🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кражбите на ток: организирани и безнаказани

Законови пропуски позволяват манипулирането на електромерите да остава без последствия

Дори да се открие кражба на ток, нарушението остава без наказание, защото много трудно може да се докаже кой е манипулирал електромера
Дори да се открие кражба на ток, нарушението остава без наказание, защото много трудно може да се докаже кой е манипулирал електромера
Дори да се открие кражба на ток, нарушението остава без наказание, защото много трудно може да се докаже кой е манипулирал електромера    ©  Красимир Юскеселиев
Дори да се открие кражба на ток, нарушението остава без наказание, защото много трудно може да се докаже кой е манипулирал електромера    ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Електромерите се манипулират с високо-технологични средства от организирани групи – често от бивши, а понякога и от настоящи служители на самото ЕРП.
Най-често използваните методи за манипулация на електромерите



* Монтаж на дистанционно управление в електромера, което изключва и включва манипулационните елементи, променящи измерването. Собственикът изключва дистанционно манипулацията през деня, докато е на работа, вечер и в почивни дни я активира, нарушавайки нормалната схема на измерване, като "спестяването" често достига 100%

* Монтаж на светлочувствителен датчик в електромера, който задейства манипулацията минути след затваряне вратата на таблото. При отваряне от инкасатор и осветяване правилното мерене се възстановява незабавно

* Шунтиране (заобикаляне) на токовите измервателни вериги вътре в електромера

* Включване на последователни резистори в напреженовите измервателни вериги на електромера

* Премахване или добавяне на допълнителни елементи във веригите на АЦП (аналогово–цифровия преобразувател) на електромера

* Прекъсване проводниците на напреженовите вериги вътре в електромера. 

В представата на повечето българи крадците на ток са обитатели на ромски квартали, които директно се свързват към електропроводния кабел или използват легендарни "изобретения" като вкарване на хлебарка, която блокира шайбата на устройството. В много от тези квартали инкасаторите наистина не влизат без охрана, а таблата с електромерите са монтирани върху стълбове на 6-7 метра височина. В същото време малко българи биха предположили, че собственици на луксозни вили, хотели, ресторанти, барове и ред други фирми биха се занимавали с отглеждането на хлебарка в електромера си, и ще са прави. Тази група обаче не е изключение от незаконната практика - те манипулират електромерите с високотехнологични средства, обслужват се организирано на абонаментен принцип и собствениците им получават специализирани консултации как да излъжат контрола на електроразпределителното дружество често от бивши, а понякога и от настоящи служители на самото ЕРП.

Всъщност кражбите на ток в ромските махали през последните години бяха намалени драстично на много места, но дори и преди това те никога не са били съизмерими с далеч по-внушителните кражби на електроенергия от стопански потребители. И докато преди години делът на манипулираните електромери беше пренебрежимо малък спрямо общия брой констатирани случаи на неправомерно ползване на енергия, в момента на територията на ЧЕЗ например този дял е достигнал почти 50%.

Засега електроразпределителните дружества масово губят делата за кражбите. Регулаторът ДКЕВР обаче е на седмици разстояние от приемане на нормативна основа за наказание на нарушителите. Подготвяните промени в Закона за енергетиката, които ще дадат повече права на клиентите за сметка на електроразпределенията, обаче могат отново да ощетят изрядните потребители за сметка на неизрядните (виж карето в края на текста).

Мащабът на загубите

Няма точна информация колко електроенергия действително се краде, защото е трудно тези липси категорично да се отделят от технологичните загуби по мрежата, както и е трудно да се каже какъв процент от кражбите биват регистрирани. Най-близката статистика, която можем да използваме, е стойността на установените и документирани от ЕРП кражби на тяхна територия. По информация от трите електроразпределителни дружества през миналата година за ЧЕЗ те са 4.3 млн. лв., за ЕВН – 1.6 млн. лв., и 6.7 млн. лв при "Енерго-про". Това прави над 12 млн. лв. на година установени с протокол загуби от кражби на електроенергия. Към това число обаче са нужни няколко уточнения. На нарушителите се изпраща сметка за 90 дни назад за ЧЕЗ и ЕВН и 180 дни за "Енерго-про". Едва ли обаче някой може да каже какъв е реалният среден срок на злоупотреба. Освен това няма как да се изчислят и неразкритите кражби.

Ромският фактор

Ромските махали вече не са сериозен фактор в кражбите на електроенергия е общото мнение и на трите ЕРП-та, макар дружествата да са решили в различна степен проблема си с тях. Най-добри постижения имат от ЕВН, които придобиха електроразпределителните дружества в Южна България през 2004 г. На тяхна територия е мястото с най-голяма концентрация на ромско население в Европейския съюз – Столипиново (смята се, че там постоянно живеят 35 хил. души, но в студените периоди те реално се увеличават двойно). Заради огромните натрупани дългове през 2002 г. държавното тогава дружество вдигна ръце и спря тока на целия квартал. Последваха бунтове, след което няколко години действаше частичен режим, при който ток се подаваше само за 6 часа през нощта.

