Архивите говорят: Антибиотик срещу червената чума, Волен Сидеров е вреден популист, 45 години стигат или как се промени българската улица?

Трето издание на рубриката, която припомня близкото минало

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Капитал" се върна към старите си броеве и откри истории, за които тогава едва ли сме предполагали, че отново ще станат актуални.

Решихме да ги припомним, защото освен, че са любопитни, хвърлят светлина върху политическия път на голяма част от хората, които в момента ръководят държавата. Част от героите на политическата сцена от близкото минало са толкова актуални сега, колкото са били и преди 10, 15 или 20 години. Някои от тях все още са на власт, други - в обществения фокус и техните решения и действия продължават да влияят върху живота ни.

" Вярвам само на студентите - с тях ще успеем", каза за "Капитал" 54-годишният Векил Симов. В сряда вече полупрофесионалното шествие беше наситено от огромния брой бъдещи висшисти. Митингът същата вечер беше като че ли най-многолюден и плътен от всички. Притежателите на студентски книжки тръгнаха от сградата на ректората. Възпитаниците на различните ВУЗ-ове и факултети се открояваха по специализирания подход към текстовете на плакатите си: студенти биолози - "Антибиотик срещу червената чума"; медиците бяха под надпис "Позитано" 20 - морга за политически трупове", чуждите филолози проявиха категоричност: "Game over" и "Go away, comrades". Студентите от НАТФИЗ се познаваха по транспаранта "БСП, стига "театър", взехте ни професията".

Не, това не е част от репортаж за събитията от тази седмица. Статията е с дата 20 януари 1997 г...

В поредния брой на рубриката "Архивите говорят", в която си припомняме близкото минало, избрахме да се спрем на няколко актуални теми и събития, които в почти идентичен вид се случват отново и оставят чувството, че "Този филм вече сме го гледали". Припомняме студентските протести от януари 1997 г., репортаж от срещата на студенти от СУ с Искра Баева, както и анализ от 1997 г. на тогавашния зам. гл. ред. на "Литературен вестник" Пламен Дойнов за това как се промени българската улица. По повод 10 ноември, публикуваме статия, с която "Капитал" започна поредица за 20-годишнината от "началото на промените в България", разкриваща първите истински симптоми на обществено недоволство в България, както и три материала от различни години, в които обясняваме защо Волен Сидеров е вреден и опасен за българското общество.

"Антибиотик срещу червената чума"

20 януари 1997 http://www.capital.bg/999163

Всеки ден в 16 часа от столичния бул."Витоша" пред НДК потегля огромно множество, което прекосява центъра и се събира на митинг пред храм-паметника "Александър Невски". В челото на мирната демонстрация са свещеници, лидери на опозицията, любими хора на изкуството, журналисти. Изпъстреното с лозунги и знамена шествие се придвижва в полифонията на свирки, възгласи, кречетала, опозиционни шлагери и новини от преносимите радиоапарати. От балконите и прозорците сияещи домошари се легитимират като съмишленици на каузата, като развяват знамена... Водещият на шествието от време на време припомня по мегафона исканията на протестиращите граждани - "да" на декларацията за спасение на България, "не" на второ пагубно за България правителство на БСП. Избори!". Повечето от скандиранията са връстници на демокрацията в България - "Чер-ве-ни бок-лу-ци!", "Ни-ко-га!", "По-бе-да!".

Плакатите "Искаме да живеем в България - не ни гонете", "Омръзна ни да гледаме живота на другите", "Искаме да живеем, не да преживяваме" и "Не искаме да сме емигранти в собствената си страна" изместиха със сериозността си познати класики на площадния фолклор. "Най-важното е, че се осъзнахме, макар и късно", сподели жена на средна възраст. "Комунистите ще ги изгоним, този път завинаги". (цялата статия вижте тук)

Студентите писаха "слаб" на БСП - опозицията да не преписва

20 януари 1997 http://www.capital.bg/998390

Всеки човек, застанал в положението да защитава политиката на БСП, може да говори само глупости", каза студент филолог след диспута в 65 аудитория на Софийския университет между Искра Баева, член на Изпълнителното бюро на БСП, и зам.-председателя на Демократическата партия Веселин Методиев. Двамата бяха поканени да обсъждат с бъдещите висшисти политическата криза в България, студентския протест и възможните изходи от създалата се ситуация.

След като близо две седмици студентите доказват, че "Младост" не е само име на квартал, а дълг да воюваш интелигентно за по-добро бъдеще в собствената си страна, проектоабсолвентите се легитимираха и като хора, които търсят диалог. "Надявам се, че не смятате, че изразявате интересите на цялото общество", каза с равен тон Искра Баева, на "у-у-у"-фон. (статията вижте тук)

Как се промени българската улица?

