Голямото замерване с числа или вота на недоверие за фискалната политика

Оставката се отлага, Пламен Орешарски ще бъде изслушан в Народното събрание в петък за "Южен поток"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След като вчера по време на осемчасовия пленум на БСП, лидерът на БСП Сергей Станишев поиска оставката на премиера Пламен Орешарски и нови избори през юли, днес в парламента текат дебати по поискания от ГЕРБ пети вот на недоверие към кабинета за фискалната му политика. Станишев вчера заяви, че смята за коректно след гласуването по вота на недоверие правителството да подаде оставка пред Народното събрание. Самият министър-председател все още не е казал дали възнамерява да направи това.

Първата точка в дневния ред на заседанието днес е за избор на членове на Сметната палата. От ГЕРБ вчера заявиха, че са готови да оттеглят вота на недоверие, ако БСП се откажат от тази точка днес.

Тук може да следите по-важните моменти от диксусиите в парламента.

17:00 След продължилите четири часа дебати по вота на недоверие за фискалната политика стана ясно, че гласуването по него ще се случи в петък. Тогава се очаква и премиерът Пламен Орешарски да отговаря на въпроси за "Южен поток". Той присъства на заседанието, но остави на финансовия министър Петър Чобанов да защитава политиката на правителството от критиките на опозицията. Чобанов нарече мотивите за вота " претоплен тюрлюгювеч без сол" и настояваше, че кабинетът се е фокусирал върху развитие на регионите и ускоряване на икономическия растеж. В аргументацията си срещу действията на изпълнителната власт депутатите от ГЕРБ минаха през спрените еврофондове, хаоса в енергетиката и здравеопазването, слабите бюджетни приходи, високата безработица и намаляването на броя на осигурените. Като цяло заседанието се превърна в замерване с числа и сметки, извадени от контекста между управляващи и опозиция. Слагаме и финал на лайв блога от НС днес.

15:45 Фискалната политика съответства на икономическа политика. Дори се опитахме да водим антициклична политика. Разбира се, не сме наивни,  за една година това не може да се постигне, заяви Йордан Цонев. Според него проблемите на тази политика са едни и същи от започването на кризата, независимо кой управлява. И заяви, че това правителство е продължило същата финансова политика, водена от правителството на ГЕРБ. "Къде е провала? Данъците се събират, бюджетът за миналата година се изпълни, плащанията към бизнеса са в регулярна форма. Няма увеличаване на данъци или данъчно движение, несъвместимо с икономическия цикъл".

15:35 Дебатите по вота на недоверие към правителството на Пламен Орешарски за провала му в областта на фискалната политика продължава вече няколко часа. В залата в момента има само двама представители на кабинета - финансовият и земеделският министър. Размяната на реплики мина от състоянието на бюджета и нивото на държавен дълг и стигна до замразеното финансиране по еврофондовете.

15:25 "Ние не сме популистко правителство", заяви вицепремиерът Даниела Бобева. Тя допълни, че не са харчили достатъчно, "защото искахме да запазим стабилността". "Цялата политика на правителството беше насочена към съживяване и запазване на бизнеса. Никой от това правителство не искаше да гледа как хора се палят по улицата", продължи вицепремиерът.

Тя заяви, че фискалната стабилност на страната се пази от много години, но сега е било още по-трудно, защото е имало много вътрешни и външни шокове, на които е било подложено това управление. "Въпреки всичко България стои макроикономически стабилна и то от много години", обясни тя. Бобева допълни, че се е запазила и данъчната тежест, въпреки кризата.

"Ние не сме сложили розови очила и знаем кои са рисковете за финансово-икономическата стабилност. Това, което не успяхме да постигнем, е доброто управление на държавните компании. И те не се управляват добре от 22 години".

15:15 От юни миналата година до юли тази година, са платени над милиард лева по "Околна среда", обяви от трибуната министър Искра Михайлова. Тя го сравни с платените преди това общо 800 млн. лв за миналите години от 2007 г. Ще възстановим плащанията, категорична беше Михайлова, според която тя е заварила "системи, които не отговарят на елементарни изисквания".

Репликата "на вас ви спират програмите" предизвиква в отговор "вие объркахте нещата", обърна се Михайлова към депутатите от ГЕРБ Лиляна Павлова и Ивелина Василева. "Къде беше вашата загриженост, когато се допусна свръхдоговаряне. По "Околна среда" дори не са инвестирани пари за създаване на архив", обвини министърът.

И двете твърдения са леко спорни - първо, свръхдоговарянето е обичайна практика, за да може при неизпълнението на едни проекти да влязат други и не то е основния проблем на програма "Околна среда", която е със спрени плащания от ЕК. И второ, по време на парламентарна комисия стана ясно, че архив липсва още от Тройната коалиция, когато са били изгубени документи.

14:50 Очаквано дебатът продължава с темата за спрените еврофондове. Лиляна Павлова от ГЕРБ заяви, че този вот на недоверие минава "в шеги и закачки", може би защото скоро управляващите "ще си тръгнат облекчени".

