Те идват

Кои са "новите" националисти и може ли да бъдат забранени

"Ние не сме отдушник, а алтернатива. Ние сме решението", твърди Симеон Костадинов<br>
"Ние не сме отдушник, а алтернатива. Ние сме решението", твърди Симеон Костадинов<br>
"Ние не сме отдушник, а алтернатива. Ние сме решението", твърди Симеон Костадинов<br>    ©  Надежда Чипева
"Ние не сме отдушник, а алтернатива. Ние сме решението", твърди Симеон Костадинов<br>    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Из изявление на "Офанзива"

През последната седмица "Офанзива" беше замесена некоректно от някои медии в коментари на политически събития. Категорично заявяваме, че нашата организация не е политически обвързана с никого и никога няма да си позволи да агитира в полза на определена партия или формация. Всеки наш член има свои политически възгледи и е свободен да участва в политиката, като това по никакъв начин не обвързва групата в нейната цялост. Искаме отсега нататък името на "Офанзива" да се свързва само и единствено с ЦСКА София.

"Циганите на Сатурн!" С този боен вик започна възходът на Волен Сидеров в политиката през 2005 г. Четири години след това "Атака" обеща да стимулира раждаемостта само за "раждането и отглеждането, и възпитаването единствено на български граждани, уважаващи и зачитащи българските национални интереси и идеали... българските наредби и традиции". През 2011 г., когато Сидеров се кандидатира за президент, написа 20 точки, от които първата гласеше - "разтурване на циганските гета", втората - "арестуване на всички цигански босове и конфискация на имуществото им", и още - "доброволни отряди за защита на селскостопанското имущество от цигански набези", "забрана на етнически партии", "стопиране на строежа на джамии" и др. В последната програма на националистите от май 2013 г. (близо 100 стр.) ромите са споменати точно два пъти - "срещу циганските грабители, изнасилвачи и убийци няма никакви реални действия". ... в МВР има директиви да не се намесват, когато цигански групи извършват престъпления", е по-острото изречение.

Осемте години в Народното събрание очевидно са променили вижданията на "Атака" в някаква посока. Дали защото езикът на омразата е изиграл ролята си на ракета носител в политиката и се е изчерпал, или пък Сидеров е осъзнал ограниченията на расистката си риторика и е решил да разшири социалната си подкрепа с атака към империализъм, чужди колонизатори и т.н. Отговорът на този въпрос не е еднозначен. Факт е обаче, че днес тези от най-крайните националисти, които останаха извън властта, "бойните" отряди от улицата се опитват да повторят модела на ранната "Атака" и на свой ред да се докопат до управлението.

"Първата и неотложна задача... е прочистването на страната ни от чуждоземната и инородна имигрантска измет, която залива улиците на градовете ни и държи в състояние на страх българското население." Намирате ли някаква разлика? Това е заявление на претендиращата за регистрация Националистическата партия на България (НПБ) от септември 2013 г. На 9 ноември, когато се проведе учредителното й събрание, беше приета и програма, в която е предвидена и забрана на всички "антибългарски организации като Български хелзинкски комитет (БХК), "Отворено общество" и производните им", както и "смазване на циганския терор с железен юмрук". Официалните съобщения завършват с поздрав "с високо изпъната десница" - очевидно аналог на хитлеровия поздрав, използван в България от организации като "Бранник" преди 9 септември 1944 г.

Кои са те

"Зад тази инициатива стоят най-буйните, най-дейните националисти, неформалите, които отказват да се впишат в партиите на статуквото. Тези, които излязоха след Катуница преди две години (когато заради инцидент между роми и българи в селото избухнаха безредици с участието на футболни агитки и крайни националисти бел. ред.). Те решиха в началото на май т.г. да се обединят, да спрат да работят за различни партии, а да се централизират. Сред тях има и "Кръв и чест", и "Национална съпротива", и други. Те вършеха черната работа на традиционните националистически партии, сега сами ще си вземат гласовете", твърди пред "Капитал" бившият депутат от "Атака", а сега лидер на "Партия за хората от народа" Павел Чернев.

Факт е, че при масовите прояви на т.нар. традиционни националистически партии, с изключение може би на Националния фронт за спасения на България (НФСБ) се включваха агитки и крайни ксенофоби, и дори расисти (повече за това кой кой е в инфографиката). Някои от тях членуват в сдружения, нерегистрирани никъде, забранени формирования в европейски държави, които се споменават в официалното съобщение на НПБ като техни учредители - като "Кръв и чест" (която е забранена в Германия, Русия и Испания например), наред с "Национална съпротива", "Офанзива", БНРП и БНС.

