🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Град на неистината

Палатковият лагер пред президентството се опитва да вдъхне нов живот на т.нар. "контрапротести" и да лансира нови псевдоавторитети

През повечето време контрапротестният къмпинг е почти пуст, а дежурните по лагер или се шляят наоколо, или отегчено играят сантасе или белот.<br>
През повечето време контрапротестният къмпинг е почти пуст, а дежурните по лагер или се шляят наоколо, или отегчено играят сантасе или белот.<br>
През повечето време контрапротестният къмпинг е почти пуст, а дежурните по лагер или се шляят наоколо, или отегчено играят сантасе или белот.<br>    ©  Надежда Чипева
През повечето време контрапротестният къмпинг е почти пуст, а дежурните по лагер или се шляят наоколо, или отегчено играят сантасе или белот.<br>    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Ние сме просто Град на истината, искаме всички тези да се махат и на тяхно място да дойдат млади хора." Посивелият мъж с прорязано от бръчки лице нервно свива цигара и се опитва да формулира някаква причина за появата на палатковия лагер, който изникна в неделя пред президентството. Разказва, че иначе работи за около 300 лв. като нощна охрана и едва свързва двата края. Между другото обаче споменава, че преди е работил в УБО (предшественик на сегашната спецслужба НСО, която пази държавните мъже). Твърди, че е участвал в изграждането на палатковия лагер, но отрича острието на контрапротестите Николай Бареков да има пръст в инициативата. Само ден по-рано тв водещият постави началото на новия "Град на истината" на живо в ефира на TV7. Което някак не се вързва с разказа на пенсионера от УБО, че контрапротестният къмпинг няма нищо общо с когото и да било от политиците, а участващите в акцията изтерзани от живота хора всъщност се организират чрез... Facebook и Twitter.

Още на сутринта на следващия ден нямащият нищо общо с палатковия лагер Бареков вече беше издигнал пред президентството и своята тента с логото на "България без цензура". Той се появи в компанията на амбициозния герой от февруарските протести Ангел Славчев и задължителния антураж от 50-ина мускулести татуирани младежи с впити черни тениски. Площадът се огласяваше от патриотични парчета на Слави Трифонов, а транспарантите с призиви за оставка на президента се редуваха със знамена на странната организация, наречена СИЛА.

Ако също така сте минавали покрай президентството в понеделник вечер, вероятно сте станали свидетел на още по-странна картина. "Минавали" може би не е най-точната дума, тъй като целият площад пред сградата на държавния глава беше отцепен с плътен полицейски кордон. Около 150 - 200 служители на реда обграждаха на пръв поглед абсолютно пустия район около фонтана пред президентството и не допускаха никой да премине. За незапознатите с актуалните протестни и контрапротестни активности така и не ставаше ясно защо униформените охраняват празно пространство...

Ако обаче се вгледа в мрака, човек може да види 10 - 15 сенки, сгушени в тъмнината около палатков лагер. Това са "дежурните" от така наречения контрапротест. Ако имате желание да чуете обърканите им аргументи защо са поставили под един знаменател президента Плевнелиев и социалиста Румен Овчаров, първо ще трябва да прекосите две полицейски защитни линии. Което е по-вероятно да не се случи.

Палатковият лагер изникна ден по-рано около фонтана пред президентството под зоркия поглед на Николай Бареков – бивш водещ от TV7, настоящ общественик и бъдещ политик, лансиран от кръгове, които предпочитат да седят в сянка. В добрите стари традиции на германската пропаганда от 30-те години на миналия век Бареков излезе, прегърнал невръстно момиченце, и обяви, че това е римейк на така наречения Град на истината от началото на 90-те години, издигнат в знак на протест срещу комунистическото управление.

