"Софийска вода" има интерес към концесии и в други градове

Новият директор на компанията все още има сериозни проблеми за решаване в столицата

Новият директор Бруно Рош: "Няма да нарушавам сегашната организация, защото тя е добра"
Новият директор Бруно Рош: "Няма да нарушавам сегашната организация, защото тя е добра"
Новият директор Бруно Рош: "Няма да нарушавам сегашната организация, защото тя е добра"    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Новият директор Бруно Рош: "Няма да нарушавам сегашната организация, защото тя е добра"    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Искаме да разширим нашите позиции в България, като навлезем и в други градове." Това заяви новият изпълнителен директор на "Софийска вода" Бруно Рош, който заема позицията вече от около месец. Преди "Софийска вода" Рош ръководи поделението на Veolia в Букурещ, където концесията е почти аналогична с тази в София. "Когато Veolia подписа договора там през 2000 г., загубите на вода по мрежата бяха 55%. Сега те са 33%", заяви Рош.  Той не назова по-конкретно българските градове, които представляват интерес за компанията, тъй като все още не е имал възможности за срещи по места. По-голямата пречка пред подобни планове за експанзия обаче е забавената с години водна реформа в страната и окрупняването на водния сектор, което се отложи за пореден път. Не на последно място, концесионерът има достатъчно проблеми за решаване на софийска почва.

И пак цената на водата

По традиция около избори компанията често става обект на атаки, а призивите за прекратяване на концесионния договор са сигурен метод за извличане на политически дивиденти. В момента обаче "Софийска вода" има два по-реални казуса за решаване. Тя очаква одобряване на бизнес плана си (и съответно на цената на водата) за настоящата и 2015 г. от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Разминаванията там са по линия на консумацията на вода (според "Софийска вода" трендът е за намаляване, комисията обаче не е съгласна с това), като в резултат е възможно да се наложат някои корекции в сметките на концесионера.

За 2014 и 2015 г. компанията предвижда по 38 млн. лв. инвестиции, като от "Софийска вода" поискаха от ДКЕВР от 1 юли цената на водата да се вдигне от 1.47 лв. за кубик на 1.61 лв. без ДДС. Това предизвика недоволството на общинските съветници от БСП, тъй като инвестицията е по-малка от досегашните средни вложения за периода 2009 - 2013 г. От концесионера обясниха това с наличието на два финансови източника до момента - цената на водата и заем, теглен от компанията. Сега обаче се разчита само на цената на водата, чието увеличение по традиция среща голямо недоволство.

Половината от инвестициите се предвижда да отидат за довършване на разширяването на канализационната мрежа. Става въпрос за Модерно предградие, Горубляне, Симеоново. Останалата част ще отидат за водопроводната мрежа.

Договорът с главно Д

Паралелно с одобряването на инвестициите и цената на водата в ДКЕВР текат и преговорите за ревизия на концесионния договор със Столичната община. Наскоро при среща с новия изпълнителен директор Бруно Рош кметът на столицата Йорданка Фандъкова настоя за ускоряване на процеса и поиска от компанията да се ангажира с конкретен график за водене и завършване на преговорите. Едни от най-спорните моменти по договора са заложената в него рентабилност, както и различните дефиниции за инвестиции, които се признават от общината и от регулатора.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 7

    Авторката не знам защо пропуска да уточни, че дружеството "Софийска вода", което държи концесията за водата в София, от известно време е собственост на франския концерн "Веолия", та затова си командироват чиновници от една кариера в друга...
    На същата тази "Веолия" със скандал беше отменена от парижкото кметство концесията на водата на Париж.
    Инфо за това също липсва.
    И накрая - защо дума няма за "тайния" доклад на ДКЕВР за дейността на "Софийска вода", който я представя в доста незадоволително положение?

    Нередност?
  • 2
    kardinalat avatar :-P
    kardinalat
    • + 3

    До коментар [#1] от "D-r D": ти пък искаш революционни неща от редакцията :-) ще почакаш да признаят, че "дясна"-та общинска власт се е "усрала".

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 3

    До коментар [#2] от "kardinalat":

    Между другото оказва се, че много големи общини в белите държави - освен Париж, който прекратява и двете концесии (на левия и на десния бряг на Сена), и римският общински съвет връща комуналните дейности към общински структури.
    Неолибералният модел търпи провали.
    Някой да се съмнява, че концесиите се основават на корупция?

    Нередност?
  • 4
    boby1945 avatar :-P
    boby1945

    Най-големият проблем на бай Рошш е да си вдига чуковете след разтурването на концесията за водата в София.
    В София, конкретно, това си е чиста кражба на БВП от чужда фирма...
    Добре ще е и Мафиянски да бъде разпитан от прокуратурата по водо създаването на концесията....

    Нередност?
  • 5
    boby1945 avatar :-P
    boby1945

    До коментар [#3] от "D-r D":

    Естествено концесионирането на водоснабдяването е да търпи провали, особено в градове като София, където водата от Бог, язовира построен преди 60 години, 400 метри по високо от терена на София с обем 650 000 000 м3 по 400 м3 чиста планинска вода на калпак софиянец !!!!!!.....
    При малко по интелигентно население, водопотреблението може допълнително да генерира и до 12 МВт електрика...... Но електриката я забравяме, не може всичкото добро в София....
    Нека се пробва концесионерът в Добрич....

    Нередност?
Нов коментар