Освен Симеон Костадинов, който е лицето на новата партия,

останалите четирима, които се появиха публично от общо 13-членното ръководство, са студентът по богословие Благовест Асенов, Николай Медаров и Теодор Тотев от "Национална съпротива", и Мартин Медаров от фракция "Офанзива" - част от агитката на ЦСКА. Самият Костадинов твърди, че това са "хора, които са се занимавали с политика на улицата. И са изразявали малко по-експресивно и действено, понякога на ръба на общоприемливото поведение позиции", но вече са пораснали и узрели за идеята, че трябва да създадат собствен политически субект.

"Симеон Костадинов е голям въздух под налягане, човек, който политически проституира от една организация в друга - беше в "Атака", БНС, ВМРО, НФСБ и после пак обратно. Няма политическа партия, която да не е обиколил, да не се е конфронтирал с хората там. Познавам характера и потенциала му, това е много шум за нищо. Може и да има хора от агитките, но как си представяте агитки да направят партия? Или пък "Кръв и чест", "Национална съпротива" - те нямат интелектуален потенциал", твърди бившият лидер на БНС Боян Расате.

"БНРП няма нищо общо с новата инициатива", казва и Стефан Сталев от партията, според когото Костадинов е направил два опита да оглави формацията с нелегитимни конгреси, които съдът по-късно отменил.

"Симеон Костадинов е изключително начетен, компетентен, гарантирам ви го. Наясно е с идеологиите. От мен ще получи най-доброто съдействие да влезе в контакт със сходни организации в чужбина", защитава го Чернев. "Лично бях в Катуница на 24 септември 2011 г.", изтъкна пред "Капитал" пък Костадинов. Той твърди, че е членувал само в две партии - "Атака" (в младежката й организация за кратко през 2006 г.) и БНРП, а що се отнася до двата конгреса за превземането на последната, разказва, че лидерът й Иван Георгиев на смъртния си одър го заклел да оглави формацията. Съратниците му обаче се отметнали от това след смъртта му през 2012 г. Петте съществуващи структури на БНРП се отказали от партията с нотариално заверени декларации, за да се влеят в НПБ.

От "Атака" също признават, макар и неофициално, че Костадинов е има потенциал. Той е написал главата за военната реформа в управленската програма "Планът "Сидеров", която партията предложи на изборите през май. Според биографията му в wikipedia е автор на две книги - "2011: Циганската война срещу нас" и "Генерал Христо Луков - живот и дело". Костадинов е сред организаторите на Луковия марш, а Асенов, например сред инициаторите на протести срещу гей парада. Любимата му тема е т.нар. "еврейски въпрос".

Двайсет и девет годишният лидер на НПБ е завършил право в УНСС, но не практикува, защото няма правоспособност. Въпреки това сам ще движи документите на формацията в съда. Има криминална регистрация за "сбиване на улицата". Обяснява го с "държавата е репресивна спрямо нас и много често подхожда несправедливо. Когато стане някакъв тип престъпление, нарушение на обществения ред, простъпка и когато за нея извършителите не са известни, първите, за които се сещат сме ние. И ни тормозят".

Що се отнася до обвиненията, че "Кръв и чест" са всъщност скинхедс, Костадинов нарича това "журналистически стереотип". Това са "младежи, които имат изключително изострено чувство за справедливост, изключително чисто и ясно изразено национално самосъзнание и когато почувстват тези неща, които възприемат като върховни ценности застрашени, тогава могат да бъдат и не съвсем любвеобилни към враговете на родината". И още: "Защо отричате правото на човек да се развива и от уличен боец да стане партиен активист - честно, казано преходът не ми изглежда чак толкова невероятен."

Въпреки гръмките заявки за масово вливане на структури в новата партия грубата калкулация определя броя на хората на не повече от стотина - по двама-трима от всяка от неформалните организации. От "Офанзива" например казаха за "Капитал", че само двама-трима от общо около 200 души са станали учредители. Една от клетвите на фракцията е, че "никога няма да се ползва от финансови облаги от ръководството на клуба (ЦСКА - бел.ред.), няма да стане полицейска агентура или политическа марионетка". От пловдивската дивизия на "Кръв и чест" също са двама, двама са и от "Войни за Велика България" и т.н. В петък от "Национална съпротива" разпространиха изявление, в което казват, че не са упълномощавали Костадинов да говори от тяхно име. "Национална Съпротива няма водачи, членски внос и партиен уклон", твърдят те и казват, че "считано от днес, Национална Съпротива е изпразнена от съдържание и всеки, представящ се за неин член е ИЗМАМНИК". Идеите обаче били живи.

