Властта и ГЕРБ се сближават за сметка на И.Ф., Борисов все още не "дава" Ц.Ц.

Бившият и настоящият президент също приканват предишните управляващи да се върнат в парламента

"Явно това е правено - категорично без мое знание и въпреки моята воля", обясни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за наказаната Искра Фидосова
"Явно това е правено - категорично без мое знание и въпреки моята воля", обясни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за наказаната Искра Фидосова
"Явно това е правено - категорично без мое знание и въпреки моята воля", обясни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за наказаната Искра Фидосова    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
"Явно това е правено - категорично без мое знание и въпреки моята воля", обясни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за наказаната Искра Фидосова    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Поредица изявления на политически фигури в края на изминалата седмица насочи общественото внимание към нарастващата възможност ГЕРБ да се върне в парламента, за да сложи край на некомфортната обстановка, в която управляващото мнозинство на БСП, ДПС и "Атака" е принудено да работи на практика дори и без формална опозиция.

Не коалиция, а диалог

"Коалиция между БСП и ГЕРБ е невъзможна, но трябва да се води диалог по въпросите на икономическото развитие", е съветът на бившия президент Георги Първанов в излязло в петък интервю с него във във вестник "Труд". В него той твърди, че вероятността за ново правителство в рамките на сегашния парламент е почти нулева, затова е нужен диалог между представените в него партии.

Първанов заявява също, че ако ще има предсрочни избори, те не трябва да са наесен, тъй като това не би решило проблемите, като не изключва теоретично и вероятността кабинетът "Орешарски" да довърши мандата си, тъй като по думите му "това е едно относително работещо правителство".

Неотдавна Йордан Цонев от ДПС разви същото виждане - че за ново правителство в сегашния парламент не може да става и дума и че "най-ниският времеви хоризонт на кабинета е през май 2014 г.", като по думите му управляващото мнозинство е заложник не на "Атака", а на ГЕРБ, която не желаела да влезе в парламента като опозиция.

Б.Б. не е сред "лошите"

Също в петък лидерът на ДПС Лютви Местан заяви в парламента, че "всеки има своето задължение". Не можем да прегръщаме само статута си на управляващи, налага се да прегърнем и ролята на опозиция", каза той, като уточни, че ДПС е готова на парламентарен диалог в името на най-добрите решения за България, но без от страна на ГЕРБ да се поставят условия.

Местан коментира, че очаква "освободената от грозни инициали партия ГЕРБ да заеме мястото си, отредено й от суверена, и да започне разговорите за националните приоритети", визирайки скандала с огласяването от прокуратурата на избрани части от личен бележник на председателя на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов, в което в последователност фигурират инициалите И.Ф., Ц.Ц. и Б.Б.

Лидерът на ДПС определи тефтерчето на междувременно отстранения от поста му Златанов като технологията на властовата система на ГЕРБ и "технологията на злото, което ни управляваше през последните четири години". Заедно с това той прокара спасителна пътека за Борисов, като заяви, че огласеното тефтерче му дава "уникалния и последен шанс" да се разграничи от инициалите. "Бих призовал Бойко Борисов да не подценява събуденото гражданско общество и да не се крие зад удобното "не знам какво означава И.Ф. и Ц.Ц", каза Лютви Местан, пропускайки инициалите Б.Б.

Същия ден Искра Фидосова, която оглавяваше правната комисия в предишното Народно събрание и беше зам.-председател на групата на ГЕРБ, обяви, че напуска сегашния парламент. Вечерта в "Панорама" на БНТ лидерът на предишните управляващи Бойко Борисов се разграничи от стила й на работа, като нарече частично разкритото от прокуратурата тефтерче "негативната част на нашето управление".

Ц.Ц. или Мишо Бирата

Борисов обаче не изпълни искането на Местан в частта му за разграничение и от инициалите Ц.Ц., като заяви, че нито той като лидер на управляващата ГЕРБ и премиер, нито бившият вътрешен министър Цветан Цветанов като вицепремиер и втори човек в партията са имали представа за стила на работа на Фидосова,  макар че по думите му до него е стигала информация, че "работи от негово име и от името на Цветанов.

"Аз съм се обаждал да питам Искра, включително и Цветанов – вие това нещо знаете ли го. Те са отричали и се оказа, че Цветанов и до ден днешен не знае за тези неща", заяви бившият премиер.

