на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ) и какво ще остане в такъв случай в другото министерство, така и не е ясно. Както и защо.

"Точните наименования на структурните елементи са в процес на уточняване, тъй като се пише устройствен правилник", казва пък в свое интервю арх. Иван Данов - новият министър на МИП. Източник от Брюксел сподели с "Капитал", че когато е представял проекта там, самият премиер също не е бил напълно наясно какво ще влезе в новата структура. Ако премиерът не знае и БСП не знае, остава една възможност - новата структура да е плод на ДПС. Първият гаф с номинациите на министрите показа именно това - че на Орешарски някой му е предложил името на Калин Тихолов, архитект, свързан със скандала със застрояването на дюните в Несебър. Сегашният титуляр Иван Данов е просто резервният вариант. За негов заместник се готви Славейко Господинов, преподавател в УАСГ и съсобственик с Николай Вълканов в "Геотехинженеринг". Той е ръководил проектирането на геодезическите работи по изграждането на ХЕВ "Цанков камък". Господинов чрез "Геотехинженеринг" участва в компанията "Гео Щрих", която направи новия общ устройствен план на Бургас. Консултант на "Гео Щрих" за плана пък е арх. Калин Тихолов.

Данов допълва във все още единственото си интервю, че съдържанието на новото министерство е "относително ясно". Ако приемем това за вярно, в това съдържание явно влизат по-голямата част от сегашните дирекции и структури на МРРБ - "Устройство на територията", "Правила и нормативи за проектиране и строителство", "Благоустройство и жилищна политика", Агенция по кадастър, Дирекция за национален строителен контрол, Националният център за териториално развитие... Това са прекалено много структури за министерство, създадено да има "координиращи функции", както беше представено. Така в МРР (без Б) ще останат дирекция ГРАО, концесиите на морските плажове, управлението на оперативната програма "Регионално развитие" и на трансграничните програми, дирекция "Водоснабдяване и канализация" и, разбира се, Агенция "Пътна инфраструктура".

Един от хората, които явно знаят доста добре каква ще е структурата на новото министерство, е Савин Ковачев - бивш зам.-министър на МРРБ при управлението на НДСВ и на тройната коалиция. Пред "Капитал" той разказа своите виждания, като отрече да е участвал в планирането, но предположи, че ще бъде потърсен като специалист по Закона за устройство на територията. "Има нужда от такова министерство, тъй като предишното правителство не остави никакви големи проекти след себе си", каза Ковачев. Той уточни, че ГЕРБ били добри в строителството, но на проекти, разработвани 8 - 10 години. "Нашата територия не е подготвена да кандидатства за европроекти", твърди Ковачев, според когото новото министерство ще се съсредоточи в изработването, подготвянето и прокарването на всички важни национални проекти, а "не на слагането на дограми". В МИП според него ще има няколко структури - планова, кадастър, инвестиционни проекти, благоустройство, публично-частно партньорство, жилищна политика и ДНСК. Въпреки това Савин Ковачев не смята, че това ще е мегаструктура, а по-скоро "мегаконсултант", с поне 150 души администрация. Проектантите според него са много доволни от факта, че ще има институция, която ще се грижи за инвестиционните проекти.

Все още никой публично не е артикулирал ясно каква е целта на това решение за разделяне на МРРБ и как новото министерство ще планира или проектира инвестиционен процес. То не може да изземе лесно функции от другите министерства по европейските проекти, а още по-малко - от общините. Но дори да го направи, подобна концентрация изглежда плашеща и подозрителна - суперструктурите позволяват суперсхеми.

Министерство на финансите: Кой е истинският министър? 

Имената на заместниците на финансовия министър Петър Чобанов се завъртяха още преди седмица и изглеждаха като едни от сигурните номинации в новото правителство. В последния момент обаче се получи изненада - вместо Людмила Елкова, която беше част от екипа на Меглена Кунева, за заместник с ресор приходи беше назначена Людмила Петкова. Досега тя оглавяваше дирекция "Данъчна политика" във ведомството, така че може да се приеме за вътрешен човек и по-скоро експертна номинация. Сега на нея вероятно ще бъдат поверени приходните агенции – Агенция "Митници" и Националната агенция за приходите (НАП). Кариерата й започва има именно в НАП и минава през различни нива в йерархията там. "Тя е експерт, проблемът е, че докато оглавяваше "Данъчна политика" в министерството, такава държавата всъщност не провеждаше", коментира данъчен експерт.