27 януари 1997 http://www.capital.bg/998384

През последните дни най-видимо централно място в българското политическо пространство е улицата - с нейната многоликост и еднаквост, кресливост и анонимност. Новите гласове от улицата вече избликват от гърлата на младите. Студенти и тийнейджъри смениха пенсионерите и синдикалистите. Младата улица обаче предпочете да говори не с празния си стомах, а с изобретателния си ум.

Лишени от път вътре или вън от България, младите демонстранти разбират, че единственият път остава улицата, мрежата от улици - един затворен в своята всекидневност маршрут на протеста. Но докато улицата изживява илюзията, че е новата политическа сила, някъде около нея се преразпределят истински новите политически роли: кой какъв ще играе при бъдещото управление на България. Тогава улицата няма да е необходима, тя вече ще е осигурила следващия спокоен цикъл на властта. Дано обаче запомни своята днешна изобретателност. Защото днешният, първи в нашата история карнавален бунт прати по дяволите скуката на робското хитруване. Турското иго вече не може да обяснява утрешното ни търпение. И тогава когато ни запитат: За хляб ли протестирате? Да отговорим: Какъв хляб! Протестираме заради нараненото ни достойнство. (целият текст - тук)

"45 години стигат"*

Русенски комитет, раждането на опозицията, Голямата екскурзия, свалянето на Живков

9 октомври 2009 http://www.capital.bg/797398

По време на комунизма. Върви си един обикновен човек, оглежда магазините и си мърмори:

- Сирене няма яйца няма месо няма мляко няма Идва до него милиционер и му казва: - Ако не млъкнеш веднага, ще те ударя с пистолета по главата!

- Стига бе, и патрони ли вече няма?

Ако не броим вицовете, първите истински симптоми на обществено недоволство в България датират от 1988 г. Две години преди това е аварията в чернобилската атомна електроцентрала (взрив в ядрения реактор), причинила ужасно радиационно замърсяване. За да не признае уязвимостта на съветската техника, българското правителство премълчава мащабите на бедствието и оставя хората в неведение, без да ги предупреди за опасността, проникнала във въздуха и храната им.

Вечерта на 8 март 1988 г. в Дома на киното в София, след нелегална прожекция на документалния филм "Дишай" (реж. Юрий Жиров), 400 души учредяват Обществения комитет за екологична защита на град Русе - първата сериозна неформална организация, протестирала срещу комунистическия режим в България. "Това е изява на личности, преодолели страха, макар и само за няколко часа, обхванати от предчувствието за края на системата", пише председателят на комитета Георги Мишев десет години след събитията. (целият текст вижте тук)

Моята игра или защо "Атака" търси провокация на всяка цена и какви са ефектите от това 27 май 2011 http://www.capital.bg/1096114

Скандалът е най-краткият път да те забележат. Особено ако досега винаги ти е носил дивиденти и никога не се отразявал пагубно на политическата ти кариера. Ако пък изпадаш от голямата политика, не ти остава нищо друго, освен да играеш ва банк. За Волен Сидеров това означава да смени скъпото сако с черното кожено яке, да си върне втренчения поглед и да започне с провокации - словесни и физически, националистически лозунги, истерични крясъци. (статията тук)

Сидеров е вреден популист

Ангел Ангелов, преподавател по "Идеология на национализма след края на студената война" в СУ, пред "Капитал"

30 юли 2005 http://www.capital.bg/232338

"Меди Доганов (това е името на лидера на ДПС Ахмед Доган от т.нар. възродителен процес - бeл. ред.) е страхлив червей... Аз лично ще го измъкна от дупката му." Тези думи можеше да принадлежат на всеки невъздържан лумпен, обзет от сляпа ярост и антитурски настроения. Но те излязоха от устата на лидера на парламентарно представената партия "Атака" Волен Сидеров преди десетина дни в Народното събрание. На 2 юни, по времето на честването на Деня на Христо Ботев, същият политик, когото близо 300 000 българи направиха депутат през 2005 г., нарече премиера Сергей Станишев и управляващите "турски мекерета", "предатели" и "плазмодии". Освиркванията на Околчица не спряха и по време на минутата мълчание и воя на сирените. (цялата статия: "Атака" във властта - знак, че политическите ценности в България са напълно променени тук)

23 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    the_core avatar :-?
    The Core
    • - 6
    • + 105

    Хубаво е, че поне го има написано!
    Само че трябва да го публикувате 2-3 седмици преди всеки избори, защото след тях звучи като некролог на собствената ни историческа памет!
    Жалко е народ, който е измислил приказката "Лъжливото овчарче", да гласува 5 пъти за комунистите за 24 години, след всеки техен предишен провал!

