🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Продажбата на завода за биоетанол в Горна Малина е прекратена

Банката кредитор е взела решението заради липса на кандидати

В България има изградени над 10 завода за производство на биодизел и повече от 5 за биоетанол, повечето на практика не функционират .
В България има изградени над 10 завода за производство на биодизел и повече от 5 за биоетанол, повечето на практика не функционират .
В България има изградени над 10 завода за производство на биодизел и повече от 5 за биоетанол, повечето на практика не функционират .    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
В България има изградени над 10 завода за производство на биодизел и повече от 5 за биоетанол, повечето на практика не функционират .    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

12 млн. лв. е пазарната оценка на заложеното предприятие.

Поредният опит за продажба на завода за производство на биоетанол в софийското село Горна Малина пропадна. Активите на дружеството "Грасим капитал" (собственост на сръбския гражданин Горан Филипович) бяха предложени за втори път на търг от частен съдебен изпълнител заради дълг към ОББ. Ден преди да бъде обявен купувач обаче, банката спира процедурата по продажба. Търгът бе обявен при начална цена от 11.1 млн. лв., като необслужваният кредит, обезпечен с търговско предприятие на "Профекс – биопродукти" и акционер "Герасим капитал", е на обща стойност 10 млн. евро. Дали ще има нови желаещи да купят обекта, ще стане ясно най-рано в края на годината.

Активи и дългове

За "Капитал Daily" от ОББ заявиха, че са прекратили продажбата, тъй като банката има интерес да запази стойността на обекта и не иска да го продава на безценица. "В последния момент разбрахме, че няма потенциални купувачи на завода, и спирането на търга бе логична стъпка, с която да не понижаваме търговската му стойност на пазара", коментираха от банката. При евентуален трети търг наддаването ще започне при 20% по-ниска цена за парцел от 21 хил. кв.м заедно с производствено-административните сгради и съоръжения. ОББ не посочва други детайли по сделката или бъдещето на завода, но банката има право да управлява и влага средства в развитието на предприятието, както сметне за добре.

Участието на ОББ в проекта за строителството на завода в Горна Малина започва още в самото му начало през 2006 г., когато финансира изграждането му. През 2009 г. предприемачите обаче разбират, че заводът има нужда от още инвестиции, но по техни думи банката отказва допълнително финансиране. Според ОББ обаче, след като фирмата е спряла да обслужва задълженията си от 2010 г., тя е правила многократни опити за преговаряне с компанията. Така, след като фирмата заявява, че не е в състояние да погаси заема си и не може да поддържа инсталацията за производство на биоетанол, банката организира търг за продажбата на активите през 2012 г. и прави пазарна оценка на заложеното предприятие за 12 млн. лв. Въпреки това купувач не се намира и кредиторът се обръща към частен съдебен изпълнител. Междувременно обаче друг заложен кредитор - "Алкол лимитид" ЕООД (това е един от собствениците на "Профекс - биопродукти"), продава търговското предприятие на кредитополучателя за символичната цена от 10 хил. лв., а купувач е дружеството "Грасим капитал" ЕООД. Според Търговския регистър въпросното дружеството е регистрирано през лятото на 2011 г. с капитал от 2 лв. и е собственост на сръбския гражданин Горан Филипович.

В отговор ОББ повдига дело, за да бъде отменена продажбата по реда на Закона за особените залози. Пред "Капитал Daily" президентът на "Профекс" Александър Драгомиров обясни, че продажбата е направена по чист и прозрачен начин и независимо от оспорването на банката съдът ще реши дали сделката е легитимна или не. Според заместник-кмета на Горна Малина Ангел Жиланов обаче старите и новите собственици са едни и същи, а сръбската компания "е само част от сделката". По неговите думи те търсят нови 7 млн. евро, с които да изградят така необходимите инсталации и съоръжението да отвори врати през следващата година.

