БСП и ДПС питат държавна ли е позицията на Вигенин за Украйна

Депутати от мнозинството критикуваха външния министър, че прави "солова акция" и че легитимира "форми на площадни органи" в нееднозначна ситуация

"Подкрепяме суверенитета, териториалната цялост и независимостта на Украйна", каза Вигенин при посещението си в страната. Изказването му притесни управляващото мнозинство в парламента
"Подкрепяме суверенитета, териториалната цялост и независимостта на Украйна", каза Вигенин при посещението си в страната. Изказването му притесни управляващото мнозинство в парламента
"Подкрепяме суверенитета, териториалната цялост и независимостта на Украйна", каза Вигенин при посещението си в страната. Изказването му притесни управляващото мнозинство в парламента    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
"Подкрепяме суверенитета, териториалната цялост и независимостта на Украйна", каза Вигенин при посещението си в страната. Изказването му притесни управляващото мнозинство в парламента    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Русия е монополист на енергийния пазар и ние имаме определени договорености и зависимости, с които трябва да се съобразяваме.

Янко Янков (ДПС), председател на парламентарната комисия по отбрана

Визитата на външния министър Кристиян Вигенин в Украйна и изказаната от него твърда подкрепа за новите лидери на страната създаде брожение и предизвика критични реакции сред депутати от БСП и ДПС. И в двете партии, които все още не заявили позициите си за руската инвазия в Крим, се чудят дали това е "солова акция" на министъра или е позиция на държавата. Вигенин пристигна в Украйна във вторник и се срещна с изпълняващия длъжността президент на Украйна Александър Турчинов, пред когото заяви, че "подкрепяме суверенитета, териториалната цялост и независимостта на Украйна и очакваме новото правителство заедно с международната общност да създаде необходимите условия за деескалация на напрежението".

"Първо трябва да имаме национална позиция. Министерството на външните работи може да я вземе, но не и еднолично в парламентарна република", заяви в сряда председателят на комисията по отбрана и член на външната комисия Янко Янков (ДПС). Критики последваха и от депутата от БСП Страхил Ангелов, прочул се с собствената си соловизита в Сирия, както и от "Атака". Премиерът обаче защити външния министър, като заяви, че лично му е дал мандат, и добави, че не е съгласувал решението си с управляващите партии, защото нямал навика да съгласува оперативните си действия.

И икономически приоритети

Външният министър се срещна и с вицепремиера Владимир Гройсман, с външния министър Андрей Дещица, с председателя на партия УДАР Виталий Кличко и депутата във Върховната рада и специален пратеник на Украйна за Автономна република Крим Борис Тарасюк. Според Янко Янков "срещите на един външен министър с определени представители легитимират тези фигури като властимащи", докато ситуацията в Украйна не била еднозначна, защото, от една страна, било недопустимо такова отношение към протестиращите, от друга, не можело да се взима по такъв начин властта.

"Русия е монополист на енергийния пазар и ние имаме определени договорености и зависимости, с които трябва да се съобразяваме", смята още Янков. Той допълни, че партията му все още нямала становище, но ще предприеме всички действия така, че да не се усложни отношението към България.

Страхил Ангелов с катарзис

В същото време депутатът от БСП Страхил Ангелов, който само преди месец предприе солово посещение в Сирия, с което предизвика скандал и трябваше да напусне групата за приятелство с Украйна, сега коментира остро посещението на Вигенин във Facebook. "Този човек дава ли си сметка какви последствия за България може да има тази позиция? Много по-големи и силни държави си мълчат, а това лице бърза да подкрепи форми на площадни органи, които издигат откровено фашистки и антисемитски лозунги!", написа той във вторник вечерта.

Към лагера на критикуващите се присъедини и "Атака". В сряда Волен Сидеров отправи остра и критична бележка към външния министър и заяви, че би трябвало да му бъде потърсена отговорност. "Атака" настоява Народното събрание да излезе с декларация за ненамеса във всички аспекти на това понятие.

ГЕРБ от своя страна поиска парламентът да осъди действията на Москва в Украйна, а правителството да преговаря за икономическа помощ от европейските страни, ако мерките на ЕС спрямо Русия засегнат и българските интереси. Според партията агресивното поведение на Москва е недопустимо и нарушава международни споразумения.

Защита от премиера

Външният министър бе защитен от премиера Орешарски, който посочи, че лично му е дал мандат. "Не виждам нищо по-логично от това българското правителство да бъде загрижено за едно от най-големите малцинства извън територията на нашата страна", посочи той и добави, че не е съгласувал решението си с управляващите партии, защото нямал навика да съгласува оперативните си действия.

