🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Корнелия Нинова обеща работа за 128 хил. младежи до края на годината

Работните места трябва да бъдат открити по инициативата "Младежка гаранция"

В момента парите за безработица идват от бюджета. Управляващите ще поискат от Брюксел средства да се отпускат преди официалния старт на "Човешки ресурси".
В момента парите за безработица идват от бюджета. Управляващите ще поискат от Брюксел средства да се отпускат преди официалния старт на "Човешки ресурси".
В момента парите за безработица идват от бюджета. Управляващите ще поискат от Брюксел средства да се отпускат преди официалния старт на "Човешки ресурси".    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
В момента парите за безработица идват от бюджета. Управляващите ще поискат от Брюксел средства да се отпускат преди официалния старт на "Човешки ресурси".    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Председателят на социалната комисия в парламента Корнелия Нинова обеща да бъдат разкрити общо над 141 хил. работни места, като по няколко програми още през април ще бъдат осигурени 13 230 нови места. До края на годината пък 128 хил. младежи ще работят по "Младежка гаранция", обяви Нинова, цитирана от "Фокус", пред журналисти в Боровец, където депутати и министри от БСП се събраха на работен семинар.

Идеята на националната гаранция за младежта на България е всеки млад човек на възраст до 25 години да получи добро предложение за работа, продължаване на образованието, чиракуване или стаж в рамките на 4 месеца, след като остане без работа или напусне системата на формалното образование. Изпълнението й стартира в началото на тази година със средства от държавния бюджет. От юни се очаква вече да има и схеми, насочени към младежите, финансирани със средства от Европейския социален фонд.

Европейско рамо

По думите на Корнелия Нинова от началото на годината досега около 7 хил. младежи са били наети на работа в реалния сектор, а до края на 2014 г. бройката им ще нарасне до 128 хил. души. През януари започна изпълнението на "Младежка гаранция" с национални средства. "В момента поради изтичането на стария програмен период доста хора се освобождават от работа, а новият ще започне едва в края на годината. В цялата страна има освободени хора, което създава определено напрежение. Затова правителството е започнало предварителни разговори с Брюксел да бъде одобрена мярка да започнем с национални средства новите мерки за новата оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Това ще стане още през юни, а след това Брюксел ще възстанови тези средства, за да спасим този буферен период, в който много хора излизат на пазара на труда, а новата програма още не е започнала", обясни Корнелия Нинова.

По данни на Министерството на труда и социалната политика, оповестени от ведомството в началото на миналата седмица, от началото на годината всички над 10 хил. новорегистрирани в бюрата по труда младежи до 24 г. имат изготвени индивидуални планове за действие. Над 2600 младежи с регистрация до 4 месеца в бюрата по труда са започнали работа на несубсидирани работни места. Други близо 600 младежи пък са включени в обучение, стажуване, чиракуване и заетост със средства от държавния бюджет. През следващите две години България има достъп до субсидии от Европейския социален фонд в размер на около 100 млн. евро за стимулиране на младежката заетост по инициативата "Младежки гаранции".

И още малко сметки

Корнелия Нинова обеща и малко над 13 хил. нови работни места още през следващия месец. От тях по програма "Сигурност" се очаква да бъдат наети 5 хил. безработни за охрана в отдалечени населени места. По информация на вестник "Сега" за това ще са необходими около 16 млн. лв.

По думите на председателя на социалната парламентарна комисия по регионални програми за заетост, насочени към областните и общинските организации, ще бъдат открити 2000 работни места, а по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" ще бъдат открити нови 3800 места.

Още от правителството

Пламен Орешарски: Бизнесът не инвестира от страх да не се върне ГЕРБ

Бизнесът бе освободен от страха, но вероятността – реална или хипотетична – от реставрация на предишното мнозинство кара преобладаващата част от икономически активните субекти да се въздържат от инвестиции или от по-мащабно разгръщане на стопанската дейност. Така премиерът Пламен Орешарски обясни нежеланието на бизнеса да инвестира по време на семинара на БСП в Боровец. По думите му предстояли ключови задачи, по които да се работи - "да продължим усилията за подобряване на бизнес климата; да увеличим степента на събираемост на приходите в бюджета; да финализираме Споразумението за партньорство и да задвижим проектите по новите оперативни програми; да стабилизираме енергетиката; да преодолеем инертността в здравеопазването и да изградим системите за финансов контрол; да пресечем нерационалните практики в образованието и да насочим политиките ни към учениците; да проведем борба за ефективно налагане на върховенството на закона, за да отговорим на очакванията на българските граждани; да проведем политики на реиндустриализация; да продължим да рационализираме администрацията и да се фокусираме върху електронното управление".

Петър Чобанов:1.86 млрд. евро трябва да бъдат усвоенитази година

От самото начало на мандата съсредоточихме усилията върху бизнес климата и продължаваме намаляването и облекчаването на административните тежести, заяви в Боровец министърът на финансите Петър Чобанов, цитиран от  БГНЕС. По думите му вече може да се говори за национална инвестиционна политика. "С публичната инвестиционна програма и програмите на министерствата тази година реализираме редица нови и много важни политики в това отношение", подчерта министърът на финансите.

