Архивите говорят: Орешарски като кандидат-кмет, Емил Иванов - българската връзка на убит руски мафиот и кризата от 2003 г.

Първо издание на рубриката, която ни припомня близкото минало

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Политическите партии в България през последните години все повече приличат на тежко болен човек, който се страхува да погледне диагнозата си. Изследване на НЦИОМ от тази година показа, че вярата в съществуването на НЛО е по-висока, отколкото доверието в политическите партии."

Не, цитатът не е коментар на сегашната криза, колкото и актуално да звучи. Част е от интервю на "Капитал" с политолога Иван Кръстев от 19 юли 2003 г. От две години на власт е правителството на Симеон Сакскобургготски, дошло след това на Иван Костов от 1997 г. В Народното събрание НДСВ използва подкрепата на ДПС, за да състави мнозинство. Пламен Орешарски е кандидат за кмет на София от СДС. На следващите парламентарни избори с мандата на ДПС ще дойде кабинетът на Сергей Станишев, подкрепен от партията на Ахмед Доган и от НДСВ.

Част от героите на политическата сцена от близкото минало са толкова актуални сега, колкото са били и преди 10, 15 или 20 години. Някои от тях са на власт, други - в обществения фокус и техните решения и действия продължават да влияят върху това как живеем.

"Капитал" се върна към старите си броеве и откри истории, за които тогава едва ли сме предполагали, че отново ще станат актуални. Решихме да ги припомним, защото освен, че са любопитни, хвърлят светлина върху политическия път на голяма част от хората, които в момента ръководят държавата. В първото издание на "Архивите говорят" ви припомняме три текста, публикувани във вестник "Капитал" преди 10 и повече години - анализ на политическата криза от 2003 г., оттеглянето на Пламен Орешарски като кандидат за кмет на София и връзката на тогавашния кмет на Своге (сега областен управител на София) Емил Иванов с убит руски мафиот.

1. Нещо във въздуха: Една идея за реформа на финансирането на политическите партии

19 юли 2003

http://www.capital.bg/222189

Политологът Иван Кръстев пред "Капитал":

Политическите партии в България през последните години все повече приличат на тежко болен човек, който се страхува да погледне диагнозата си. Изследване на НЦИОМ от тази година показа, че вярата в съществуването на НЛО е по-висока, отколкото доверието в политическите партии. Изследване на "Витоша рисърч" установи, че според мнозинството от респондентите корупцията в политическите партии е по-голяма от корупцията в митниците. Всички социологически проучвания регистрират изключително ниска готовност за гласуване. Участието на граждани в политически събрания и срещи с депутати е катастрофално ниско. Доверието в изборните институции (с изключение на президента) е много по-ниско, отколкото доверието в институции, за които хората не са гласували - армия, църква, дори полицията.

Социологическите данни показват, че хората все по-трудно определят своето място по оста ляво - дясно. Програмите на партиите изглеждат все по-неразличими за все по-отчуждения гражданин-избирател. В очите на този масов гражданин-избирател партиите правят почти едно и също, когато са във властта и говорят почти едно и също, когато са вън от нея. В очите на този гражданин-избирател делението вече не е ляво - дясно, комунизъм - антикомунизъм, делението е ние - те, където ние е абстракцията народ, а те са политиците, икономическите елити и въобще властта. И прозрението от последните 13 години е, че както и да гласуваме ние, все управляват те.

2. Заради среща с шефа на "Нове холдинг" Васил Божков СДС оттегли Орешарски от кметската надпревара в София

12 юли 2003

http://www.capital.bg/222067

Три месеца преди местните избори СДС остана без кандидат-кмет за София, след като оттегли кандидатурата на Пламен Орешарски от надпреварата. Светкавичната реакция на лидера Надежда Михайлова беше предизвикана от публикуваната в петък във в."24 часа" информация за състояла се ден по-рано среща на заместник-председателя на СДС и кандидат за столичен кмет Пламен Орешарски с председателя на бизнес клуб "Възраждане" и шеф на "Нове холдинг" Васил Божков.

