Пускането на електронното правителство се отлага отново

До края на годината се очаква да бъде готов нов вариант на Закона за електронното управление

Следващите проекти за е-правителството ще включват електронно верифициране и връчване на документи, обяви зам.-министър Георги Тодоров.
Следващите проекти за е-правителството ще включват електронно верифициране и връчване на документи, обяви зам.-министър Георги Тодоров.
Следващите проекти за е-правителството ще включват електронно верифициране и връчване на документи, обяви зам.-министър Георги Тодоров.    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Следващите проекти за е-правителството ще включват електронно верифициране и връчване на документи, обяви зам.-министър Георги Тодоров.    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Крайният срок за пускане на първите електронни услуги на администрацията се отлага за пореден път. Обещанията на правителството това да стане от 7 януари 2014 г. няма да се изпълнят, тъй като дотогава не е възможно да бъде осигурено нужното за целта хардуерно и софтуерно оборудване, както и да бъде обучен персонал. Това стана ясно на семинар, посветен за електронното управление, организиран от транспортното министерство в Боровец.

Освен това Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) подготвя нов проектозакон за електронното управление, който да замени действащия от 2007 г. Целта е да се създаде по-прецизна нормативна база, на която да стъпи разработваното дълги години електронно правителство. Новият законопроект в момента е пуснат за съгласуване с различните държавни ведомства и се очаква скоро да бъде предоставен и за обществено обсъждане. Очаква се до края на годината да бъде внесен за разглеждане в Министерския съвет.

Поредно отлагане

От транспортното министерство обявиха, че крайният срок 7 януари 2014 г. за пускане на първите електронни услуги няма да може да бъде спазен, защото дотогава няма да приключи процедурата за избор на доставчик на хардуер и софтуер за центъра на електронното правителство в Бояна. От тази дата трябваше да бъдат достъпни 50 административни услуги за София и 10 за Пловдив.

Тръжната документация за поръчките е готова и се очаква да бъдат пуснати до края на месеца. Първоначално доставката на хардуер и софтуер трябваше да струва около 660 хил. лв., но впоследствие се оказа, че са необходими 1.8 млн. лв. за центъра на е-управлението в Бояна. Разликата ще бъде осигурена от спестени средства по вече изпълнените поръчки.

"Крайният срок е 7 януари 2014 г., но ние няма да успеем да приключим навреме с процедурите за доставката на хардуер и софтуер", обясни Галя Иванова, ръководител на проекта за електронното правителство в МТИТС. Досега стойността на всички проекти по оценка на ведомството е 18 млн. лв., които се финансират по оперативна програма "Административен капацитет".

Освен това предстои нов проект по надграждане на е-правителството, в който ще бъде изградена верификацията на е-документите и е-идентичността, обяви зам.-министърът на транспорта Георги Тодоров. Ще бъде разработена и мобилна версия на портала e-gov.bg.

Нов закон – нов късмет

Новият проектозакон е разработен от консорциума "Сиела ГТ&К" като част от поредицата обществени поръчки за изработване на е-правителство. "Работихме заедно с Австрия за ново законодателство за е-управление. Проучихме и Естония, но се спряхме на Австрия по две причини – първо, защото това е най-успешният модел за е-управление в целия ЕС и, второ, че тяхното законодателство е много близко с това на българското", коментира адвокат Цветослав Митев от "Сиела ГТ&К". Според него действащият закон е разработен в друго време и не е съвместим с принципите на електронно управление.

Проектът предвижда изграждането на електронна идентичност, която да замени настоящия електронен подпис. В момента е-подписът се явява само като частичен заместител и е временно решение, коментира Митев. Идеята е да се формира само една е-идентичност, която да бъде поставена на различни носители – от карти, USB флашки и др. Тя ще се издава за всички лица над 14-годишна възраст и само на български граждани. За разлика от сегашния електронен подпис компаниите няма да им се налага да си правят фирмени дигитални идентичности, тъй като ще бъдат подписвани и идентифицирани от физическите лица, които ги представят.

Eдин ще ги интегрира

Предвижда се също така държавно предприятие да поддържа и развива приложенията и инфраструктурата на е-правителството, като ще изпълнява функциите на т.нар. Единен системен интегратор.

"Може да бъде създадено изцяло ново предприятие, което да бъде под шапката на транспортното министерство, но не е изключено да бъде и някое вече съществуващо", коментира адвокат Митев на въпрос на "Капитал". "Информационно обслужване" призова преди година и половина да се въведе Единен системен интегратор, който да отговаря за е-управлението. Тогава от държавната компания обявиха, че най-логично е именно тя да поеме тази функция.

