🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Държавата ще подкрепя по-малки производствени инвестиции

Двойно по-ниски стават праговете за кандидатствалите фирми от преработващата промишленост

Вицепремиерът Даниела Бобева обяви, че се подготвя изцяло нов закон за инвестициите
Вицепремиерът Даниела Бобева обяви, че се подготвя изцяло нов закон за инвестициите
Вицепремиерът Даниела Бобева обяви, че се подготвя изцяло нов закон за инвестициите    ©  Капитал
Вицепремиерът Даниела Бобева обяви, че се подготвя изцяло нов закон за инвестициите    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

С промените в правилника се намаляват и изискванията за индустриални зони и технологични паркове.

Компаниите от преработващата промишленост ще получават по-лесно сертификати от Българската агенция за инвестиции (БАИ), с които им гарантира по-бързи процедури. За новите производствени предприятия нужната минимална инвестиция се намалява наполовина. По-ниски прагове се предвиждат и за проектите за развитие на индустриални зони и технологични паркове. Това става ясно от публикуваните за обществено обсъждане промени в правилника за прилагане на Закона за насърчаване на инвестициите.

Компаниите, които кандидатстват за сертификат, ще получават и специално удостоверение от агенцията, което трябва да им осигури съдействието на различните институции за изпълнението на проекта.

По-ниски прагове

За приоритетни инвестиционни проекти в преработващата промишленост минималният размер на инвестицията, който се изисква за сертифициране, се намалява от 100 на 50 млн. лв. За високотехнологични дейности в преработващата промишленост пък минималната инвестиция, която може да се възползва от предимствата на сертификата, става 30 млн. лв. (вместо 50 млн. лв.).

Значително се намалява минималната изисквана инвестиция за изграждане на индустриални зони и развитието им в индустриални паркове – от 50 на 15 млн. лв.

Същият по-нисък праг се въвежда и за изграждане на технологични паркове (в момента той е 30 млн. лв.). По-облекчени стават и условията за заетост за инвеститорите в индустриални зони. Така те ще са задължени да създадат и поддържат минимум 15 работни места, а не 70, както е сега.

Зони и паркове

И за индустриалните зони, и за индустриалните паркове вече няма да е необходимо да се създават обединения от две или повече организации, но ще е задължително участието на определени инвеститори в тях. В тях ще трябва да има поне един инвеститор в преработваща промишленост.

Кандидатите за сертификат за приоритетен проект за изграждане на индустриална зона и развитието й в индустриален парк ще трябва да представят договор с компания, която се ангажира да инвестира в преработваща промишленост най-малко 10 млн. лв. на територията на индустриалната зона и да създаде най-малко 50 работни места. За технологичните паркове остава изискването да има участие на научен институт, университет или лаборатория, които да работят на територията на парка.

Опростяване на процедурите

Всички кандидати за инвестиционен сертификат вече ще подават единно заявление по образец, в което се съдържа цялата необходима информация. Целта е да се опрости процедурата и да се ускорят сроковете за разглеждане на проектите, пише в мотивите. Според тях подобен метод работи успешно в други държави от Централна и Източна Европа.

Въвежда се и специално удостоверение, което БАИ ще издава на фирмите, подали заявление за издаване на сертификат за инвестиция. В него ще се посочва името на проекта, планираната инвестиция и очакваният брой нови работни места. При представянето му фирмите ще трябва да получават пълно съдействие от изпълнителната власт за получаване на документите, свързани със сертифицирането. Отделните администрации ще бъдат задължени да определят служители или звена, които да обслужват бъдещия инвеститор, и да уведомят агенцията кои са те. Това беше един от ангажиментите, които правителството пое за улесняване на административното обслужване на инвеститорите.

В очакване на новия закон

В същото време правителството вече обяви намерения да изготви изцяло нов Закон за насърчаване на инвестициите. За това съобщи още миналата есен вицепремиерът Даниела Бобева, а наскоро премиерът Пламен Орешарски уточни, че законът ще бъде съвсем кратък, "до няколко странички". От изказванията на различни министри досега обаче става ясно, че основната промяна ще е свързана с т.нар. приоритетни проекти. Това в общия случай са инвестиции над 100 млн. лв., но за ключови сектори прагът е по-нисък. Проблемът е, че сега законът допуска директно възстановяване на до 10% от направените разходи, а държавата не може да осигури такива средства.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 6

    "Проблемът е, че сега законът допуска директно възстановяване на до 10% от направените разходи, а държавата не може да осигури такива средства."

    >>> Държавата никога не е могла да набави такива средства, от 5 години бюджетът завършва на червено. По памет, вдъхновител на тази простотийка беше един хипер-мега деснен експерт и юпи, който сега се подвизава в РБ. Което съответно кара хората с малък и среден бизнес сериозно да се замислят, дали да гласуват за тази коалиция, или личният им джоб е по-мил.

    Нередност?
Нов коментар