🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Къде са ми шарените кофи

Системата на разделно събиране на отпадъците в София ще направи опит за рестарт с нови договори и контейнери

Само район "Панчарево" ще остане без шарени контейнери
Само район "Панчарево" ще остане без шарени контейнери
Само район "Панчарево" ще остане без шарени контейнери    ©  ВЕЛКО АНГЕЛОВ
Само район "Панчарево" ще остане без шарени контейнери    ©  ВЕЛКО АНГЕЛОВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В момента дори и най-съвестните жители на цели райони на София, които желаят да изпълнят задължението си да изхвърлят разделно отпадъците си, имат проблем. Просто т.нар. цветни контейнери започнаха да изчезват. Резултатът - дори тези, които имаха изградени навици да сортират боклука, започнаха да ги губят, дялът на отпадъците в кофите, годни за рециклиране, стои на едва 30%, а системата страда от недоверие и буквално се разпада.

Добрата новина е, че всичко това може скоро да се промени и рециклирането да рестартира. Договорите на Столичната община с рециклиращите организации изтекоха на 30 септември 2013 г. и след дълги преговори с администрацията останалите на територията на София дружества в края на миналата година са постигнали споразумение. А от февруари са получили и договорите си за следващите 5 години черно на бяло. Бройката на организациите вече е по-малка отпреди, а поделянето на града ще бъде основно между двете най-големи - "Екопак" и "Екобулпак". Белите петна на шарените кофи ще трябва да бъдат запълнени до края на април. Системата ще изглежда и малко по-различно. Оттук насетне в София ще има контейнери само тип иглу, като всички контейнери в града ще трябва да бъдат подменени до края на годината. Или гледката на отворени жълти кофи за хартия и пластмаса трябва ще остане в миналото. Това, от една страна, ще изисква повече старание от страна на гражданите при самото сортиране и изхвърляне, а от друга, допълнителни инвестиции от страна на отговорните организации за нови кофи и за нужната транспортна техника.  

Къде зацикли рециклирането

Два от районите на столицата никога не са имали кофи за разделно събиране - това са "Овча купел" и "Кремиковци". Останалата част от града допреди няколко години беше поделена между четири организации по оползотворяване на опаковките: "Екопак", "Екобулпак", "Булекопак" и "Репак". Организациите събират такси от компаниите, които пускат на пазара опаковки, като в замяна на това трябва да осигурят система от цветни контейнери за гражданите в населените места над 5 хил. души. Законът изисква от тях да изпълняват процентите за рециклиране на база на пуснатото количество от техните членове и да покриват определена бройка население и гъстота на точките (на 800 души трябва да има 3300 литра обем).

През 2012 г. общината прекрати договора на една от четирите организации за разделно събиране, действащи на територията на София - "Репак". Така без покритие оттогава останаха четири района "Студентски град", "Връбница", "Подуяне" и "Панчарево". По-късно на 26 април 2013 г. Министерството на околната среда и водите тотално отне лиценза на организацията, тъй като тя не успява да покрие исканите по закон 500 хил. души население (организацията декларира 334.5 хил. души) и да представи договори с поне 10 общини.

Доста преди това жълтите контейнери за хартия и пластмаса изчезват от "Люлин". Районът се обслужва от "Булекопак", която също държи 4 района: "Люлин", "Искър" (където влиза кв. "Дружба"), "Нови Искър" и "Младост". Преди време тогавашният изпълнителен директор на организацията Диан Димов обясни, че "Люлин" е много тежък за обслужване, тъй като е много голям, а едновременно с това чистотата на отпадъка в контейнерите е изключително ниска и срещу тях има постоянни враждебни прояви като палене и съответно постоянно са нужни средства за подмяна. През последните няколко месеца без цветни контейнери остава и друг район на "Булекопак" - "Младост", тъй като за организацията става ясно, че след новото подписване на договорите тя няма да продължи с неговото обслужване.