Вероятно публичният отказ на Борисов във вечерното предаване да "жертва" Цветанов е бил известен предварително на управляващите, тъй като през деня в петък прокуратурата съобщи, че възобновява делото по скандала "Мишо Бирата", избухнал по време на предишното управление и предишния главен прокурор Борис Велчев, днес член на Конституционния съд от квотата на президента Плевнелиев.

Тогава беше огласен записан разговор между бившия премиер и шефа на митниците Ваньо Танов, в който Борисов нарежда на Танов да спре проверка в бирена фабрика на Михаил Михов - Мишо Бирата, като уточнява, че за това му се е обадил с молба бившият президент Георги Първанов.

В предаването по БНТ в петък вечерта лидерът на ГЕРБ не коментира подновяването на делото по случая, тъй като не му беше зададен въпрос по огласената от прокуратурата информация. По същата причина той не коментира и инициалите Б.Б. от тефтерчето на Златанов.

След като уточни, че коалиция с БСП е невъзможна, Борисов даде помирителна заявка към управляващите с думите, че партиите не бива да се конфронтират с опонентите си, защото така обиждат техните избиратели. Той отново настоя за дата за предсрочни избори, срещу което от ГЕРБ многократно заявиха, че биха се върнали в парламента, но остави на БСП и ДПС да я посочат: "Дали след месец, след шест месеца – нека управляващите да предложат".

Златният шанс за нормалност

В събота и настоящият президент Росен Плевнелиев заяви, че "има златен шанс за диалог". "В следващите дни има всички шансове ГЕРБ да се върне в Народното събрание. За да се случи това, управляващите трябва да вкарат промените в Изборния кодекс в дневния ред на парламента", коментира държавният глава пред журналисти във Военната академия "Г.С. Раковски".

Той цитира думите на лидера на Борисов в "Панорама", че ГЕРБ ще се върне в Народното събрание, ако промените в изборното законодателство влязат в дневния ред, и посочи, че "ако това се случи, парламентът ще заработи нормално, опозицията ще си бъде на мястото, а управляващите също ще работят".

Няма "нормално" задкулисие

В неделя на пресконференция представители на Реформаторския блок изразиха различна позиция. Според Йонко Грозев от "Движение България на гражданите" до този момент партия ГЕРБ "не е дала никакви индикации за това, че е преосмислила своята роля за драматичното състояние, в което се намира българската държавност, и че има желание да участва в разговор как да се демафиотизират държавните институции".

"Не може да кажеш И.Ф. е виновна, тя да си отиде, а ти да си в бял костюм. Всеки трябва да понесе своята отговорност - партия ГЕРБ има един лидер. На този етап не мислим, че нещо се е променило и не виждам ГЕРБ да са нещо по-различно от другата страна на монетата на задкулисието", посочи и Найден Зеленогорски от същата формация. 

"Не ни интересуват персонални хвалби и намеци, това не е политическо, за нас е важно желанието на българските граждани да променят правосъдието и да изгонят мафията - нещо, което Бойко Борисов и Цветан Цветанов не направиха за 4 години", заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев.

124 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    serafin avatar :-|
    serafin
    • - 82
    • + 69

    Как е др. Борисов?
    Добре ли е в изолация?
    Мама (бс(к)п) не ти ли дава да си играеш?
    Защо така никой не те иска?

    Нередност?
  • 2
    xps avatar :-|
    xps
    • - 45
    • + 64

    Белите пари за черни дни свършват и ще трябва да се връщаме в парламента.... да изкараме някой лев и да прокараме някой друг наш човек някъде.... ех далавери, далавери...

    Нередност?
  • 3
    ab.inferis avatar :-?
    Ab.Inferis
    • - 39
    • + 84

    Имам усещането, че накрая Б.Борисов ще кандиса да влезе в парламента заедно с останлите в групата на ГЕРБ, но ... убеден съм, че ще стои там само до първото ново скандално назначение, вредна поправка в закон или ако дебатите за новия заем покажат, че коалицията БСП/ДПС/АТАКА не им дреме за последствията и критиките, а просто искат да излапат нещо. И тогава Б.Борисов ще се разфучи съвсем. Не просто пак ще напуснат парламента, а направо ще излязат на улицата. След като Реформаторския блок още се колебае , някой друг ще вземе нещата в свои ръце. А Б,Борисов колкото и да изглежда тъп заради начина си на говорене, определено има политически нюх.