Костадинов твърди, че има повече от 500 души учредители, каквото е изискването по закон.

За какво се борят

"Когато говорим за цигански терор, имаме предвид циганската битова престъпност, особено в малките общини и села, където българите са малцинство. "Железният юмрук" е юмрукът на закона. Когато дойдем на власт, терорът ще бъде прекратен за седмици", тълкува заявките в програмата Костадинов. Следва обаче нещо още по-шокиращо: "Да, мисля, че генетично на циганите им е заложено да правят повече престъпления. Ще ви насоча към едно изследване на проф. Петър Иванов, психиатър и психолог, преподавател във Варненския свободен университет. Опирайки се на данни и изследвания в България и чужбина, той стига до изводите, че циганите са генетично предразположени към определен тип престъпления - кражби, престъпления, свързани с посегателство срещу личността, измами и други." Според него българите и циганите не са от една раса - индоевропейската, както е общоприето да се счита. Циганите били от дравитската раса с център Южна Индия. "Искаме да направим партия, която да промени нещата в страната и да върне България отново на националния път на развитие. В момента България не е национална държава на българите, ние се превръщаме все повече в едно мултикултурно блато. Това не можем да го търпим", твърди той.

За него чужденците, и по-конкретно нелегалните имигранти, са проблем. "България в момента е държава в разпад. Със социалноосигурителна и здравноосигурителна система пред фалит. Истината е, че всички тези хора са ни ненужни, те са социално, етнически, религиозно и битово несъвместими с българите. Трябва да ги експулсираме на момента всички до един", твърди Костадинов. Боят помагал само когато "тези чужденци си позволят да престъпват общоприетото поведение, да нарушават обществения ред и да нарушават законите и когато държавата не ги санкционира", но отрича членове на НПБ да са участвали в последните нападения над чужденци в София. "Ние имаме претенциите да правим това, което е правилно. Това включва много неща, без изключение. По-ясно не мога да го кажа", обобщава лидерът на новата партия, според когото формацията не се възползва от ситуацията. "Държавата е абдикирала от тези проблеми и е толкова късогледа, за да не може да разбере какви ще са последствията. Ние предпочитаме да гледаме на себе си като на решение на проблема", твърди той.

Според Костадинов призивите им не са за анархия, а обратното. "Ако искаме да изземем функциите на държавата и да я заменим с квазидържава, нямаше да искаме да правим политическа партия и да влезем в легалната политическа борба. Ние искаме да укрепим държавата."

Дали целта оправдава средствата? За него - да. "Когато съществуването на една държава и една нация са заплашени, дори от тенденции, които са естествени, а не нарочни, тази държава и тази нация имат върховното право да се защитят. Дори ако това означава да пренебрегнат някои правни или международни положения, които до този момент са считани за неоспорими. Защото борбата за живот, за оцеляване е по-силна от всичко."

Ефектите

"Не ме притеснява езикът им, нито позициите им, а хората, които са вътре. Това са провокатори, които не са с чисти идеи. Сигурен съм 100 процента, че някой стои зад тях", твърди Стефан Сталев от БНРП. Според него това е "този, който има интерес националистическите партии да са разделени, някой от олигарсите, които управляват страната" и изчислява, че за да се изместят трите големи в нишата - "Атака", ВМРО и НФСБ, са нужни пари и структури, които на пръв поглед новите нямат. "От друга страна раздробеното националистическо пространство гарантира печалба за партиите на олигархията."

На фона на заявките от миналата събота сегашният тон на "Атака" направо изглежда приемлив. Това не трябва да заблуждава, защото Сидеров обича да се радикализира, когато от това зависи политическото му бъдеще. "Не мисля, че "Атака" губи от появата на новите националисти. Когато говорим за чувствата на по-либерално мислещите хора в обществото, едва ли не "Атака" са под някакъв контрол, защото са част от управлението", коментира Антонина Желязкова от Международния център за малцинствата и културното взаимодействие. Според нея е възможно "с възникването на тази фашистка партия да се поизмие лицето на "Атака". И дава за пример факта, че партията на Сидеров се засилва, когато се появят нови националистически формации, защото това бетонира и ДПС. Радикализацията позволява и на БСП да се втвърдява с аргумента - "няма да подадем оставка, защото ще оставим страната на хаоса". ГЕРБ пък искат хаос, за да правят политически натиск, да предизвикат нови избори, за да се върнат във властта. Може би затова традиционните партии засега пасуват, но нищо чудно да се окажат изненадани след време, когато загубят електорат.