Но ситуацията според нея е сериозна. Европейските фондове спират, очакват да спрат и парите по програма "Транспорт", "Развитие на селските райони" и "Конкурентоспособност. Така бюджетът ще трябва да плати няколко милиарда, за да компенсира липсващото финансиране от ЕС. " Откъде ще се намерят тези пари?", заяви Павлова. Тя попита и как ще се отиграе ситуацията с общинските проекти и бюджети, които също ще бъдат засегнати от спряното еврофинансиране.

В отговор Валери Жаблянов от БСП припомни случая в бившия кмет на Сливен Йордан Лечков от ГЕРБ и злоупотребите с еврофондове по негово време.

14:40 Йордан Цонев, председател на бюджетна комисия и депутат от ДПС заяви, че ГЕРБ така и не са разбрали, че не може да се нарече реформа в пенсионната система повишаването на един компонент като възрастта за пенсиониране. Реформата изисква цялостна промяна и в трите стълба на системата. Той допълни, че когато правителството излиза с дългова емисия, управляващи и опозиция мълчат. Това правило се наруши от ГЕРБ. "Въпреки говоренето и очакване за понижаване на кредитния рейтинг правителствтото ще направи емисия, която е по-евтина от тази на Дянков, въпреки говоренето ви. Но държавническият подход предполага да няма такова говорене", коментира още Цонев.

14:30 Ивайло Московски от ГЕРБ заяви, че е притеснителна липсата на реформи. Илюстрира го със замразяването на промените в железницата и заблудата, че с краткосрочни мерки дълговете са се понижили със 100 млн. "Има тежка ситуация в икономическата сфера. Вече 10 месеца икономиката е в дефлация, износът спадна, вносът също. Ще добавя и вашите предизборни обещания от контрабанда да се съберат 1.5 млрд. лв. повече". Транспортният министър Данаил Папазов пък обясни, че в железниците са нужни реформи, но преди това трябва да се разсочат кредитите на БДЖ: "За съжаление прекъснатият диалог с кредиторите през последните години доведе до там да има пълно недоверие към българската страна".

14:15 В момента дебатът е върху социалната политика на правителсвтото. От ГЕРБ обърнаха внимание на спряната реформа в пенсионната система, която бе започната по тяхно време и за която настояваше и Брюксел – за постепенно увеличаване на възрастта за пенсиониране. Другият упрек на опозицията е, че това правителство не е направило нищо за подобряване на младежката заетост и намаляване на безработицата.

14:00 Дебатът се прехвърли в сферата на здравеопазването. Даниела Дариткова от ГЕРБ обвини управляващите, че дисбалансите между обществени очаквания и възможности на системата се увеличават критично. Финансовата дестабилизация, зададена с бюджетите на Министерство на здравеопазването и НЗОК, сериозно поставя под риск системата. Според нея дефицитът в здравеопазването тази година е около 500 млн. лв. В отговор здравният министър упрекна опозицията, че и тя не помага с нищо.

13.50 В момента депутати от опозицията и от управляващата партия се замерват с числа, свързани с нивото на бюджетния дефицит, дълга, изпълнението на приходите в бюджета, борбата с контрабандата. Повечето от сравненията са извадени от контекста и не позволяват пряко сравнение.

13:45 Започнаха дебатите по фискалната политика на правителството. Първо се изказа финансовият министър Петър Чобанов. Той заяви, че не споделя мотивите за вота, тъй като "те представляват компилация от проблеми от миналото и виртуално бъдещо развитие" и ги определи като "претоплен от миналата година тюрлюгювеч без сол". Според Чобанов с бюджета за тази година  се е акцентирало върху развитие на регионите, ускоряване на икономическия растеж. Той илюстрира по-доброто състояние на държавата с данните на НСИ за промишленото производство, безработицата, бизнес климат, обороти в търговията на дребно. Според министъра развитието на тези икономически показатели показва, че прогнозата на правителството тази година са 2.1% ръст на БВП е изпълнима. Очакванията на повечето международни институции обаче са за ръст между 1.5 и 1.7%.

13:00 Премиерът Пламен Орешарски се появи в Народното събрание под скандиранията "Оставка" на депутати от ГЕРБ, което накара председателят на НС Михаил Миков (БСП) да се пошегува: "При нас винаги е шумно, жизнено, весело."

12:30 Новите членове на Сметната палата бяха гласувани от Народното събрание със 111 гласа "за", "80" против и 1 въздържал се.

12:20 На два пъти ГЕРБ поискаха поименна проверка на депутатите. Първо Десислава Атанасова (ГЕРБ) настоя за прекратяването на гледането на точката за Сметната палата, тъй като бави заседанието и на практика пренарежда дневния му ред. Заедно с това тя се обяви за поименна проверка. Йордан Цонев (ДПС) обаче предложи дебатът по избора на членове на Сметната палата да продължи и неговото предложение беше прието от депутатите. "Четвърти месец продължава битката за Сметната палата, която ГЕРБ превърна в Сталинградската битка", заяви Цонев. Александър Ненков (ГЕРБ) поиска отново поименна проверка. Мая Манолова (БСП) го репликира, че такава не може да има, защото ГЕРБ е изчерпала времето си по процедура. Никой от кандидати за членове на Сметната палата не е говорил пред парламента, но вече тече гласуването по избора им.

