🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Корупция, непрозрачност и липса на реформи владеят съдебната система

Според Брюксел представители на бизнеса вече губят надежда, че манипулациите в търговете някога ще спрат

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Общият напредък не е достатъчен и остава крехък. Това е общата оценка на Европейската комисия в представения днес мониторингов доклад за напредъка на България в реформата на съдебната система и борбата с организираната престъпност и корупцията.

Говорителят на Европейската комисия Марк Грей изтъкна, че от последният доклад през юли 2012 г. България е направила няколко положителни стъпки - подобрения в процедурите за назначаване, добри мениджърски стъпки на главния прокурор, действията на Висшия съдебен съвет (ВСС) по намаляване натовареността на магистратите.

В същото време ЕК отбелязва, че заради повтарящите се скандали, свързани с назначения, които са отменени заради "етични съображения", избягване от изтърпяване на наказанията на осъдени представители на организираната престъпност и поредица от разкрития относно политическото влияние върху съдебната система, е било подкопано общественото доверие.

Твърде малко от случаите на корупция и организирана престъпност са стигнали до съда и се е стигнало да присъда и това са въпросите, които са в сърцевината, коментира говорителя на ЕК. Необходима е една институция, която да координира борбата с корупцията и конфликтите на интереси.

Марк Грей коментира, че законите се променят, създава се организационната структура, но все още няма резултати в противодействието на конфликтите на интереси.

Цветлин Йовчев: Готови сме веднага да започнем с екшън плана за следващия период

Вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев също изрази задоволство от доклада, заради положителната оценка на усилията от послдната половин година.  "Готови сме и започваме веднага да работим по екшън-план, който ще помогне при следващия отчетен период да имаме съществен напредък и аз съм убеден, че това ще стане" коментира още Йовчев.

Комисията отбелязва, че е необходим подход, който да получи консенсус, което е трудно предвид динамичната обстановка през последната година, но събитията са очертали широк публичен стремеж към реформи.

"Ние сме убедени, че сегашното правителство ще приеме сериозно този доклад и ние сме готови да работим с тях" каза още Марк Грей. Той обясни, че по отношение на цикъла на докладите (които първо бяха през половин година, а последният – през 18 месеца) Марк Грей каза, че решението на ЕК е следващият доклад да е след 12 месеца. Грей обясни, че цикълът с шестмесечните доклади не винаги помага, защото води до епизодични действия в периода около публикуването на доклада.

Микеле Черконе – говорител на комисарят по правосъдие и вътрешен ред Сесилия Малстрьом каза, че процесът по приемането на България и Румъния в Шенген няма нищо общо с процеса по мониторинг.

Ефектът върху бизнеса

Широко разпространената корупция се възприема като основен проблем. Тя има ясни последици за готовността на компаниите да инвестират в България, пише в документа."В областта на обществените поръчки по-сложната и непрекъснато променяща се законодателна рамка прави още по-трудно да се създаде култура на обективност. Представители на бизнеса вече губят надежда, че манипулациите в търговете някога ще спрат."

Отбелязва се, че стратегия за борба с корупцията бе приета от предишното правителство през 2010 г. и сега е в процес на обновяване -  би било полезно да се включи независим външен експертен опит, отбелязват експертите. Оценката им обаче е, че резултатите са много ограничени.

Конкретните критики са насочени към Комисията за конфликт на интереси, която трябва да играе ключова роля в спирането на нередните практики на всички нива в публичния сектор, но вместо това е била хваната в "сериозен скандал с подозрения за силно политическо влияние". Проектът БОРКОР, който бе популяризиран като основен инструмент за борба с корупцията, все още не показва конкретни резултати независимо от средствата, които бяха вложени в него.

Изборът на нов състав на ВСС

В доклада ЕК отбелязва, че при избора на нов състав на ВСС през есента на 2012 г. са били приети нови правила за  публична процедура, която е оставила впечатление за позитивен, но ограничен напредък. Изпусната е възможността изборът на членове на съвета да е пряк (един магистрат-един глас, а не както е в момента – чрез делегатски събрания), това според ЕК е ограничало възможността за "свеж старт". Брюксел отчита, че неправителствения сектор е изпратил въпроси до кандидатите, но само част от тях са били зададени по време на изслушването.

ЕК подробно разглежда работата на комисията по натовареността на магистратите във ВСС, която е започнала изработването на критерии, на базата на емпирични изследвания, които ще бъдат готови през септември 2014 г.

За пореден път Брюксел критикува назначенията в съдебната система и особено по висшите постове, които ЕК определя като противоречиви. "Фактът, че медиите и наблюдателите могат да предсказват с точност назначения месеци преди да има открита процедура по избор, създава съмнение за наличието на реално състезание" пише в доклада, като се уточнява, че много често избраните кандидати имат лични или други връзки, които подкопават доверието в цялата процедура по избор.

