Станишев подаде оставката на Орешарски

Лидерът на БСП поиска кабинетът да се оттегли след вота на недоверие, а изборите да са още през юли

"Няма да позволя да се превърна в изтривалка", каза Сергей Станишев на заседанието на пленума на БСП във вторник
"Няма да позволя да се превърна в изтривалка", каза Сергей Станишев на заседанието на пленума на БСП във вторник
"Няма да позволя да се превърна в изтривалка", каза Сергей Станишев на заседанието на пленума на БСП във вторник    ©  Надежда Чипева
"Няма да позволя да се превърна в изтривалка", каза Сергей Станишев на заседанието на пленума на БСП във вторник    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бойко Борисов: Обмисляме да изтеглим вота

"Аплодирам решението на Сергей Станишев относно това, че правителството на Орешарски незабавно трябва да си подаде оставката. Обмисляме да изтеглим вота на недоверие срещу правителството, защото то капитулира". Това коментира пред ПИК лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов от Вашингтон, където е на среща с американски сенатори.

Лютви Местан: Решението е на мандатоносителя

"Ако е окончателно решението от пленума на БСП, няма какво да се коментира. Решението е на мандатоносителя", така лидерът на ДПС Лютви Местан коментира решението на Сергей Станишев да поиска оставката на кабинета "Орешарски". За разлика от лидера на БСП Местан не посочи кога трябва да са изборите. Той добави, че ДПС не е предопределила, а е ускорила вземането на "вярното решение в интерес на българските граждани".

Реформаторите: Бързането издава паника

"Бързането на Станишев издава паника, опитват да избегнат служебно правителство", коментира Меглена Кунева, лидер на ДБГ и член на Реформаторския блок. Според нея да се правят избори по време на лятната отпуска е "поредният технически трик на БСП и наказване на избирателите, а не истинско желание за честни и демократични избори". Говорителят на РБ Радан Кънев добави, че "последният ход на БСП и Станишев е да се опитат да вкара изборите във време, в което българите да не гласуват". "Българите свалиха едно правителство, нелегитимно от първия си ден, и ще гласуват когато и да сложат датата на изборите", коментира той.

"След триседмично "анализиране" на катастрофалните за левицата резултати от евровота дългоочакваният ден Х най-после дойде. Лидерът на БСП отстъпи и сложи край на агонията на кабинета, чиято съдба така или иначе бе предопределена от ДПС още миналата седмица, а от гражданското общество - точно преди година, когато избухнаха и масовите протести. "Не можем да носим сами отговорността за съществуването и действията на правителството", призна Сергей Станишев на пленума на БСП и заяви, че е "най-отговорно" правителството на Пламен Орешарски да подаде оставка след вота за недоверие за фискалната политика (най-вероятно гласуването му в Народното събрание ще е в четвъртък или петък сутринта, в сряда са дебатите).

Според Станишев изборите трябва да се проведат най-късно в края на юли - това е "честната позиция". Той допусна, че ако трябва, заради по-кратките срокове БСП ще предложи законодателни промени, но не стана ясно какви. Идеята не допадна обаче дори на съпартийците му, които смятат, че подобно решение не е в полза на левицата. 

Досега се знае, че ДПС предпочита вотът да е в края на ноември, началото на декември, ГЕРБ определиха датата 28 септември като най-подходяща, а ББЦ - 26 октомври. Президентът Росен Плевнелиев заяви обаче, че следващата седмица ще свика заседание на съвета за сигурност, на което да се обсъди възможната дата и други важни теми като "Южен поток", подготвянето на бюджета за 2015 г. и процедурата за излъчване на еврокомисар.

От своя страна Сергей Станишев поиска вот на доверие от Националния съвет на партията, за да поведе левицата на следващите избори. "В БСП искането за оставки се превърна не в търсене на решения, а в прехвърляне на отговорност. Нямам намерение да позволявам на никого да ме използва за изтривалка, нито ще се превърна в индулгенция за несвършена работа. БСП има крещяща нужда от промени, но за това е необходима волята на всички, не само на председателя", заяви Станишев. "Кого заблуждаваме, че като променяме председателя, променяме партията", обърна се той към членовете на Националния съвет. Станишев ги призова да бъдат откровени и да признаят, че поставянето на БСП на първо място означава отказ от много други интереси, включително лични и икономически.

Въпреки спекулациите министър-председателят Пламен Орешарски се появи на "Позитано 20", за да присъства на пленума на БСП. Причината е, че основна тема на срещата на левицата e правителството и неговото бъдеще. Вероятно ще бъде обсъден и горещият въпрос за проекта "Южен поток". За финал в дневния ред е и краха на БСП на европейските избори. Освен Орешарски, на "Позитано" пристигнаха и образователният министър Анелия Клисарова, здравният министър Таня Андреева, министърът на отбраната Ангел Найденов и представители на коалиционните партньори. На влизане в сградата Орешарски отказа всякакви коментари, не е ясно какво мисли за призива на Станишев.