Останалите двама заместници на Чобанов все още не са официално обявени. Според хора от финансовите среди лична номинация на премиера Пламен Орешарски е Даниела Бобева. Идеята е тя да отговаря за отношенията на министерството с ЕС и международните финансови институции. Под неин контрол ще са дирекциите по държавния дълг и макроикономическите прогнози. В последните десет години Бобева оглавява дирекция "Международни отношения" в Българската народна банка и е била министър на търговията в служебното правителство на Стефан Софиянски. Бобева е била и вицепрезидент на Черноморската банка за търговия и развитие, в която българското правителство е акционер.

По всичко личи, че третата номинация за заместник-финансов министър ще е на БСП и най-вероятно това ще бъде Кирил Желев, който ще отговаря за разходната част на бюджета. Това е второто му назначение за заместник финансов министър, след като при Орешарски отговаряше за приходните агенции и данъците. Беше член на Комисията за финансов надзор по времето, в което Чобанов заемаше председателския пост в институцията. Преди години Желев беше и ковчежник на БСП.

Фактът, че две от четирите назначения на върха на финансовото ведомство са на премиера, говори, че той иска да следи изкъсо финансите на държавата. Така че министър-председателят явно залага на хора, на които има доверие, и донякъде – възможност за контрол. Дали заради сложната политическа конфигурация на правителството или по други причини, но нито едно от имената не е предложено от самия финансов министър. Явно оттук нататък ще зависи от самия Чобанов да не допуска външна намеса в работата му.

МВнР: Нещо ново, нещо старо, нещо подарено 

Числото 24 стана модерно отново. Не покрай едноименния сериал, а покрай серията назначения в Министерството на външните работи. След като една от първите идеи на новия министър на външните работи Кристиан Вигенин беше да вкара в предложения нов устройствен правилник на МВнР изискване за поне 24-годишен стаж за бъдещите кадрови посланици, бързо беше сметнато, че такива могат да станат само дипломати, които са били във ведомството през ...1989 г. Шегата продължи, когато започнаха да излизат имената на политическото ръководство на министерството: за посланици - 24 години стаж, за министри и заместник-министри - 24 часа.

Калумбурът е забавен, но той дава първите индикации за това, което се случва във външното ведомство.

Назначаването на Вигенин за външен министър не е изненада - малко са младите социалисти, които хем да са близки на председателя на партията Сергей Станишев, хем да имат външнополитически опит (макар и като евродепутати). Дори и някой да счита, че той е относително неопитен, това винаги може да се компенсира със силен политически кабинет. Затова първото назначение за заместник-министър - на Тодор Чуров, по-скоро предизвиква облекчение. Чуров на два пъти е бил зам.-министър, а по време на правителството на Жан Виденов беше и говорител на ведомството. На замминистерския пост той идва от посланическо място към НАТО. Въпреки че минава за близък на БСП, той е по-скоро от кариерата и се отличава с умереност и балансираност - качества, които го правят подходящ за ролята на най-висш професионален дипломат в политическите кабинети на леви правителства. 

Абсолютната изненада обаче е появата на Ангел Величков, за когото се твърди, че идва от квотата на ДПС. За него има оскъдна информация, от която научаваме, че има степени по политически науки и право от университети в щатите Айова и Небраска. Трудов опит е трупал в местния офис на представителя на щата Небраска в американския Конгрес, по-късно и в кабинета на сенатор Майк Джоханс от същия щат. Отскоро (началото на годината) работи и като консултант в Principal Financial Group. От тази информация не личи Величков да има особен опит във външната политика, още по-малко познания за родната администрация. Любопитно е, че Величков e счел за нужно да спoмене в официалното си CV, че е работил на доброволни начала за загубилия претендент за Белия дом - републиканецът Мит Ромни. Също така в профила си в социалната мрежа Twitter е отправил няколко публични запитвания до различни американски политици защо либийци са пазили консулството на САЩ в Бенгази, където загина американски посланик след терористично нападение. 

Освен формирането на политически кабинет, който с изключение на Чуров не изглежда много солиден, първите стъпки на Вигенин показват силно влияние на "старата" школа във Външно. Едва ли на някои други дипломати би хрумнало да предложат такъв стаж за посланици (който между другото би дисквалифицирал много от посланиците на Кралство Великобритания у нас). Това, както и първите му неуверени стъпки като министър показват, че Вигенин още явно не е много наясно кой точно какво му дава за подпис.