    Нередност?
  • 2
    bladezone avatar :-|
    Sp
    • - 4
    • + 41

    Чета и си мисля, за съжаление, че е вярно - няма нищо ново под слънцето. Борим се, издигаме лозунги, разделят ни на красиви и грозни, умни и прости; на наши и ваши и т.н. А раздрънканото политическо виенско колело, забито по средата на обществения панаир, си върти ли върти все същите пасажери. Издига едни, после ги сваля за 4 години, след което пак ги качва горе. Но никой не слиза наистина от въртележката...

    Нередност?
  • 3
    kitenik avatar :-|
    Натътрузен десебар, слуга на БСП
    • - 11
    • + 63

    След като не избесихме комунистите така ще е. След като не направихме дори лустрация, така ще е. Периодически ще има бунтове и вълнения, в които ще се вдигат лозунги "антибиотик срещу червената чума", "Позитано 20 - морга заполитически трупове" и "БСП, стига театър, всехте ни професията". И отсреща ще е винаги тя, нахална, нагла, крадлива и столетна.

    Нередност?
  • 4
    schiller avatar :-|
    СДС
    • - 1
    • + 29

    "Атака" във властта - знак, че политическите ценности в България са напълно променени
    ...........
    Знакът е € или $

    Нередност?
  • 5
    peni_nikol.53. avatar :-|
    Peni Nikol
    • - 6
    • + 22

    Това е комунистическа тактика - разделяй и владей . така се е разделила нацията - всеки срещу всеки и разделението продължава сега атака насажда неприязън и омраза срещу бежанците .до скоро беше срещу роми и турци .не е редно , не е морално , не е по християнски . не на ксенофобията, не на етническата омраза .

    Нередност?
  • 6
    bogry avatar :-|
    BoGry
    • - 8
    • + 29

    Двуличието, насадено ни от "онези" 45 години, за които не искат да си спомнят дори гаулайтерите от БСП в днешния си състав, което ни принуждаваше да носим маска, когато излизаме извън стените на домовете си, за да можем вечер все пак да се приберем вкъщи, ни докара дотам, че маската се срасна и вече нямаме лице!
    Искам да видя кой ще е този, който ще обясни на един 45-годишен военен, пенсионирал се току-що и получил 30 заплати накуп, че не заслужава такова специално отношение, защото за неговата заплата и сега пенсия са се трудили и ще продължават да се трудят поне петима работещи! И да попитам, за кого, мислите, ще гласува пак, и пак, и пак този човек?! Помислете колко са хората като него в уж бедната ни държава, после прибавете към тях и бившите ченгета, и всички, чиито осигуровки се плащат от държавния бюджет! Да не забравите и бившите представители на "работническо-селската интелигенция", за които "старият строй" още е и баща, и майка, и доматът в задния двор на селската им къща, и прасето, което хранят, за да им го откраднат циганите, които също се трупат на държавната хранилка, без да ги интересува откъде идва зобта в нея!
    Господ да убие този, който записа навремето в "новата" конституция, че Република България е социална държава!

    Нередност?
  • 7
    dekster avatar :-|
    КЛЮЧАРЪ
    • - 3
    • + 26

    [quote#0:"К-л"]Аз лично ще го измъкна от дупката му."[/quote]

    Да де, всъщност изведе ДПС от политическа несигурност и им тикна в ръцете управленския жезъл за още четири години. Нещастният червей всъщност е Болен.

    Нередност?
  • 8
    krastitel avatar :-|
    krastitel
    • + 19

    Все по-често се радвам че има капитал и неговите архиви са живи...
    Иначе - само помия от ДС летописците...

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 9
    beriya avatar :-|
    beriya
    • + 6

    [quote#8:"krastitel"]Иначе - само помия от ДС летописците... [/quote]

    За да наречем дадена информация „помия", то би следвало тя или да е неистина или да е тълкувана погрешно или и двете. В БГ няма нужда да се прави горното, тук истината звучи по- зловещо от лъжата.

    Нередност?
  • 10
    anona avatar :-|
    anona
    • + 16

    До коментар [#1] от "The Core":

    Баснята с лъжливото овчарче е от Езоп, отпреди три хиляди години, а пък в цялата човешка история винаги е имало малцина мъдреци и мнозина глупци. Тези неща не са ни патент.

    Нередност?
Нов коментар