След приватизацията за няколко години от ЕВН успяха да постигнат впечатляващи резултати, повишавайки събираемостта в пловдивския квартал от 3% през 2006 г. до 85% през последните години, а технологичните загуби бяха намалени от 40% на 5%. Това бе постигнато с проект, включващ редица мерки, сред които вкопаване на кабелите под земята и оборудване с "умни" електромери, позволяващи по-добър контрол и дистанционно отчитане.

По отношение на ромските квартали-махали от ЧЕЗ са възприели друг подход. Периодично екипите на дружеството премахват направените присъединения, без да се съставят констативни протоколи, тъй като е невъзможно да се установи от кого е направено включването.

Докажи го, ако можеш

"Не бях аз" е най-честото твърдение, което чуват от своите клиенти ЕРП, когато регистрират манипулация на електромера им. Причината е, че електромерът е на дружеството и се намира на границата на собствеността, т.е. извън имота на потребителя. Според Богомил Николов от "Активни потребители" в момента всеки може да мине и да направи каквото реши и не може да се начислява служебна енергия от дружеството в случай на манипулация или увреждане на уреда, защото това се прави без доказана вина. Според Николов има случаи, когато човек веднъж бива ощетен от недобросъвестен съсед, който се е свързал с мост към него, а след това идва ЕРП-то и го наказва още веднъж. Такава е и съдебната практика досега, в която има стотици дела срещу подобно начисляване на енергия, като по думите му който не е завел дело, той не го е спечелил.

В момента единственият закон, в който изрично се споменават кражбите на ток, е Наказателният кодекс, където за това деяние е предвиден затвор. Той обаче е практически неприложим, защото много трудно може да се докаже кой е манипулирал електромера. "Капитал Daily" се допита до ЕРП какъв е профилът на крадеца на ток на базата на установените от тях хиляди случаи на кражби. Обобщението е, че в България се краде от всички слоеве на населението, като се започне от средностатистическия битов клиент, премине се през дребните търговци и потребители и се стигне до фирми, хотели, обществени личности и магистрати.

Организирани манипулации

В ромските махали загубите вече са по-малки в сравнение с кражбите от стопански потребители.

Установени кражби на ток за 2012 г.

ЧЕЗ – 4.3 млн. лв.

ЕВН – 1.6 млн. лв.

"Енерго-про" – 6.7 млн. лв.

 

През последните години сигналите за организирани групи, предлагащи манипулиране на електромери, са нараснали толкова много, че според ЕРП вече става въпрос за добре организиран и доходоносен бизнес. Вероятно в тези групи влизат бивши, а може би и настоящи служители на дружествата, които осъществяват професионално високотехнологичните манипулации. Освен това те консултират "клиентите" си как да намалят плавно консумацията си на ток, за да не бъдат усетени от системата на ЕРП-то, която отчита резки колебания и това е основание на място да бъдат изпращани екипи за проверка. Предлага се и своеобразен абонамент – в случай на разкриване на манипулацията следващата е безплатна.

Тези високотехнологични интервенции с вкарване на чуждо тяло в електромерите (виж карето), които сами по себе си са микрокомпютри, според ЕРП са доказателство, че едва ли се касае за намеса на злонамерен съсед. На територията на "Енерго-про" например има случай с вкопан в земята кабел, който заобикаля електромера на хотел на морето. След разкриването на измамата обаче собственикът на хотела отрича да има нещо общо, заявява, че това е извън собствеността му, и, разбира се, не е забелязал, че някой е разкопал тротоара пред сградата и я е свързал нелегално към електрозахранването.

Заради необходимостта от експертни знания, след като години наред ползваха външни услуги за отчитането на електромерите, от "Енерго-про" планират да върнат обратно в дружеството инкасаторската дейност. Причината е, че инкасаторът трябва да може не просто да отчете показателите, но и да има техническата грамотност да открие евентуална манипулация или технически проблем.

Сметка за минало време

В ЕВН и "Енерго-про" практиката след откриване на манипулиран електромер е той да се демонтира, опакова с пломба и да се изпрати за проверка в Българския институт по метрология (БИМ) като независим орган. В ЧЕЗ разполагат със собствена апаратура и уредът се препраща към БИМ само ако възникне спор с клиента относно верността на констатациите на дружеството. На основание на измерената грешка, с която работи устройството, се прави вече споменатата корекционна сметка и абонатът е длъжен да заплати разликата за 90 дни назад (180 дни за клиентите на "Енерго-про"). Например, ако се установи, че електромерът мери само 20% от преминаващата през него електроенергия, абонатът трябва да плати останалите 80% за съответните месеци назад. "Тези начисления са широко разпространена практика в Европа и ние начисляваме енергия, която клиентът така или иначе е изконсумирал", обосновава съществуващата практика Пламен Стефанов от "Енерго-про". Ако има нулева консумация, липсва електромер или има мост (т.е. кабел, който прескача електромера), тогава се правят начисления на база на пропускателната способност на електромера за определени часове на денонощие (например половината от пропускателната му способност по осем часа на денонощие).

