Идеите на ЕК могат да внесат предвидимост и устойчивост

Руслан Стефанов

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Дискусията в Капитал показа, че дебатът за реиндустриализацията в България се води без необходимата подготовка и дълбочинен прочит и разбиране на идеите на Европейската комисия. А те в своята същност са насочени към преодоляване на основните конкурентни недостатъци на ЕС на международния пазар, които важат в още по-голяма степен за България – липса на силен единен вътрешен пазар, което води до по-високи разходи за индустрията (например цена и време за товарен сухоземен превоз от Варна до Мюнхен сравнен със същите разстояния в САЩ или Китай); високи и различни цени на енергоносителите; липсата на среда за иновации и т.н. Това са добре осъзнати и описани недостатъци на Европа и предлаганите решения са ясни, но политиците в Европа вече повече от 20 г. намират извинения да не ги прилагат в тяхната цялост.

За да съумее да се възползва от предлаганите идеи и механизми България се нуждае от по-подготвена, информирана и професионална администрация, силни и независими регулатори и политици с визия за развитие на държавата. В този смисъл няма никаква добавена стойност да се профанизира дебата и да се обсъждат идеи за или против реиндустриализацията, така както е правена 50-те или 60-те години на миналия век – с държавни инвестиции в конректни предприятия или активи. Но определено си заслужава да се настоява за реализиране на идеите на Европейската комисия в България. Без нужната политическа визия те едва ли ще доведат до чудеса, но поне могат да внесат някаква доза предвидимост и устойчивост в действията на българската администрация. Знаем, че ракетата е калпава, и трябва да се съсредоточим върху нея, а не върху космоса.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал