🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Събраните дългове през съдебни изпълнители са се увеличили

Броят на новите дела е намалял, което се обяснява с изчистване на лоши кредити

Повишен интерес и сделки с имоти наблюдават частни съдебни изпълнители при търговете
Повишен интерес и сделки с имоти наблюдават частни съдебни изпълнители при търговете
Повишен интерес и сделки с имоти наблюдават частни съдебни изпълнители при търговете    ©  Юлия Лазарова
Повишен интерес и сделки с имоти наблюдават частни съдебни изпълнители при търговете    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Образуваните дела за просрочени вземания при частни съдебни изпълнители са намалели през миналата година, но общо събраните пари са се увеличили. Това показват данни от Камарата на частните съдебни изпълнители. Броят на изпълнителните дела е намалял за пръв път от 2006 г. насам, когато събирането на вземания вече стана и частна практика. Дотогава имаше само държавни съдебни изпълнители. По данни на камарата до 2012 г. средният годишен ръст на броя дела е бил около 20%, но за миналата намалението е с 16%. Само за дела, образувани по искане на банки, годишният спад е 22%.

Разчистване на тежестите

В същото време събраните пари от длъжници са се увеличили значително (виж графиката) и основната причина за тези две противоположни тенденции са няколко, обясниха съдебни изпълнители. От една страна, със затягането на кредитирането след 2008 г. лошите кредити постепенно се изчистват и така новите дела, образувани като последица от тях, намаляват. От друга – много дела приключват със събиране на дълга години след като бъдат заведени, така че през миналата година са били погасени доста стари вземания, обясни пред "Капитал Daily" Георги Дичев, председател на Контролния съвет на камарата.

Миладин Миладинов, който като Дичев е съдебен изпълнител в района на Софийския градски съд, също посочи затегнатото кредитиране като причина за спада в образуваните дела. Според Миладинов в близките 2-3 години работата им като цяло вероятно ще намалява. Дичев каза, че през миналата година има и продадени доста големи обекти като хотели и бизнес сгради, което също е довело до ръст в събраните дългове. Петко Илиев, който работи в Пловдив, предположи, че е възможно събираемостта да се е увеличила като цяло или заради подобрено положение на някои длъжници, или защото има повече интерес към покупка на предложените за продажба активи. Макар работата на частните съдебни изпълнители често да се свързва с изпълнителни листове от банките, статистиката на браншовата организация показва, че кредитните институции са завели само 21% от всички нови дела през миналата година. Близо 60% са от търговски дружества и юридически лица, като в тези данни влизат и компаниите за бързи кредити, за които няма отделна информация.

Да си потърсим правата

Дичев посочи, че около половината от общо събраните вземания са били по дела на банки. Благодарение на работата на частните съдебни изпълнители в бюджета през миналата година са постъпили общо 200 млн. лв., а 16 млн. са погасените неплатени заплати. Сред най-известните дела от този тип беше от служители на държавната компания "Монтажи", което приключи с продажба на нейни имоти. Увеличение на заведените дела има само при тези от гражданите, на които са били платени общо 163 млн. лв. забавени дългове. Според Илиев е напълно възможно това да се дължи на повишена информираност и желание на хората да търсят правата си в съда.

Към покупка на имоти на търговете определено има интерес, потвърждават съдебните изпълнители, които потърсихме за мнение. Статистиката сочи намаление на продадените имоти, но реално продажбите са по-малко, посочват от камарата. Причината е, че при продажба на сграда се отчитат отделно всички обекти от нея – офис, гараж и т.н. По думите на Дичев при обявяването на имоти на атрактивни цени често има по 10 - 20 кандидати. По наблюдения и на Петко Илиев има повишен интерес при търговете за имоти.

Камарата смята да направи и кампания за разясняване на правата на граждани и фирми и ще отговарят на техни запитвания. Част от инициативата ще е с регионални приемни в различни градове в страната. Дичев коментира, че много хора подписват "безобразни" договори, за да получат заем, без да си правят сметка какво ще дължат после.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 1
    • + 7

    "Благодарение на работата на ЧСИ ... 16 млн. са погасените неплатени заплати. Сред най-известните дела от този тип беше от служители на държавната компания "Монтажи", което приключи с продажба на нейни имоти. "

    >>> ??? Тази не беше ли в списъка за реиндустриализация? Много перспективна, защото заварила не знам колко км тръби в Ямал, Коми АССР, Иран, Куба и Северна Корея...

    Нередност?
  • 2
    ambrazurchik avatar :-|
    Амбразурчик
    • + 1

    [quote#0:"ЧСИ"] Събраните дългове през съдебни изпълнители са се увеличили

    Броят на новите дела е намалял, което се обяснява с изчистване на лоши кредити [/quote]

    Дейността на ЧСИ е много важен индикатор за предстоящото

    Ако се Увеличават принудително събраните суми

    и Намалява броят на заведените дела за принудително събиране -

    отговорът е достатъчно красноречив...

    А за мнението на опониращите има една реплика:

    "ако някой не се справя добре с личните си дела -
    виновен винаги ще има"

    Колелото се върти .........

    Нередност?
  • 3
    vesselan avatar :-|
    Весела Николаева
    • + 1

    До коментар [#1] от "cinik":

    "Монтажи" е списъка на дружествата, които държавата ще се опита да оздравява след няколко неуспешни опита да го продаден, последния път дори без минимална цена сериозни кандидати нямаше. Още информация има тук: http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2013/10/06/2155318_durjavata_shte_vdiga_na_kraka_montaji_s_novo/

    Нередност?
Нов коментар