Защо делата са обречени

След като бъде издадена корекционната сметка, клиентите я оспорват в съда и в масовия случай ЕРП губят делото. Причината е, че методът на корекция на сметки не е уреден в законодателството. Доводите на съда са, че не може само на база общите условия с потребителите да се правят подобни корекции. Така например от 2012 г. досега срещу ЕВН има заведени 398 дела.

И от размера на финансовите загуби, и от броя на заведените дела излиза, че водещ регион в кражбите на ток е Варненският. Заради констативни протоколи в момента от "Енерго-про" имат близо 2000 заведени дела в съда, които не са приключили.

Все пак част от клиентите, след като знаят, че наистина са изконсумирали начислената им енергия и получат корекционна сметка, преценяват, че е по-добре да си я платят, вместо да водят дела и да плащат на адвокати. За други обаче това не е проблем. Така например хотел на морето е хващан седем пъти да краде, седем пъти му е начисляван констативен протокол и седем пъти енергото е губило делото след това, съответно и разходите по делото остават за дружеството. В практиката и на трите ЕРП изобилства с примери за подобни рецидиви, при които на един и същ обект са съставяни по 6-7 констативни протокола.

Правила на хоризонта

Нормативната уредба в момента закриля единствено нарушителите, а съдебната система не защитава правата на коректните потребители, защото не санкционира некоректните, е мнението на ЧЕЗ за настоящата ситуация. И трите електроразпределителни компании подчертаха пред "Капитал Daily", че при кражбата на ток те губят ресурс, който може да се използва за подобрение на услугите им, и така се ощетяват коректните клиенти. Всъщност допреди година в Закона за енергетиката нямаше нито една дума за неизмерена или неточно измерена енергия. През юли 2012 г. там беше вкаран текст, указващ, че корекциите на сметки при частично или пълно неотчитане на консумирана от клиента енергия се уреждат в Правилата за измерване на количеството електрическа енергия. Сега действащите правила (обнародвани през 2007 г.) обаче препращат към непризнаваните от съда като нормативен акт общи условия от договора между ЕРП и клиента.

Година по-късно енергийният регулатор е на път да вкара необходимите промени в правилата за измерване, с което да се регламентират законодателно тези казуси. В промените, които трябва да влязат в сила от септември, от ДКЕВР са предвидили обхватът на корекционните сметки да бъде три месеца, но от електроразпределенията настояват той да бъде половин година, позовавайки се на практиката в редица европейски страни, където е една година. Промените в правилата за измерване са една малка стъпка в правилната посока, но тепърва държавата трябва да прояви по-голяма ангажираност към този проблем, защото решаването му е в интерес на цялото общество, е мнението на Пламен Стефанов от "Енерго-про".

От кражбите на ток са ощетени не само коректните потребители на електричество и ЕРП, а и бизнес средата като цяло. Защото няма как една компания да е конкурентна на друга от същия сектор, която не заплаща потребената ел. енергия.

 

Нова законова вратичка

Парламентарната комисия по енергетика подготвя промени в Закона за енергетиката, които да внесат за гласуване в началото на септември. Управляващите искат да защитят правата на потребителите в отношенията им с естествените монополи в енергетиката. Част от промените, които се обсъждат в момента, предвиждат клиентите да имат право да не платят сметките си, ако получават некачествен ток (термин, който все още няма определение), а при сметка, надвишаваща с 30% съпоставим период, ЕРП-то първо да трябва да докаже потреблението и едва тогава клиентът да си плати сметката. Ще бъде предложено и отпадането на таксата за включване, от която ЕРП печелили общо на година над 15 млн. лв. по изчисления на Явор Куюмджиев, депутат от Коалиция за България и зам.-председател на комисията по енергетика.

