🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Само пет кантори искат да представляват България по арбитражни дела

Комисията отвори документите и вероятно до 30 октомври ще посочи победител

   ©  Цветелина Николаева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Месец август обикновено е период, в който големите, а и не само големите, адвокатски кантори почиват. Затова е малко странно, че една от важните процедури – тази за избор на адвокатски кантори, които да представляват процесуално България и да й дават правни съвети по международните арбитражни дела, които води, се провежда точно през лятото. Тя е обявена на 24 юли, а крайният срок за набавяне и подаване на документите бе 16 септември.

Ограничен избор

Това на практика означава, че дори и да са искали, част от световните адвокатски кантори вероятно са решили да пропуснат да участват заради краткия срок, в който трябва да подготвят огромно количество документи. Така България има възможност за по-малък избор. Министерството на финансите, чиято комисия ще направи избора, има по-малка възможност и тя е да избира трима от пет възможни кандидата, стана ясно по време на отварянето на документите, които те са подали. Адвокатите, които ще представляват България, вероятно ще бъдат от Arnold & Porter, Hiaring Smith, Vinson & Elkins, White &Case или Lalive.

Критериите

В обявлението Министерството на финансите иска от кандидатите по 2000 евро гаранция за участие в процедурата и съобщава, че ще избира кантори по критерий икономически най-изгодна оферта. В нея цената, която се предлага за услугата, има 40% тежест, а 60% тежест имат броят спечелени дела от адвокатската кантора, която кандидатства да представлява България. И петте кандидата бяха представили документи, с които да докажат професионалния си опит в арбитражните съдилища, като единствено Vinson & Elkins бяха посочили, че конфиденциалността е основна клауза в договорите с клиентите им и ще обяснят по-подробно опита си при желание от страна на Министерството на финансите. По думите на Иван Кондов, председател на комисията, която избира обслужващи кантори за България, вероятно експертите ще приключат работа до 30 октомври.

Все още няма коментари
Нов коментар