🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Добре заварили

За националистическите и патриотични организации провалът на правителството с бежанците се измерва в по-висок рейтинг

Волен Сидеров печели най-много от кризата, но тръгва от ниска база<br>
Волен Сидеров печели най-много от кризата, но тръгва от ниска база<br>
Волен Сидеров печели най-много от кризата, но тръгва от ниска база<br>    ©  Красимир Юскеселиев
Волен Сидеров печели най-много от кризата, но тръгва от ниска база<br>    ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Кризата с бежанците заварва националистическите организации в процес на окрупняване, търсене на нови партньори и ниши. Допреди два месеца този процес протичаше по-скоро без особен успех - след като застана зад кабинет, съставен от ДПС и БСП, "Атака" изгуби голяма част от легитимността си, а водачът й Волен Сидеров за пореден път беше заподозрян, че предпочита да осребри политическата си позиция, а не да защитава каузи, в които уж вярва. Националният фронт за спасение на България (НФСБ) или както е по-известен - партията на телевизия "Скат", и ВМРО потърсиха начин за оцеляване през нови партньори. Първите започнаха обединителни преговори с по-малки формации, а вторите се присъединиха към инициативата на проекта вдясно на Цветан Василев и Делян Пеевски "България без цензура", с лицето на Николай Бареков.

С нарастването на броя на бежанците у нас в последните месеци процесите сред националистите изведнъж набраха видимост и скорост. В общество, в което този вот се измерва на около 300 хил. гласа, а всяка по-голяма партия има сред симпатизантите си привърженици на подобни настроения, искрите могат да палят пожари. Тази заплаха обаче не бива да се надценява. За нещастие на бленуващите общ фронт, личностните противоречия на водачите са също толкова силни и нетърпими, колкото е и омразата им към чужденците.

Атака

Отново от пепелта

Първата промяна настъпи в одобрението за "Атака", може би защото рейтингът й претърпя срив, след като осигури живот на правителство с участието на ДПС. За около месец от септември до октомври според изследванията на "Алфа рисърч" подкрепата за партията на Волен Сидеров се е удвоила - от 1.6% до 3%.  Тя е и единствената, която избягва негативните тенденции за формациите в парламента, а извън него. Одобрението за Волен Сидеров също расте от 5% на 7%, където според депутатите му трябва да се измерва и рейтингът на цялата формация. "Националистите извличат дивиденти не от парламентарното си поведение, което продължава да търпи все така остри критики, а от радикалните си позиции по чувствителния за обществото въпрос с бежанците", твърдят анализаторите от агенцията. Обясненията на някои депутати от "Атака" за нарастващия им рейтинг е в удобната поява на външен враг в лицето на нелегалните имигранти. Те отричат правителството умишлено да отклонява вниманието от продължаващите повече от два месеца протести, каквато версия съществува, още повече че неведнъж депутати от формацията са намеквали, че е възможно да поискат оставката на вътрешния министър Цветлин Йовчев заради кризата с бежанците. 

Тя се появи в момент, когато Сидеров и компания се забъркват във все по-шумни скандали, някои с международен отзвук като "турнето" им в Брюксел, за да оставят писмо на ЕНП. Още в предизборната кампания лидерът на "Атака" смени акцентите в изказванията си. Той заряза антитурската риторика и заложи на откровено нереалистични популистки обещания - минимална заплата от 1000 лв. и минимална пенсия от 500 лв., да се изгонят "чуждите колонизатори", както той нарича инвеститорите, безплатно здравеопазване и др. Сегашната ситуация, както и прокарването на решението за удължаване на мораториума върху продажбата на земя за чужденци, го връща в играта. "В един момент се оказа, че "Атака" могат да се противопоставят на БСП и ДПС. Това показа, че тя е фактор. Аз не съм виждал през последните 20 години БСП да се разцепва", коментира социологът от "Отворено общество" Алексей Пампоров. Според него изказванията на Сидеров сега са премерени, призовава правителството да връща бежанците, но не и за насилие към тях, въпреки че национализмът на партията винаги е бил ксенофобски - насочен срещу ромите и турците.