Настоящият лагер обаче е нагледно доказателство как историята може да се повтори като фарс. Оригиналният "Град на истината" никога не се е радвал на подобно внимание и каквато и да е защита от страна на държавата и нейните правоохранителни органи. Които между другото абсолютно отсъстваха ден по-рано, когато агресивна група хора с неакадемичен вид и неясна самоличност атакуваха студентите, окупиращи Софийския университет. Акцията се случи с дейната подкрепа на БСП-депутата Борис Цветков, който е зам.-председател на парламентарната комисия по отбрана.

Ако все пак решите да се приближите до "Град на истината 2013" по дневно време, може би ще забележите една малка подробност – освен че са празни и не се използват, еднотипните палатки в цвят каки очевидно са новозакупени. Наоколо се забелязват 10 - 15 дезинтересирани "контри", които или се шляят безцелно, или седят на рибарски столчета. Висящите наоколо транспаранти също са унифицирани и издържани в еднотипен шрифт, сякаш направени от един и същ графичен дизайнер. А когато късно вечер медиите и камерите са далече, можете да видите как отегчените отговорници за целостта на лагера съсредоточено играят сантасе. А през деня, когато "Град на истината 2013" е една идея по-населен, партията сантасе прераства в каре белот...

Галерия от маски

През последните седмици контрапротестната офанзива възкръсна под формата на демонстрации срещу монополите пред Министерството на икономиката, които се провеждат всяка неделя. Както можеше да се очаква, нейно острие е гореспоменатият Николай Бареков, чиито изяви стават все по-шумни. След като приключи своето пропагандно турне "България без цензура" из страната, тв водещият явно обръща поглед и към столичния град. "Хиляди дойдоха тази вечер на протеста", за кой ли път обяви той при изграждането на лагера в неделя, без изобщо да се смущава от рехавото присъствие зад гърба си. Иначе важната и наболяла тема за злоупотребата с монополно положение пък незнайно как бе насочена към Росен Плевнелиев с искане за неговата оставка. Това се случва, въпреки че президентът няма никакво отношение нито към решенията на управляващата коалиция, нито към назначаването на Румен Овчаров за представител на държавата в "Лукойл - Нефтохим".

Към Бареков се присламчва и героят от февруарските протести Ангел Славчев, който също е сред организаторите на "Град на истината 2013". Интересното при него е, че младият общественик очевидно преживява идейна метаморфоза и по-важното – започва да говори с речника на водещия от TV7. Въпреки че уж подкрепя протестите, Славчев призовава към диалог с правителството и към формулиране на конкретни искания, като в замяна предлага "помощ от нашите юристи". Въпросните юристи всъщност са от екипа на Бареков, който го съпровождаше из цяла България и който обобщава сигналите на възмутените граждани преди всяка сценична изява на новия политик. За връзката между Бареков и Славчев за пръв път се заговори по време на последните кметски избори във Варна, когато един от застъпниците обвини тв водещия, че неофициално играе за единия от кандидатите и че се опитва да консолидира около себе си лица от февруарския протест.

Колаборацията с амбициозни млади общественици от демонстрациите срещу Бойко Борисов обаче е по-малко притеснителната част около зараждащия се нов проправителствен отечествен фронт. По-смущаващо е присъствието на радикални политически деятели като свързваното с Алексей Петров движение СИЛА, активисти на ВМРО и най-вече все по-натрапващото се участие на спортисти от школите по MMA. С въпросната абревиатура се обозначават така наречените Mixed Martial Arts, или смесени бойни изкуства. Ако случайно по някой от спортните канали попаднете на бой в клетка, най-вероятно става дума именно за MMA. Грубо казано, това е микс между бокс, борба и карате, при който битките са фулконтактни.

Взривоопасна смес

Ако по някаква случайност следите турнето на Николай Бареков "България без цензура", може би сте забелязали плакати и тениски със странния надпис "Г-н Бареков, ММА ви подкрепя. Благодарим ви!". През последните седмици въпросните лозунги започнаха да се появяват редовно по време на проявите на тв водещия. Причината за това е, че прохождащият политик от около две години практикува този спорт и е в много близки отношения с водещите фигури в тази сфера. Бареков дори официално обяви преди около две седмици, че ще инициира официалното регистриране на нова федерация по ММА в спортното министерство, ще изгражда мрежа от клубове в страната и ще лобира смесените бойни изкуства да се изучават от професионалните войници в Българската армия.

