Дилемата на ГЕРБ

Бившите управляващи обсъждат няколко варианта за връщане в парламента

Заради оказван натиск при управлението на ГЕРБ Искра Фидосова напусна парламента
Заради оказван натиск при управлението на ГЕРБ Искра Фидосова напусна парламента
Заради оказван натиск при управлението на ГЕРБ Искра Фидосова напусна парламента    ©  Надежда Чипева
Заради оказван натиск при управлението на ГЕРБ Искра Фидосова напусна парламента    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Първата политическа жертва във войната срещу ГЕРБ падна през седмицата с оставката на Искра Фидосова - една от най-спорните фигури сред бившите управляващи. Тя напусна парламента, след като беше осветена от прокуратурата като един от хората, контролирали шефа на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов.

Новината за отстрела на една от ключовите фигури на ГЕРБ със сигурност е предизвикала задоволство не само сред политическите опоненти на бившите управляващи от БСП и ДПС, но и сред немалка част от депутатите от парламентарната група на ГЕРБ. Фидосова беше дясна ръка на зам.-председателя на партията Цветан Цветанов и през нея минаваха всички законопроекти и решения на мнозинството в предишния парламент. С авторитарния си стил на управление Фидосова си спечели доста врагове както в парламентарната група на ГЕРБ, така и вътре в партията. Фактът обаче, че тя не беше отстранена нито заради конфликта си с част от депутатите, нито заради ниските резултати, които ГЕРБ получи на парламентарните избори в региона, за който тя отговаря -  Монтана (близо 12 хил. гласа по-малко от предишния вот), а след разкритията на прокуратурата изправя ГЕРБ пред сериозен проблем. Даването на публичност на въпросните записки може да се определи като част от натиска от страна на прокуратурата върху бившите управляващи. В подобно положение е и зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, срещу когото разследващите органи водят две досъдебни производства. А и най-вероятно под ударите на прокуратурата предстои да попаднат и още ключови фигури на ГЕРБ.

Това заедно със започналия процес на напускане на членове на партията, както и с лутането на ГЕРБ между това каква точно опозиция да бъде партията – дали да продължи да бойкотира заседанията на парламента, или да се опита да се договори с БСП и ДПС по няколко ключови теми и да се върне в парламента, поставя бившите управляващи пред сериозна дилема. Ходът с продължаването на опозиционната дейност извън парламента засега не носи дивиденти на ГЕРБ, но допълнително увеличава напрежението сред управляващите, доколкото депутатите от "Атака" трябва да осигуряват кворума в парламента. Като това на практика прави БСП и ДПС зависими от националистите и заедно с това им носи негативи. Евентуалната договорка с БСП и ДПС за връщане в Народното събрание би спасило временно партията от натиска на двете управляващи формации върху отделни фигури на ГЕРБ, но пък може да доведе до разочарование в част от симпатизантите на партията, които подкрепят протестите срещу правителството на Пламен Орешарски.

Засега ГЕРБ само се опитва да лавира между тези два избора в опит да намери изход от патовата ситуация, в която изпадна след изборите.

Без резултат

Бившите управляващи напуснаха парламента в началото на протестите срещу назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС с аргумента максимално да се дистанцират от новата управляваща тройна коалиция - БСП, ДПС и "Атака", и с надеждата да извлекат някакви ползи от протеста. Това обаче не се случва. Протестиращите скандират името на ГЕРБ заедно с тези на БСП и на ДПС. Освен под прозорците на партийните централи на двете управляващи формации почти всяка вечер шествието в София минава и покрай централата на ГЕРБ. Социолозите засега не регистрират промяна в обществените нагласи за ГЕРБ и подкрепата за партията си остава малко под нивата от последните парламентарни избори. Има спад и в личния рейтинг на Бойко Борисов според последното проучване на НЦИОМ.