Не трябва да се забравя и едно сравнително предимство на "Атака" пред останалите националисти - тя има трибуната на парламента, най-голямата субсидия от всички подобни формации - малко над 3 млн. лв. годишно, партийна телевизия "Алфа" и вестник "Атака" (повече за медиите й на стр. 47) и мрежа от структури в страната. Не случайно Сидеров свика първите митинги срещу бежанците в района на град Елхово, където има лагери и където може да намери съмишленици сред местното население. Възраждането на партията му е особено опасно и заради факта, че (засега) ще продължи да осигурява оцеляването на правителството, вероятно на все по-висока цена.

"Ако Сидеров успее да провали управлението и да доведе до предсрочни избори в някакъв подходящ за него момент (а това при наличието на неговата "златна акция" е реалистично), той ще може в кампанията да се представи именно като национално отговорен, свалил мафията от власт", твърдят социолозите от института "Иван Хаджийски"

ВМРО -  В търсене на трибуна

След пореден неуспешен опит да се преборят за влизане в Народното събрание на последните избори, ВМРО се възползваха от ситуацията поне да станат по-видими и платиха за това - прокуратурата образува досъдебно производство срещу зам.-председателя на партията Ангел Джамбазки и неизвестни лица. Причината е сигнал на Българския хелзинкски комитет за явно подбуждане към расова дискриминация, насилие и омраза по време на протестно шествие срещу бежанците в София миналата неделя.

"Като че ли ВМРО и "Атака" се бият за електорат в момента", обобщава ситуацията Алексей Пампоров. ВМРО стъпва на историческите си традиции, но след толкова неуспехи да прескочи парламентарната бариера явно не намира друг начин да го постигне освен с по-крайна риторика и действия. Организацията опита да стане инициатор на обединение на патриотичните формации в края на 2012 г., но не постигна никакъв резултат. В спорадичните преговори тогава стана ясно, че има непреодолими личностни различия между Волен Сидеров и един от председателите на НФСБ и собственик на тв "Скат", Валери Симеонов, например. Освен това до последно в "Атака" пресмятаха рейтинги и числа, за да установят дали ще им стигнат силите да влязат сами в парламента. Тогава ги "спасиха" от изпадане февруарските протести. Буквално дни преди крайната дата за регистрацията за парламентарния вот пък пропадна съмнителната коалиция между ВМРО и Средна европейска класа, а единственият "бонус" от близо 70-те хил. гласа е класирането на партията за държавна субсидия. Въпреки това организацията на Красимир Каракачанов няма нито медийната, нито финансовата мощ на "Атака".

ВМРО обаче имат сравнително силни местни структури и разпознаваеми фигури. Според социолога Алексей Пампоров те са фактор в Южна България, в Софийска област също, а и добър местен партньор. Може би това е и причината да са харесвани от инициативата "България без цензура" на Николай Бареков. "Опитваме се да се възползваме, където има възможност за трибуна. Срещу нас има два телевизора в нашата ниша (тв "Скат" и тв "Алфа" - бел. ред.). Ние ползваме всичко, което можем. Нямаме политическа връзка с Николай Бареков. На него му трябват въпроси в тези посещения, които прави по градовете. На нас ни трябва трибуна да си задаваме въпросите", обяснява взаимодействието Джамбазки. Според него разговори за коалиция не са водили, но понастоящем има сътрудничество по общи теми. "Ако правим някога разговори за коалиции, те ще бъдат само на основата на българския национален интерес - такъв, какъвто ние го разбираме като български родолюбци: решаване на демографската катастрофа и циганския въпрос, недопускане на етнически партии в управлението, национално образование и патриотично възпитание", казва зам.-председателят на ВМРО. Голяма част от риториката му звучи като тази на Бареков.

За себе си бившият журналист е избрал по-умерено участие по темата за бежанците - като модератор на дискусия по националната сигурност, на която поканените експерти до един поискаха затваряне на сухопътната граница с Турция. Той призова за двуседмично примирие на протестиращите, като в замяна поиска да участва в Консултативния съвет по национална сигурност при президента на 20 ноември.