Видимата топла връзка на Бареков със смесените бойни изкуства е Станислав Недков–Стъки. Последният е не само един от влиятелните ММА бойци в България, но и областен координатор на националистическата партия ГОРД на Слави Бинев във Велико Търново. Освен това е и съпруг на бившата депутатка от НДСВ и "Новото време" Юлияна Дончева. По неофициална информация от ММА средите водеща роля при смесените бойни изкуства имат школите в Бургас и Поморие. Техни членове обаче се прочуха и покрай делото срещу председателя на ММА федерацията Любен Джубрилов, който е подсъдим за лихварство и рекет от 2009 г. и е издирван от Интерпол.

Важно е да се отбележи също така, че Бургас е и цитаделата на оформилата се около телевизия СКАТ националистическа партия НФСБ, която замалко да влезе в настоящия парламент и в момента е партньор на ГОРД. "Към момента не съм чул да има споразумение" - така евродепутатът Слави Бинев, който е лидер на ГОРД, отговори на въпроса на "Капитал" дали присъствието на Станислав Недков-Стъки на срещите на "България без цензура" е вследствие на договорка за общи действия между двете формации. "Всеки има право да бъде там, където му харесва, и няма нищо лошо в това", каза още Бинев. Той не пожела да уточни дали Стъки все още е областен координатор на ГОРД за Велико Търново. ГОРД и Националният фронт за спасение на България (НФСБ) обявиха в началото на август, че имат намерение да се слеят.

Присъствието на ВМРО във формиращата се удобна псевдоопозиция също е важно, тъй като партията има относително твърд електорат. Политическата формация, ръководена от вечния Красимир Каракачанов, има стабилна подкрепа от около 1,5%, която в момента отива на вятъра, тъй като партията е извънпарламентарна, но може да бъде търгувана при евентуални бъдещи избори. Поради патриотичните си залитания формацията би паснала идеално на един бъдещ "националноотговорен" коалиционен формат. Въпреки че отрича да има договорка с Бареков, знамената на ВМРО неотменно присъстваха на всяка проява на телевизионния водещ в страната. След края на политическото роудшоу на TV7 т.нар. войводи се оказаха и дейни участници в протестите срещу монополите пред икономическото министерство.

Съединението прави СИЛАта

Друга организация, която взема дейно участие в контрапротестите и изграждането на "Град на Истината 2013", е странната структура, наречена Движение СИЛА. По принцип абревиатурата идва от "Съюз на интернет любителите на автомобили". Движението обаче има съвсем други цели, възниква преди около 3 години и първоначално заявява, че ще се бори с нереално високите цени на горивата. Името на организацията беше свързано с бившата барета Алексей Петров, тъй като нейни членове подкрепиха кандидатурата му за президент през 2011 г. Според обясненията на самата организацията обаче ръководството е било подведено от съдийката Душана Здравкова, няколко дейци на формацията са действали на своя глава, а след скандала по темата лидерът Чавдар Валериев Здравков е подал оставка.

По-интересното обаче е, че последният е подсъдим за организиране на престъпна група за разпространение на наркотици в Самоков. През 2012 г. групата е оправдана на първа инстанция, но присъдата е отменена от въззивния съд, а делото е дадено на прокуратурата за доразследване. В момента Чавдар Здравков е съветник на небезизвестия самоковски депутат Александър Методиев-Бат' Сали. Справка на "Капитал" във фирменото отделение на Софийски градски съд също така показа, че от първоначалната регистрация на "Съюз на интернет любителите на автомобили" няма промени - нито в наименованието, нито в управлението и Чавдар Здравков продължава да участва в сдружението.