В неведение

За да разбере какви са бъдещите планове на старите собственици, след спирането на процедурата от ОББ "Капитал Daily" потърси представителите на "Профекс – биопродукти". Пред "Капитал Daily" Александър Драгомиров каза, че не може да дава никаква информация, защото не е наясно със случая. Въпреки че фигурира в управата на компанията, той "няма идея за какво става въпрос и не може да даде повече информация". По негови думи компанията е получила само уведомление от банката, че търгът е прекратен. Председателят на общинския съвет в Горна Малина Николай Стоилов пък коментира, че в общината няма информация за продажбата и разбира за обявеният търг от "Капитал Daily". В Районен съд - Елин Пелин, където трябваше да бъде обявен купувачът на обекта, също нямаха информация за сделката. По техни думи те само са предоставили сграда за ползване, но не знаят нищо друго за процедурата.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ijj avatar :-|
    ijj
    • - 5
    • + 4

    Ако инсталацията все пак някога тръгне, тя ще е полезна от няколко гледни точки:

    1) Ще намали вноса на нефт.

    2) Ще създаде работни места.

    3) Вероятно ще се използват български суровини.

    И сигурно ще има и някои екологични предимства.

    Жалко, че нещата са се объркали.

    Нередност?
  • 2
    djb95 avatar :-|
    djb95
    • + 5

    Тази фабрика е типичен пример за био балона започнал преди 6-7 години.Продажбата на био дизел в Блъгария е далеч под капацитета на производителите.В момента по закон се добавя 6% и се внася от Румъния.Самостоятелно био дизела не може да се ползва поради типичния му липиден произход - сгъстява се при ниски температури.Добавките за корегиране на този му недостатък го правят ценово неизгоден на нашия пазар.Освен това химическия му състав и по-точно избистрянето му от остатъчниите мазнини с основи води до остатък в горивото , който поврежда горивната апаратура на автомобила.Банката трябваше да си направи анализа , че за да се приложи финансово оправдана технология , капацитета на фабриката надхвърля възможностите на пазара и то при наличието на други подобни инвестиции в България и региона.

    Нередност?
  • 3
    nefertiti_egipt avatar :-?
    Нефертити
    • + 2

    Може би ще се намали на някой далаверата и за това не се продава ...

    Нередност?
  • 4
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 1

    От контекста се разбира, че имаме сръбски "собственик" единствено защото ломските "собственици" са се изчерпали.

    Нередност?
  • 5
    ijj avatar :-|
    ijj
    • + 2

    До коментар [#2] от "djb95":

    В случая става въпрос не за биодизел, а за биоетанол.

    Нередност?
  • 6
    ijj avatar :-|
    ijj
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#4] от "cinik":

    И все пак, ако имаше акции от това дружество на борсата, лично аз бих си купил, въпреки риска от загуба. По патриотични и идейни причини.

    Нередност?
  • 7
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 3

    До коментар [#6] от "ijj":

    Тези не са на борсата, но Енергони още са. Може от тях да си купиш като алтернатива, отново по патриотични подбуди.

    Нередност?
  • 8
    ijj avatar :-|
    ijj

    До коментар [#7] от "cinik":

    Не е същото :)

    "Енергони" се занимават с вятърни генератори, а това вече се насърчава със съответните преференциални цени за съответната електроенергия. Освен това електропроизводството не води директно до намаляване на вноса, какъвто е случаят с биоетанола.

    За разлика от електроенергията от ВЕИ, при течните биогорива себестойността е много близо до цената на традиционните течни горива. Затова и няма чак такова стимулиране (известно време биодизелът и биоетанолът бяха с нулеви акцизни ставки, но сега и това не е така). Дори би могло да се твърди, че наличието на възможност да се използва биоетанол би действало като спирачка за поскъпването на бензина.

    От техническа гледна точка е възможно използването на смеси бензин/етанол с доста висок дял на етанола. В Бразилия например всички леки автомобили трябва да могат да използват смес с 25% етанол (Е25), а в САЩ - с 10%. В Бразилия етанолът (т.е. етиловият алкохол) се произвежда от захарна тръстика и количествата са толкова големи, че колебанията в цената на нефта се отразяват на цената на захарта на световния пазар. В САЩ производството е от царевица. Интересно в това предприятие в Горна Малина каква суровина са мислели да използват.

    Нередност?
Нов коментар