Макар България досега да не е обсъждала и заявявала своя национална позиция спрямо новото правителство в Украйна и събитията там, самият външен министър е активен по темата и не за първи път се изказва. Още на първи март той заяви, че "настояваме да не бъдат предприемани действия, които биха могли да застрашат териториалната цялост и суверенитета на Украйна" и че е "необходима подкрепа на настоящото временно правителство на Украйна, което да стабилизира страната".

Той също така даде заявка, че България ще има активна позиция спрямо Украйна в рамките на политиката на ЕС, защото познава добре страната и региона.

България без позиция за санкции срещу Русия

Реакцията на управляващите партии спрямо Вигенин идва в момент, в който ЕС обсъжда и санкции спрямо Русия, предизвика напрежение в самата управляваща коалиция. На т.нар. блиц контрол в парламента в сряда вицепремиерът Цветлин Йовчев съобщи, че Съветът по сигурността към МС не е взел решение по въпроса да подкрепи ли България санкции спрямо Русия, въпреки че в четвъртък темата ще бъде обсъдена на заседанието на лидерите на ЕС в Брюксел. По думите му страната ще изчака първо позицията на ЕС и тогава ще реши.

"Това са теми, които в момента все още се обсъждат в ЕС. Ние към момента няма да избързваме, преди да приключи тази дискусия, преди да се вземе решение", заяви Йовчев.

Той каза, че след ден ще се проведе първото заседание на националния щаб, който ще следи обстановката в Украйна. "Създава се организация, където ще има дежурни, които ще се събират всеки ден, но когато има нужда да се вземе решение, което касае повече от една институция, то ще бъде взето", каза вътрешният министър.
30 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    february avatar :-|
    february
    • - 2
    • + 71

    Хм..а каква е позицията На Росен Петроф?
    (пардон,извинявам се за простотията)

    Нередност?
  • 2
    lusilu avatar :-?
    lusilu
    • + 42

    И кво ще му дърпат ушите или ще му скъсат п...ката ! Смешници !

    Нередност?
  • 3
    bestbuy avatar :-?
    За да останат ХОРА в България.
    • - 1
    • + 31

    Вагинен... оправи положението в Украйна.. или него го оправиха.. все тая... Показа мъжественост :) , мускули... :) и ... :)

    Нередност?
  • 4
    sincere avatar :-?
    Коте
    • + 37

    И те ли се усетиха, че някой друг дърпаконците на това правителство?

    Нередност?
  • 5
    bestbuy avatar :-?
    За да останат ХОРА в България.
    • + 66

    Интерсно - в цялата тази история роденият в Херсон , дребен и жалък ...... лидер, досега мълчи и се крие като дребен лисугер..

    Нито дума, нито вопъл ...

    Нередност?
  • 6
    ypa avatar :-|
    ypa
    • - 2
    • + 43

    Само моля да не се опитват да ни убеждават, че Вигенин е истински герой, отстояващ демокрацията и симпатизиращ на западните ценности, щото ще повърна. Признавам обаче, че изказването му е безкрайно дипломатично. Той е за световния мир.

    Нередност?
  • 7
    judjuk avatar :-|
    Judjuk
    • - 43
    • + 8

    Макар че изказванията на Вигенин са от рода на "да живее международното положение", все пак той би трябвало да има предвид, че в Украйна има политическа и конституционна криза и властта е нелигитимна. Може би изпълнява някаква поръчка от името на ЕС, но и в този случай, ако засегне Русия, би било много неприятно. Излиза че министъра на ВР е изключително деликатен и внимателен, а министъра на Вн.Р си развява гащите. Я премиерът да си стегне министрите!

    Нередност?
  • 8
    robr avatar :-|
    lynyrdS
    • + 34

    Явно Вигенин знае неща които разни пионки и аутсаидери в троината нямат и представа.

    Нередност?
  • 9
    e_mil avatar :-P
    tamada
    • + 62

    Поне трябва да признаем, че от действията на Вигенин има полза. Заради тях лъсна истината, че тия задници в парламента не са чели Конституцията, включително и членове на външната комисия като Янко Янков и лидери на партии като Сидеров :)

    Независимо дали позицията е правилна или не, в случая депутатите нямат право на официална намеса. Конституцията казва, че външната политика се ръководи от Министерския съвет, с изключение на конкретни казуси - то си пише кои.
    Най-много, което могат да направят е да викнат Вигенин или Орешарски на парламентарен контрол.

    Нередност?
  • 10
    volrath avatar :-?
    volrath
    • - 5
    • + 39

    Е? Какво се е очаквало да каже? Всички освен Русия имат едно мнение по въпросът. Само ние да се правиме на ударени пак? Точно от правене на ударени имаме един мноооого хубав паметник по средата на София, който ежедневно бива омаскарен.

    Нередност?
Нов коментар