Социалното министерство: Стар заместник, нов заместник 

Във втория ешелон в социалното министерство влизат двама бивши заместници на Емилия Масларова от времето на тройната коалиция. Светлана Дянкова заемаше поста за кратко през последните месеци от управлението на БСП, ДПС и НДСВ. Освен това тя е дългогодишен сътрудник на настоящия министър Хасан Адемов, така че най-вероятно си е и негова номинация. Дянкова беше главен експерт в комисията по труда и социалната политика в 39-ото и 40-ото Народно събрание, когато начело на комисията беше Адемов. Тя е била народен представител от СДС и председател на Комисията по труда и социалната политика в 37-то и 38-то Народно събрание и стана по-известна като част от групата депутати, които напуснаха синята партия през 2000-та г. заедно с изключените Христо Бисеров и Йордан Цонев. Кариерата си в държавната администрация започва още през 1993 г. като експерт в министерството на образованието.

Лазар Лазаров също вече е седял на стола на заместник-министър, а като част от екипа на Хасан Адемов най-вероятно ще отговаря за политиката по доходите и осигурителните отношения. Преди да стане заместник на Масларова, е бил неин съветник. Работил е и в Българска стопанска камара. От август 2009 г. е главен експертен сътрудник към Комисията по труда и социалната политика към парламента.

Третият заместник на Адемов също е познат от времето на тройната коалиция. Това е Росица Янкова, която първо беше зам. изпълнителен директор на Агенцията по заетостта , а от 2009 г. до 2011 г. бе изпълнителен директор на същата агенция. Най-вероятно тя ще отговаря за пазара на труда и оперативна програма "Човешки ресурси" в кабинета "Орешарски". Досега беше съветник и изпълнителен секретар по пазара на труда в КНСБ.

Министерство на земеделието: Голямата битка за еврофондовете 

В земеделското министерство се очаква да има трима заместник-министри, като там ключови са и назначенията във фонд "Земеделие", който в следващите седем години ще разпределя над 8 млрд. евро, както и в агенциите по храните и по горите. Засега единствената официална информация е, че в трето правителство зам.-министър във ведомството ще бъде Бюрхан Абазов (ДПС). В кабинета "Сакскобурготски", когато тогавашният агроминистър Мехмед Дикме бе освободен от поста, а заместникът му Нихат Кабил оглави ведомството, Абазов бе повишен от директор до зам.-министър. При следващото правителство на Сергей Станишев той остана на същия пост, отговаряйки за поземлените отношения, напоителната инфраструктура и структурните политики. Абазов бе сред авторите на проект за създаване на специална агенция за поземлени отношения, която обаче така и не стана факт. В публичното пространство през годините Абазов бе забъркван в съмнителни процедури за продажби на земи. Така например по време на тройната коалиция журналистическо разследване установи, че е подписал процедури за продажби на земи чрез компенсаторки, като при сделките физически и юридически лица са взели общо 974 декара в парк "Странджа" на цена между 100 и 150 лв. на декар. Съпругата на зам.-министъра на земеделието - Зюмрюд Абазова, има счетоводна кантора, която, видно от отчетите в Съдебната палата, обслужва правно ДПС. През 2007 г. в декларацията на Абазов пред Сметната палата е отбелязано, че неговата съпруга е получила заем от русенската фирма "Караман - Експорт – Сабри Караманов". Роденият през 1949 г. Сабри Караманов всъщност е баща на Зюмрюд, а фирмата му нашумя през 2010 г., когато стана ясно, че е получила земи чрез замяна. Именно заради т.нар. заменки ЕК започна проверка за нерегламентирана държавна помощ срещу България. От два независими източника в службите за сигурност "Капитал" научи, че името на Бюрхан Абазов фигурира в разработка за корупция, водена от ДАНС по времето на тройната коалиция.

Като кандидат за зам.-министър във ведомството се спряга и председателят на младежкото БСП Явор Гечев, чиито публични изяви в последните години бяха свързани със сигнали за нарушения на земеделското министерство в кабинета "Борисов". В медиите като кандидат за зам.-министър бе посочвано и името на депутата от ДПС Юнал Тасим, но според неофициална информация на "Капитал" той е получил предложение да оглави агенцията по храните.