    Нередност?
  • 4
    dartagnan avatar :-|
    dartagnan
    • - 16
    • + 66

    Няма по голямо предателство от кръгла маса ! По добре ГЕРБ да се разпусне отколкото да подкрепи това антинационално парадоксално правителство, където националната партия се превърна в антинародна, а етническата турска партия започна да говори за бъдещето на България ?! Браво на ДПС ! Успя ! Ех, защо не бяхме всички турци ?! Ама не сме !!!

    Нередност?
  • 5
    bz avatar :-|
    bz
    • - 23
    • + 53

    [quote#2:"xps"]Белите пари за черни дни свършват и ще трябва да се връщаме в парламента....[/quote]
    Я наистина ли ?!?
    Нали до днес разправяхте как бил откраднал Борисов между 2 и 4 милиарда ?
    За 2 месеца ли ги похарчи тези пари ?
    Или просто тогава лъжехте едно а сега друго ?
    Случайно да сте чели че ГЕРБ като партия има 29 милиона в банкова сметка налични ?
    Да сте чели че държавната субсидия е 12 лв на година на гласоподавател и за ГЕРБ това прави над 12 000 000 на година ?

    Нередност?
  • 6
    dartagnan avatar :-|
    dartagnan
    • - 15
    • + 5

    На снимката Бойко добре поглежда събеседника си ! Ако той можеше да му каже нещо, нямаше да се различава от това, което би чул от тези хора които мислят днес за България , не като средство за печалба, а просто като за своя майка и Родина.

    Нередност?
  • 7
    daaam avatar :-|
    daam
    • - 14
    • + 76

    ще е самоубийство за ГЕРБ, ако влязат в парламента без дата на предсрочни избори. Ще загубят много

    Нередност?
  • 8
    2.5 avatar :-P
    2.5
    • - 40
    • + 35

    В последната Панорама, Боций рязко беше сменил тона с бръснарски.
    Очеиден е отговора на реторичния въпрос на Бисеров: Е как е? Боли ли?
    Просто Боц се докара до такова състояние на управляемост, че започва да прилича на Сидеров. А още колко ли тефтерчета ще излизат...

    Нередност?
  • 9
    tatianabenova avatar :-|
    tmbm
    • - 24
    • + 15

    Отсъствието от Парламента доказваше близостта им – мълчанието е съгласие.

    Нередност?
  • 10
    bobhunter avatar :-|
    bobhunter
    • - 16
    • + 48

    Пълна заблуда! Видяха дебелия, т.е. опасността от социална революция и комунизъм и им скръцнаха със зъби от далечния или не дотам запад, да се осъзнаят! Основният проблем на България е МАФИЯТА с нейните : "ЛЕСНИ" КРЕДИТИ, С ПОВСЕМЕСТНОТО РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА ИГРАЛНИТЕ ДОМОВЕ И ХАЗАРТА, СЪС ОБВЪРЗВАНЕТО НА ФАРМАЦЕВТИЧНИТЕ ФИРМИ В ПРОИЗВОДСТВОТО И РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА СИНТЕТИЧНИ НАРКОТИЦИ, КОИТО СА ХИЛЯДИ ПЪТИ ПО- СТРАШНИ ОТ ЕСТЕСТВЕНИТЕ (ХЕРОИН, КОКАИН И МАРИХУАНА). Диктатурата на МАФИЯТА Е ХИЛЯДИ ПЪТИ ПО- ТЕЖКА И НЕПОНОСИМА ОТ ДИКТАТУРАТА НА ПРОЛЕТАРИАТА! ВЯ(Е)РВАЙТЕ МИ!АКО С НЯКАКВА МАГИЧЕСКА ПРЪЧКА МОЖЕ ДА СЕ ВЪРНЕ ВРЕМЕТО НАЗАД КЪМ 1989 (МЕСЕЦ ДЕКЕМВРИ) БИХ ДАЛ ЖИВОТА СИ НИКОГА ДА НЕ ПРЕЖИВЯВАМ КОШМАРА НА ИЗМИНАЛИТЕ 23 ГОДИНИ ОТ ТОГАВА. СЪСИПАХА ЖИВОТА МИ И ТОЗИ НА ДЕЦАТА МИ! ПРОКЛЕТИ ДА СА! НЕ В КОНЦЛАГЕРИ, НА БАВЕН ОГЪН БИХ ГИ ГОРИЛ, МАФИОТИ МРЪСНИ!

    Нередност?
Нов коментар