🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

България ще залага на културен и СПА туризъм на големите борси

Икономическото министерство търси строител на щандовете за четири ключови изложения

Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Над 130 компании и фирми ще се представят на форумите.

Културен туризъм, балнеология, СПА и природен туризъм - това ще бъдат акцентите в представянето на България на най-големите туристически борси в Европа, които ще се проведат през пролетта на следващата година. На изложенията ITB в Берлин, UITT в Киев, както и MITT и Intourmarket в Москва, в които традиционно участват най-много български фирми, през следващата година се очаква да се представят над 130 изложителя. Икономическото министерство обяви обществена поръчка за избор на строител на щандовете на България, чиято прогнозна стойност е за малко над 1 млн. лв. без ДДС. Участниците в процедурата трябва да подадат оферти до 15 януари.

Участието на международни изложения е акцент в програмата за национална туристическа реклама, която се финансира от държавния бюджет. Годишно България се представя на между 40 и 45 туристически борси в чужбина, като все още не е публикувана програмата за 2014 г. Четирите борси през пролетта, както и традиционното изложения WTM, което се провежда през ноември в Лондон, са най-посещаваните от българските фирми.

Тематично представяне

Както през последните няколко години, така и през 2014 г. България ще заложи на тематично представяне на предстоящите големи туристически изложения преди началото на летния сезон. Акцент на участието на борсите в Берлин, Москва и Киев ще бъдат по-слабо популярните културен, балнео-, СПА и природен туризъм. Отново се предвижда тематично разделение на участници на борсите по видове на предлаганите продукти, както и по региони. Съпътстващата програма на всички изложения ще включва анимации, както и дегустация на български вина за посетителите на борсите.

Над 130 изложителя

Според плановете на икономическото министерство на големите борси през следващата година ще има над 130 изложителя от бизнеса и общините. Традиционно най-големият интерес е към борсата MITT, която се провежда в Москва, където се планират 40 участника от страната, както и към ITB в Берлин, където заявките са за 38 изложителя. Руският и германският пазар са най-големите за българския туризъм, заради което и не е изненада, че основният интерес на фирмите е за представяне в тези страни. Очаква се и увеличение на изложителите на борсата UIIT в Киев през следващата година, където са планирани 35 участника от бизнеса и общините при около 30 през тази. През последните три години има видимо засилване на интереса на украинци към българския туризъм, като само за 2013 г. повечето туроператори смятат, че на този пазар ще се постигне ръст от поне 15-16%. 

1 млн. лв. за строителство на щандовете

Икономическото министерство вече обяви обществена поръчка за строителство на щандовете, които ще ни представят на големите изложения. Прогнозната цена за всички четири борси е за малко над 1 млн. лв. без ДДС. През 2014 г. най-големите щандове ще бъдат на борсите MITT в Москва и ITB в Берлин, което е и съобразено с по-масовото участие на туристически фирми. В публикуваната обществена поръчка на ведомството е записано, че участниците, които искат да изграждат щандовете, трябва да имат между 100 и 170 хил. лв. оборот за последните три години в зависимост от това за кое изложение кандидатстват, като поне половината трябва да е от сходни поръчки. Срокът, в който могат да се подават оферти, е 15 януари, като на следващия ден ще бъдат отворени.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • + 5

    Хубави идеи, въпросът пак ще е в логистичните елементи - достъпност и цена на авиобилетите, инфраструктура, достъпност (някой да е проверил случайно колко тоалетни по обектите за културен туризъм са чисти и достъпни за инвалиди), култура на обслужването и т.н. Най-голямата грешка при създаване на бренд е да не изпълниш обещаното.

    Нередност?
  • 2
    tulsa avatar :-|
    тулса
    • - 2
    • + 3

    Стигнахме там откъдето тръгнахме.Тайланд някакъв или...
    Мексико линдо и керидо.:(

    Нередност?
  • 3
    elena_l avatar :-|
    Elle
    • + 2

    Между 100 и 170 хил. лв. оборот общо за последните три години... Това е смешно ниско изискване с оглед отговорната задача, която ще се изпълнява. Не може Сульо и Пульо да правят туристически маркетинг на България...

    Нередност?
Нов коментар