Отчетът на Орешарски и контрапрочитът на ГЕРБ

Управляващите гледат отминалата година през с розови очила, от партията на Борисов смятат, че документът няма общо с действителността

Орешарски ще направи втори опит да представи отчета публично в парламента тази седмица, след което ще бъде публикуван и пълният му вариант
Орешарски ще направи втори опит да представи отчета публично в парламента тази седмица, след което ще бъде публикуван и пълният му вариант
Орешарски ще направи втори опит да представи отчета публично в парламента тази седмица, след което ще бъде публикуван и пълният му вариант    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Орешарски ще направи втори опит да представи отчета публично в парламента тази седмица, след което ще бъде публикуван и пълният му вариант    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На фона на хаоса в енергетиката, скандала в здравеопазването и блокирана пенсионна реформа управляващите отчитат "първите стъпки в дълго отлагани реформи".

След като в петък планираният публичен отчет в парламента на "успехите" на кабинета "Орешарски" за една година на власт бе отложен и впоследствие бе публикуван ден по-късно в съкратен вариант на уебстраницата на правителството, в неделя на специална пресконференция ръководството на ГЕРБ направи и собствен прочит на отчета.

В оригинала се отбелязват "първите стъпки в дълго отлагани реформи", намаляване на административни тежести, "най-амбициозната антикорупционна реформа в обществените поръчки, стартирал "процес на ребалансиране на енергийната система" и др.

Според зам-председателя на ГЕРБ Томислав Дончев обаче управляващите са можели и по-късо и по-просто да кажат: "Провалихме се, извинете", а Димитър Главчев добави: "Не си правете труда да четете този отчет, той няма нищо общо с действителността."

Какво вижда правителството

На фона на замразената пенсионната реформа, поредния скандал в здравеопазването, хаос и задлъжнялост в енергетиката, блокирани евросредства, които крият рискове за бюджета, и задвижени скъпи проекти със силно съмнителни ползи (като "Южен поток") изводите на отчета наистина изглеждат нереално розови.

Орешарски посочва "първите стъпки в дълго отлагани реформи, като внимателно са преценявани техният ефект, наличие на обществен консенсус и социална поносимост". Също така намаляване на административни тежести, като според него "изпълнението на мерките в периода юли-декември 2013 г. води до спестяване на близо 124 млн. лв. годишно на бизнеса". Освен това държавата е изплатила задълженията си към бизнеса.

Сред другите успехи е стартирането на "най-амбициозната антикорупционна реформа в обществените поръчки с приемането на промените в Закона за обществените поръчки" и "процес на ребалансиране на енергийната система".

Изпълнението на икономическата и социалната програма на кабинета е довело до ускоряване ръста на БВП, като от –0.1% той се увеличи до 1.1% през третото тримесечие, за цялата 2013 г. ръстът е 0.9%, а за първото тримесечие на 2014 г. е 1.2%. Също така според кабинета през първото тримесечие на 2014 г. средната месечна работна заплата нарасна номинално с 2.3% на годишна база, а реалният ръст е 4.8%. Увеличени са минималният и максималният размер на пенсиите, а равнището на безработица за първото тримесечие на 2014 г. е 13% или с 0.8% по-ниско за година.

Какво вижда ГЕРБ

"Ако започнем още със сектор "Финанси", там се отчита намаляване на тежестта на бизнеса, събрани в повече приходи от страна на НАП и Агенция "Митници", а всички вие знаете, че данъчните приходи през първите четири месеца са нараснали едва със 123 млн. лева при годишна програма 2 млрд. лева", коментира зам.-председателят на ГЕРБ Димитър Главчев. Според него  видимо програмата няма да бъде изпълнена, въпреки че по принцип първото четиримесечие от всяка година е най-добрият период за събиране на приходи, защото тогава приключва данъчната кампания.  По думите му Пламен Орешарски е безспорен експерт в областта на дълга. "За времето, което управляват, 4.4 млрд. лв. ще вземат тази година, имаме ратифицирано споразумение за емисия на облигации за 3 млрд. от онзи ден. Един милиард имаше миналата година през актуализация. Не броим на БЕХ заема", каза Главчев и в заключение Главчев заяви, че отчетите на НЕК са най-голямата тайна в държавата. "Вече имаме съмнение дали те са изготвени към настоящия момент и това го казвам абсолютно сериозно, без грам шега", заяви той.