37 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bramasole avatar :-|
    bramasole
    • + 69

    За ИЗмислено и БЕЗсмислено министерство като Министерство на инвестиционното проектиране средства са намерени. За да се инвестира в е-правителството, ресурс няма. Защото след това ще трябва да се намалява драстично броят на държ. и общ. служители, а те по дефиниция са все "наши" хора.
    Омръзна ми да чета за събития все в бъдеще време. Логично е да се планират действията, да се набелязват програми - но защо винаги в последните 10 - 12 години управляващите "гледат" във времето след петилетки, а усвояването на парите е в сегашно време.

    Нередност?
  • 2
    zdra4 avatar :-P
    Здрач
    • + 44

    "Единен системен интегратор."
    Начело с Азер Меликов, надявам се?

    Нередност?
  • 3
    xmm avatar :-P
    xmm
    • + 48

    .....Това стана ясно на семинар, посветен за електронното управление, организиран от транспортното министерство в Боровец.......
    ------

    Значи харчат се пари,за да се обясни,че няма да стане:)

    Нередност?
  • 4
    nuzzo avatar :-|

    За какво да стои това управление като:

    1.Няма да има промяна в начина на разходването на парите от здравната каса и в частност рязко съкращаване губещите лечебни заведения и оставяне токолкова, колкото е средноевропейският стандарт на глава от населението;
    2.Няма да има промяна в разходване парите във образованието и в частност, във вишето, с ненужните за българските потребности виши у-ща, водещи от една страна до некачествено образование, а от друга до харчене на обществени средства ...за това;
    3.Няма да приватизира губещите държавни мастодонти - БДЖ, ВМЗ, БП, гълтащи маса обществени средстваяразбирайте нас;
    4.Няма да продължи пенсионната реформа, което отнво ще доведе до разходване на допълнителни общестевни средства,разбирайте нас;
    5.И вече става ясно - Няма да въведе електронното правителство, т.е. ще продължаваме да плащаме необоснавни разходи на администрацията със съмнително и неефективно качество - за чия сметка ?!?!;
    6. Няма да се въведе електронно гласуване - Кого обслужва това ?!!??;
    7.Няма да се въведе образователен ценз или поне ценз за грамотност при гласуването - Кого обслужва това?!?!?

    но пък за сметка на това :
    8. Ще строи Южен поток по непрозрачната , т..е. вполза на Русия, схема на Белене, което отново ще бъде платено с обществени средства, разбирайте нас;
    9.Ще строи 7-и блок в АЕЦ Козлодуй, което отново ще бъде платено с обществени средства, разбирайте нас;
    10..... и т.н.
    11...
    12....

    И всичко това на фона на 15-20 % обществено доверие ?!?!?!?!?
    Трябва ново доверие.
    Трябва нов морал.

    Оставка на Управлението, е първата малка крачка, за да започнат да се решават горните и други точки от дневният ред на България.

    Нередност?
  • 5
    nuzzo avatar :-|

    Нужно е ново доверие.
    Нужен нов морал.
    Нужна е отговорност.

    Оставката на това управление е първата крачка, в посока решаване проблемите от дневият ред на България.

    Нередност?
  • 6
    fez_deffender avatar :-|
    Фес Deffender
    • + 30

    "защото дотогава няма да приключи процедурата за избор на доставчик на хардуер и софтуер за центъра на електронното правителство"

    Очевидно и никой не е гледал сериозно на този проект, защото не можеш да купуваш оборудване и да обучаваш персонал само месец, преди края на годината. Колко ли пари са потънали...отново...

    Нередност?
  • 7
    oligarha avatar :-@
    oligarha
    • + 20

    АМАТЬОРИ !

    Нередност?
  • 8
    winterbach avatar :-P
    Петър Иванов
    • + 35

    Електронно правителство!? А рушветите кой ще събира, таваришчи?
    Естония пусна в 2003 електронното правителство и отдавна забрави. Ние "работим" по него от 2000-та...

    Нередност?
  • 9
    tiggo avatar :-|
    Тихомир Гочев
    • - 1
    • + 23

    Аман!
    Все някой не разбрал, не сметнал, не одобрил, не узаконил...
    А там, където може да се цоца проблеми няма!!!
    Само да не стане като в оня виц, дето най- накрая стана ясно, че не ставало дума за компютри, ами за компоти...
    Мръсна, некадърна сган!

    Нередност?
  • 10
    kaizersoze avatar :-P
    kaizersoze
    • - 5
    • + 20

    Искате електронно правителство и Мустака, Пеевски, ТИМ, Цеко и Цветелинка, Златевци и други знайни и незнайни герои да умрат от глад?!

    Нередност?
Нов коментар