Костадинов определя НПБ като антисистемна, но когато го сравняват с Яне Янев, който също имаше такива претенции, подскача. В нишата на националистите реакциите са противоречиви - от БНРП твърдят, че така вотът се раздробявал, докато Валери Симеонов от фронта коментира, че появата й е радостна.

Голямото притеснение на "новите" националисти е дали ще бъдат регистрирани от съда. Българският хелзински комитет вече се обърна към прокуратурата с искане да откаже вписването на формацията, а главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че ще изпрати такова становище. "Предупреждаваме както прокуратурата, така и съда, при оценка на законосъобразността на партията да се осланят единствено и само на официалните документи", реагира Костадинов. Той подозира, че в последните дни имало совалки между централите на БСП, ГЕРБ и ДПС и съдебната палата с натиск през посредници да се откаже регистрацията. Причината - тайни проучвания показвали, че одобрението за НПБ и подобни е между 17 и 24 процента. Проверка на "Капитал" не успя да потвърди достоверността на твърденията му.

"Да, те са по-радикални, но са такива, каквито са. Обществото има нужда и от такива. Некадърното управление на държавата доведе до радикализация на обществото, не се сърдете на тази момчета и момичета", коментира Павел Чернев.

"Никога националистическите партии в България не са възниквали спонтанно. Винаги са били плод на политическо инженерство", твърди обаче Желязкова. Тя казва, че "Атака" е била измислена като сценарий и режисирана от група, която работи за олигарси - генерали и полковници от бившите служби за сигурност и армията. Според неофициална информация на "Капитал" част от "Национална съпротива" работи за Волен Сидеров, не безвъзмездно. Благовест Асенов пък е кандидат за депутат от партията му, на трето място в листата в Плевен и ако един излезе от парламента, той влиза.

"Това са много важни субекти - антисистемни партии, много лесно може да се създава хаос на едно или друго ниво в обществото, когато имаш под ръка една антисистемна партия. Много лесно можеш да манипулираш, включително в предизборни ситуации. Една от големите ползи от тях, от антисистемните партии да щракнеш с пръсти и да ги пратиш на тоя митинг, на оня митинг, да ги пратиш пред общежитията да бият". Костадинов отрича зад новата формация да стои някой кукловод или олигарх. "Ние идваме, това е истината", казва той. "Национализмът има бъдеще, но други ще бъдат хората", твърдят от "старите" от БНРП.

Адвокат Михаил Екимджиев:

Съдът не би трябвало да откаже регистрация


Дали документите на НПБ ще възпрат съда да я регистрира?

- Определено в програмата има идеи и намерения, които на логическо ниво противоречат на конституцията. Тревожно е, особено в настоящия политически контекст в България да се пръкне нова радикална националистическа партия с крайнодесни убеждения. Въпросът е дали можем да настояваме тази партия да не бъде регистрирана, да бъде поставена извън закона само заради това, че нейните идеи, на нейните привърженици и учредители, не ни харесват и ни скандализират. Моят отговор е "Не". А това е отговорът и на Европейския съд по правата на човека, даден по множество такива дела, включително и по две български. Първото дело е на ОМО "Илинден" срещу България. Парадоксалното е, че то е водено точно от колеги от БХК, които сега искат да бъде отказана регистрацията на тази партия. Тя искаше автономия на Пиринска Македония. Има и огледално дело на едно патриотично сдружение с много дълго име. Пловдивските съдилища бяха отказали да го регистрират като сдружение с нестопанска цел, защото в устава се прокламираше възстановяване на Търновската конституция, възстановяване на герба, анексиране на Македония. И тук страсбургският съд осъди държавата.

Сама по себе си конституцията не е догма. Тя просто отразява доминиращата за определен период идея за обществено устройство. Самата конституция е идея, не може да бъдат забранявани разпространението включително и чрез регистрацията на партии на други идеи, които й противоречат. Това се бие с принципа на плурализма, който е базисен за правовата държава и съгласно, който правовата държава трябва да проявява толерантност към мнения и идеи не само, които са общоприети и толерантно различаващи се от доминиращите, но и такива, които са скандални, драстично противоречащи на обществените представи за добро, за лошо, за приемливо, за неприемливо. Противното вече отива към тоталитаризъм, към политическа цензура.

