🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бизнесът определи като безсмислени идеите за задължително предлагане на екскурзии

И в момента всички туроператори предлагат поне по 5-6 посещения в страната на всичките си туристи

Туристическият бизнес смята, че трябва да има по-фокусирана реклама на забележителностите, вместо да се правят такива предложения като това на Татяна Буруджиева.
Туристическият бизнес смята, че трябва да има по-фокусирана реклама на забележителностите, вместо да се правят такива предложения като това на Татяна Буруджиева.
Туристическият бизнес смята, че трябва да има по-фокусирана реклама на забележителностите, вместо да се правят такива предложения като това на Татяна Буруджиева.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Туристическият бизнес смята, че трябва да има по-фокусирана реклама на забележителностите, вместо да се правят такива предложения като това на Татяна Буруджиева.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Инициативата на депутата от БСП Татяна Буруджиева да се задължат туроператорите да предлагат към пакетите си в България екскурзии до културно-исторически обекти беше посрещната с недоумение от бранша. Повечето компании, с които "Капитал Daily" се свърза, съобщиха, че това отдавна е практика както за почивките на чужденци в страната, така и при почивки на българи в чужбина. Според тях промяната няма да има никакъв ефект върху културно-историческия туризъм.

Задължително предлагане на екскурзии

По информация на в. "24 часа" депутатът от БСП Татяна Буруджиева ще внесе промени в закона за туризма, които да задължават туроператорите да предлагат към пакетите си за почивка в България поне по една екскурзия, свързана с културно-историческото ни наследство. Идеята предстои да бъде внесена в парламента тази седмица и според Буруджиева "не ангажира туроператорите с нищо друго, освен да предлагат на хората да се записват на подобни екскурзии срещу допълнително заплащане, както се прави по цял свят". Буруджиева обясни, че е съгласувала предложението си с министерството на икономиката и туроператорски фирми и досега не е получавала възражения. Целта е да се стимулира културният туризъм, който според експерти има огромен потенциал.

"Нищо ново"

Някои от туроператорски фирми, с които "Капитал Daily" се свърза вчера, не бяха чували за новата идея. Повечето представители на фирмите нарекоха предложението популизъм и съобщиха, че няма да има никакъв ефект. Причината е, че тази практика е наложена от години. "Допълнителни екскурзии и сега се предлагат на всички туристи, които дойдат в България, както и на всички български туристи, които отиват в чужбина", коментира управителят на "Александър тур" Ирина Найденова. Тази практика важи и за чуждестранните туроператори, работещи на българска територия.

Друг представител на сектора коментира пред "Капитал Daily", че допълнителните екскурзии са важен източник на приходи за голяма част от туроператорите и за туристите по Черноморието се предлагат средно по 7-8 и повече такива възможности от всички фирми на пазара, включително посещения във Велико Търново, Жеравна, Казанлък, Созопол, Стария Несебър и др. Еднодневни екскурзии се предлагат и от всички големи ски курорти, както до културни паметници, така и до природни забележителности.

Да се работи по рекламата

Според туроператорите, вместо да се правят подобни предложения, е добре държавата да насочи внимание към рекламата на културните забележителности в страната, което би довело туристи само заради тях. Предложенията са да се увеличат информационните турове за чуждестранни туроператори и журналисти, организирани от икономическото министерство. През последните три години такива бяха провеждани до различни обекти по европейски проект и според компаниите вече има първите резултати.

23 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    birdman avatar :-|
    birdman
    • + 41

    Браво другарко ти си наща нова Цола Драгойчева напред към следващата петилетка и към вашата ОСТАВКА !

