🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Coface прогнозира 1.6% ръст на българската икономика

Съживяващото се частно потребление и увеличеното европейско търсене ще подкрепят растежа

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Слабият износ, високата уязвимост към външни шокове, социалното напрежение, което се засилва в резултат на политическата нестабилност, и недостатъчният прогрес, реализиран от правителството, са основните предизвикателства, които ще тежат на българската икономика през 2014 г. Това прогнозират анализаторите от международната компания за застраховане и управление на кредитен риск Coface Group, според които средносрочните рискове пред страната отстават умерени.

Очакванията им са през 2013 г. икономиката на България да отбележи ръст от порядъка на 0.6%, който към 2014 г. да се ускори до 1.6% (виж таблицата). Оценката за странови риск остава B, което според използваната от групата класификация означава значителен риск. Coface рейтингова държавите по седемстепенна скала, в която най-добрата оценка е А1 – което съответства на много нисък риск, а най-негативната е D – или много висок риск. Без промяна остава и присъжданата оценка на бизнес климата в България – A4, или сравнително приемлив риск.

Ново задвижване

"Българската икономика се забави рязко през 2013 г. заради ниското потребление на домакинствата в контекста на висока безработица (12.9% към септември 2013 г.) и анемичен кредитен ръст от 2010 г. насам", отбелязват от Coface. Според анализаторите обаче през тази година растежът ще бъде подкрепен от възраждащото се частно потребление, както и от увеличаващото се търсене от Европа, накъдето е насочен 60% от българския износ.

Като фактори, които биха стимулирали ръст във вътрешното потребление, от групата посочват както мерките на правителството в посока увеличаване на социалните разходи, така и стабилните трансфери на българите в чужбина към страната, които нарастват с 15% през 2013 г. Селското стопанство, където правителството планира нови данъчни облекчения, ще продължи да се представя добре на фона на други сектори. Добри са перспективите и пред медодобива, който ще бъде подкрепен от растящото европейско търсене, прогнозират от Coface.

По отношение на частните инвестиции от групата очакват те да се възстановят през 2014 г. Съществен принос в тази посока ще имат руските инвестиции в изграждането на газопровода "Южен поток", но подобрение се очаква и по линия на усвояването на европейските фондове. "Очакваме българските компании също да възстановят инвестиционната си дейност, след като натрупаха значителни предпазни спестявания", допълват анализаторите.

Очакван излишък

Според Coface управлението на публичните финанси като цяло остава разумно, но от групата отбелязват решението на правителството за увеличаване на фискалния дефицит в средата на 2013 г. в отговор на социалното напрежение в страната. "Публичният дълг обаче остава нисък, като по-устойчивия растеж на икономиката през 2014 г. би трябвало да допринесе за задържането на бюджетния дефицит", прогнозират от компанията. Балансът по текущата сметка ще остане положителен, като очакваният излишък ще е от порядъка на 0.3%.

Предсрочни избори

Анализаторите на групата отбелязват, че е възможно през 2014 г. в страната да бъдат проведени предсрочни избори. "Протестите продължават, с искане за оставката на коалицията, която е зависима от крайнодесните и която трябваше да премине през два вота на недоверие през октомври 2013 г.", посочват от Coface. От групата изтъкват и приетия по предложение на "Атака" и в противоречие на европейските принципи мораториум за продажбата на земеделска земя на чужденци. "Очаква се, все пак, Конституционният съд да отмени решението, като по този начин се избегне налагането на финансови санкции от страна на ЕС", допълват от Coface.

Основни макроикономически показатели за България

 
 
2011
 
2012
 
2013 (очаквания)
 
2014 (прогноза)
 
Ръст на БВП (%)
 
1.8
 
0.8
 
0.6
 
1.6
 
Средногодишна инфлация (%)
 
3.4
 
2.4
 
1.8
 
2.7
 
Бюджетен баланс (% от БВП)
 
-2.0
 
-0.5
 
-2.0
 
-1.8
 
Баланс по текущата сметка (% от БВП)
 
0.1
 
-1.3
 
1.1
 
0.3
 
Публичен дълг
(% от БВП)
 
15.4
 
17.6
 
18.5
 
19.0
 
Източник: Coface

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sapundzieva avatar :-|
    sapundzieva
    • + 4

    Аз само не разбирам откъде ще дойде този ръст.

    Нередност?
  • 2
    radovel avatar :-|
    radovel
    • + 1

    бла-бла, преписано от тук оттам

    Нередност?
  • 3
    izabell avatar :-|
    izabell
    • - 1

    Социалното напрежение се засилва заради демографския срив и самото и същесвуване е застрашено.В един момент ще блокира и това не е далеч.

    Нередност?
  • 4
    barbq avatar :-|
    BarBQ
    • + 1

    Значи оня ден казаха, че се очаква ръст на безработицата, сега и ръст на икономиката. Не са ли малко са несъвместими нещата?

    Нередност?
Нов коментар