Може би един от най-странните сюжети на миналата седмица бе свързан именно с бъдещия втори ешалон в земеделското министерство. След като стана ясно, че министърът Димитър Греков е предложил на браншовите сдружения в сектора да излъчат свой кандидат за зам.-министър със странното задължение да поддържа контакти с неправителствения сектор, само за няколко дни заваляха кандидатури. Макар да не е новост за организациите в земеделието да нарушават добрите практики в неправителствената дейност и собствените си устави, смесвайки браншовата работа с политика (като например участието на животновъдни сдружения в митинг в подкрепа на подалия оставка премиер Бойко Борисов преди няколко месеца), този път активността в предлагането на кандидати, сред които действащ кмет, бивша попфолк певица и председатели на сдружения, успя да изненада част от представителите на сектора. На този етап не е ясно дали има избран "браншов" зам.-министър, след като няма обединение измежду сдруженията около обща номинация. Не е ясно и как ще бъдат разпределени постовете във фонд "Земеделие", където се очаква да бъде назначен нов изпълнителен директор и трима негови заместници.

Областните управители: 19:9 в полза на БСП

За постовете на областните управители партийните битки са най-ожесточени. Позициите са по-скоро синекурни, но в същото са близо до местните структури и засилват политическото влияние в съответните райони. Дават и възможност в областните администрации да се назначат верни партийни кадри.

Повече от две седмици отне на БСП и ДПС да се договорят за поне част от назначенията. Сред социалистите ситуацията се усложнява допълнително, защото дори на места, където движението няма претенции, БСП има вътрешни проблеми чия номинация ще получи рамо от "Позитано" 20.

Като оправдание за забавянето си член на ръководството на БСП обясни, че търсят хора, които да не са ярко партийно оцветени, защото в сравнение с ГЕРБ са в друга ситуация. "ГЕРБ можеха да си позволят да назначат и шофьор на камион за областен управител, но ние не можем, защото ни гледат под лупа. Бившите управляващи превърнаха областните в баровците на района", каза още той.  

По някакъв странен начин темата за дисциплината на депутатите и назначенията във втория ешелон се пресякоха. Депутатите от БСП и ДПС, които бяха харесани за областни управители и зам.-министри, трябваше да изчакат назначенията си до петък или понеделник, защото, като напуснат банките в работен ден, ще застрашат кворума в Народното събрание.

След като в четвъртък вечерта обаче премиерът подписа заповедите за деветима областни управители, най-големият шок се оказа развръзката в Пазарджик. Социалистите там бяха номинирали единствено бившия зам.-министър на транспорта и бивш кмет на Пазарджик Георги Петърнейчев, който дори беше попълнил документите, нужни за назначението му. В заповедта на Пламен Орешарски обаче за областен управител фигурира името на Иван Йорданов, което предизвика смут в БСП в Пазарджик. До края на 2009 г. той е бил директор на дирекция "Административно, правно и информационно обслужване" в общината. Неофициално се твърди, че зад номинацията му стои водачът на листата на ДПС в пазарджишкия избирателен район Делян Пеевски.

Не по-малка е изненадата в Пловдив, където за областен управител беше назначен Венцислав Каймаканов. Той не е член на ДПС, но не е и от квотата на БСП. До четвъртък името му дори не се е свързвало с движението. Каймаканов е бил кандидат за кмет на Пловдив на местните избори през 2007 г.  като независим и зад него основно е стояла част от бизнеса в града. Тогава в инициативния му комитет са влизали спортно-техническият директор на ФК "Локомотив Пловдив" Христо Бонев, председателят на Пловдивския граждански клуб Лука Станчев, бизнесмени и обществени организации. Неформално зад него тогава е застанал и сегашният председател на областната организация на БСП Георги Гергов. Каймаканов е бивш директор на "Юрий Гагарин БТ" и след приватизацията на фабриката от фирми, финансирани от Първа инвестиционна банка, остана такъв до 2009 г.

Въпреки това обаче Каймаканов не може да се счита за кандидатура на Гергов, защото сред номинираните за областен управител от структурата на социалистите в града бяха близките до него Георги Търновалийски и председателят на групата общински съветници на БСП в Пловдив Николай Радев.