Нов опит за разделяне

"При сключването на новите договори за разделно събиране със Столичната община "Люлин" и "Младост" не ни бяха предложени", коментираха от "Булекопак". Или организацията ще продължи да обслужва районите "Искър" и "Нови Искър". "Люлин" и "Младост" пък са поделени между двете най-големи организации - "Екопак" ("Младост") и "Екобулпак" ("Люлин"). 

Четирите района на изгубилата лиценза си "Репак" също са поделени между двете. От тях "Екопак" ще отговаря за район "Студентски", а "Екобулпак" - за "Подуяне" и "Връбница". Двете организации запазват и това, което имат към момента. Или след подписването на новите договори "Екопак" увеличава районите си от четири на шест, а "Екобулпак" - от десет на тринадесет, като към тях може да се прибавят и "Кремиковци" и "Овча купел", които междувременно бяха снабдени с контейнери, чували и транспортна техника от Столичната община по проекта по оперативна програма "Околна среда" за интегрирана система за отпадъците на София. Тази му част е на стойност 2.6 млн. лв., като самото събиране и сепариране на отпадъците ще се извършва от "Екобулпак" в инсталациите й във "Филиповци" и "Требич", където се сепарира и една трета от битовия отпадък на София. Или равносметката е, че единственият район на София, който е останал без разделно събиране, е "Панчарево", тъй като никой не го е пожелал.

Разпределянето на районите е преминало без големи сблъсъци между организациите. "Икономиката на отпадъците е икономиката на техния транспорт. За нас "Люлин" и "Връбница" са двата най-удобни района, защото са близо до двете ни сепариращи инсталации във "Филиповци" и "Требич". Няма икономическа логика да искаме "Младост" или "Дружба", коментира Георги Славчев, прокурист на "Екобулпак". 

Вместо ракла - иглу

След разпределението двете големи организации ще снабдят с контейнери тип иглу изпразнените квартали до краят на април. "Вече разположихме зелените контейнери в новите райони, защото от тях имаме на склад. Жълтите ще идват на партиди и ще започнем да разполагаме и тях", коментира Славчев. Срок до 20 април пък са си поставили и от "Екопак", като и те вече са започнали със зелените контейнери. За цяла София подмяната на контейнерите тип "ракла" с "иглу" ще трябва да се извърши постепенно до края на годината. Това е било едно от изискванията на общината, като от организациите са настроени различно към тях.

"Иглуто е по-добро от гледна точка на това, че хората по-трудно ще хвърлят в тях битови отпадъци и е по-защитен от кражби и не на последно място са по-красиви", коментира Тодор Бургуджиев, изпълнителен директор на "Екопак". По-скептичен обаче е Георги Славчев. "Времето ще покаже дали системата с контейнерите тип "иглу" ще работи по- добре, защото те изискват повече от потребителите", коментира той. Или ще е необходимо допълнително старание при сортирането на отпадъците от домакинствата. 

Общата инвестиция на трите организации пък ще е около 3 млн. лв. Подмяната на организацията с най-много райони на "Екобулпак" ще й струва около 2 млн. лв. за контейнери и транспортна техника. От "Екопак" пък ще похарчат 600 - 700 хил. лв., като това ще доведе и до разходите за техните подизпълнители за закупуване на нова транспортна техника заради промяната на контейнерите. Предвижданата инвестиция от "Булекопак" пък е около 220 хил. лв. Организацията планира да свърши с подмяната на контейнерите в двата си района по-рано от крайния срок, 31 декември, а именно до края на август.

Ако оставим на страна бизнеса на организациите за разделно събиране, рестартът на системата този път е важно да се състои по няколко прости причини. Държавата има ангажименти да рециклира определени количества, за да изпълнява ангажиментите си пред Европейския съюз. Общините плащат наказателна такса депониране за всеки тон отпадък, който отива на депо, като тя расте всяка следваща година. И за разделното събиране и за скъпото депониране плащат гражданите - за първото през продуктовата такса на опаковките, а за второто - през такса смет. И не на последно място - без разделно събиране и рециклиране няма да има ефективно използване на ресурсите, а страната ще остане държавата с многото депа, която на всичкото отгоре хич не я бива в изграждането им.