Столичната община заплашена със съд заради балите

Компанията "Микс ПС" е завела иск за 5.5 млн. лв. за това, че е съхранявала столичните отпадъци 4 години след изтичане на договора й

Балирането бе взето през 2005 г. като спешно и временно решение на проблема с боклука. То глътна над 30 млн. лв. за 3 години и още десетки милиони за преместването на балите впоследствие.
Балирането бе взето през 2005 г. като спешно и временно решение на проблема с боклука. То глътна над 30 млн. лв. за 3 години и още десетки милиони за преместването на балите впоследствие.
Балирането бе взето през 2005 г. като спешно и временно решение на проблема с боклука. То глътна над 30 млн. лв. за 3 години и още десетки милиони за преместването на балите впоследствие.    ©  НИКОЛАЙ ДОЙЧИНОВ
Балирането бе взето през 2005 г. като спешно и временно решение на проблема с боклука. То глътна над 30 млн. лв. за 3 години и още десетки милиони за преместването на балите впоследствие.    ©  НИКОЛАЙ ДОЙЧИНОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Четири години след края на споразумението общината не го е подновила, нито пък е махнала боклука от собствеността на фирмата.

Компанията "Микс ПС", една от фирмите, които са балирали и съхранявали част от столичния боклук в периода между 2005 и 2008 г., е завела искове за почти 5.5 млн. лв. срещу Столичната община заради това, че пет години след изтичане на договора общината не е предприела никакви действия за подновяване на споразумението, нито такива за премахване на боклука от собствеността на фирмата - три терена в район "Кремиковци" в землището на с. Сеславци.

За казуса стана ясно от внесен във вторник доклад на общинския съветник от БСП Гергана Алексова, към който е приложена исковата молба. Казусът предстои бъде разгледан на заседание в Столичния общински съвет в четвъртък по предложение на Алексова. Според нея трябва да бъде създадена работна група, която в едномесечен срок да представи решение на проблема, което да не доведе до ощетяване на бюджета на местната управа. Съветничката поиска да се възложи икономически и правен анализ на външни специалисти, които да предложат варианти на спора по съдебен или извънсъдебен път.

Предложението й бе подкрепено във вторник от столичната комисия по финанси, а комисията по екология, която е водеща по казуса, ще заседава извънредно през следващите дни.

Минало незабравено

Отношенията между фирмата и Столичната община датират от времето на кризата с боклука в столицата. През 2005 г. бившият кмет на София Стефан Софиянски обявява конкурс за балиране и опаковане на твърди битови отпадъци и сключва тригодишен договор с няколко фирми - "Микс ПС", "Екоел 6" и общинската "Чистота Искър" ЕООД, която стопанисва и сметището в "Суходол". Договорът с "Микс ПС" е за балиране и временно съхранение на софийските отпадъци върху площадка в Сеславци в район "Кремиковци". По това време теренът е собственост на ЗСК "Кремиковци", в която мажоритарен собственик е самата "Микс ПС". По-късно компанията апортира терена в капитала на "Промишлена зона Кремиковци".

След като договорът с компанията изтича в края на 2007 г. обаче, общината не предприема никакви действия за подновяване на споразумението, нито пък такива за премахване на боклука от собствеността на фирмата. Пет години по-късно позабравената история отново излиза на дневен ред, след като на 2 септември "Микс ПС" завежда иск срещу Столичната община в Софийския градски съд (СГС) за заплащане на извършената работа, обезщетение и лихви за периода 2008 - 2013 г. за общо 5.48 млн. лв.

Тригодишна сделка

Според сключения договор между общината и компанията фирмата се задължава ежедневно да приема, балира и временно съхранява твърди битови отпадъци от районите "Кремиковци", "Подуяне", "Панчарево", "Слатина", "Искър", "Изгрев", "Младост" и "Студентски" в два свои имота в Сеславци с обща площ 165 хил. дка. Договорената цена за складиране на една бала е 10 лв., а за временно съхранение - 1.1 лв. В случай на забавено плащане общината дължи неустойка в размер на 0.5% от дължимото за всеки ден закъснение, а след 15 дни сумата се увеличава с 1%. Така фирмата търси обезщетение за периода 30 юни 2008 - октомври 2013 г. за дейностите по поддръжка и съхранение на битовите отпадъци, като през 2009 г. общинската комисия по финанси и бюджет е гласувала наем от 1.10 евро за кв.м, но според иска на фирмата така и не й е било заплащано.

Компанията смята, че общината й дължи 3.55 млн. лв. главница по претенция за водене на чужда работа без пълномощно, 1 млн. лв. лихва върху нея и 921 хил. лв. главница по претенция за обезщетение - за това, че от изнасянето на балите, което се е случило през октомври 2012 г. до момента на подаване на иска, площадката не е била почистена от Столичната община и до момента остава неизползваема.

Компанията е приложила и над 40 документа към иска си, сред които и десет писма, пращани до Столичната община между 2008 и 2012 г. Според Гергана Алексова общината е водила разговори с компанията след изтичането на договора, но не са предприети действия за удължаване на срока или плащане на неустойките. Така и не стана ясно каква е причината за това. До приключването на броя "Капитал Daily" не можа да се свърже с компанията.