    Нередност?
  • 2
    famousandco avatar :-|
    famousandco
    • + 22

    Държавата, ако иска да свърши нещо, може да обмисли идеята и да отпусне прилична сума за построяване на няколко читави музея по морето! Тогава туристите сами ще искат да ги посетят. Когато имаш толкова богата история, когато си сред държавите с най-многобройни археологическите находки в света, когато имаш толкова пъстра култура и всяко село е със собствен облик, когато имаш подобен фолклор... Да те посещават милиони туристи на година и да не можеш да вкараш поне 20% от тях в музеи /срещу съответното заплащане на входни такси/, това си е некадърност и липса на всякаква визия. По един археологически и исторически музей във Варна и Бургас, още 1-2 след внимателен анализ, хубави и съвременни художествени галерии или музей на изкуствата и милионите от приходи са гарантирани. Защото в момента музеите извън София представляват стари къщи приспособени да изпълняват определени функции. И аз да съм турист също няма да имам желание да ги посетя. Но, както писах по-горе, трябва си анализ и отделяне на сериозни суми. Съмнявам се, че има необходимият капацитет за първото и необходимата смелост за второто.

    Нередност?
  • 3
    dimdim avatar :-|
    Дим Дим
    • + 7

    До коментар [#2] от "famousandco":

    По точно не можеше да се каже. Държавата ако си оправи историческите обекти, хората сами ще искат да ходят и да разглеждат. Но когато нямаш улици, подходящи сгради, музейни работници, които да разказват развлекателно, какво да се направи. Даже не е нужно да се строят някакви мега музеи по морето, достатъчно е големите и важни изложби да ходят и да бъдат представяни на морето през лятото. Хем пари за музеи, хем пари за туроператорите, хем добавена стойност на туристическия ни продукт.

    Нередност?
  • 4
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 16

    Това е една от многото така наречени "свяже и пякиниье идяйкье за икономиката", произнасяно още (според това от чии уста излиза) като "свьежи и пекяни идйейки", но и често като някакъв каламбур от типа на "свужеи паекиню идункийее" (ако успее човек изобщо да го запомни...). Всеки депутатин с леви разбирания (което значи и сериозен дял от т.нар. "десни" на книга) и дваж повече всеки преподавател от УНСС е решил, че е измислил нещо гениално, как да се прецака свободният пазар и да потече мед от нищото.

    Нередност?
  • 5
    djb95 avatar :-|
    djb95
    • - 2
    • + 14

    Политиката е занимание за мъже , на които от удоволствията е останало само сутрешното бръснене.Тишината в спалнята на жените обаче води до големи поразии.

    Нередност?
  • 6
    mentor avatar :-|
    Ментор
    • + 17

    комунист може да роди всякаква глупост, но все пак идеята на Буруджиева за задължителни екскурзии е потресаваща.
    Руските туристи по рефлекс като чуят, че нещо е задължително - ще отидат. Иначе все едно да пропуснат ленински съботник, или да откажат да завършат петилетката по-рано - немислимо.
    Обаче какво ще правим с останалите? Един от вариантите е да се въведат изходни визи, които да се издават в музеите. Докато чака на опашка, гостът бавно минава покрай експонатите. Друг вариант е музеите да се преместят на летищата, в помещенията където става чекирането (но така ще изпуснем придвижващите се по суша и море).

    Нередност?
  • 7
    bretschneider avatar :-|
    bretschneider
    • + 17

    Работата на държавата е да провежда предвидима политика, а не да казва на бизнеса как да си върши работа. Аре фак офф!

    Нередност?
  • 8
    vassilun avatar :-P
    vassilun
    • + 13

    "Повечето представители на фирмите нарекоха предложението популизъм и съобщиха, че няма да има никакъв ефект."

    Това, че "предложението" няма да има ефект е много добра новина, защото предложенията на другарката обикновено имат отрицателен ефект!

    Нередност?
  • 9
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • + 14

    Този парламент печели първо място по най-малоумни предложения.

    Нередност?
  • 10
    goblenka avatar :-|
    goblenka
    • + 9

    И аз мисля, че това е глупава идея! Не може да караш някого на сила да посещава музеи! Всеки си решава как да почива, къде да ходи и за какво да си харчи парите!

    Нередност?
Нов коментар