🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Финализиране на схемата

Изборът на Делян Пеевски е резултат от добре обмислен заговор между БСП и ДПС

Делян Пеевски на заседанието на което беше избран за председател на ДАНС
Делян Пеевски на заседанието на което беше избран за председател на ДАНС
Делян Пеевски на заседанието на което беше избран за председател на ДАНС    ©  Юлия Лазарова
Делян Пеевски на заседанието на което беше избран за председател на ДАНС    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Изборът на депутата от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски е резултат от добре обмислена схема от управляващите, която започна още в първия ден на новия парламент. Най-важните стъпки в нея бяха безпрецедентно бързо приетите промени в Закона за ДАНС, които превърнаха агенцията в свръхинституция, която има разузнавателни, контраразузнавателни, разследващи и полицейски функции. В нея беше прехвърлен ГДБОП с всичките му правомощия. Важен момент в промените беше преразглеждане на статута на председателя, като изискванията бяха нагласени по мярка на Пеевски, както и решението той да се избира от парламента. Въпреки изразените притеснения от различни експерти по сигурността, че промените не са добре обмислени и ще предизвикат хаос, както и острата реакция на партньорските служби, че ще бъде влошено взаимодействието, промените бяха приети. Изненадата дойде тази седмица, когато президентът Росен Плевнелиев подписа указ за обнародването им в Държавен вестник въпреки изразените преди това притеснения. Източници на "Капитал" от Дондуков 2 коментираха, че държавният глава е подкрепил по принцип идеята председателят на агенцията да се избира от парламента, защото това гарантира... прозрачна процедура. С Росен Плевнелиев обаче никога не е била обсъждана кандидатурата на Делян Пеевски.

Как се случи изборът

Изборът на Делян Пеевски хвърли в шок повечето депутати от БСП в петък сутринта. В дневния ред на парламента, гласуван в сряда, както е по правилник, нямаше точка за избор на председател на ДАНС. Тя се появи извънредно в петък. Според чл.43, ал.5 в изключителни случаи председателят на Народното събрание може да предложи промяна на дневния ред. По всичко личи, че изборът на Пеевски е бил извънреден.

Народните представители на БСП са били информирани на заседание на групата в осем сутринта и повечето от тях до обед още не бяха осъзнали какво се случва. "Трябва ми време, за да осъзная ситуацията", каза един от тях. Изненадани бяха и в ГЕРБ, които сутринта не бяха в пленарната зала. Затова кандидатурата на Пеевски не беше изобщо подложена на дискусия. За близо 15 минути тя мина през гласуване, като събра 114 "за", 10 против и един въздържал се. Депутатите от най-голямата група се втурнаха обратно в залата и от името на ГЕРБ Димитър Главчев поиска прегласуване. Този път Пеевски беше избран със 116 гласа "за", 84 против и един въздържал се. Депутатите от БСП Янаки Стоилов, Младен Червеняков и Георги Кадиев не са участвали в гласуването, а Минчо Минчев от "Нова зора" - коалиционен партньор на социалистите в първия случай е гласувал против, а после "за". Областният председател на БСП в Кюстендил и член на Изпълнителното бюро Емил Костадинов и в двата случая се е въздържал. При първото гласуване против са били и трима от "Атака" - Павел Шопов, Станислав Станилов и Десислав Чуколов.

Депутатите от БСП били притиснати на заседанието в групата с няколко заплахи - че се готвят протести и дестабилизация на страната, финансирани от ГЕРБ и криминалните среди, и че ако кандидатурата на Пеевски не мине, Орешарски до обед ще подаде оставка като премиер, защото правителството ще е бламирано. На въпрос на Кирил Добрев дали номинацията е съгласувана с партньорските служби министър-председателят отвърнал, че кандидатурата идва лично от министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев и има одобрението на партньорите. По предложение на Орешарски министърът на вътрешните работи пък ще стане и вицепремиер с ресор "Сигурност", но това трябва да бъде гласувано допълнително.