За отношенията с "България без цензура" Джамбазки добавя още: "Не бих казал, че е дошъл моментът да правим компромис. Бих казал, че трябва много внимателно да гледаме какво се случва, защото времето си минава покрай нас. През 2005-а се появи "Атака". Взе част от риториката, която ние мислихме за запазена. Това е голяма грешка, да мислиш, че някаква теза е твоя запазена. Сега се появяват други кандидат политически сили, които отново говорят подобни неща."

НФСБ - Телевизия плюс

"Какъв расизъм? Каква ксенофобия? Не виждам големи прояви на ксенофобия, нещо по-различно от това, което се е случвало досега." Така съпредседателят на НФСБ Данчо Хаджиев коментира зачестилите нападения срещу чужденците в страната. Фронтът не се различава по крайните позиции от останалите по-големи патриотични формации като "Атака" и ВМРО към бежанците, въпреки че не организира и не участва в шествия и улични демонстрации срещу тях, защото "не мислят, че с митинги ще се решат тези въпроси, а с реални действия". И настоява да ги наричаме нелегални имигранти, а не бежанци, но в последната официална позиция на НФСБ по темата - декларация от 26 септември, се говори именно за бежанци.

В нея се предлага "временно затваряне на българо-турската граница или поне въвеждане на ограничителен режим за бежанците, както вече направи Гърция". Настояват и за изграждане на защитна стена "както наскоро това стана в Гърция, издигнала 10-километрова стена по сухопътната си граница с Турция, въпреки несъгласието на Европейския съюз". Тя не само щяла да ограничи бежанския поток, но и "ще защити животновъдите ни от идващи от Турция зарази, унищожаващи този отрасъл в граничните райони". Настоява се и за възстановяването на "Гранични войски" и "разселването на бежанците в ЕС". "Ксенофобията не е нещо страшно, не е нещо неестествено, не е нещо дошло от ада. То е естествена реакция на самозащита, пресилена. Малко засилена, болезнена реакция", твърди и собственикът на тв "Скат" Валери Симеонов пред агенция "Фокус", но според него "на първо място държавата трябва да въведе ред и справедливост в своите граници, в бежанските лагери и като цяло в тази бежанска криза. За да могат хората да повярват в своите управляващи. Нещо, което в момента не е налице".

"НФСБ разчитат на по-традиционно патриотични чувства. По социология хората, които биха гласували за НФСБ, са над 50-годишна възраст, които гледат тв "Скат", коментира Алексей Пампоров. Може би и затова фронтът се опитва да намира още патриотични ниши - само преди дни се присъедини към протест пред министерството на екологията в София, срещу изграждането на регионални депа за отпадъци в Ямболско, Самоков и разложкото село Баня. Партията на тв "Скат" например води дело срещу директора на РИОСВ в Благоевград заради ОВОС-а за сметището в село Баня.

НФСБ остана на крачка от 42-рия парламент, но получи субсидия от 1.57 млн. лв. на година. От месец август насам организацията демонстрира желание да бъде инициатор на обединение в патриотичната ниша. Най-големият й "трофей" е присъединяването на ГОРД на бившия евродепутат на "Атака" Слави Бинев, на когото разчитат за някакъв вид международно представителство. Сред останалите партии и организации, приели програмата на фронта, са Средна европейска класа, НИЕ и "Целокупна България". "Идеята е да се явят на следващите избори с обща листа, за да не са конкуренти, но не става дума за закриване на отделните формации и структурите им", обясни Хаджиев пред "Капитал". Социологическите проучвания на "Алфа рисърч" сочат, че в последните два месеца процентите одобрение за фронта се запазват на нива 2.6-2.8, съизмерими с новите висоти на "Атака".