12:00 В Народното събрание са вече военният министър Ангел Найденов и спортният министър Мариана Георгиева. Всички в залата обаче очакват появата на Орешарски.

11:40 Дебатът по вота на недоверие се бави, тъй като в парламента още обсъждат точката за Сметната палата. Йордан Цонев от ДПС предложи депутатите да не излизат в регламентирана почивка, докато не бъде гласуван изборът на новите членове на палатата. ГЕРБ обаче не се съгласиха и настояват за почивка. От партията на Бойко Борисов обмислят да поискат поименна проверка, тъй като в залата останаха малко депутати. Групата на "Атака" напусна заседанието по-рано. Така ако няма кворум, заседанието може да се провали.

9:53 Менда Стоянова (ГЕРБ) предложи да се оттегли точката за избор на членове на Сметната палата. Предложението беше гласувано два пъти и отхвърлено с обединените гласове на депутатите от БСП и ДПС. Около 11:30 се очаква да започнат дебатите по искания вот на недоверие.

9:50 Събра се кворум в парламента. Има предложение в зала в петък да бъдат изслушани премиерът Пламен Орешарски и икономическият министър Драгомир Стойнев, за да отговарят на въпроси за "Южен поток". Това най-вероятно означава, че оставката на правителството се отлага и няма да се случи до края на тази седмица.

32 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    anelia99 avatar :-|
    Angelina
    • - 67
    • + 13

    Не трябваше да се отлага, правителството трябваше да подаде оставка и да се насрочат предсрочни избори, за да се докаже на Борисов, че ГЕРБ отново ще са в губеща позиция, колкото и да не им се вярва.

    Нередност?
  • 2
    cap_shakespeare avatar :-|
    Captain Shakespeare
    • - 6
    • + 55

    До коментар [#1] от "Angelina":

    Единствените в губеща позиция са БСП, Атака и др.Иванов.

    Нередност?
  • 3
    pool_79 avatar :-|
    pool_79
    • - 45
    • + 13

    ГЕРБ са бита карта!Както БСП и Атака! лошото е,че ДПС си запазват стабилността.. и пак ще са ключова фигура в управлението!

    Нередност?
  • 4
    balaban avatar :-|
    balaban
    • - 4
    • + 32

    протакат другарите, запъват със зъби и нокти, белки докопат още малко келепир. де, гиди, пъсто дърво нечепатено!

    Нередност?
  • 5
    tsvetko_51 avatar :-|
    tsvetko_51
    • - 3
    • + 31

    Номерата на Станишевса банални, ама толкова му е въображението:)))))
    Той до такава степен е изкукал, че си мисли така като миналата година, успя да хлъзне дебата за оставката на тройната коалиция и правителството в безмисления, но затова пък мъчително дълъг период на създаване на най-хубавия изборен кодекс в света ( срок на годност една седмица:)))))) и сега разчита да докрета до лятото в безмислени спорове около технологията на приемане или не на задължителен вот, дати и всякакви глупости и евентуално да се докопа до комисарството за наш срам и за зла участ на ЕК. Това са му козовете и затова отправя послания във всички посоки, с надеждата да хванат място.
    Но жалката позиция на Орешарски искрено ме изненадва със възможността, едно падение да бъде безкрайно.

    Нередност?
  • 6
    info111 avatar :-|
    info111
    • - 5
    • + 22

    Най-лошото е - и сега мога да го кажа - че в много от критиките на БСП, които разбира се трябва час по-скоро да се измитат от властта ДПС - срещу ГЕРБ има много истина...
    Така че е много рано за честните българи да се радват истински. Голямата битка за истински свободна, демократична европейска България тепърва предстои.

    Нередност?
  • 7
    info111 avatar :-|
    info111
    • - 10
    • + 13

    БСП не се отърваха дори и от Станишев, това че няколко човека там си тръгват не е особена промяна. Всъщност не е никаква промяна.
    В ГЕРБ категорично си пазят Цецо Кумецо -Шестте апарамнта Голямото Ухо, а за Борисов да не говорим.
    За ДПС и истински серозни промени и дума да не става - те са си изцяло и откровено много субординирана престъпна организация.
    Атака вече отече в канала и за нея няма смисъл да коментираме.
    В Реформаторския блок процеса на осъзнаване и прочистване - наример от Кунева и някои други - явно ще е по-дълъг и мъчителен, ако изобщо бъде доведен до край.
    Барека дори и не си струва да се споменава - той е жалък.

    И все пак да им изпеем на тези "Последен валс" :)

    Е, ако партиите са на практика непроменени, как можем да очакваме много по-различни резултати - парламент и правителство?

    А и никоя от партиите - поне за сега - не виждам да поставя за приоритети кардинална чистка и коренни промени в правораздавателната система, МВР, ДАНС и службите, и ообено прокуратурата и ВСС, в институцията на главния прокурор в България, които са основни фактори в политическия живот в България, макар и зад сцената.

    Нередност?
Нов коментар