Станишев не е подкрепил с някакви факти тезата си за подготвяната дестабилизация на страната, но много от народните представители на БСП бяха наплашени от такава перспектива. Заради намеците в представите на част от тях се появиха страшни сценарии. "Знаем, че една банда срещу друга банда, но нямаме представа какво стои зад тази на ГЕРБ", обясни един от тях. Според друг огромният финансов ресурс, който акумулирали бившите управляващи, щял да бъде хвърлен за заплащане на затворници и криминален контингент, които се готвели наесен да започнат дестабилизация в страната. "Ще пострадат невинни хора", уплашил ги Станишев. "Някой трябва да свърши тази битка срещу ГЕРБ", казал председателят.

Други депутати намекнаха, че до седмица-две се очакват масови арести и скандални информации от службите за случаи, в които са замесени бившите управляващи. Най-крайният сценарий, за който се говори в кулоарите на Народното събрание, е, че Пеевски обещал да арестува Цветанов и след това да подаде оставката си.

Първата реакция дойде от президента Росен Плевнелиев, който отмени участието си в откриването на Дунав мост 2, за което беше поканен. Той свика и заседание на Консултативния съвет за национална сигурност следващата седмица. Темата е реформата в сектор "Сигурност". По-късно в петък зам.-председателят на ГЕРБ и бивш министър на вътрешните работи Цветан Цветанов поиска от парламентарната трибуна предсрочни парламентарни избори и свикване на Велико народно събрание.

Експертите: Терминално

"Назначението на Пеевски е евтаназията на това правителство", коментира изпълнителния директор на фондация "РискМонитор", която наблюдава дейността на ДАНС, Стефан Попов. И допълни: "Негов преждевременен край. Дори то да се задържи следващите месеци, това е неговият символичен финал. Още преди да е заработило." Той сравни случващото се с позицията, в която беше ГЕРБ - краят на правителството бе ознаменуван доста преди то реално-процедурно да се оттегли, с провала на делото срещу Алексей Петров и с атаките срещу съдия Мирослава Тодорова. Според Попов след подобни събития продължава да тече някакво техническо-процедурно време, в което правителството извършва някакви кухи механични телодвижения. Но политическото време вече е приключило - мандатът за големи, сериозни политики, който разчита на подкрепата на избирателя и съгласието на гражданите, е в миналото. Всичко това само показва колко дълбоко под дъното е слязла страната.

Политологът Иван Кръстев е още по-категоричен: "Решението Делян Пеевски да бъде избран за председател на ДАНС има смисъл само ако правителството е решило, че иска България да напусне Европейския съюз. Ако не е това случаят, парламентът е длъжен да прегласува това решение."

Изборът на Пеевски е изненадал дипломатически корпус, който се очаква да излезе с официална позиция за случващото се. Дипломати от държави от ЕС коментираха, че изборът е скандален и ще се отрази пагубно на отношенията и полицейското сътрудничество.

Какво следва: Пеевски да провери Пеевски

Последната пречка пред назначаването на Делян Пеевски е фактът, че той няма допуск до класифицирана информация. "За да получи допуск до класифицирана, информация новият председател на ДАНС трябва да бъде проверен от своите нови подчинени, коментира за "Капитал" бившият председател на ДКСИ Цвета Маркова. Тоест от ДАНС трябва да предоставят на ДКСИ кадровото дело на кандидата и в него някой офицер да се подпише, че няма данни за досъдебно производство срещу него, коментира тя. Ако това не е така, то те ще трябва да изготвят документ с невярно съдържание. В същото време в закона е записано, че едно от изискванията е проверяваното лице да е "надеждно от гледна точка на сигурността". На това основание може да бъде отказан допуск например и заради оперативна информации, засечени контакти с лица от криминалния контингент и др.

Това обаче едва ли ще е проблем. Източници на "Капитал" от службите коментираха, че при последните назначения в МВР вече е бил погазван законът. Така например новият главен секретар бил с ранг Б, а трябвало да има ранг А.

