Разпределителните дружества с опасения за нови дефицити

Притесненията са заради разминаване между енергийния закон и предложената нова методика за цена на тока

В настоящия регулаторен период ЕРП-та натрупаха над 300 млн. лв. дефицит заради непризнати разходи за покупка на зелена енергия
В настоящия регулаторен период ЕРП-та натрупаха над 300 млн. лв. дефицит заради непризнати разходи за покупка на зелена енергия
В настоящия регулаторен период ЕРП-та натрупаха над 300 млн. лв. дефицит заради непризнати разходи за покупка на зелена енергия    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
В настоящия регулаторен период ЕРП-та натрупаха над 300 млн. лв. дефицит заради непризнати разходи за покупка на зелена енергия    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За сериозно разминаване между изискванията на Закона за енергетиката и предложения от енергийния регулатор (ДКЕВР) проект за нова методика на ценообразуването предупредиха от разпределителните дружества по време на общественото й обсъждане в понеделник. Според обнародваните на 5 юли промени в Закона за енергетиката те са длъжни да изкупуват цялото произведено количество ток от възобновяеми енергийни източници и от високоефективно комбинирано производство.

В същото време обаче проектът на методиката предвижда, че в своите ценови решения ДКЕВР ще утвърждава (което според ЕРП-тата означава на практика лимитиране) както изкупените количества зелена и кафява енергия, така и разходите, които крайните снабдители ще правят за тяхното изкупуване. Според ЕРП-тата това създава риск за тях по отношение на непълното възстановяване на разходите им.

Разминаване

От една страна, в проекта на методиката се преповтарят разпоредбите на закона и прилагане на принципа pass through, т.е. целият направен разход за зелена и кафява енергия се префактурира на НЕК. От друга обаче, в методиката се казва, че НЕК ще обобщава приходите и разходите за месеца и ще прави оферта за компенсиране на крайния снабдител. Не става обаче ясно какво всъщност НЕК ще компенсира и какво означава оферта за компенсиране, при положение че цялата изкупена от крайния снабдител енергия вече е префактурирана на НЕК. Пламен Стефанов от "Енерго-Про" коментира за "Капитал Daily", че законът не предвижда никакви частични компенсации, което означава, че не може да има частично плащане по една фактура.

Според Стефанов в предложения проект на методиката на практика се запазва досегашният механизъм. Представителите на НЕК на общественото обсъждане също заявиха, че в новата методика не може да остане старият механизъм за частични разплащания. Опасенията са, че така може да се повтори сценарият от миналата година, когато утвърдените разходи на ЕРП-тата се оказаха много по-малки от реалните разходи за зелена енергия. Тогава това доведе до огромен дефицит в системата, който беше покрит от електроразпределителните дружества. Най-сериозен удар от това разминаване понесе "ЕВН България", за която дефицитът доведе до над 200 млн. лева непризнати разходи, заради което австрийската компания в момента води дело срещу България в международния арбитражен съд.

В настоящата методика разходите за зелена и кафява енергия заедно с невъзстановяемите разходи влизат като добавки към таксата за пренос. След промените в Закона за енергетиката тези добавки отпаднаха от цената за пренос. Целта беше да се отпуши износът, като добавките на практика се прехвърлиха в единната цена за енергията, която ще се плаща от всички клиенти по регулирани цени.

Балансът в цената

На общественото обсъждане беше разгледан и проектът за методика за определяне на цените на електрическата енергия на доставчика от последна инстанция (ДПИ). Притежателите на лицензи за ДПИ (НЕК и трите големи ЕРП) поискаха от енергийния регулатор да включи в предложената в проекта формула за изчисляване на цената още един елемент – за балансираща енергия, т.е. в цената да бъдат добавени и разходите за балансиране.

Очаква се до дни от ДКЕВР да излязат с предложение за цените, което ще бъде разгледано на обществено обсъждане на 23 юли, за да може да бъде спазен тридневният срок за подаване на становища по доклада, и на 29 юли да бъдат оповестени окончателните цени заедно с утвърдената методика.

ДКЕВР: Добавките в цената за износ падат от август

Добавките към цената за пренос при износ остават до края на действащия ценови период (31 юли), заявиха в официално становище от ДКЕВР. То е в отговор на запитването от миналата седмица на Асоциацията на търговците на електроенергия в България (АТЕБ), в което искаха потвърждение от НЕК дали общественият доставчик ще начислява добавките към таксата за пренос. "Отпадането на добавките към цената за пренос за количествата електрическа енергия при износ по време на действащия ценови период ще доведе до нарушаване на регулаторната рамка, при която са изчислени необходими приходи на всички търговските участници по веригата до краен потребител", е становището на ДКЕВР.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ivankodinov avatar :-P
    Иван K
    • - 1
    • + 1

    Комунистите по тяхно време ни набиваха в главите как като направят партиен конгрес и от това потичат някакви блага. Тази мистика се използва сега за цената на тока. Сменят формата на бланката и като направят същете сметки, цената излиза по-ниска. Но аз помня режима на тока и тогавъшните бланки. Двете вървят заедно.

    Нередност?
Нов коментар