По отношение на кражбите на ток част от предвижданите промени, макар и на пръв поглед защитаващи правата на потребителите, могат да се окажат всъщност ощетяващи ги, защото ще позволят създаването на порочни практики. Така например едното предложение е ЕРП да нямат право да съставят констативни протоколи без присъствието на клиента. Подобно ограничение ще обезсмисли и самите проверки, ако е налице нерегламентирано потребление. При уведомлението на потребителя, че на определена дата ще бъде проверен електромерът му, той ще има достатъчно време да изчисти всички приспособления за кражба на ток. От ЕВН разказаха за клиент, за когото се знаело, че краде ток, но не можели да го хванат, защото електромерът се намирал в имота му и той всеки път изисквал 15 минути, за да осигури достъп. Едва след съвместна проверка с МВР, при която проверяващите влезли по-рано, те успели да заловят нарушителя малко преди да скрие кабел, скриващ заобиколна верига и възстановяващ меренето. 
40 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    seniorbb avatar :-|
    джендър NATO generals
    • - 7
    • + 42

    капитал, благодаря за инфот, но въпреки това не смятам да се възползвам! Незвисимо, че знам, че пълня джобовете на паразити като ЕРП-та и и ВЕИ олигарси!
    Независимо, че Бат Сали може да си продава ток по 20 лв на месец на домакинство!

    Нередност?
  • 2
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 58
    • + 22

    Нещо се лобира за ЕРП-тата в статията..... Крадци на ток винаги ще има ЕРП-тата трябва да жи ловят, не 100% но до приемливо ниво 2-3% ...
    Това е част от бизнесът им!! За да стрижат вълна от клиентите, трябва да си имат наточена ножица..... няма как иначе......

    Нередност?
  • 3
    string11 avatar :-|
    Стоян Петров
    • - 7
    • + 91

    ЕРП-тата ловет крадците, но независимия български съд ги пуска. Ти сляп ли беше да прочетеп,че хотел на морето седем пъти е хващах да краде ток и толкова пъти оправдаван от българския съд. Булгар, булгар!!!

    Нередност?
  • 4
    dreamboxer avatar :-(
    hypercube
    • - 2
    • + 84

    Познавам поне трима, които платиха 300кинта на "техници" да им променят константата на електромера да отчита 40% от потреблението им ..... и това са малки/микро фирми. Как процедират големите предприятия/хотели/магазини/кръчми само мога да гадая ......

    Нередност?
  • 5
    krasim1r avatar :-|
    Красимир
    • + 68

    [quote#0:"От статията"]Обобщението е, че в България се краде от всички слоеве на населението, като се започне от средностатистическия битов клиент, премине се през дребните търговци и потребители и се стигне до фирми, хотели, обществени личности и магистрати.[/quote]
    То и затова няма да се оправим. Вместо да си вложим енергия и усилия как да си подобрим доходите, всеки гледа да влаче, мъкне и краде, каквото може да докопа.

    Нередност?
  • 6
    dr_t avatar :-|
    dr_t
    • - 29
    • + 14

    Енергийната мафия здраво източва каквото може от бедните българи...

    Нередност?
  • 7
    shwarzspeht avatar :-P
    Клюводървец
    • - 4
    • + 36

    Скоро гледах филм по една телевизия за слънчева централа загряваща вода с огледала.Там споменаха,че наказанието за умишлено счупено огледало е 60/шестдесет години/ затвор.Т.е. проблемът в България е решим.

    Нередност?
  • 8
    historama avatar :-|
    historama
    • - 1
    • + 23

    [quote#3:"Стоян Петров"]и сляп ли беше да прочетеп,че хотел на морето седем пъти е хващах да краде ток и толкова пъти оправдаван от българския съд.[/quote]
    Нека да поразсъждаваме! Бълг. съд работи със закони, създадени от законотворците в НС. А дали законтворците държат законите им да бъдат винаги ефикасни, или да са врати в полето? Не допущаш ли, че собственикът на виновното предприятие (хотел) може да е едновременно и собственика?

    Нередност?
  • 9
    sunnymap avatar :-|
    sunnymap
    • - 11
    • + 20

    Това, че някои нарушават закона, не означава, че останалите потребители трябва да имат по-малко права от ЕРП-то. Електромерите и таблата са собственост на ЕРП, което ги пломбира. Как така някой ще има достъп до тях без знанието на ЕРП-то? Кражбите на ток стават със знанието на ЕРП-то и то не в ромските махали, а от големите потребители.

    Нередност?
  • 10
    gost22 avatar :-|
    gost22
    • - 5
    • + 45

    Електромерите са извън имотите, техни са си (те /дружествата/ избират модела и възможностите на апаратурата) — да си хващат крадците, а не да се чудят как да надписват сметки и да ги прокарат в съда. Имало било групи дето "пипали" електромерите, ама то това пипане може да стане и в обратната посока, стига закона да е удобен. Като ми надпишат сметката и си приберът собствения електромер за проверка, на мен да не ми е по-добре?
    Абе защо всички искат да сменят политиците, но никой не иска "скритата камера" да стане валидно доказателство в съда? Колко "лоши практики" и дребни тарикатщини ще изчезнат от раз, нямате си на идея.

    Нередност?
Нов коментар