В края на миналия месец стана ясно, че от следващата година фондът за развитие на регионите най-вероятно ще работи по нови правила, тъй като според общините в момента липсват обективни критерии за селекция. Стана ясно и че Сметната палата ще извърши одит на процедурата за избор на проекти, финансирани по схемата. Тази година общата сума за финансиране на общински проекти и програми на министерства беше 500 млн. лв.

Петър Кънев:

Бюджетни пари да не се наливат в стари предприятия


Депутатът от "Коалиция за България" Петър Кънев, призова "в никакъв случай бюджетни пари да не се наливат в стари предприятия". Кънев цитира данни, според които България е на трето място в Европа по дял на индустрията в икономиката. "Ако средно за Европа индустрията държи 16%, то в България е 24,5%", каза той, цитиран "Дневник". Депутатът се позова на анализ на Министерството на икономиката, според който при нужда от 44 000 инженери годишно се "произвеждат" около 20 000; при нужда на 23 000 специалисти в бизнеса и икономиката се произвеждат 46 000. В хуманитарните науки при необходимост от 2000 човека произвеждаме 24 000. Затова според него темата за реиндустриализацията е и тема на образованието, а не само на икономиката.

Лидерът на левите Сергей Станишев пък обяви, че до 20 април правителството ще представи своята програма за индустриализация за следващите години с ориентир 2020 г. с акцент върху мерките, които ще бъдат предприети за окуражаване и подкрепа на реиндустриализацията през тази година.

Данаил Папазов: Работи се по нов закон за е-управление

Разработена е Стратегия за електронното управление, която в сряда ще бъде разгледана на редовното заседание на Министерския съвет. Проект за нов закон за електронно управление се подготвя за междуведомствено съгласуване и вероятно това ще стане до края на месеца. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов, цитиран от БНР. Според Папазов електронното управление не се отлага до 2020 г., а се планира работата за предстоящия програмен период 2014–2020 година. Преди време с публикуването на проекта на Стратегията за е-управление за периода 2014 - 2020 г. стана ясно, че целта за електронно управление на ниво, средно за ЕС, е заложена за 2020 г.
11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ivankodinov avatar :-@
    Иван K
    • - 1
    • + 12

    Да запишат и от мен едно обещание

    Нередност?
  • 2
    blaster avatar :-|
    Blaster _
    • + 24

    Това са изкуствено съсдадени работни места, които не водят до никакъв икономически растеж, т.е. и до създаване на нови трайни работни места. Проблемът с тези програми е, че новите програми заместват изтичащите. С други думи безработицата остава на същите позиции, а те ни карат да си мислим друго.

    Нередност?
  • 3
    klimentm avatar :-|
    klimentm
    • + 11

    Дайте да дадем! Наслушахмесе на голи обещания!

    Нередност?
  • 4
    tht avatar :-P
    ТНТ
    • + 8

    Циганска сватба. Тоз обещава едно, друг - друго, трети - трето. Манго пита кума:
    - Куме бре, сега ли се дава обещаното?
    Кумът:
    - Не бре, кога можеш...
    Манго:
    - Аз обещавам два коня и каруца, пълна със скрап!... :-D

    Нередност?
  • 5
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • + 10

    Сигурно ще има глупаци да и повярват.

    Нередност?
  • 6
    mentor avatar :-|
    Ментор
    • + 18

    "Изпълнението й стартира в началото на тази година със средства от държавния бюджет"
    --------
    ей това е основното. Това са "работни места" толкова, колкото и тия при Масларова, дето плащаха на безработни да подпират метлите.
    Изобщо не става дума за работни места, а за нови, нерегламентирани помощи, които да бъдат раздадени на безработните. Като междувременно случая се използва, за да се фалшифицират данните за безработицата и правителството да отчете "успехи".
    На практика ефекта ще е обратен на очакваното. Парите, които правителството ще раздаде ей така на мързеливите и не ставащите за нищо ще бъдат взети от все още работещия бизнес. А вместо да ги дава за комунистически пи ар, работещия бизнес би могъл да ги реинвестира, като в процеса открие и нови (но тоя път съвсем истински) работни места. Сега очевидно това няма да стане.

    Нередност?
  • 7
    lusilu avatar :-P
    lusilu
    • + 6

    Като сирени ни омайват ,за да скрият гнилата си гнусна същност на кръвопийци !

    Нередност?
  • 8
    koskol avatar :-|
    koskol
    • + 8

    Като и мине махмурлука от Боровец ще се сети че са 128.

    Нередност?
  • 9
    majorman avatar :-P
    majorman
    • + 4

    Ха-Ха-Ха! Първи април е след две седмици!

    Нередност?
  • 10
    stanimir62 avatar :-|
    stanimir62
    • + 7

    До коментар [#2] от "Blaster _":

    Абсолютно правилно. Заетостта по програма "Сигурност" не създава никакъв Брутен Вътрешен Продукт, нито ще им стане поофесия. Просто раздават едни пари докато се свършат и имитират активност(предизборно), защото безработицата расте.
    Най-добре е да се създаде бизнес среда и стимули за започващите самостоятелен бизнес. Да се квалифицират младежите и да развиват стопанска дейност, а не пазачи и метачи за да се отбива номера и да нямат перспектива след това.

    Нередност?
Нов коментар