Освен че засега ГЕРБ по никакъв начин не трупа дивиденти от протестите, в партията започнаха и процеси на разцепление. То идва по линия на бивши депутати, които не бяха предложени отново в листите на партията за парламентарните избори. Като този процес е най-масов в няколко области – Хасково, Велико Търново, Варна и Благоевград. Трудно обаче може да се определи мащабът на загубите на ГЕРБ в тези региони, защото данните на двете страни се разминават. Така например бившият депутат от Хасково Иван Петров, който е един от инициаторите на създаването на бъдещата нова формация на бивши членове на ГЕРБ заедно с колегата си Емил Димитров, твърдеше, че заедно с него партията ще напуснат около 200 активисти на бившата управляваща партия. Според областния координатор на ГЕРБ за Хасково и бивш министър на икономиката Делян Добрев обаче в партийната централа в София по куриер досега са пристигнали само 41 заявления за прекратяване на членството. "При проверката се оказа, че 17 от тях са от хора, които никога не са членували в ГЕРБ", каза Добрев. Тази седмица около 37 активисти на партията от Свищов също заявиха, че напускат ГЕРБ.

Колкото и обаче Бойко Борисов да се опитва да омаловажава напускането на партийни активисти, твърде вероятно е отливът от ГЕРБ да продължи.

Веднъж - по линия на симпатизанти на партията. И втори път - по линия на лично засегнати от партийни решения членове, както и на такива, които са влезли в партията с намерението да заемат някакви властови позиции.

Още проблеми

Освен вътрешнопартийни проблеми пред Бойко Борисов възниква и още един въпрос и той е свързан с новосформирания Реформаторски блок от пет формации, които не успяха да влязат в парламента. Засега той не е заплаха за ГЕРБ, но при евентуални избори новото формирование ще черпи гласове основно от партията на бившия премиер. Борисов направи вече опит да се присъедини към новото обединение, но получи категоричен отказ от десните формации. "ГЕРБ не са реформаторски субект и не отговарят на очакванията на хората за промяна. Те имаха властта 4 години, промяна почти нямаше", каза председателят на ДСБ Радан Кънев. Отношенията на Борисов с Реформаторския блок сега допълнително се усложняват, след като стана ясно, че сред политиците, върху които ГЕРБ е оказвал натиск, докато беше на власт, е членът на ръководството на "Движение България на гражданите" Найден Зеленогорски. Срещу неговото име в тефтерчето на Филип Златанов е записано, че той е приоритет "да се удари".

На този етап не се очертава и вероятността от предсрочни парламентарни избори, от които полза биха имали единствено ГЕРБ. От БСП и ДПС категорично изключват подобен вариант въпреки нестихващите протести на гражданите. В ръководството на социалистическата партия няма настроения да се водят разговори за каквито и да било ходове, различни от продължаването на съвместното управление с ДПС. Не предвиждат оставка на премиера Орешарски, нито определяне на времеви хоризонт до кога този парламент да работи, като аргументът на лидера на БСП Сергей Станишев е, че ако се посочи конкретна дата за работа на правителството и парламента, партиите на практика ще влязат в нова предизборна кампания и това ще попречи още повече на работата на правителството и парламента.

Единствено възможният ход

При тази ситуация на Борисов не му остава друг ход, освен да се опита да спаси партията си, като се договори с БСП и ДПС. В края на миналата седмица той за пореден път заяви, че е готов да седне на една маса, за да преговаря с останалите големи политически партии, за постигне на съгласие по основните национални приоритети. Подобни изявления Борисов направи и малко след изборите, когато ГЕРБ спечели вота, но загуби властта. Тогава той се оплака, че нито една от останалите партии в Народното събрание не го е потърсила, а ГЕРБ разполага с експерти, като поименно посочи бившия министър на регионалното развитие Лиляна Павлова и бившия министър по еврофондовете Томислав Дончев. "Ако те бяха постъпили по достойния начин, да поздравят партията победител... Ако бяха дошли и казали при тази патова ситуация бихме ли могли да излъчим програмен, експертен кабинет, всеки да отстъпи от нещо, да се прецени кое е най-важно в момента. Не знам те дали имат по-добър от Томислав Дончев или по-добра от Лили Павлова. Тогава щях да им кажа - добре, господа, работете по три-четири теми, ще имате нашата подкрепа в парламента", заяви тогава Борисов.