95 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    windowshopper avatar :-(
    Windowshopper
    • - 16
    • + 510

    Призовавам г-н Станишев да си подаде оставката !!! Цената е прекалено висока за такава коалиция !

    Нередност?
  • 2
    pruch avatar :-P
    pruch
    • - 9
    • + 214

    Не бе идеята е Пеевски ,като види несъвместимоста на кандидатурата си за шеф на системата дето ще го разследва, да си тегли куршума сам.Така хем ще е ликвидиран ,хем мамата с медийната група и най-вече Береков няма да има срещу кой да вадят компроматите.Браво Сер ,браво Гей!Толкова е гениално ,че дори участие на Лидеров ага подозирам.
    Пак се сещам за Ковалски и онова ,което разправяше на Рико:Усмихвай се и им махай ......:)

    Нередност?
  • 3
    the_shadow avatar :-P
    The Shadow
    • - 6
    • + 241

    О, те си МИСЛЯТ, че финализират схемата, кръчмаря (народа) обаче май е на друго мнение. ЕС, президентът и още доста други гаранти за родната демокрация също.

    Нередност?
  • 4
    petar_georgiev avatar :-(
    petar_georgiev
    • - 7
    • + 353

    Призовавам цялото Народно събрание да си подаде оставката! Новите избори вече са неизбежни...

    Нередност?
  • 5
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 273
    • + 20

    И отш ще си подаво отстовкото!??? Да не би Цвъ.Цвъ. да беше по кадърен "силовак"?

    Нередност?
  • 6
    kantonia avatar :-|
    Антон56
    • - 7
    • + 264

    "Назначението на Пеевски е евтаназията на това правителство", коментира изпълнителния директор на фондация "РискМонитор", която наблюдава дейността на ДАНС, Стефан Попов. И допълни: "Негов преждевременен край. Дори то да се задържи следващите месеци, това е неговият символичен финал. Още преди да е заработило."

    Г-н Попов се заблуждава, защото мисли ситуацията в демократичен контекст. Това правителство дойде на власт след безпрецедентно манипулативни избори, които де факто осъществиха "мек преврат". Тази сутрин превратът стана твърд, като неговото втвърдяване бе очевидно още от първия ден на работа на новия парламент - светкавични законови промени, никаква диалогичност, никакво участие на граждански или експертни кръгове, неспазване на законовите срокове за обнародване на промените и тяхното обществено обсъждане.

    Крайно време е експерти като г-н Попов да проумеят, че става въпрос за преврат и установяване на диктатура на олигархията. Очаквам тяхната професионална компетентност най-сетне да се прояви.

    Нередност?
  • 7
    province2001 avatar :-|
    province2001
    • - 4
    • + 277

    Не зная защо протестът е пред МС, той трябва да е пред НС. Михаил Миков допусна процедурно избора на Пеевски и следва да си подаде оставката. Станишев следва да напусне първия пост в партията, която направи за посмешище и абсолютна подлога на ДПС. Призовавам за нов 4-ти февруари 1997, тогава свалихме парламент и правителство довели България до хиперинфлация, днес трябва да свалим олигархията от власт.

    Нередност?
  • 8
    petergriffin avatar :-|
    petergriffin
    • - 2
    • + 207

    в 6.30 е протеста пред министерски съвет
    призовавам всички да излезнат, щото аман от... нямам думи

    Нередност?
  • 9
    smolian avatar :-|
    smolian
    • - 1
    • + 184

    Шуробаджнащина, корупция, рекет и олигархия .
    Мъртвата хватка е следната.
    Заграбване на достатъчно финансови ресурси.
    Политическо легитимиране чрез партия брокер.
    Овладяване на ключово силово ведомство.
    Тази симбиоза,окончателно ще ликвидира България.
    Ако се задържат.
    Ако не реагираме.

    Нередност?
  • 10
    dimko avatar :-|
    dimko
    • - 1
    • + 139

    До коментар [#1] от "windowshoper":
    Като е до искане на оставки, трябва да започнем с тази на Хорешарски.
    Незабавно и под натиска на Улицата...

    Нередност?
Нов коментар