🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Депутат иска сваляне на таксите на частните съдебни изпълнители

Страхил Ангелов предлага и те да не събират публични вземания

Според Страхил Ангелов частните държавни и общински вземания не трябва да бъдат събирани от частни изпълнители, "както и тези на монополните разпределителни дружества"
Според Страхил Ангелов частните държавни и общински вземания не трябва да бъдат събирани от частни изпълнители, "както и тези на монополните разпределителни дружества"
Според Страхил Ангелов частните държавни и общински вземания не трябва да бъдат събирани от частни изпълнители, "както и тези на монополните разпределителни дружества"    ©  Юлия Лазарова
Според Страхил Ангелов частните държавни и общински вземания не трябва да бъдат събирани от частни изпълнители, "както и тези на монополните разпределителни дружества"    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Участието на частните съдебни изпълните в събирания на публични вземания на държавата и общините да бъде забранено, а таксите им - силно намалени. Това ще се случи, ако бъдат приети законови промени, внесени от депутата от "Коалиция за България" Страхил Ангелов за обсъждане в парламента преди няколко дни. Предложенията в Закона за ЧСИ са изцяло негови и не са съгласувани със съдебното министерство, народни представители, партийни ръководства или със сектора.

Интересен детайл е, че вносителят и негови фирми са били обект на запори от съдебни изпълнители - факт, които той не отрича. Ангелов обясни, че проектът е написан от него с помощта на граждански организации, които отдавна настояват за намаление на таксите (някои от тях искат и пълна забрана на ЧСИ), без да назове кои точно са му е помогнали за текстовете. Според Ангелов частните съдебни изпълнители достатъчно време са работили с печалби и е време те да бъдат ограничени. До редакционното приключване на броя от правосъдното министерство не отговориха каква е позицията им за предложените промени и дали са съгласни поне с някои от тях.

Такси долу

Проектът предвижда да няма пропорционална такса по дълг, който е платен в срока за доброволно изпълнение. Тази идея не е нова и отдавна за нея настояват определени граждански организации. Опасенията в сектора са, че ако това се приеме, може да има случаи, при които съдебният изпълнител няма да може да покрие разходи, които е направил за образуване на делото и опис, и е много вероятно това да се пренесе към друг вид такси. Ангелов коментира, че за него не е справедливо таксите за малки задължения да бъдат високи и с промените "няма да могат за 300 лв. дълг да ти вземат 3000 лв.".

Освен различно ограничаване на събраните такси Ангелов предлага и изцяло нов член в Закона за ЧСИ, според който сборът от всички такси по изпълнението не може да надхвърля половината от сумата на вземането. "Частните съдебни изпълнители имат много фиксирани разходи и подобен таван – до половината вземане, означава да трупат загуби от дела за малки суми,т.е. просто ще си правят отвод по тях", обясниха пред "Капитал Daily" изпълнители от София и допълниха, че исканото намаление на таксите им, след като през последните години вече беше направено такова, просто ще направи много малки дългове несъбираеми. Те събират и просрочени плащания по комунални услуги, например за мобилни телефони, парно, които не са големи като сума, но при множество просрочия сумарно нося едри загуби за съответния доставчик.

Вън от публичните вземания

Според Ангелов не трябва частните държавни и общински вземания да бъдат събирани от частни изпълнители, "както и тези на монополните разпределителни дружества". Той изразява и мнение, че обществените поръчки за избор на ЧСИ за подобни вземания са "бавни, тромави, ненужни" и свързани с излишни разходи, и затова всички подобни вземания могат да се дават на държавните изпълнители, които са на заплата към съдебната система. Само през миналата година ЧСИ са събрали в полза на държавния бюджет 200 млн. лв. вземания. Общо върнатите чрез съдебни изпълнители дългове за миналата година са 1.135 млрд. лв. при 1 млрд. лв. през 2012 г.

Задължението публични и държавни дългове да се събират само от държавните служители противоречи на конституцията, коментираха частни изпълнители. Това би поставило частни и държавни в неравностойно положение и е огранчаване на конкуренцията, подобно на казуса с ДДС – доскоро от данъка бяха освободени държавните изпълнители, но преди няколко месеца Европейската комисия задължи България да въведе еднакво облагане за всички. Депутатът не вижда проблем с конституцията – според него фактът, че се касае за "публични средства", е достатъчен и в никакъв случай не възпрепятства равноправието.

В мотивите си Страхил Ангелов дава "Топлофикация - София", като пример за общинско дружество, което трябва да престане да дава събирането на дълговете си към частни кантори, а вместо това да избира държавните. Интересното е, че той самият има 14 хил. лв. дълг за парно, показва декларацията му за конфликт на интереси. Ангелов е внесъл поправките, след като самият той е бил потърпевш от частни съдебни изпълнители, тъй като банката му е вдигнала лихвата по кредит без да го уведоми: "Събудих се една сутрин и разбрах, че дължа 19 000 лева." На въпрос на "Капитал Daily" дали не е в конфликт на интереси да предлага промени, след като лично е засегнат, Ангелов първо не беше съгласен, след което заяви: "Добре де, напишете, че съм в конфликт на интереси." Справка в Търговския регистър показва, че върху дяловете в едноличното му дружество "Монте Карло" е имало запор в началото на тази година по искане на Уникредит Булбанк. Пред "Капитал Daily" депутатът потвърди и намерението си да предложи промени и в ГПК, включително отмяна на част от чл. 417, която позволява на банките да си вадят изпълнителен лист по съкратена процедура, без да водят съдебно дело, само на база счетоводни книги.

Предложенията

- ЧСИ да не събират публични държавни и общински вземания.

- При плащане на дълга в срока на доброволно изпълнение да няма пропорционална такса върху него.

- Пропорционалната такса за вземания до 1000 лв. да е 8%, като минимумът е 10 лв. За вземания над 100 хил. лв. е до 2%, но не повече от 12 хил. лв. В момента пропорционалните такси се начисляват по доста по-различен начин, като за парично вземане до 100 лв. тя е 10 лв., като постепенно с вдигане на сумата се качва фиксираната такса и намалява процентът върху сумата. При големи дългове таксата е 2% над горницата от 100 хил. лв. с 5220 лв. фиксирано плащане.

- Сумата на всички такси не може да е над половината от вземането.
5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • + 4

    То че трябва да се въведе някакъв контрол и ред няма спор, но дали точно такива предложения са разумни е друг въпрос.

    Нередност?
  • 2
    hm avatar :-|
    хм
    • + 4

    тея клоуни са превърнали законодателната институция в бащиния - кроят и прекрояват законите както си искат.

    Нередност?
  • 3
    mi6ail1234 avatar :-|
    mi6ail1234
    • - 1
    • + 3

    Любимецът ми! Страхил Ангелов - сириеца.

    Нередност?
  • 4
    polite_bear avatar :-P
    HERMES
    • + 4

    Страхил Първоаприл пак се е проявил :)

    Нередност?
  • 5
    sirultor avatar :-|
    Тихомир Пенчев
    • - 1

    Интересното е, че той самият има 14 хил. лв. дълг за парно, показва декларацията му за конфликт на интереси.

    Социалист приятел на Сирия

    Нередност?
Нов коментар