Ядреният ток за бизнеса поскъпва

От 1 април АЕЦ "Козлодуй" иска с 2.50 лв. на мегаватчас повече за енергията си

С едната ръка държавата в лицето на енергийния министър Драгомир Стойнев административно натиска цените на тока за домакинствата, а с другата чрез БЕХ (който е на подчинение на министъра) дава карт бланш за по-скъпа енергия на свободния пазар, и то по действащи контракти.
С едната ръка държавата в лицето на енергийния министър Драгомир Стойнев административно натиска цените на тока за домакинствата, а с другата чрез БЕХ (който е на подчинение на министъра) дава карт бланш за по-скъпа енергия на свободния пазар, и то по действащи контракти.
С едната ръка държавата в лицето на енергийния министър Драгомир Стойнев административно натиска цените на тока за домакинствата, а с другата чрез БЕХ (който е на подчинение на министъра) дава карт бланш за по-скъпа енергия на свободния пазар, и то по действащи контракти.    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
С едната ръка държавата в лицето на енергийния министър Драгомир Стойнев административно натиска цените на тока за домакинствата, а с другата чрез БЕХ (който е на подчинение на министъра) дава карт бланш за по-скъпа енергия на свободния пазар, и то по действащи контракти.    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ефектите от административното поевтиняване на тока, наложено изненадващо в края на миналата година, все по-сигурно се пренасят към бизнеса. Тази седмица държавната АЕЦ "Козлодуй" е изпратила писма до търговци на ток, в които се иска поскъпване на енергията по действащите договори на свободния пазар. Ядрената централа, която в страната е най-големият източник на енергия именно за този пазар, основава това искане с намалената с повече от 50% цена за пренос, която според Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) трябва да насърчи износа на ток.

Регулаторни магии

В края на декември регулаторът сви цената за пренос на ток от 9.71 лв. на 4.15 лв. на мегаватчас. Ползата от намалението на цената за пренос остава за крайните потребители, тъй като те, а не централите или търговците, я заплащат, обясни за "Капитал Daily" изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов. През януари стана ясно, че АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток 2" преговарят с фирми за търговия с електроенергия, с които имат договори, цената на електроенергията да се увеличи така, че ползите от намалението да се разпределят между повече участници, но до конкретно решение така и не се стигна. Поскъпването би дало глътка въздух на двете държавни централи, тъй като регулаторът ги притиска да подават евтина енергия за битовите потребители. От друга страна, ако се променят вече подписаните договори с търговците, последните трябва да предоговорят своите контракти с крайните клиенти. Прави впечатление, че последното обявление на сайта на "Козлодуй" за месечен търг за  продажба на електроенергия на свободния пазар е от януари.

"Капитал Daily" разполага с писма от последните дни до две фирми за търговия с ток, в които ядрената централа предлага от 1 април доставяният ток да поскъпне с 2.50 лв. на мегаватчас. Цената от АЕЦ "Козлодуй" за свободния пазар по месечните договори е около 79 лв. на мегаватчас. Писмото е разпратено и до други търговци. Според трета фирма, с която се свързахме, искането касае само годишните (които са на значително по-ниски цени), но не и месечни контракти. Компаниите трябва да решат до 14 март дали са съгласни, в противен случай писмата се явяват 30-дневно предизвестие и от 1 април договорите им ще бъдат прекратени, което означава, че централата ще проведе нови търгове. След последните писма ядрената централа все още не е получила отговор от никой от търговците, каза Иван Генов. Източници коментират, че досега търговците винаги са се съобразявали с предложенията на "Козлодуй".

По заръка на БЕХ

Предложението на централата вероятно няма да наруши договорите, тъй като в тях има клаузи за промяна на цените в случай на промени в пазарния модел, но ще се накърни доверието в либерализирания пазар. Много предприятия са отскоро там и предоговарянето на съществуващи договори за ток няма да ги зарадва. Интересното в случая е, че централата аргументира своето предложение с решение на държавния Български енергиен холдинг (БЕХ), в чиято структура освен АЕЦ "Козлодуй" са още ТЕЦ "Марица-изток 2", НЕК и други големи енергийни дружества. На практика това означава, че с едната ръка държавата в лицето на енергийния регулатор и министерството на икономиката дава с административен натиск по-евтин ток за домакинствата и бизнеса, а с другата чрез БЕХ (който е на подчинение на икономическия министър) дава карт бланш за по-скъпа енергия на свободния пазар, и то по действащи контракти.

Търговци на ток коментираха, че позоваването на БЕХ вероятно ще накара и ръководството на ТЕЦ "Марица-изток 2" да поиска подобно поскъпване. Всичко това означава, че търговците ще трябва да предоговорят цените със своите бизнес клиенти.

Пред "Капитал Daily" и представители на търговците, и от атомната централа изразиха взаимно разбиране – първите казаха, че не зависи от АЕЦ "Козлодуй" кога ДКЕВР променя цените на мрежовите услуги, а от ръководството на централата се съгласиха, че на търговците ще им отнеме време да преговорят условията със своите клиенти. Така че едва ли може да се очаква по-силен конфликт.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jorosrabskia avatar :-P
    jorosrabskia
    • + 20

    Ааа, Стойне, сега каква популистка магия ще последва?

    Нередност?
  • 2
    mooner avatar :-|
    mooner
    • - 2
    • + 8

    Какъв е този свободен пазар по 8 ст./квч! АЕЦ трябва да е базова мощност и да понижава цената на енергийния микс за всички потребители.

    Нередност?
  • 3
    birdman avatar :-|
    birdman
    • + 11

    мадурко, мадурко , мадурко ......

    Нередност?
  • 4
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • + 16

    Управлението на икономиката и енергетиката не става с популизъм, трябва и акъл! Ако оставим на тоз надъхан комсомолец ще останем и без тоалетна хартия, като във Венецуела.

    Нередност?
  • 5
    hirschfeld avatar :-|
    hirschfeld
    • - 5
    • + 5

    Който му е скъпо - да си купува от ВЕИ-тата !

    Нередност?
  • 6
    pascaleto avatar :-|
    pascaleto
    • - 1

    Дано да махнат минималната цена на вноса на соларни панели, тогава всички ще си сложим панели.
    И на тези гигантски енергетици кръвопийци ще го сложим!

    ДА ЖИВЕЕ СОЛАРНАТА ЕНЕРГИЯ!!!
    НЕ НА ЯДРЕНИТЕ ОТПАДАЦИ!!!

    Нередност?
Нов коментар