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    the_mad_mellon avatar :-|
    the_mad_mellon
    • - 2
    • + 13

    на целия този фон, днес, в навечрието на 75-тата годишнина от Кристалната нощ, ние си имаме ново чудо - "Националистическа партия на България". Не ми се мисли даже за възможните коалции....к'во да ви кажа....

    Нередност?
  • 2
    zumz avatar :-|
    zumz
    • - 27
    • + 4

    Атаката в статията е изцяло срещу "Атака" и Волен, разбираемо е защо. Ако обаче България с цената на каквото и да било от което и да било правителство съумее да се опази от масов приток на бежанци от Близкия Изток - това ще е много добра новина. България е иконономически слаба, неподготвена за такива процеси страна. Слабостите в законодателството и в системата за опазване на реда ще дадат отлична възожност за изява на най-тъмните и криминални аспекти от бежанството: корупция, организирана престъпност, проституция, наркотици, търговия с хора и с оръжие. Ако "Атака" може да предотврати това - аз съм "за".

    Нередност?
  • 3
    istorik avatar :-|
    ISTORIK
    • - 1
    • + 14

    За съжаление, не може.

    Нередност?
  • 4
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • - 2
    • + 20

    Освен див популизъм и псевдонационализъм какво е предложила АТАКА? Да не говорим как подло подмениха вота на избирателите си, винаги е било голямо плюене по ДПС, накрая - заедно в парламента, да им осигуряват кворум.

    Нередност?
  • 5
    winterbach avatar :-?
    Петър Иванов
    • + 3

    "България е иконономически слаба, неподготвена за такива процеси страна."
    №2

    Съгласен, но въпроса защо България е "слаба и неподготвена", отнасяйте към вашите спонсори. Не знаете кои са те ли?
    Тогава защо се поддържате тази партия?

    Нередност?
  • 6
    nuzzo avatar :-@

    Там където държават не, а държавността липсва, се настаняват лешояди ка то Сидеров и тем подобни национал - политикани, да ни обясняват от къде изгрява слънцето и по важното защо изобщо изгрява.
    А държавността е няма, защото няма доверие нито в институциите нито в техните компроментирани представтиели, изтъкани, последните, от тъмни и неясни за обществото взаимо връзки с полудържавен и криминално генетичен бизнес, които си подават пасчета с топката, в ролята на българските граждани. на принципа ти на мене аз на тебе , а сметката, сметаката, ще я плати народът.
    Докога, докога вашта м... !!!!!!!
    Нали от данъците на този народ крадете за да съществувате вие и схемите ви !!!!!!!!!!!

    Нередност?
  • 7
    nuzzo avatar :-|

    До коментар [#2] от "zumz":

    Прочетох ви мислите и ме засърбяха пръстите да ви питам, като как си представяте Атака да реши проблема с бежанците, че да сте "за"!?!!

    Нередност?
  • 8
    carwindwrclir avatar :-|
    carwindwrclir
    • - 1
    • + 7

    Руснак трябва да означава малоумно камикадзе в Българския! НФСБ и ЦКБ са руски компании, симеонов говори с по-изразен руски акцент от съсела, новорегистрираните откачалки също. Явно е, че голяма част от тях имат сериозни емоционални проблеми. Но да си избереш за лице дудука си е абсолютно самоубийство. Евалата!

    Нередност?
  • 9
    stefan_ avatar :-|
    stefan_
    • - 1
    • + 7

    Националистите в България (а и не само) имат много подобни възгледи и електорат подобен на този на социалистите. Наскоро четох една книга на следвоенна Германия на Гюнтер Грас, където при политически спорове в една организация, комунистите и бившите нацита винаги се обеднияват срещу хората с идеи за либерален пазар и демократично управление.
    Та така и тук. "Нашите" наци партйки са си абсолютно леви организации, бленуващи за авторитарно управление и "твърда ръка". Затова и за тях гласуват същите глупаци, които гласуват за червените разбойници.

    Нередност?
  • 10
    carwindwrclir avatar :-|
    carwindwrclir
    • + 1

    До коментар [#9] от "stefan_":

    Добро утро.

    Нередност?
Нов коментар