🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Износът на ток забуксува в законова дупка

Търговци не знаят дали НЕК няма да им начисли добавките, които по закон отпаднаха от 5 юли

Добавките към такса пренос блокираха износа през последната година. Сега те отпадат, но ще бъдат разпределени в цената на тока за вътрешния пазар
Добавките към такса пренос блокираха износа през последната година. Сега те отпадат, но ще бъдат разпределени в цената на тока за вътрешния пазар
Добавките към такса пренос блокираха износа през последната година. Сега те отпадат, но ще бъдат разпределени в цената на тока за вътрешния пазар    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Добавките към такса пренос блокираха износа през последната година. Сега те отпадат, но ще бъдат разпределени в цената на тока за вътрешния пазар    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Насроченият във вторник търг за електроенергия от ТЕЦ "Марица-изток 2" се е провалил, тъй като на него не се е явил нито един участник. Причината не е в цената, която е обявена от централата, а в неяснотата около таксите, които ще бъдат начислени върху нея от Националната електрическа компания (НЕК). Според обнародваните в петък в Държавен вестник промени в Закона за енергетиката се премахват добавките към такса пренос (общо 34 лв. на мегават) от количествата енергия, предназначена за износ. На практика обаче няма официално становище на НЕК дали считано от 5 юли компанията ще начислява добавки към такса пренос за експортната електроенергия.

Кога отпушваме?

В понеделник от Асоциацията на търговците на електроенергия в България (АТЕБ) са поискали в официално писмо до НЕК информация как смята да процедира общественият доставчик. "Никой не смее да купи или продаде нищо, защото не знае какво ще му фактурира НЕК, обобщи за "Капитал Daily" създалата се ситуация Мартин Георгиев, председател на управителния съвет на асоциацията. Очакваме бърз отговор от страна на НЕК, за да може износителите на електроенергия от страната да се възползват от законовите промени и износът да бъде увеличен в най-кратки срокове, допълни той. До редакционното приключване на броя обаче от НЕК все още не бяха отговорили на писмото на търговците.

На запитване на "Капитал Daily" от НЕК заявиха, че въпросът е в компетенциите на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). От енергийния регулатор пък ни отговориха, че добавките от таксите за износ ще паднат реално след 1 август, с влизането в сила на новите цени на електроенергията.

С решение на парламента регулаторният период беше увеличен с един месец, за да има възможност ДКЕВР да разработи и въведе новия модел на ценообразуване. Така се създава законодателна дупка между 5 юли и 1 август, в която въпреки заявките на правителството за отпушване на износа на практика това няма как да се случи, защото фактически се запазва положението отпреди законодателните промени.

Износ наполовина

Износът от началото на юли действително е увеличен спрямо предходните месеци, когато едва достигаше 300 мегавата. Причини за повишения експорт са по-голямото търсене от страна на Гърция и нарасналият капацитет за Турция, който след решение на Европейската организация на преносните оператори беше увеличен от 400 на 550 мегавата. Според Мартин Георгиев обаче износът на българска електроенергия може незабавно да се удвои, ако НЕК потвърди, че няма да се фактурират добавките.

Според търговците на електроенергия двойно по-малкото реализирано експортно количество от възможностите, които предлага в момента регионалният пазар, няма да позволи в българската енергетика да влязат десетки милиони свежи пари и да се осигури по-голямо производство за централите, които заради ниското потребление на вътрешния пазар в момента работят с намалени мощности.

Така след първоначалното активизиране на пазара и повишения интерес след приетите промени в закона търговията отново замря. Изнесеното количество електроенергия през този "преходен" период преди фактическото реализиране на законодателните промени обаче може да  се окаже проблемно. Ако във фактурите си за юли търговците на електроенергия открият, че от НЕК са включили и добавките, е твърде вероятно да бъдат заведени дела срещу обществения доставчик.

Обръщане на потоците

Според Мартин Георгиев падането на добавките от цената за пренос ще направи българската електроенергия конкурентна на пазара и освен осъществяващия се в момента износ към Турция и Гърция България ще обърне потоците и ще има възможност да изнася по всички свои граници. В момента от страницата на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) е видно, че общият износ на българска електроенергия се движи около 400 мегавата през нощта и около 650 през деня. През юли миналата година тези стойности са се движили между 1100 и 1500 мегавата, а през 2011 г. България е изнасяла четири пъти повече електроенергия от сега. Понастоящем обаче през страната преминава значително количество транзитен ток, идващ от Румъния и Сърбия, който се движи около 550 - 750 мегавата.

В понеделник самата НЕК също прекрати процедурата за продажба на електрическа енергия за периода 17 – 31 юли и обяви нов търг за периода от 20 юли до края на месеца. Към електроенергията, продавана от НЕК (произвеждана от собствените й ВЕЦ-ове), вероятно ще има по-голям интерес. Принципно това е по-скъп продукт и предпочитан от по-малки предприятия, които имат динамично потребление.

Пътят на добавките

Добавките към такса пренос бяха въведени, за да се набавят средствата, необходими за изплащане на преференциалните цени на производителите на енергия от възобновяеми източници (зелена добавка), топлофикациите и заводските централи (кафява добавка), както и невъзобновяемите разходи, произтичащи от плащанията по дългосрочните договори на НЕК с ТЕЦ "AES Гълъбово" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица-изток 3". С тях обаче цената за пренос на енергия стана 34 лв. и това я направи непродаваема в чужбина. След направените промени в Закона за енергетиката разходите по тези пера всъщност остават, но вече се преместват в цената за електроенергия, а не в нейния пренос.