В някои случаи политици правят публични изказвания в подкрепа на даден кандидат за ръководен пост в съдебната система, като по този начин го принуждават публично да опровергава подобна връзка, казва комисията, очевидно визирайки избраният за главен прокурор Сотир Цацаров, който на няколко пъти беше хвален от Бойко Борисов и Цветан Цветанов.

Златанова: С ВСС веднага започваме да готвим план за действие

"Аз съм доволна от това, което виждам в доклада, то е много ясно и много ясно може да се напише план за действие и ние ще направим това веднага. На специално заседание на ВСС ще обсъдим мерките, които ВСС трябва да предприеме", коментира правосъдиният министър Зинаида Златанова.

Тя коменитра със задоволство констатацията на ЕК, че изпълнителната власт не критикува вече съдебната: "Констатацията, че това е прекратено, означава, че го е имало преди и че настоящото правителство тръгна от една доста ниска база, в която основни демократични принципи не бяха спазвани."

Зинаида Златанова е на мнение, че положителните тенденции се отнасят за последните няколко месеца, а негативните - за целия период, а някой повтарят констатациите от последния доклад. Зинаида Златанова подчерта още веднъж, че незабавно ще бъде изработен екшън план за изпълнение на препоръките на ЕК.

Оценявайки като позитивен факта, че е имало повече от един кандидат за главен прокурор, ЕК критикува приетите в последния момент процедурни правила за избор в края на 2012 г., както вниманието което ВСС е обърнал на твърденията за евентуално избягване на плащане на данъци от един от кандидатите (такива съмнения имаше около избрания впоследствие Сотир Цацаров).

Без да назовава конкретни имена ЕК отбелязва злополучните избори на членове на Конституционния съд от квотата на парламента в края на 2012 г. - първо на Венета Марковска, а после на Галя Гугушева. ЕК припомня позицията си по време на избора, че трябват задълбочени проверки на обвиненията в корупция, търговия с влияние и конфликт на интереси и недостатъците на конкретните случаи.

По отношение на Инспектората към ВСС, ЕК отбелязва, че работата му е била блокирана заради забавеният избор на главен инспектор, а откритата в края на 2013 г. процедура е предвиждала твърде кратък срок за номинации, което е предизвикало критики.

Като позитивна стъпка ЕК отчита преустановената през втората половина на 2013 г. практика на изпълнителната власт да критикува отделни съдии визирайки уволнението на бившия председател на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова и практиката на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов да кръщава операции на съдии.

Реформата в ДАНС: само резултати ще разсеят съмненията

ЕК коментира и експресната рефома на Закона за ДАНС с която беше закрит ГДБОП, а агенцията беше натоварена с правомощия да се бори с организирата престъпност и корупцията. Само стабилни постижения на агенцията ще успеят да разсеят съмненията съпътствали реформите. В доклада се коментира, че разпределението на правомощията между МВР и ДАНС не са съвсем ясни, така например ДАНС ще се занимава с производство и трафик на наркотици, а МВР - с всички останали престъпления свързани с наркотици.

В доклада се споменават разследванията за бюлетините в Костинброд и подслушването, като се посочва, че те ще бъдат тест за това дали подобни политически разследавния могат да се проведат независимо.

Още реакции

БСП критикува маханизма

БСП призова ЕК да преосмисли механизма за сътрудничество и проверка. Той трябва да бъде по-пряко фокусиран върху определени цели и показатели, за да не се превръща в рутинна процедура, каза зам.-председателят на партията Янаки Стоилов. Евродепутатът Илияна Йотова също коментира, че всяка година докладите се превръщат в инструмент за политическа употреба, но от тях няма видим ефект за населението и самите държави. Двамата на няколко пъти избегнаха да оповестят становището на партията за частите от доклада, посветени на избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Накрая на въпрос дали това назначение е сринало доверието на европейските партньори в България Стоилов заяви, че вярата на ЕК в страната "не е срината до такава степен, че изобщо да не се отбележи напредък".

ДПС цели следващият доклад да е последен

ДПС си постави за цел докладът на еврокомисията след година да бъде последен и механизмът да бъде снет. Лидерът на партията Лютви Местан заяви, че е сигурен, че в следващия доклад ще отсъства критика за каквато и да било форма на натиск от изпълнителната върху съдебната власт. Проблемът с натиска от страна на изпълнителната власт върху съдебната се появи в по-късните доклади в резултат на управлението на Бойко Борисов и на Цветан Цветанов, каза той. Въпреки многото критики към кабинета "Орешарски" средата в България се демократизира, отчете той. Дори фактът, че оспорените решения (изборът на Пеевски за председател на ДАНС) бяха отменени, означава, че и кабинетът, и парламентът могат да чуват и да се съобразят с гласа на гражданското общество и го приемат за коректив на управлението, заяви Местан.

ГЕРБ: Управляващите да четат внимателно

"Няма как констатациите в доклада да не се трансформират в засилено внимание към България, а харченето на европейски средства ще бъде гледано под лупа", коментира бившият министър по усвояването на еврофондовете Томислав Дончев. Той и колегите му от ГЕРБ признаха, че в документа има критични бележки, които се отнасят и до тяхното управление, но подчертаха, че критиките към настоящата власт са много по-остри. Дончев увери, че в партията внимателно са прочели "това, което може да е препоръка по отношение на нашето управление" и препоръча на управляващите да се опитат "да говорят по-малко и да четат повече доклада в неговите нюанси".

