Нова идея: ВЕИ таксата може да обхване всички централи

ЕБВР е резервирана за въвеждането на таксата

Фил Бенет, първи вицепрезидент на ЕБВР
Фил Бенет, първи вицепрезидент на ЕБВР
Фил Бенет, първи вицепрезидент на ЕБВР
Фил Бенет, първи вицепрезидент на ЕБВР
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Предложението за таксата върху приходите на слънчевите и вятърните паркове може да се трансформира в такса върху всички централи, като конвенционалните – ТЕЦ и АЕЦ, ще бъдат минимално обложени. Това научи "Капитал Daily" от източници в БСП. Целта е по този начин да се избегне дискриминацията на фотоволтаичните и вятърните проекти, за която алармираха от браншовите асоциации. По-рано през деня стана известно, че Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) е резервирана към намерението на правителството да въведе ВЕИ-таксата.

Депутите предстои отново да обсъдят дали облагането да е диференцирано според мощността на централата и годината й на въвеждане на експлоатация. Като намерението е да не се натоварват по-старите ВЕИ проекти еднакво с по-новите, които са използвали по-евтини компоненти и така отчитат по-висока възвращаемост. Във вторник подобно предложение на депутата Георги Кадиев не беше прието от бюджетната комисия.

За да отблокират гласуването на закона за бюджета през 2014 г., в сряда депутатите решиха таксата да бъде обсъдена отново и да се въведе отделно като поправки в закона за енергията от възобновяеми източници и закона за енергетиката. Първоначално внесените изменения от "Атака", които бяха в преходните и заключителните разпоредби на закона за бюджета, предвиждаха такса от 20% върху приходите от производство на електроенергия по преференциални цени от слънчеви и вятърни централи.

ЕБВР предупреди за ефекта върху бизнес климата

Намерението на правителството да въведе 20% такса върху приходите на ВЕИ централите неизбежно ще се отрази на общия бизнес климат в страната. Това се разбра от коментар на първия вицепрезидент на ЕБВР Фил Бенет в края на посещението му в България. Той беше тук, за да се запознае с някои от проектите, финансирани от международната институция, но се срещна също с премиера Пламен Орешарски, министри, както и с президента Росен Плевнелиев и кмета на София Йорданка Фандъкова.

Официално основната обсъждана тема по време на срещите е била инвестиционният климат и предизвикателствата в България. Въпреки дипломатичния език обаче стана ясно, че ЕБВР има резерви към промяната на правилата в движение и че от решението на правителството зависят бъдещите инвестиции на банката в енергийния сектор и в страната като цяло. "Много е важно правителство да не забравя, че когато прави промени, които са в разрез с първоначалните очаквания на бизнеса, това се отразява зле на инвестиционния климат", каза Бенет. Самата банка също има интереси във ВЕИ сектора, тъй като е финансирала три такива проекта в България - вятърните паркове "Суворово" и "Св. Никола" и ВЕЦ "Своге". Този тип инвестиции вече не са във фокуса на ЕБВР, обясни представителят на България в съвета на директорите на банката Стефка Славова.

Деликатен баланс

Целта на ЕБВР е да даде конструктивни съвети на правителството, тъй като имат поглед отвътре като инвеститор и разбират потенциалните последици от промените. Дали правителството ще се вслуша зависи от собствените му виждания за това кое е важно, уточни Бенет. По думите му правителството има право да променя енергийната си политика, когато се променят обстоятелствата, но не трябва да губи дългосрочната перспектива. "Опитваме се да намерим начин да работим заедно с правителството и да не разрушаваме този деликатен баланс", каза той. Прекалено е рано да се каже дали новата такса ще доведе до фалити в сектора, тъй като тепърва предстои да се анализира ефектът от различните варианти на политика, посочиха от ЕБВР.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    seniorbb avatar :-|
    джендър NATO generals
    • - 5
    • + 9

    По-рано през деня стана известно, че Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) е резервирана към намерението на правителството да въведе ВЕИ-таксата.
    Тази такса в Гърция е 30%.
    И нещо повече, въпреки този "зъл" и "плашещ инвИститУрите данък"
    "Китайска компания ще инвестира 1.5 млрд. евро във ВЕИ проекти в Гърция"-заглавие на Дневник от вчера-
    http://www.dnevnik.bg/biznes/2013/12/03/2195663_kitaiska_kompaniia_shte_investira_15_mlrd_evro_vuv_vei/?ref=rss

    Нередност?
  • 2
    nuzzo avatar :-|

    За пореден път се убеждавам, че управляващите в България, които и да са те, не искат да чуят нито гражданите, нито икономическите субекти в държавата, станали потърпевши от конкретни действията или бездействията на същата власт, а разбират само и единствено от "шамарите", които им отправят евроинституции.

    За пореден път се убеждавам от ползата на обикновенният малък човек или юридическо лице от членството ни в ЕС. Само евроинституциите се оказват способни да възпрат некадърните, нагли и крадливи български политици да безчинстват "безнаказано".

    Нередност?
  • 3
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 2
    • + 8

    Таксата е тъп ход защото наистина има голям шанс да падне в съда. Данък трябва, не такса. Срещу данъка няма как да протестират. Във финансово отношение резултатът е същия, но в правно не е. Но май правителството всъщност предпочита таксата да падне за да може да си измият ръцете със съда - "ето ние пробвахме, ама съдът не дава".

    Нередност?
  • 4
    tihob avatar :-|
    Otchuzden
    • - 10
    • + 10

    Тези мародери с ВЕИ-та единствено със закон можеш да ги фраснеш. Няма страна в ЕС и щат в САЩ, които да не резнаха жестоко ВЕИ-та. Дори най-зелените като Германия намалиха наполовина плащанията.

    Нередност?
  • 5
    simeonov_ avatar :-?
    simeonov_
    • - 1
    • + 10

    Знаете ли кое е най-лошото което се случи заради спекулантите които надуха ВЕИ балона до пръсване в желанието си да си осигурят огромни печалби гарантирани от държавата? Не е най-лошото,че сме длъжни да им плащаме по 800 милиона годишно за тока от ВЕИ,не е,че искат да си избият инвестицията за четири-пет години и после петнадесет години да прибират гарантирани печалби,не е дори това,че заради тях ток поскъпва.Най-лошото е,че направиха ВЕИ мръсна дума и хората не искат и да чуват за ВЕИ,а то не е така.Ако вместо да субсидираме разни тарикати,можехме да го направим както в белите държави да субсидираме с тези 800 милиона годишно домашни ВЕИ инсталации,хем хората ще станат по-независими от ЕРП-тата,хем ще им паднат сметките за ток.

    Нередност?
  • 6
    dsagent avatar :-|
    NWO
    • - 1

    Яя и ЕБВР източвала бедния народец ,колко европейско.

    Нередност?
Нов коментар