На сегашната оферта на Борисов за постигането на някакъв компромис от БСП и ДПС обаче дадоха да се разбере, че единственият начин това да се случи е ГЕРБ да се върне в парламента. "Имаме едно-единствено очакване към ГЕРБ и това е да си заемат мястото в Народното събрание", заяви лидерът на БСП Сергей Станишев, като очерта най-общо темите, по които социалистите биха могли да разговарят с формацията на Борисов - икономическите проблеми, усвояването на европейските фондове. В БСП гледат на евентуалното връщане на ГЕРБ в парламента единствено като възможност обстановката около протестите да се нормализира.

Вариантите за връщане в парламента

В ГЕРБ са скептични по въпроса дали управляващи и опозиция могат да постигнат някакво съгласие да работят заедно по определени приоритети. "По кои теми точно можем да се разберем с БСП? За проекта "Белене" ли? За "Южен поток" ли? Или за социалните разходи? Нашите позиции по тези въпроси са коренно различни", коментира бивш министър от правителството на Бойко Борисов. От формацията обаче признават, че обсъждат сериозно варианта да се върнат в парламента. Засега в ГЕРБ няма яснота кога точно във времето това ще стане. Към поставеното от Борисов условие за присъствие на депутатите от ГЕРБ към БСП и ДПС да започне работа по Изборния кодекс от тази седмица бившият премиер прибави и още едно - двете формации да определят дата за предсрочните парламентарни избори. "Не планираме такъв ход в близките две-три седмици", каза за "Капитал" депутат от ГЕРБ. От формацията обаче не крият, че имат различни варианти за завръщане в пленарната зала, дори ако тези условия не бъдат изпълнени.

Единият е да поискат вот на недоверие на кабинета "Орешарски". Членове на изпълнителната комисия разказаха, че въпросът е бил обсъждан миналата седмица на заседание на изпълнителната комисия, но на този етап нито е уточнявана темата на вота, нито кога във времето да стане това. Депутати коментираха, че не е изключено първо да се изчака решението на Конституционния съд по делото за нарушенията по време на изборите в някои секции в чужбина и най-вече в Турция. "Ако КС реши да отнеме мандати от ДПС, те най-вероятно ще се преразпределят между ГЕРБ и "Атака" и в парламента може да има друга конфигурация", казват депутати от формацията на Борисов. Така "Атака" ще бъде принудена да бъде в пленарната зала и да гласува за правителството на Пламен Орешарски, а не само да осигурява кворума", уточняват от ГЕРБ. "Иначе няма смисъл да внасяме вот на недоверие, който само ще консолидира БСП и ДПС", добавят те. Решението на КС обаче най-вероятно ще бъде взето след ваканцията на депутатите през месец август. Другият вариант, който се обсъжда в средите на ГЕРБ, е да поискат извънредно свикване на Народното събрание (според правилника това може да стане с подписите на 48 депутати), на което народните представители от ГЕРБ да внесат точка с искане за разглеждането в парламента на Изборния кодекс.

Каквато и стратегия обаче да предприеме ГЕРБ, тя най-вероятно ще е губеща. Ако продължат да бойкотират парламента, бившите управляващи няма да спечелят нищо, защото протестиращите ги възприемат като част от статуквото. Ако пък влязат в парламента, ще трябва да понесат негативите от това, че са част от статуквото. Въпросът пред ГЕРБ по-скоро опира до това кой вариант ще нанесе по-малко щети на партията.

723 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pavla avatar :-?
    ПАВЛА
    • - 24
    • + 35

    Мдаа, на третия път стомната се чупи.

    Нередност?
  • 2
    2.5 avatar :-P
    2.5
    • - 47
    • + 42

    "При тази ситуация на Борисов не му остава друг ход, освен да се опита да спаси партията си, като се договори с БСП и ДПС."