Британският посланик: Румъния се справя по-добре

Румъния определено се справя много по-добре от България, написа британският посланик в София Джонатан Алън по повод докладите за двете страни в профила си в Twitter. Той казва още, че България рискува да изостане, ако напредъкът на Румъния я доведе до изход от механизма. "Политиците ще се обвиняват един друг за слабия доклад по механизма. Ако се съберат и се споразумеят за реформа, могат вместо това да решат проблемите", коментира Алън и добавя: "Докладът на ЕК е депресиращо четиво. Няколко малки стъпки напред, големи стъпки назад."

Реформаторският блок: На ЕС му трябват по-силни инструменти

Това е 12-и негативен доклад за България, очевидно механизмът не работи и в предстоящата предизборна кампания партиите от блока ще се борим  за нови, по-силни инструменти, с които Европа да помогне на страната, заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев. Лидерът на ДБГ Меглена Кунева предупреди, че могат да се очакват "двойни и тройни проверки" и повишен контрол на европейските средства.
42 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    minas.aram avatar :-|
    Минас Бахдасарян
    • - 1
    • + 74

    Много интересно, какви словесни еквилибристики ще ни представят управляващите, за да ни "убедят", колко позитивен е този доклад и как, видите ли, ние променихме становището на Европейската комисия в положителна посока!?

    Нередност?
  • 2
    tzm41313897 avatar :-|
    Mark Twain
    • - 6
    • + 33

    Само изборна съдебна система ще ни оправи!

    Нередност?
  • 3
    minas.aram avatar :-|
    Минас Бахдасарян
    • + 12

    До коментар [#2] от "Mark Twain":

    Възможно, ако преди това ние не се оправим!

    Нередност?
  • 4
    minas.aram avatar :-|
    Минас Бахдасарян
    • - 1
    • + 35

    В една друга медия, цитирам: "Златанова: Доволна съм от това, което виждам в доклада на ЕК." Мислих си, че ще закъснеят поне няколко часа, за да си го "преведат" на човешки език, но не би!?

    Нередност?
  • 5
    adenauer avatar :-|
    adenauer
    • - 1
    • + 51

    Престъпните кланове в правосъдието са най-многобройните и тези от МВР и финансовите институции определят мнозинството от тези 350 мафиотски формирования обвързани помежду си и взаимно прикриващи се благодарение на безконтролните и ненаказуеми възможности.Затова и скандалите там са най-големи.Да прикриеш по давност повече от един милион дела ,това не е само престъпление на закона .Това са милиардни взятки под масата осъществявана от 15 -18 хилл.техни сллужители с отделен бюджет от над 550 мил.лв.и то неконтролируем от никого и взаимно прикриващи се в престъпленията.Другата поквара на тази кочина е откритата семейственост,шуробаджанащината ,обезателно комунистическия корен,род и произход и задължителната връзка с комунистическата ДС.Тези доклади на ЕС вървят един след друг без особен смисъл.И това комунистическата и агентурна гмеж го знаят много добре и продължават своето престъпно съществуване .Единствения път за разбиване на това змииско гнездо е Германския опит за смяна на политическата и икономическа система и изграждане на ново общество чрез тотална декомунизация,лустрация за период от 35-40 год.,национализация на всичко заграбено и накрая Народен съд по Германски модел.Това е единствения разумен и морален път за ликвидиране на комунизма в България.

    Нередност?
  • 6
    val1320 avatar :-|
    val1320
    • + 28

    Колко още пъти трябва да се пише за БГ съдебна система?!И кога най-после някой ще и натисне функцията "Format system", за да започне всичко от начало и на чисто?!

    Нередност?
  • 7
    lusilu avatar :-?
    lusilu
    • + 8

    До коментар [#5] от "adenauer":


    До коментар [#6] от "val1320":

    Съгласен съм !Но как точно ще се случи цялата случка по чистенето ?Аз лично нямам никаква идея .Но пък ако се поучим от природата - след хаоса винаги следва реда !

    Нередност?
  • 8
    dimko avatar :-P
    dimko
    • + 10

    До коментар [#4] от "minas.aram":

    Позоваването на Златанова е напълно излишно, Колега...
    Вече изтекоха изявления на говорителите в ЕК, посланика на ОК у нас НП Джонатан Атън, както и сравнителен анализ между оценките за нашия "напредък" и този на Румъния...
    Засега ги преследваме упорито...

    Нередност?
  • 9
    daskal1 avatar :-(
    daskal1
    • + 5

    Упорито? Едва ли.

    Нередност?
  • 10
    hue avatar :-|
    Николов
    • + 5

    http://ec.europa.eu/cvm/docs/com_2014_36_en.pdf - да бяхте дали и линк...

    Нередност?
Нов коментар