🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

БЕХ създаде фирмата, с която ще купува "Ремотекс" и "Химко"

"Енергийна инвестиционна компания" е поредното дружество, създадено тихомълком от холдинга

По предварителна оценка в торовия завод "Химко", който е в несъстоятелност, ще бъдат налети около 50 млн. лв.
По предварителна оценка в торовия завод "Химко", който е в несъстоятелност, ще бъдат налети около 50 млн. лв.
По предварителна оценка в торовия завод "Химко", който е в несъстоятелност, ще бъдат налети около 50 млн. лв.    ©  Велко Ангелов
По предварителна оценка в торовия завод "Химко", който е в несъстоятелност, ще бъдат налети около 50 млн. лв.    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Oценката на "Ремотекс" ще бъде отправна точка в преговорите за придобиване на компанията

Намерението на кабинета "Орешарски" да национализира закъсали или неработещи предприятия премина в следващата си фаза и е все по-близо до реално осъществяване. Държавният Български енергиен холдинг (БЕХ) е регистрирал ново дружество – "Енергийна инвестиционна компания" ЕАД, което, по всичко личи, ще бъде използвано за придобиване на набелязаните фирми. Първи в списъка на управляващите са някогашният производител на торове "Химко" и ремонтното-машиностроителното предприятие "Ремотекс – Раднево", където преговорите за закупуване на компанията засега са неуспешни.

Стъпката не е изненадваща – в началото на годината министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев направи категорична заявка, че ролята на БЕХ в енергетиката ще бъде засилена. Освен това стана ясно, че холдингът ще се използва за инструмент в програмата на правителството за реиндустриализация чрез нарастваща държавна намеса. От пресцентъра на икономическото министерство потвърдиха пред "Капитал Daily", че целта на създаденото ново дружество е инвестиционна и консултантска дейност и управление на активи, но без да дават повече подробности.

Енергийният холдинг обединява всички големи държавни фирми в отрасъла, като активите му се оценяват на над 14 млрд. лв. Преди да е започнал да реиндустриализира България, БЕХ вече е натоварен с друга важна задача. В опит да реши проблемите в енергетиката, холдингът пое дълговете на задлъжнелите фирми под шапката си като Националната електрическа компания (НЕК) и "Булгаргаз" и емитира дългови книжа. БЕХ е и съакционер в българския участък на газопровода "Южен поток", като за целта е договорен заем от 620 млн. евро. Холдингът води и преговорите с американската корпорация Westinghouse по проекта за седми блок в на площадката на АЕЦ "Козлодуй".

Новата компания

Новото дружество "Енергийна инвестиционна компания" засега е с капитал от 50 хил. лв., а решението за учредяването му е взето от БЕХ още на 26 ноември миналата година, показва информация в Търговския регистър. Според краткото описание в регистъра компанията ще се занимава с "инвестиционна дейност, разработване и внедряване на нови технологии, сделки с интелектуална собственост, управление на активи, предприемачество" и други дейности. Не е ясно кога капиталът на фирмата ще бъде увеличен, за да може тя реално да предприеме инвестиции.

Информацията от ноември показва, че тогава в съвета на директорите са назначени Илия Иванов, Северин Въртигов и Ина Лазарова, но при одобряването на устава на дружеството на 22 януари съставът на борда е друг: Делчо Христозов, Момчил Ванов и Илия Иванов, който е назначен за изпълнителен директор. До редакционното приключване на броя от БЕХ не отговориха официално на запитване на "Капитал Daily" относно новата инвестиционна компания и случващото се с "Ремотекс" и "Химко".

План след план

Наскоро Драгомир Стойнев обяви, че до края на февруари държавата ще придобие "Химко", което в момента е в несъстоятелност. По предварителна оценка в торовия завод ще бъдат налети около 50 млн. лв. Според Стойнев съществува пазар за продукцията на "Химко", което гарантирало рентабилността на инвестицията. Съществуват обаче твърдения, че с 35 млн. от заявените 50 млн. лв. държавата ще плати за топлоелектрическата централа в завода, чиято собственост се свързва с Христо Ковачки. Това опасение постави публично пред правителството депутатът от ГЕРБ и бивш министър Тотю Младенов.

