Започва изграждането на депото за отпадъци в Хасково

Проектът е за 28.4 млн. лв. и трябва да е готов през 2015 г.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Община Хасково започна изпълнението на проект за управлението на отпадъците и запазване на чистотата на три града. Стойността му е 28.4 млн. лв., а във вторник ще бъде направена първата копка край село Гарваново. Съоръжението ще обслужва общините Хасково, Димитровград и Минерални бани, на чиято територия има общо 76 населени места с над 153 хил. жители. Проектът се финансира от оперативна програма "Околна среда", а договорът между трите общини и управляващия орган на европрограмата беше подписан в началото на миналата година. Срокът за изпълнение на строителните дейности е до 14 месеца, което означава, че през  2015 г. депото трябва да функционира.

С европейски средства

Общата стойност на инфраструктурния проект е 28.4 млн. лв., от които 26.9 млн. са безвъзмездна финансова помощ от "Околна среда". Останалата част от сумата в размер на 1.4 млн. лв. се осигурява от общината. Строителството ще се извърши от обединение "Хасково Басура", в което влизат "Екотрадекс груп", Гимекспорт" и "Сити път", като стойността на договора е 22.1 млн. лв. Останалите средства от общата сума ще бъдат за доставка на машини и съоръжения, за които предстои провеждане на обществени поръчки, строителен надзор и техническа помощ за организацията и управление на проекта.

Екологично управление

Регионалният център за третиране на неопасни отпадъци ще се намира в землището на село Гарваново върху площ от 229 дка. Ще разполага с три клетки, като строителството на първата от тях ще бъде изпълнена по сегашния проект, а за останалите общината ще кандидатства за допълнително финансиране през новия програмен период. Общината прогнозира, че след построяването на трите клетки те ще могат да се използват поетапно за срок от 19 години. До изграждането на новото депо общините ще депонират отпадъци на старото сметище, което след това ще бъде закрито.

На новия обект ще има инсталация за сепариране на отпадъци с производство на енергия и гориво, инсталация за компостиране на зелени отпадъци и пречиствателна станция за отпадни води. В новото сметище ще може да се депонират и растителни отпадъци, а капацитетът ще е до 1700 т компост. Очаква се с новата система да бъде осигурено екологично обезвреждане на отпадъците и да се въведе ефективна система за управление на боклука.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 4

    Наблюдавам интересен феномен, на който не мога да намеря обяснение. В София всяка кофа се преравя от клошарите в 5-минутен такт. В Хасково и Кюстендил не забелязах разделно събиране, кофите са пълни със "скъпоценности", но събирачи липсват. Какво значи това? Друго си е софийски кашон и стари вестници от софийска кофа или как?

    Нередност?
Нов коментар