Документите, представени от Изпълнителното бюро на членовете на пленума (с които "Капитал" разполага) са два - единият е преглед на изпълнението на предизборните ангажименти на БСП през едногодишното управление на кабинета, а вторият е оценка за представянето на европейския вот. В него, наред с останалите причини за тежката загуба на изборите (Украйна, войната на два фронта с АБВ, кампанията, неудовлетворени кадри, вътрешнопартийни проблеми, формулата на кабинета, която се оказала неефективна), има и нелицеприятни оценки за партньорството с ДПС -  "ДПС продължава да бъде фактор със значително негативно влияние връху електоралния потенциал на БСП". Причините за това са няколко

- няма яснота между партиите, подкрепящи правителството за политиките и кадровите решение. "СЪздаде се впечатление за задкулисия, безпринципни компромиси и скъпо струващи грешки"

- несъответствие между реалните политически позиции и властовите претенции - агресивна, некоректна кадрова политика

- прояви на корпоративни и частни интереси чрез властта и позициите на ДПС в нея

- ограниченията, които ДПС налага върху социалната политика

- "натрапващо се впечатление за подвластност на БСП по оношение на ДПС както в политическо, така и в кадрово отношение"

В заключение пише, че се налага "преразглеждане на утвърдената политическа позиция за ДПС като "стратегически партньор" на БСП.

Още в речта си при откриването на заседанието Станишев не отмина изненадващата пресконференция на председателя на движението Лютви Местан миналия четвъртък. Загубата на БСП на изборите можеше да се компенсира с повече сила на БСП в управлението, твърди лидерът на социалистите и на практика призна, че това е поискал в първите си разговори с ДПС след 25 май. "Исках широк формат на преговори, за политики и кадрови решения. Тогава дойде пресконференцията", каза той. "Не очаквах ДПС да излязат с присъда на кабинета, с хронограма", призна Станишев. 

Въпреки това според него си е заслужавало БСП да участва в правителството заради "битката за нормалността". "Помните ли как изглеждаше България на колене?", явно намеквайки за управлението на ГЕРБ. "Нека си спомним лицето на онова самозабравило се авторитарно управление, което ние имахме куража и силата да прекратим. Дори и само заради това си заслужаваше да поемем отговорността за съставянето на правителство", твърди Станишев.

Ръководството на партията предлага за преодоляването на "кризисните процеси" активен диалог с парламентарните и извънпарламентарните партии за постигане на национално съгласие за определяне на времето да изборите, на основните приоритети на действащото и служебното правителство, промените в изборното законодателство и "действия за осигуряване на единствействие на парламентарната група на левицата". Изпълнителното бюро е планирало и организациионни мерки, насочени към стягане на партийните редици.

78 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    alex_yordanov avatar :-|
    alex_yordanov
    • - 4
    • + 228

    Че какво общо има Орешарски с това правителство?

    Нередност?
  • 2
    mishoboss. avatar :-|
    Mihail Panayotov
    • - 11
    • + 170

    ОСТАВКА!!!!!!!! Довечера ще се пие!

    Нередност?
  • 3
    simeonov_ avatar :-?
    simeonov_
    • - 1
    • + 134

    Няма да е лошо и той да си подаде оставката след вота на доверие.

    Нередност?
  • 4
    ivo951 avatar :-|
    ivo951
    • - 11
    • + 229

    Интересен е фактът, че БСП прецениха изборите да бъдат в края на юли, за да може активните българи да не могат да гласуват, а те да си осигурят твърдия им електорат, който по принцип няма финансовата възможност да ходи на почивка.

    Нередност?
  • 5
    edin_balgarin avatar :-|
    Един Българин
    • - 5
    • + 140

    До коментар [#4] от "ivo951":

    Разбира се, червените бабки не ходят на море и планина. Мен ме притеснява, че не е пояснил коя година :)

    Нередност?
  • 7
    jivkodimitrov avatar :-|
    Димитров
    • - 3
    • + 79

    На мен ми е интересна ехидната усмивка на Орешарски след като му бе поискана оставката от Станишев!

    Нередност?
  • 8
    tanas avatar :-P
    Танас
    • - 3
    • + 60

    Хайде събирайте си партакешите с Инат Пацо и дим да ви нема. :-)

    Нередност?
  • 9
    kamen_georgiev avatar :-|
    камен
    • - 3
    • + 105

    Слушах речта на Станишев-основното,което чух:
    Ние сме добри момченца,ама лошите момченца ни опръскаха с кал.
    Аз съм най-доброто момченце в страната,ама другите не искат да станат добрички дечица и само мен топят.
    Никой не ни разбира,защото са тъпи,ама мноооого тъпи.
    Всички са лоши,лоши,много лооошииии...аааааааа!Пък аз съм си най-добричкият.Слушкам,папкам и акам винаги големи.

    Нередност?
  • 10
    diangello avatar :-|
    diangello
    • - 5
    • + 102

    Копеленцето долно, иска да организира избори през юли, когато хората са в отпуск.
    Президентът да се упове на Конституцията, назначавайки служебен кабинет с мандат от 3 месеца. Избори + референдум - септември 2014!

    Нередност?
Нов коментар