Забраната на една партия може да бъде наложена на следващ етап, когато идеите се превърнат в действия или в думи-призиви. Но с другото рискуваме, ако сега настояваме за отказ от регистрацията на партия, утре да бъде отказана регистрацията на партия, която например си поставя за цел България да стане президентска република, защото и това е формално противоконстутиционно. Споделям безпокойството на тези мои съмишленици, които са се подписали под искането до прокуратурата за забрана на регистрацията, но не съм сигурен кое би било по-малкото зло. Дали не е по-добре да се допусне регистрация и държавата под лупа да следи тази партия. Иначе тя пак ще съществува, но ще бъде нелегална и много по-опасна.

Съдът само по документите ли се води или взима предвид и други неща - например членството на забранената в няколко държави "Кръв и чест", или гражданската реакция срещу нея?

- Съдът би могъл да вземе предвид всички обстоятелства, които му се струват относими. Досега в делата на ОМО "Илинден" и на другото сдружение той само формално съпоставяше тезисите от програмите и казваше: противоречи. Това е един формализъм, с който би се справила всяка деловодителка. Защото съдът бяга от дълбинната съпоставка на ценностите - тук от едната страна е общественият интерес от защита срещу ксенофобията и расизма, от друга страна са индивидуалните права на свобода на сдружаване и на мнения, включително скандални и противоречащи на общоприетите, които също са защитими от конституцията.

Можете ли да прогнозирате изхода?

- Най-вероятно вписването ще бъде отказано. Тази вероятност обосновавам с опита си с националните съдии, наблюдаван през практиката на Европейския съд в Страсбург, на които не им пука дали държавата за пореден път ще бъде осъдена. Рядко познават и се съобразяват с тези стандарти, защото предполагат работа в една по-различна ценностна парадигма от тази, с която са свикнали.

30 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pzashev avatar :-|
    pzashev
    • - 36
    • + 90

    Много любопитно явление са тези националисти! Нещо като да видиш неандерталци на живо.
    Според мен това са опортюнисти които вместо да си намерят работа си търсят неудачници да ги слушат. За неудачниците се предлагат лесни за смилане обяснения защо не са успели в живота си: заради циганите, чужденците, политиците, кадесарите, олигарсите, глобалното затопляне и т.н. Добавете за десерт обещания: на всеки чист българин (любопитна категория, бих се радвал да чуя дефиниция) повече пари, коли, жени… :)
    Нелош бизнес модел. Неудачниците гласуват за плиткото театрално представление…после партиини субсидии, депутатски заплати и т.н.

    Нередност?
  • 2
    befaka avatar :-|
    befaka
    • - 29
    • + 20

    Много място сте отделили, има къде по важни неща.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 3
    pruch avatar :-P
    pruch
    • - 15
    • + 50

    "Първата и неотложна задача... е прочистването на страната ни от чуждоземната и инородна имигрантска измет, която залива улиците на градовете ни и държи в състояние на страх


    Това да се изпрати до останалите държави по Европа ,за да не губят време в чудене как да решат проблемите си с българските емигранти.

    Иначе отлично партниране,както винаги в историята човешка между комунисти и националисти.Първите ще дерат по 5 кожи от населението .Вторите ще изпозатворят всички възможни канали на българите да работят и живеят в чужбина.

    Нередност?
  • 4
    kireto avatar :-?
    Кирето
    • - 13
    • + 29

    Поредните популисти, които търсят, а и със сигурност ще намерят, поредните шарани да гласуват за тях...
    Дано само са по-малко....шараните де.

    Нередност?
  • 5
    hristostefanov avatar :-|
    hristostefanov
    • - 2
    • + 29

    Много ми хареса интервюто с адвокат Екимджиев.
    Особено за "ценностната парадигма" на българските съдии.
    Мнението му е напълно логично.

    Нередност?
  • 6
    chupacabra avatar :-|
    Чупакабра
    • - 2
    • + 22

    Капитал, Лаута бойс не са агитката на Ботев.

    Нередност?
  • 7
    estaridolska avatar :-|
    estaridolska
    • - 2
    • + 17

    Прав сте. Извинявам се на всички фенове на Локомотив (Пловдив).

    Нередност?
  • 8
    katerichkata avatar :-|
    katerichkata
    • - 4
    • + 11

    До коментар [#7] от "estaridolska":
    А не мислите ли, че дължите по-голямо извинение на привържениците на Ботев?

    Нередност?
  • 9
    estaridolska avatar :-|
    estaridolska
    • - 1
    • + 9

    и на тях, ако се чувстват обидени. що се отнася до участието им в новата партия, според симеон костадинов в нея има и от двата фен клуба

    Нередност?
  • 10
    sir_matt avatar :-|
    sir_matt
    • - 2
    • + 10

    "За какво се борят"

    Има ли нужда да се питаме...за $$$, за какво друго?

    Нередност?
Нов коментар