🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Разногласия между държавата и Столична община за европарите за завода за боклук

Йорданка Фандъкова и Зинаида Златанова изгладиха на среща противоречията

Според кмета на София Йорданка Фандъкова изпълнението на системата за отпадъци върви по график и жалбите във ВАС са част от него.
Според кмета на София Йорданка Фандъкова изпълнението на системата за отпадъци върви по график и жалбите във ВАС са част от него.
Според кмета на София Йорданка Фандъкова изпълнението на системата за отпадъци върви по график и жалбите във ВАС са част от него.    ©  Георги Кожухаров
Според кмета на София Йорданка Фандъкова изпълнението на системата за отпадъци върви по график и жалбите във ВАС са част от него.    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Държавата и Столична община влязоха в спор дали може да бъде загубено еврофинансирането за изграждането на завода за боклук. Столичният кмет Йорданка Фандъкова и вицепремиерът Зинаида Златанова са на различна позиция по въпроса и се наложи да проведат среща, за да се изглади разминаването между тях.

В сряда в парламентарната комисия по еврофондове вицепремиерът Зинаида Златанова, отговарящ за усвояването на европейските фондова, изрази опасения, че най-вероятно парите за инсталацията ще бъдат загубени заради обжалване на процедурата пред Върховния административен съд (ВАС).

Днес столичният кмет явно подразнен от негативните очаквания на Златанова отвърна, че "за пореден път представители на правителството правят изказване, че средствата за завода за боклук могат да бъдат загубени и изваждат един от многото проекти, които се обжалват, пред скоба".

Според Фандъкова изпълнението на системата за отпадъци върви по график и жалбите във ВАС са част от него. "Не искам да мисля, че г-жа Златанова, като министър на правосъдието знае предварително решението на съда, което се очаква от всички", каза кметът на София. По думите й, местната управа има варианти за реакция независимо от съдебното решение. "Каквото и да реши ВАС, това не означава загуба на пари, защото магистратите решават единствено дали процедурата за избор на изпълнител да бъде върната в изходно положение", допълни Йорданка Фандъкова. Кметът подчерта, че средствата могат да бъдат изпуснати, само ако не бъдат разплатени до края на 2015 г. Решението на ВАС се очаква да бъде обявено на 18 септември.

Два часа по-късно

"Давам си сметка за положението и притеснението на вицепремиера Златанова", каза два часа по-късно след среща с министъра на правосъдието кметът на София. Според нея със Златанова имат консенсус относно предприетите мерки около процедурата.

"Нека да си дадем сметка, че въпросът за завода за боклук стои вече 14 години и още не е решен, но не търсете интрига или политизиране в дискусията на тази тема", каза Зинаида Златанова. На въпрос дали е възможно да бъдат загубени парите за системата за отпадъци министърът на правосъдието заяви, че "хипотетично е възможно всичко". Според Златанова няма нищо лошо в това да се взимат предварителни мерки за лоши сценарий и правителството заедно с Фандъкова прави именно това.

Изборът на общината

До обжалване на процедурата от Столична община за избор на изпълнител за завода за боклук във ВАС се стигна след решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да върне поръчката в изходно положението. Търгът беше атакуван от две жалби - на консорциум ВСМ - СПХ между българската "Строително предприемачески холдинг" и испанската "Валориза Сервиос Медиоамбенталес" и на обединение "Станилов - Данеко" между българската "Станилов" и италианската "Данеко", заради избора на едноименните гръцки компании "Актор – Хелектор", за изпълнител. Те бяха сред десетте кандидата в повторната обществена поръчка за проектиране и строеж на завода за третиране на отпадъци с производството на RDF гориво, която започна през февруари 2012 г.

В крайната фаза на тръжната процедура, която се проточи повече от година, останаха пет консорциума, сред които и ВСМ - СПХ. От тях обаче общината класира само двама - "Актор - Хелектор" и "Садината 2012", в който влизат българската "ПСТ холдинг" и германската "Хохтийф" като водещ партньор. Офертите и на двата кандидата за строителството на съоръжението надхвърляха заложената от възложителя прогнозна стойност на завода, която е малко под 200 млн. лв. с ДДС. А тази на "Актор - Хелектор" е най-висока от петте отворени - 213.4 млн. лв. с ДДС и 72.8 лв. с ДДС за преработката на тон отпадък.

В пълен консенсус

Според Фандъкова заповедта за избор на изпълнител е подписана в "пълен консенсус с всички политически сили в общинския съвет". "След като КЗК имат различни виждания, за мен е изключително важно да разбера решението на ВАС", допълни кмета. Въпреки категоричното становище на Йорданка Фандъкова за избраната фирма, от предишни нейни изказвания се разбира, че е имало особени мнения около решението. "Само няколко дни след подписването без "особено мнение" на протокола, участникът от групата на БСП изпрати писмо в деня на подписването, в което имаше бележки, за които говори и КЗК. За мен е, меко казано, странен подходът, за който по такъв въпрос има разминавания в самата комисия", каза столичния кмет два месеца по-рано.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 1
    • + 1

    Боклук имаме достатъчно, включително и в правителството/държавата и в общинските органи. Може би Завод за Преработка на Боклук (или по-добре подходящ български израз, например градски/биологични отпадъци?

    Нередност?
Нов коментар