🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

БСП се обяви против поскъпването на водата

Концесионерът "Софийска вода" е поискал 14 стотинки увеличение

Съдът ще решава дали да има референдум за концесията или не. Делото е на 28 март
Съдът ще решава дали да има референдум за концесията или не. Делото е на 28 март
Съдът ще решава дали да има референдум за концесията или не. Делото е на 28 март    ©  Цветелина Белутова
Съдът ще решава дали да има референдум за концесията или не. Делото е на 28 март    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В контекста на предстоящите евроизбори БСП се обяви против поскъпването на цената на водата в София с 9.5% от 1 юли, като столичните общински съветници на партията се надяват "Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да е станала по-социална и да отчете интересите на хората". Увеличението от 1.47 лв. на кубик (без ДДС) за 2013 г. до 1.61 лв. за 2014 и 1.72 лв. за 2015 г. е част от двегодишния бизнес план, който е подаден този месец в регулатора за одобрение. Планът е само за две години, а не както обикновено за пет, тъй като след промяната на Закона за водите се взе решение да се изчака изработването на регионалните планове за развитие на ВиК сектора. Според Панайот Бончев, зам.-председател на Столичния общински съвет (СОС), от БСП исканото увеличение е необосновано, тъй като "има трайна тенденция за повишаване на цената на водата, без да се повишава качеството на услугата и да се намаляват загубите, като накрая гражданите ще получат една амортизирана мрежа".

Атака

Бончев даде за пример и това, че през 2014 г. предвидените инвестиции в мрежата намаляват на около 35 млн. лв., а през 2015 г. са предвидени 40 млн. лв., като досега се инвестираше около 50 млн. лв. на година. По думите му причината за исканото увеличение е, че "концесионерът не може да си върже сметките", като сам е аргументирал искането си с липса на кешова наличност. Според общинските съветници причините за това са няколко: спад на потреблението и респективно по-малко приходи в комбинация с увеличаване на несъбраните вземания, "за които заслуга имат и кметът на София Йорданка Фандъкова, и главният архитект Петър Диков, тъй като редица квартали с предимно ромско население нямат подробни устройствени планове". Друг проблем на компанията според общинските съветници е подчиненият дълг, който има българското дружество към компанията майка - френската Veolia, който е около 70 млн. лв. Заемът е наследен от времето, когато мажоритарен собственик е британската United Utilities. Според Бончев компанията се източвана по линия на обществените поръчки и договорите за консултантски услуги. Той съобщи, че от 22 проверени обществени поръчки за периода 2010 – 2012 г. за над 18.7 млн. лв., избрани на случаен принцип, са констатирани 18 нарушения, за които са съставени 37 акта от Агенцията за държавна финансова инспекция.   В отговор

След обвиненията на БСП от "Софийска вода" коментираха, че цената на водата не е променяна от юли 2012 г., когато е имало увеличение с 5%, като оттогава не е имало индексиране с инфлацията, като "цената на ВиК услугите се явява единственият източник за инвестиции на компанията". "До момента вложенията са за близо половин милиард лева, като всичко се реинвестира и не се изплаща дивидент", коментираха още оттам. Липсата на кешова наличност в началото на тази година пък е резултат от това, че за предходната година не е имало увеличение на цените, въпреки че е била разписана определена инвестиционна програма (50.7 млн. лв.) и част от нея е разплатена в началото на 2014 г. По въпроса с обществените поръчки от компанията обясниха, че повечето от актовете са отпаднали, като все още тече обжалване на някои от тях от страна на концесионера.   

И пак референдум

Докато БСП твърдо се обявява против провеждането на референдум за изборните правила, общинските съветници на партията в София отново подеха темата за допитване до гражданите дали да бъде прекратена концесията на "Софийска вода". След като през септември миналата година Столичният общински съвет взе решение да не се провежда допитване до гражданите, сега топката е в съда, след като Административният съд в София реши, че общинските съветници имат право да обжалват решението на СОС. Делото е насрочено на 28 март.  
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pushi avatar :-|
    Колаборационист
    • + 1

    Смотаняците от ВИК?
    БСП напипва тънката струна ?!

    Нередност?
  • 2
    blaster avatar :-(
    Blaster _
    • + 3

    "...като столичните общински съветници на партията се надяват "Държавната комисия за енергийно и водно регулиране да е станала по-социална и да отчете интересите на хората".
    М да отчита ги и ей го на - НЕК е пред фалит. Режим на тока не стига, дайде и водата да спрем.

    Нередност?
Нов коментар