"При любимата ми система: "Управление на европейските фондове", разбира се, е отчетен успех и това е безспорно. Преодоляно е изоставането и системата се развива по най-добрия възможен начин. Изпуснати са няколко факта, че по две оперативни програми са прекратени плащанията - "Околна среда" и "Регионално развитие". Този факт, изглежда, не е от значение за отчета", заяви саркастично и Томислав Дончев. Той отбеляза, че в отчета липсва информация за това кога страната ще започне новия програмен период, както и коментар или прогноза кога ще започнат плащанията по текущия. "Тази година е очевидно, че няма да се случи. Имам скромна надежда, че би могло да се случи през следващата", каза Дончев. По думите му в отчета липсва и коментар за това, че близо 90 общини искат да си прекратят всички проекти за секторите "Води" и "Отпадъци" заради начина, по който се управлява ОП "Околна среда".

Законът за ДАНС е сред най-големите слабости на кабинета "Орешарски", добави и Цветан Цветанов, който представи анализа на партията в сектор "Сигурност".

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kitenik avatar :-|
    Натътрузен десебар, слуга на БСП
    • - 1
    • + 39

    Погледнете на Орешарски за да видите какво се казва скъсване с действителността. Тукашните марионетки и руските им господари си живеят в измисления свят и дърпат и нас натам!!!

    Пожелателни и непроверими мантри, хвалби без покритие плюс фалшиви числа и еквилибристика с растежа и безработицата.

    То бива наглост ама в марионетното правителство на Орешарски явно са само извънземни.

    Нередност?
  • 2
    petergriffin avatar :-|
    petergriffin
    • - 1
    • + 44

    И с отчети и без отчети, за всички е ясно пълното фиаско, което претърпя този "програмен" кабинет.Една изгубена година, в която ДПС и няколко едри чичака взеха повече власт от всякога, столетницата показа колко некадърна и ретроградна партия е, неспособна на каквито и да е адекватни решения и реформи, а рехавата средна класа, студентите и малкото читаво население на страната бяха натикани в ъгъла под един общ знаменател - соросоиди.

    Нередност?
  • 3
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • + 26

    До коментар [#1] от "Черен Гологан":

    Просто лъжат като разпрани, и действат на принципа "След нас и потоп".

    Нередност?
  • 4
    doxen avatar :-P
    doxen
    • + 23

    Накратко не ги виждам вече :)

    Нередност?
  • 5
    chichi01 avatar :-@
    Чичи (Ice Man's fan)
    • + 24

    Правителството показва едно единствено качество - нахалство.

    Нередност?
  • 6
    gl_avatar avatar :-|
    gl_avatar
    • + 10

    Буратино .

    Нередност?
  • 7
    Consumer avatar :-P
    Consumer
    • + 17

    Вижте внимателно експертния екип на счетоводителя - в ляво от него една ненормална, отзад пелтек, по-назад пълни и завършени идиоти.

    Нередност?
  • 8
    afektiranzritel avatar :-@
    спейс мен
    • + 8

    14ти наближава, хора. Давайте да се организираме и да ги смачкаме тези изроди.

    Нередност?
  • 9
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 6

    До коментар [#4] от "doxen":

    Луд ли си, след 4 години пак са в правителството! Гаранция - марка "пенсионер".

    Нередност?
  • 10
    zamen avatar :-@
    Чарли
    • + 3

    Една година живяхме в нещо като "света на сергишката". Те ни обясняваха как си живеем добре, а ние т@пите к@пелета не ги разбтрахме.
    Това се казва "паралелна действиртелност". В едната ние "ядем дървото", а в другата комунетата правят рубли.

    Нередност?
Нов коментар