Председателят на предизборния щаб на Орешарски Петър Стоянович обяснил пред ежедневника, че срещата между синия кандидат-кмет и Божков е била във връзка с подготовката на поредица от срещи с целия бизнес. "Среща, проведена в такъв формат, носи ново послание. Живеем във време, когато в обществото витаят съмнения за безпринципни договорки между политиците и бизнеса", коментира на специално свикана по случая пресконференция Надежда Михайлова.

3. Какво има в Своге: Кметът Емил Иванов е българската връзка на убития руски мафиот Александър Крук

16 юни 2000

http://www.capital.bg/203570

Известният руски подземен бос, който беше намерен в столичния квартал "Изток", е бил убит. Както стана ясно, българската връзка на Александър Крук минава през Своге. Засега не е известно дали Александър Крук е бил преди смъртта си в софийския град. Той обаче е лобирал изключително много за сегашния кмет на града Емил Иванов, представител на ВМРО.

Кое е това нещо, което е заинтригувало руския мафиот и го е накарало да влезе в тесни връзки с кмета на Своге ? Според руски източници от няколко години насам руската групировка "Уралмаш" се опитва да внедри свои хора в местната и законодателната власт на руската федерация. Тя подкрепя и контролира и губернатора на Екатеринобург Едуард Роселя. Логично е да се помисли, че мафиотите от Урал искат да разширят своето влияние в чужбина, а България е доста удобна в това отношение.

35 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    frankzappa avatar :-|
    Frank Zappa
    • - 1
    • + 105

    Няма "ляво" и "дясно", има само милиционери-тарикати, които искат само да доят и стрижат оскотелия български народ!

    Нередност?
  • 2
    blockblock avatar :-|
    block
    • - 2
    • + 70

    А нещо го позабравихме Емилчо Иванов. Дали пък да не го почнем пак. Да не може да се свърти на дебелия си гз?Нагла муцуна бе... и оня безличния хамстер. Милиционерчето. Тоя па е толкова невзрачен че даже не мога да се сетя как се казваше

    Нередност?
  • 3
    2.5 avatar :-P
    2.5
    • + 94

    "Председателят на предизборния щаб на Орешарски Петър Стоянович обяснил пред ежедневника, че срещата между синия кандидат-кмет и Божков е била във връзка с подготовката на поредица от срещи с целия бизнес."

    Крушката си има опашка! Да не се чудим откъде изпълзя онова (културно) влечуго...

    Нередност?
  • 4
    hodounski avatar :-|
    hodounski
    • - 1
    • + 76

    Влизането на подземието във властта започна от лъжлив дедо.Спомняте ли си,че той искаше да назначи Бригадира за шеф на тайните служби и от ЕК го плеснаха през ръката?

    Нередност?
  • 5
    daaam avatar :-@
    daam
    • + 82

    Колко тъжно - едни и същи хора управляват, манипулират и сигурно се надсмиват над лековрните, гласуващи за тях. Орешарски няма и капка чувство за приличие и морал

    Нередност?
  • 6
    info111 avatar :-|
    info111
    • - 3
    • + 40

    Пътят на устремени към властта лица на "опозицията" в България с босовете на мафията или техни много приближени е за търсене и получаване на одобение от кръстниците срещу клетви, уверения и гаранции от бъдещите управници, че ще защитават интересите и изпълняват стриктно нарежданията на кукловодите и няма да правят свободни изпълнения и импровизации - такава е въпросната среща на Олигарски с Черепа, такива по същество бяха срещите на Костов и Петър Стоянов "на тъмно" с едри назначени български бизнесмени от ъндърграунда (в онзи ресторант, преди Иван Костов да поеме управлението). Освен ако, разбира се, мафията не е излъчила директно свои хора - както бе при Пеевски, например, или при лица от БСП, ДПС, НДСВ,...
    Капитал, поздравления за тази статия, надявам се да е поредица - "Архивите говорят"!
    Аз доста пъти призовавах да започнете да публикувате статии и факти от най-близкото ни минало - с повечко конкретни факти и събития. Така хем мнозина ще си припомнят важни, но позабравени неща, хем ще стане пределно ясно какво и защо точно става сега и което е по-важно - какво и защо има да става. Колкото и да е типично всеки човек и всяка нация да смята, че проблемите им са специфични и уникални към определен момент от времето и историята (в което има много истина), има и много общи неща и закономерности, които се повтарят и те помагат да се очертае по-пълната картина в нейните логично-следствени връзки.
    А това за страна, в която подмолното и задкулисното тотално доминира, за страна, в която мафията си има държава - като България, е особено важно и изключително важно!
    С две думи - Капитал, направете ежеседмична рубрика "Архивите говорят".
    Поздравления за статията!

