Еврокомисията ще даде устна оценка за напредъка на България

Тя ще е неофициална и няма да включва препоръки за нужните реформи в сферата на съдебната система, борбата с корупцията и организираната престъпност

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Европейската комисия ще представи днес устен доклад за напредъка на България в сферата на реформата на съдебната система, борбата с корупцията и организираната престъпност по т. нар. Механизъм за сътрудничество и проверка. Това ще се случи по време на закрито заседание на работна група в Съвета на ЕС, което е насрочено за 15.30 ч. българско време. От Еврокомисията заявиха, че няма да правят официални изявления.

"Не планираме голямо изявление. Това не е мини-доклад и нищо няма да бъде разпространявано на хартия. Няма да представяме основното съдържание на това, което казва Комисията по време на работната група, тъй като няма да правим препоръки", заяви за capital.bg Марк Грей, говорител на ЕК. Очаква се представителят на Постоянното представителство на България в Брюксел, който ще присъства на заседанието, да подготви отчет за срещата, който да бъде изпратен на Министерството на външните работи в страната.

Устният доклад на Еврокомисията ще направи преглед на промените свързани със съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност през последните шест месеца, без да се правят политически оценки. Следващият писмен доклад за напредъка на България в тези области се очаква в края на годината. Последният беше през юли 2012 г., като тогава той обхвана 5-те години от присъединяването на страната. В него България получи редовните критики за нуждата от конкретни резултати в борбата с организираната престъпност и корупцията по високите етажи. Липсва ясна посока на политиката, волята за промени е непостоянна, а реформите най-често са извършени под външен натиск, са част от другите акценти в доклада от миналата година.

Механизмът за сътрудничество и оценка беше въведен през 2007 г. след присъединяването на България и Румъния към ЕС, тъй като двете държави все още не бяха отчели нужния напредък в сферата на съдебната реформа и борбата с корупцията и престъпността. От тогава Еврокомисията публикува доклади за реформите в тези сфери на два пъти в годината. Миналата година обаче Еврокомисията облекчи процедурата за България и обяви, че следващият писмен доклад ще бъде след 18, а не след 6 месеца. Това обаче не беше направено по отношение на Румъния, към която евроинституцията беше по-критична и настоя за повече реформи.

Покрай скандала с избора на новите членове на Конституционния съд в края на миналата година, Еврокомисията заплаши, че България може да получи нов, извънреден доклад, но тогава се стигна само до остри критики.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    alex.p.ivanov avatar :-P
    alex.p.ivanov
    • + 14

    "за напредъка на България в сферата на реформата на съдебната система, борбата с корупцията и организираната престъпност по т. нар. Механизъм за сътрудничество и проверка"

    Все едно чета виц !

    Нередност?
  • 2
    seniorbb avatar :-|
    джендър NATO generals
    • - 7
    • + 2

    Защо винаги
    всички са толкова вторачени, какво ще каже Брюксел, какво ще каже Вашингтон!
    А те винаги казат едно и също:
    Олигархията да си седи
    Политиците да си крадат
    Народа да го дерат
    Медиите да лъжат!
    Няма как корумпираната политическа каста да се "самопрочисти"

    Нередност?
Нов коментар