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    offshore avatar :-|
    Offshore Banking
    • - 5
    • + 2

    Това е лъжа. Когато намалиха ДДС на туризма от 20% на 7%, никой не се чудеше на колко да начислява (само пред медиите се изтъпанчи някой си да каже, че не знае). Тия филми сме ги гледали вече.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 2
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 2
    • + 5

    Да вземат тогава едно решение, фактурите да падежират на 2 август за целия период от сега до тогава и да действат...

    Нередност?
  • 3
    bluewater avatar :-P
    BlueWater
    • + 10

    "След направените промени в Закона за енергетиката разходите по тези пера всъщност остават, но вече се преместват в цената за електроенергия, а не в нейния пренос."

    Тоест, цената за обикновенните потребители от 1-ви август няма да намалее, а ще се увеличи. Причина за това е надценяването в пъти на приходите от продажбите на парникови емисии. Според доклад на министъра на околната среда и водите с прогнозна информация относно приходите в периода до края на юни 2014 г., те ще са между 150 и 250 млн. лв.
    Това е невъзможно, защото според мен за цялата 2013г. приходите ще са по-малко от 93млн. лв. и няма как пак за едногодишен период да нарастнат ДВА ПЪТИ при положение че цените на пазара падат.

    Нередност?
  • 4
    bluewater avatar :-P
    BlueWater
    • + 8

    Съгласно публикуваната на 11.12.2012 г. предварителна консервативна оценка и тръжен календар на Европейската енергийна борса (European Energy Exchange)ЕЕХ, количеството квоти, което ще се продава на търг за 2013 г. е
    818 855 500 квоти:
    - 541 197 000 – на общата тръжна платформа;
    - 182 560 500 – Германия;
    - 95 098 000 – Великобритания

    България вече продаде част квотите си за 2013 г. през 2012 г. на т.н. „ранни търгове“. Това е причината процентът от общото количество квоти, които се полагат на страната, да е 2,21% или 11 980 500 квоти.

    На търговете цената почти непрекъснато пада:
    Дата..........Обем (EUA).......Клиринг цена(ЕUR)
    13.11.2012.....298 000.............................. 8,49
    15.11.2012.....298 000.............................. 7,30
    04.12.2012.....298 000.............................. 5,82
    07.01.2013.......87 000.............................. 6,18
    10.01.2013.......87 000.............................. 5,93

    През 2013г. пазарната цена се движи в диапазона от 5 до 2.5 евро.
    http://www.eex.com/en/Market%20Data/Trading%20Data/Emission%20Rights/EU%20Emission%20Allowances%20%7C%20Spot/EU%20Emission%20Allowances%20Chart%20%7C%20Spot/spot-eua-chart/2013-07-10/1/1/1y/p3

    Ако приемем цената за средно 4 евро/ тон СО2. , което е повече от средното, то България може да спечели максимум:
    11 980 500 * 4 = 47.922 млн. евро = 93.724 млн. лв

    Нередност?
  • 5
    bluewater avatar :-P
    BlueWater
    • + 13

    Освен това според ЕС от 2013г. ВСИЧКИ енергопроизводители в страните членки трябва да откупуват емисиите си на СО2. За осем страни, сред които и България, се разрешава да дават ограничен брой безплатни разрешителни за емисия на СО2 до 2019г.
    НО са длъжни да инвестират най-малко толкова колкото струват тези разрешителни в модернизация на енергийното производство, а НЕ в НАМАЛЯВАНЕ НА ЦЕНИ на електроенергията както ни обясняват "експертите" от БСП и ДПС!

    "From 2013 power generators must buy all their allowances:
    experience shows that they have been able to pass on the notional cost of allowances to customers even when they received them for free. However, eight of the member states which have joined the EU since 2004 - Bulgaria, Cyprus, Czech Republic, Estonia, Hungary, Lithuania, Poland and Romania - have made use of a provision allowing them to continue granting limited numbers of free allowances to existing power plants until 2019. In return they will invest at least as much as the value of the free allowances in modernising their power sector."
    http://ec.europa.eu/clima/publications/docs/factsheet_ets_2013_en.pdf

    Нередност?
  • 6
    Consumer avatar :-P
    Consumer
    • + 13

    Търговците може да незнаят, но Кадиев знае, да се завърнеш в бащината къща.

    Нередност?
  • 7
    normandy avatar :-|
    takeshi303
    • - 1
    • + 18

    Комунягите се опитват да вземат комисионите от износа, а загубите от този износ ще бъдат покрити от потребителите в България.

    Нередност?
  • 8
    dorn avatar :-|
    dorn
    • + 3

    [quote#7:"Harvey Specter/ маркирай 15 номер от бюлетината/"]Комунягите се опитват да вземат комисионите от износа, а загубите от този износ ще бъдат покрити от потребителите в България.[/quote] Защо комисионни ,те спокойно могат да кажат че това е печалба , но останалото е вярно !

    Нередност?
  • 9
    mvv avatar :-@
    mvv
    • + 7

    Значи ли всичко това, че турската фабрика ще работи с по-евтин български ток от българската? И как в Германия тока за производството е толкова евтин? И кога и ний простите български данъкоплатци ще се включим в тока без надбавки? И моля следващия път като пишете за интереса на износителите на ток, да напишете и за интереса на българските потребители на ток! Нали производителите от ВЕИ мощностите искаха да изнасят - ами изнасяйте техния ток, или идва малко скъп и непродаваем !!!

    Нередност?
  • 10
    kitenik avatar :-|
    Натътрузен десебар, слуга на БСП
    • - 3
    • + 9

    Идиотите, които окупираха властта, продължават с безумията.

    Нередност?
Нов коментар