    Нередност?
  • 7
    millton avatar :-|
    millton
    • + 24

    Ще си позволя по-обширен коментар. Загубата на доверие в политическите партии (което доведе и до сегашното "безизходно" положение и мантрата "няма смисъл от нови избори, резултатът ще е същия") сведе броя на желаещите да гласуват до минимум, което пък е от полза за партиите с "твърд" електорат и най-продължително участвали във властта. БСП удобно НЕ се разграничиха от миналото, не започнаха "на чисто", разчитайки (и много правилно) на онази носталгия по миналото, която владее съзнанието на една част от българите, на вкоренената (едва ли не) ни вяра, че държавата (партията) трябва да се погрижи за нас (когато ролята на държавата би следвало да е чисто регулаторна), на проруските настроения (почиващи по-скоро на емоционална основа, неглижирайки факта, че зад всяка намеса не се крият приятелски чувства, а опит за прокарване на техни интереси, така както постъпват САЩ, но обвинявани доста по-често в същото). ДПС е просто придатъкът, инструментът, имащ за цел да увеличи влиянието на БСП. Получава се така, че последната е като тютюнопушенето - знаеш, че е вредно, но по навик все търсиш комфорта и упокоението в дима, а се изисква воля, за да спреш и тя е в отърсването от носталгията и миналото и гласуване за други формации (изключая разни псевдо националисти и други емоционално въздействащи партии), докато БСП и ДПС просто не успеят да се доберат до парламента.
    И фразата "Всички са маскари" също помага на тези, които над 40 дни са се барикадирали и повтарят все същия рефрен открай време - "ние сме единствената партия, която ще изведе България на верния път" и "държавата ще се погрижи за всеки" (под държава разбирай партията - за справка вж. министър-председателят от кого търси одобрение и при какъв случай ще подаде оставка)

    Нередност?
  • 8
    unreal_game avatar :-|
    Салмонела
    • - 3
    • + 46

    Явно според електората на БСП "ЧЕСТЕН КОМУНИСТ" е оня, който е сменил поне две-три партии, завлякъл е една банка с няколко милиона, създал е поне три офшорки и е "демократично" издигнат и избран да управлява червеното стадо...

    Нередност?
  • 9
    ajsaider avatar :-P
    ajsaider
    • - 13
    • + 26

    Помниииииим!
    .. помним го Орешарски .. помним и Надето, какво ни говореше за него .. от другаде знаем, по това време на Надето, кой и е преподавал, карате ли беше, тайкуондо ли беше - Тракторът... помним за десните .. знаем ги кои са и какви лица ни предлагаха, помним и агитацията на все същите "интелектуалци от жълтите павета" за тогавашния кандидат Орешарски .. как е компетентен, как е пич, как е с вродени ...демократични възгледи
    помним и организацията СДС! ..и виждаме, какви хора ни е предлагала ...
    За това, във форума на "Дневник" поздравявах неколкократно всички десни .. че в момента има България дясно управление!
    Десен, десен управленец е Орешарски , баш вие, десните, го вкарахте този човек в орбитата на Българската Политика .. да ви е честит!!

    Нередност?
  • 10
    ajsaider avatar :-P
    ajsaider
    • - 14
    • + 12

    да бе, наистина вие го вкарахте в Българската Политика .. вие го намерихте .. вие го популяризирахте .. хвърляхте усилия и средства за него, та да ви е лице ..!
    Събирахте членски внос и дарения.. правихте му ПР на Орешарски .. лепихте плакати за него .. събирахте се на митинги и предизборни срещи, за кметските избори .. викахте и се карахте, със скептици като мене ..
    Честито още веднъж!
    Ей го-не сте сбъркали този път с човека .. наистина излезе управленец!

    Нередност?
Нов коментар