🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

България остава сред страните в ЦИЕ с най-голям ръст на фалитите

Компаниите от търговията на едро, строителството и производството са най-уязвими

Обстановката в Русия и Украйна представлява известна заплаха за страните от региона, посочва управителят на "Кофас България" Милена Виденова
Обстановката в Русия и Украйна представлява известна заплаха за страните от региона, посочва управителят на "Кофас България" Милена Виденова
Обстановката в Русия и Украйна представлява известна заплаха за страните от региона, посочва управителят на "Кофас България" Милена Виденова    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Обстановката в Русия и Украйна представлява известна заплаха за страните от региона, посочва управителят на "Кофас България" Милена Виденова    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Растящата безработица и практически замръзналото кредитиране продължават да представляват проблем за българската икономика. Това каза Грегор Силевич, главен икономист на международната компания за застраховане и управление на кредитен риск Coface Group за региона на Централна и Източна Европа, по време на организираната от компанията в София конференция по управление на риска. По думите му България остава сред страните от региона с най-голям ръст в броя на корпоративните фалити, като най-уязвими са компаниите от секторите на търговията на едро, строителството и производството.

Положителни очаквания

Общата прогноза на Coface за региона обаче като цяло е оптимистична. От компанията очакват страните от ЦИЕ да спечелят от възстановяването на развитите икономики, които са техни основни търговски партньори, макар и темповете на растеж да остават под предкризисните. Общо за развиващите се пазари, които включват не само страните от региона, но и държавите от т.нар. група BRICS (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка), очакваният ръст на БВП за 2014 г. е 4.4%. За сравнение, от компанията прогнозират ръст на световната икономика с 3% за годината, като основните двигатели на подобрението ще са развитите страни. През настоящата година Испания и Италия най-накрая ще излязат от рецесията, като подобни са и очакванията за Чехия, която ще отбележи ръст от 1.9%. Единствените страни от ЦИЕ, които ще продължат да отчитат свиване на икономиките си, ще бъдат Хърватия и Словения, прогнозират от Coface.

Според очакванията на Уникредит Булбанк бавното възстановяване на икономиката ще продължава да бъде проблем за България. "За тази година очакваме средногодишна инфлация от 0.3%", посочва главният оперативен директор на финансовата институция Андреа Казини. В по-дългосрочен план от банката очакват все по-голяма част от българските компании да се насочват към износа, като постепенно се разширява и кръгът от стоки, които местният бизнес изнася на външните пазари. "Досега България се специализира в производството на нискотехнологични, сравнително енергоемки и трудоемки продукти. Постепенно страната ще започне да играе по-важна роля и ще мигрира към производството на по-сложни компоненти", прогнозира главният икономист на Уникредит Булбанк Кристофор Павлов.

Политически рискове

Същевременно от компанията отбелязват рисковете, свързани с политическата обстановка в Русия и Украйна, които представляват известна заплаха за страните от ЦИЕ. "Регионът е доста динамичен и затова българските предприемачи трябва да намерят най-добрата формула да преориентират своя бизнес и да изготвят най-добрите стратегии за управление на риска", коментира управителят на "Кофас България" Милена Виденова.

Прогнозите за икономиката на самата Русия също не са оптимистични, но според Сивелич проблемите там не се дължат единствено на политическите събития от последните месеци. През 2013 г. от страната са изтеглени капитали в размер на 63 млрд. долара, като очакванията са за изтеглянето на още приблизително толкова средства – около 60 млрд. долара. Очакванията на Coface са икономиката на страната да отчете ръст от едва 1% през 2014 г.

"Политическата криза не влияе само в България, а и в целия Европейски съюз и в еврозоната", отбеляза от своя страна икономистът от "Отворено общество" Георги Ангелов. "Политиката влияе на икономиката, макар че това го забелязваме основно в лоши времена", коментира той. По думите му съществени проблеми за България са политическото късогледство и цикличността по отношение на въвеждането на регулации. "В последните една-две години у нас нищо не се е променило – по същия начин правим закони, както и преди 10-20 години – първо правим закона, после започваме да правим поправки, защото се вижда, че не работи. В момента сме свидетели на цикъл на свръхрегулиране. В добрите времена беше трудно да накараме правителството да извърши някаква необходима реформа, а сега, когато времената са лоши, политиците се стремят да направят нещо, но не е ясно какво точно искат да направят", казва още икономистът.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    okk04315801 avatar :-|
    okk04315801
    • + 14

    То ако нашите предприемачи не бяха факири по укриване на данъци и разсрочване на плащания, половината фирми досега да бяха фалирали.

    Нередност?
  • 2
    ivanski12 avatar :-?
    Ivanski
    • + 2

    То от всеки бизнесмен не става!

    Нередност?
  • 3
    xyha avatar :-|
    xyha
    • + 4

    "Растящата безработица и практически замръзналото кредитиране "

    Не можеш да взимаш кредит от ЕЦБ под 1% и да продаваш над 10% . Каква ти икономика - всички ще фалират и това е целта .

    Нередност?
Нов коментар