Апологетите на правителството отчаяно се опитват да изстържат едно доста упорито петно от имиджа на контрапротеста – 45-годишния русенец Бисер Миланов с прякор Петното, който успешно се прилепи към февруарските събития. Той има серия влезли в сила присъди, някои дори отпреди 1989 г. Сянката на разследвания за наркоразпространение активист надвисва почти всеки път, когато около протестите избухне напрежение с потенциал да прерасне във физическо насилие. Така беше и по време на опита за нахлуване в СУ от неделя, когато много хора твърдяха, че Миланов е бил в района, въпреки че неговите хора не са участвали в атаката. Освен в контрапротестите Бисер Миланов взе дейно участие и в демонстрациите пред Висшия съдебен съвет, целящи отстраняването на зам. главния прокурор Камен Ситнилски от редиците на съвета. Тогава Петното беше едно от главните действащи лица при обилното медийно отразяване от страна на TV7.

В последно време обаче Миланов като че ли избягва да се появява на светло, а лидерите на контрапротеста по всякакъв начин се опитват да се разграничат от него. Стигна се до абсурдната ситуация Николай Бареков, който първоначално бе свързван със скандалния русенец, да обяви, че два автомобила на TV7 са били разбити с бухалки от бригада на Петното. Твърденията за този инцидент обаче с появиха единствено в близките до Бареков медии и в няколко жълти сайта...

Списъкът на новите действащи лица (някои от които са по-скоро просто маски) със сигурност ще бъде дописван многократно през следващите месеци. Едва ли обаче има голям шанс да срещнете някой от тези прохождащи герои на нашето време покрай така наречения Нов Град на истината. Особено ако минете наблизо в произволен момент, когато медиите не са наоколо. Много по-вероятно е да видите скучаещите дежурни по палатков лагер да играят сантасе. Или каре белот. И то на реконтра и под зоркия поглед на жандармерийската охрана.

41 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    thermobee avatar :-|
    Thermobee
    • - 4
    • + 166

    Алеко, Алеко...Бай Ганьо и Данко Хаирсъзина пак са тук. И пак биха те убили.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 2
    kiro1234 avatar :-|
    Kiril Kirilov
    • - 7
    • + 127

    Дивотия и цървули :)

    Нередност?
  • 3
    gost22 avatar :-P
    gost22
    • - 5
    • + 117

    Че то си е точно град на истината — вижда се кой, какво и колко...

    Нередност?
  • 4
    peshi665rov avatar :-|
    dedo pepo
    • - 2
    • + 35

    Защо такааа

    Нередност?
  • 5
    geoimg avatar :-P
    Geoimg
    • - 5
    • + 110

    Народният "капут" :)

    Нередност?
  • 6
    izabell avatar :-|
    izabell
    • - 8
    • + 89

    Бареков това е несериозно.Когато задухат ветровете си трябва стабилна конструкция за "града".Да не молите Плевнеливе да ви подслони или ще взимате Партийния дом на концесия:)

    Нередност?
  • 7
    winterbach avatar :-(
    Петър Иванов
    • - 5
    • + 116

    Има три вида българи - будни , спящи и отпадъци.

    Нередност?
  • 8
    ms_pain avatar :-|
    ms_pain
    • - 4
    • + 86

    До коментар [#5] от "Geoimg*":

    ++++++++++
    Народният капут, дудук и изтривалка

    Нередност?
  • 9
    pruch avatar :-|
    pruch
    • - 2
    • + 87

    До коментар [#1] от "Thermobee":

    Абсолютно точно!Махни дати и имена от книгите на Алеко и все едно четеш вчерашен български вестник.Промяна -нула.Всъщност тя да беше нула добре...

    Нередност?
  • 10
    petergriffin avatar :-|
    petergriffin
    • - 13
    • + 56

    Господ да е на помощ на тази балканска държава.Дано ми дадат зелена виза след няколко месеца.

    Нередност?
Нов коментар