За "Ремотекс" енергийният министър твърди, че собственикът на закъсалото ремонтно предприятие – дружеството "Полет 21", иска необосновано висока цена. Междувременно БЕХ обяви, че търси оценител, който да направи "оценка, отразяваща справедливата пазарна стойност" на "Ремотекс". Срокът за подаване на оферти е 6 февруари. "Резултатите от оценката ще бъдат използвани като отправна точка за преговорите със собствениците на компанията", уточниха от икономическото ведомство.

Създаването на Енергийната инвестиционна компания не е първият случай, в който държавният холдинг учредява фирма, без да дава разяснения за дейността й. През септември тихомълком БЕХ създаде и Енергиен оператор по измерване и информационни технологии (ЕОИИТ), който наследи по регистрация ликвидираното преди това дружество "Южна връзка". Целта на оператора, отново според Търговския регистър, беше да измерва параметрите на електроенергията, да поддържа измервателни устройства, да изработва графиците с натоварването на енергийната система и да осигурява IT поддържа за другите фирми в структурата на БЕХ.

35 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jorosrabskia avatar :-P
    jorosrabskia
    • - 2
    • + 91

    Искам и ТКЗС - тата също, 4е електорато пак да гласува за вас :)

    Трудово кооперативна селска инвестмънт къмпани

    Нередност?
  • 2
    frank_ninov avatar :-|
    Нинов
    • - 1
    • + 43

    Трябваше да кръстят компанията "Химтекс"

    Нередност?
  • 3
    lusilu avatar :-P
    lusilu
    • - 1
    • + 60

    Е това е спонсорство ,хоп 50 милиона напред !А кой ще връща ?

    Нередност?
  • 4
    pzashev avatar :-|
    pzashev
    • - 2
    • + 86

    Ужас, те се движат със скороста на светлината към тая глупост! Очевидно поради неувереност колко ще се задържат на власт.
    Според Стойнев имало пазар за продукцията на Химко. Щом е така защо частния сектор не иска? По-глупави са от Стойнев и не виждат окъпаното в слънце бъдеще?!
    Поредната кражба на държавни пари! Нагло и пред всички ни...

    Нередност?
  • 6
    kireto avatar :-(
    Кирето
    • - 1
    • + 73

    Някъде в дъното на душата си, все се надявах това безумие да се окаже партенка...
    Уви, не е.
    Мародерстването и опоскването на държавата продължава с пълна сила...
    Бетонираха си гласове с тази откровено идиотска идея за Химко....
    Сега, май месец, пак да ходим за гъбки, вместо да се гласува, а?

    Нередност?
  • 7
    xmm avatar :-P
    xmm
    • + 13

    До коментар [#2] от "Ф.Нинов":

    Или :
    Ре-хим

    Нередност?
  • 8
    oligarha avatar :-@
    oligarha
    • - 1
    • + 65

    Драгомир Стойнев е г-н СТИХИЙНО БЕДСТВИЕ за България. Не проумявам, ако той е некомпетентен, няма ли съветници в неговото министерство. НЕК , която е в структурата на БЕХ има 2.350 МИЛИАРДА лв. дългове, а той налива 50 + млн. лв. в икономическия труп ХИМКО. Б Е С Е Н С Ъ М !

    Нередност?
  • 9
    abira avatar :-(
    Реми
    • - 1
    • + 39

    До евроизборите ще си правят тайните ходове. Ще преливат от пусто в празно, Станишев се кани земята да изрови, но да победи...а изтощеният и за кой ли път блъскан насам-натам народец, оскотява все повече. Толкова се надявах, че тази година ще започне с края на всичко това, което просто разби една нация и е наречно за пред публиката с някакви абревиатурки като БСП и ДПС...

    Нередност?
  • 10
    oligarha avatar :-(
    oligarha
    • - 2
    • + 47

    Проклетите болшевики имат твърд електорат, който им гарантира участие във всеки парламент.

    Нередност?
Нов коментар