    Рахата да си глава на лидерска партия върви заедно с дертовете да носиш цялата отговорност. Боций е редно да излезе и да обясни на тези над 1млн. гласоподаватели: к'ва тана тя с Искрето Фъ. Колкото до преговорите с хиените от тройната Q'алиция - ще го изклатят! Бъ е доказАл, че хич го няма по преговорите, пък и час по час се вайка какво (кен)гуру в тази дисциплина е Сок(п)оля. Дори Болния е по-адекватен, когато става въпрос да се защитават интереси.
    Урокът за ГЕРБ се очертава като горчив и труден! Дано само не се окаже и последен. Бъ нека не са тревожи - остава му Цецко. От LEGO може и да му сгОби ново ГЕРБ-че.

    Нередност?
  • 3
    mvv avatar :-?
    mvv
    • - 34
    • + 88

    Цялата дописка е на принципа "една жена казала" и свободни съчинения на авторката. С БСП на Станишев и ДПС на Доган не може да има разговори и договорки. За всички ни е ясно че тези две ретроградни партии имат за цел тотален контрол над властта и икономиката + тотална разправа с ГЕРБ. Така, че пожарникарят правилно изведе групата си от НС. Управляващата тройна засега инкасира само грешни и популистки ходове. С всеки изминал месец ситуацията в държавата ще става все по-зле. А по кой ще мятаме камъни е пределно ясно. Така че стига сте писали и оплаквали гербаджиите, оплаквайте България!

    Нередност?
  • 4
    nuzzo avatar :-|
    Дневник:Анкета за или против новият сайт
    • - 61
    • + 46

    За ГЕРБ започва обратното броене(роене).
    Които (от тях) разбрали, разбрали ........

    Нередност?
  • 5
    kitenik avatar :-|
    Натътрузен десебар, слуга на БСП
    • - 31
    • + 84

    " Ако продължат да бойкотират парламента, бившите управляващи няма да спечелят нищо, защото протестиращите ги възприемат като част от статуквото. Ако пък влязат в парламента, ще трябва да понесат негативите от това, че са част от статуквото."

    Бла-бла-бла-дрън-дрън... значи и вън и вътре все са част от статуквото според автора, на мен пък ми се струва, че гърп не са в момента част от статуквото и че ще спечелят ако стоят вън от парламента и ще загубят ако влязат.

    Нередност?
  • 6
    kitenik avatar :-|
    Натътрузен десебар, слуга на БСП
    • - 21
    • + 44

    До коментар [#4] от "nuzzo":

    Няма никави аргументи за това. Никой депутат няма да спечели ако напусне ГЕРБ.

    Нередност?
  • 7
    dartagnan avatar :-|
    dartagnan
    • - 8
    • + 40

    Истинските политици се оценяват по тяхното постоянство в устояването на взетите решения и в политическата им смелост. Във франция националната партия падна под 15% на доверие преди една година, а сега е над 48% ! На следващите избори почти сигурно е, че ще помете и коалиция от червени, сини и зелени ! И това важи за всички партии.

    Нередност?
  • 8
    nuzzo avatar :-|
    Дневник:Анкета за или против новият сайт
    • - 33
    • + 14

    [quote#6:"Daniel Defoe - Аз бях на протест. А ти?"]Няма никави аргументи за това. Никой депутат няма да спечели ако напусне ГЕРБ.[/quote]

    До коментар [#6] от "Daniel Defoe - Аз бях на протест. А ти?":

    А, тези , които останат, какво печелят !?!
    Отъждествяват се и приемат факта за начина на "управление" на ГЕРБ!?!?
    Приемат да бъдат ръководени, от ръководсво на ГЕРБ, осъществявало, вече явно доказано ,

    Нередност?
  • 9
    nuzzo avatar :-|
    Дневник:Анкета за или против новият сайт
    • - 23
    • + 11

    До коментар [#6] от "Daniel Defoe - Аз бях на протест. А ти?":

    .... репресии над инакомислещи във и извън ГЕРб ?!?!!

    Я дайте вашата версия, щото ми се струвате все още фен на ГЕРБ и по този повод вие как как се вписвате в тази картинка ?!?!?

    Нередност?
  • 10
    tycoon avatar :-|
    tycoon
    • - 21
    • + 28

    Ако Цв.Цв. и И.Ф. бяха изгърмяли преди изборите, Б.Б. още щеше да е премиер :)

    Нередност?
Нов коментар