Преференциалното пaркиране в центъра на София окончателно остава в сила

Върховният административен съд отмени решението на Административния съд в София, с което винетките за безплатно паркиране се премахваха

Според наредбата само наематели и собственици на имоти могат да паркират безплатно в съответната синя или зелена зона
Според наредбата само наематели и собственици на имоти могат да паркират безплатно в съответната синя или зелена зона
Според наредбата само наематели и собственици на имоти могат да паркират безплатно в съответната синя или зелена зона    ©  Мария Съботинова
Според наредбата само наематели и собственици на имоти могат да паркират безплатно в съответната синя или зелена зона    ©  Мария Съботинова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Съдът реши спора за безплатните винетки в полза на общината, като обезсили жалбите на граждански сдружения.

Наредбата за платеното паркиране в София ще продължи да действа в сегашния си вид, като винетките, които дават право на част от живеещите в синя и зелена зона в столицата да паркират там безплатно, остават в сила. Това гласи окончателното решение на Върховния административен съд (ВАС) по казуса. Магистратите отменят решението на колегите си от Административния съд в София, с което винетките за безплатно паркиране се премахваха.

Съдебният казус

Делото срещу наредбата за паркиране се води по жалби на Гражданско движение ДНЕС и Гражданско движение "Общество срещу произвола".  В началото на годината Административният съд отсъди в тяхна полза и отмени преференциалното паркиране за част от жителите в центъра на столицата с мотива, че то е дискриминативно - преференциите са единствено за собственици и наематели на имоти, но не и на тези, които живеят в същите зони и са с близки родствени връзки или в съжителство със собственика на жилището.

Същевременно съдът изцяло отмени и разпоредбите, с които са предоставени правомощия на общинското дружество "Център за градска мобилност" (ЦГМ) да извършва оперативна дейност, включително да издава, активира, анулира и контролира винетните стикери.

Без правен интерес

През февруари обаче "Център за градска мобилност" обжалва решението пред ВАС и сега висшите магистрати са решили, че двете сдружения нямат правен интерес и жалбите им следва да се обезсилят. Съдът приема, че жалбите на сдруженията са подадени в защита на правата на други граждани, тъй като те не са доказали, че са пряко засегнати от наредбата и дори липсват данни двете организациии да ползват собствени превозни средства.Съдът отбелязва, че сдружения с нестопанска цел могат да оспорват административни актове само в някои случаи - например от природозащитни организации за защита на природата.

Случаят обаче не е такъв. В същото време общините имат право да въвеждат различен режим по силата на закона, като установят зони за паркиране, смята съдът. ВАС отменя и решението за "Център за градска мобилност", като приема, че дружеството осъществява само технически действия, а не принудителни административни мерки, както бе сметнал административният съд.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nye avatar :-|
    nye
    • + 1

    Нещо не разбрах. Кои могат да паркират безплатно в зоните и защо?

    Нередност?
  • 2
    liubopitkovski avatar :-|
    liubopitkovski
    • + 3

    До коментар [#1] от "nye":

    Аз разбрах само, че разтягат локуми. Не казват по същество кой крив и кой прав а само, че жалбоподателите нямали право да подават жалби... българска работа.

    Нередност?
  • 3
    nil avatar :-(
    Nil Nih

    Всъщност нищо не са решили ВАС. Фактически казват, че няма да разглеждат жалбите, а и няма смисъл да го правят вече, тъй като от Столична община са променили Наредбата за организация на движението на територията на Столична община като са отменили атакуваните членове и са ги почти идентично преповторили няколко члена надолу. Мисля, че е съществено да отбележа, че тези промени са направени от общината без да се дочака окончателното решение на съда. Ето диспозитива на решението :
    РЕШИ:

    ОБЕЗСИЛВА решение № 1321/ 25.02.2013 г. по адм.д.№ 5765/ 2012 г. по описа на Администпративен съд София- град и вместо това
    ПОСТАНОВЯВА:
    ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ на жалбите на Сдружение "Гражданско движение Днес", Сдружение ”Гражданско движение днес- Общество срещу произвола”, Маргарита Александрова Бояджиева, Пенчо Петров Пенчев, Иван Митов Петров, Константин Василев Николов и Руслан Петров Велчев срещу чл. 44, ал. 10, чл. 45- чл. 50б, чл. 54, ал. 4, чл. 55, ал. 2 и пар. 1, т. 3 от ДР на Наредбата за организация на движението на територията на Столична община , приета с Решение №332 по Протокол № 48 от 19.05.2005 г. и с Решение № 148 по протокол №12 от 22.03.2012 г. влязло в сила от 1.09.2012 г.
    ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбите на Орлин Карл Кандулков, Валентина Здравкова Стоянова, Красимир Иванов Илиев, Румен Иванов Недялков, Александър Антонов Мишев, Константин Христов Каракостов за отмяна на чл. 50, чл. 50а, чл. 50б, чл. 54, ал. 4, чл. 55, ал. 2 и пар. 1, т. 3 от ДР на Наредбата за организация на движението на територията на Столична община , приета с Решение №332 по Протокол № 48 от 19.05.2005 г. и с Решение № 148 по протокол №12 от 22.03.2012 г. влязло в сила от 1.09.2012 г..
    ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на „Златен Меркурий” ЕООД срещу чл. 50 Наредбата за организация на движението на територията на Столична община, приета с Решение №332 по Протокол № 48 от 19.05.2005 г. и с Решение № 148 по протокол №12 от 22.03.2012 г. влязло в сила от 1.09.2012 г.
    ОСТАВЯ БЕЗ РАЗГЛЕЖДАНЕ жалбата на Милена Димитрова Петкова срещу чл. 50а от Наредбата за организация на движението на територията на Столична община, приета с Решение №332 по Протокол № 48 от 19.05.2005 г. и с Решение № 148 по протокол №12 от 22.03.2012 г. влязло в сила от 1.09.2012 г. и
    ПРЕКРАТЯВА съдебното производство.
    Решението е окончателно.

    Нередност?
Нов коментар