Авиационният сектор ще ползва електронни услуги

Заплащането за тях все още няма да може да става on-line

Досега за електронно управление са изхарчени около 300 млн. евро, без да има видим ефект
Досега за електронно управление са изхарчени около 300 млн. евро, без да има видим ефект
Досега за електронно управление са изхарчени около 300 млн. евро, без да има видим ефект    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Досега за електронно управление са изхарчени около 300 млн. евро, без да има видим ефект    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Клиентите на Гражданската въздухоплавателна администрация (ГВА) вече ще могат да ползват 35 електронни услуги. Нововъведението ще засегне около 6000 представители на авиационния сектор. Електронните услуги ще спестят време на физическите лица, които минимум два пъти годишно трябва да посещават столицата и ГВА за подаване на различен вид документи като заявления за лицензи, свидетелства, удостоверения и одобрения. Това заяви зам.-министърът Георги Тодоров по време на представянето на проекта.

Той е на стойност 1 млн. лв., изпълнява се по оперативна програма "Административен капацитет" и е част от стратегията за електронно управление, която буксува от години. Изпълнител на софтуерната част на проекта е "Аббати", която ще се занимава и с гаранционното обслужване на системата.

В момента тя все още се тества, като по неофициална информация ще влезе в употреба след два–три месеца. Наизчистени проблеми не липсват. Плащането например все още не може да става през портала на ГВА, като в момента от администрацията водят разговори с двете обслужващи банки -  Първа инвестиционна банка и УниКредит Булбанк. От администрацията увериха, че това не означава, че ще е необходима разходка до ГВА, тъй като системата позволява да се прикачи сканиран документ, че услугата е платена. Другият проблем е, че въпреки че езикът на авиацията е английски, Законът за електронното управление не предвижда употребата на друг език освен българския. От ръководството на въздушното движение коментираха, че вече е имало запитвания към тях от ръководители на полети, като, за да се изчистят проблеми, ще е необходима промяна в нормативната база.

35 от 57

Не всички услуги на администрацията ще бъдат достъпни онлайн. Общият брой на услугите, предлагани от ГВА, е 57, като сега се стартира с 35, които са най-популярни. От услугите ще могат да се възползват всички в сферата на авиационната индустрия като авиокомпании, летища, наземни оператори, учебни центрове, ръководство на въздушното движение, пилоти, стюардеси и т.н. Най-често използваната услуга е издаването на свидетелство за правоспособност на пилотите, като сега те ще могат да попълват и подават заявлението си по електронен път. През системата клиентите ще могат да проследяват и развитието на тяхната документация през раздел "Справки". Новата системата има външна част – портал и вътрешна, достъпна само за служителите на ГВА. Втората част на проекта е включвала закупуването на хардуер, или 80 персонални компютри и монитори, 10 преносими, 3 сървъра и т.н.

Електронно какво

"Държавната администрация също ще може да се възползва, като вече ще може да ползва публичните регистри на ГВА, като това ще спести време и писма между ведомствата", съобщиха при представянето на проекта. Това обаче винаги може да се поставя под въпрос.

Досега за електронно управление са изхарчени около 300 млн. евро, без да има видим ефект. Новата оперативна програма "Добро управление", която наследява "Административен капацитет" и включва мерки за развитие на електронно правителство и съдебна реформа, е намалена с 90 млн. евро. Те ще бъдат пренасочени към програмата за развитие на човешките ресурси и към програма "Наука и образование за интелигентен растеж".

В новия програмен период на оперативните програми за електронното управление са заделени 140 млн. евро, от които 40 млн. са предназначени за изграждането на оптични интернет мрежи.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bretschneider avatar :-|
    bretschneider
    • + 4


    Тия си правят майтап. Визирам всички правителства до тоя момент. 300 милиона за какво са похрачени?!

    Нередност?
Нов коментар