Разпределението на постовете на областните управители в 28-те области ще е в пропорция 19 към 9 в полза на БСП, но за някои области двете партии все още спорят. От ДПС твърдят, че ябълката на раздора се оказали три града – Шумен, Добрич и Смолян. От ръководството на движението казват, че аргументът на социалистите да настояват техни кандидати да са областни управители там, е, че местните структури на БСП в тези области са слаби и по този начин искат да ги заздравят. "Това донякъде важи за Добрич и Смолян, където кметове са представители на ГЕРБ, но този аргумент не е валиден за Шумен, където кметът е от БСП", казват депутати от ДПС. От ръководството на ДПС намекват и, че от крайното решение за тези три области зависи и дали формацията ще има областен управител на Русе, където от БСП били склонни да им дадат поста. В крайна сметка се оказа, че като компенсация за Смолян ДПС са получили поста на областен управител в Благоевград. Там поста заема бившият депутат Муса Палев. Освен в тези градове ДПС ще има още областни управители в Хасково, Силистра и Търговище. Като за Хасково постът е под въпрос и ще зависи от това дали движението ще получи Добрич. Очаква се за областен управител на Софийска област да бъде назначен сегашният депутат от движението и бивш областен управител на Софийска област от времето на тройната коалиция Емил Иванов.

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    seemore avatar :-(
    i'm sick and tired
    • - 3
    • + 10

    Капитал,

    Винаги сте ми били еталон в грамотно и интелигентно списване, та съм доста изненадана от заглавието!?

    Няма дума ешАлон!.....

    Нередност?
  • 2
    ilin avatar :-|
    ilin
    • + 15

    Извиняваме се, в бързината сме качили некоригиран вариант на текста. Благодаря ви за поправката.

    Нередност?
  • 3
    bestbuy avatar :-|
    За да останат ХОРА в България.
    • - 2
    • + 25

    Не ги мислете много тези зам. министри - някои от тях даже и служебното барче може да не успеят да ползват и ще тряб ва да си ходат...

    Олигарски си тръгва с башибозука съвсем скоро...

    Нередност?
  • 4
    ijj avatar :-|
    ijj
    • - 1
    • + 19

    Показателно е все пак, че до 1944 г. у нас постът заместник-министър не е съществувал. Имало е министър и главен секретар на съответното министерство. При това понякога министър председателят е отговарял и за някое министерство. И като цяло общият брой на служителите в държавната администрация е бил значително по-малък. А все пак административната работа се е изпълнявала. В някои случаи дори по-добре от сега.

    И действително, ако един държавник наистина иска да извърши качествено дадена административна работа и да постигне добър резултат - не би ли предпочел един малък екип от знаещи и можещи служители, работещи интензивно, вместо ведомство с огромен брой служители?

    В този смисъл, интересно е - дали има проучвания за оптималния брой на работещите в държавната администрация?

    Нередност?
  • 5
    istorik avatar :-|
  • 6
    pen4o avatar :-|
    Daniel Ivanov
    • + 7

    Отбор престъпници. Да ги изметем преди да продължат с поразиите!

    Нередност?
  • 7
    ijj avatar :-|
    ijj
    • + 3

    До коментар [#5] от "ISTORIK":

    Благодаря за линковете.

    Нередност?
  • 8
    pruch avatar :-?
    pruch
    • + 9

    Говоренето от страна на БСП,ДПС,Атака поразително напомня на стилът на говорене от времето ,когато те все още си бяха едно цяло-БКП.Въпросът е наистина ли са толкова изтрещяли ,че да не забелязват видимо новите условия на живот и свобода на мислене на хората ? И колко точно ще се продължи с клизмата по тяхното изнасяне от власта ,за която по всичко показаха ,че са неподготвени?Дори титани на мисълта като Цвъ и ББ започват да изглеждат като професори в сравнение със групата на Пес, фес и Рудолф Хес.

    Нередност?
  • 9
    borabora54 avatar :-P
    borabora54
    • + 5

    Само като прочетох че недоразумението Чавдар Георгиев отново е на линия, по-нататък не ми се чете... Не ми е ясно какво разбира от екология този "експерт" или "програмист" - нали такова беше правителството - ескпертно и програмно - но отлично знам, че в професионалните среди няма такова лице... То и от еко-законодателство не разбира, камо ли от стратегии и приоритети в областта на екологията.... Меко казано е възмутително, след като имаме много български експерти на високи равнища в международни екологични организации и мрежи да се избира някакъв аматьор... при това с незавиден background...

    Нередност?
  • 10
    ivan_dm avatar :-|
    Ламбо
    • + 2

    Емил Иванов мъжът на Фидосова ли е?

    Нередност?
Нов коментар