🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ДКЕВР нямала вина за грешка от 1.5 млрд. лв.

За пет години НЕК е натрупала астрономически некомпенсирани разходи заради опита на регулатора да манипулира цените на електроенергията

Положителен ефект върху енергийната система се очаква да има балансиращият пазар, който стартира от началото на юни, каза председателят на комисията Боян Боев
Положителен ефект върху енергийната система се очаква да има балансиращият пазар, който стартира от началото на юни, каза председателят на комисията Боян Боев
Положителен ефект върху енергийната система се очаква да има балансиращият пазар, който стартира от началото на юни, каза председателят на комисията Боян Боев    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Положителен ефект върху енергийната система се очаква да има балансиращият пазар, който стартира от началото на юни, каза председателят на комисията Боян Боев    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Част от непризнатите разходи са включени в цената от 1 юли, но остава дефицит от около 1 млрд. лв.

Общо 2.9 млрд. лв. са натрупаните задължения на Националната електрическа компания (НЕК) за периода 2010 - 2014 г. Това каза на пресконференция председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Боян Боев. Изявлението му трябваше да оправдае последните хаотични движения на регулатора и да прехвърли вината назад във времето. Вместо това то допринася за хаоса и за съмненията за некомпетентност, тъй като така и не стана ясно за какво точно говори Боев.

Криви сметки

Ако изявлението на Боев е вярно, то в момента пасивите на НЕК вече трябва да са достигнали поне 4.9 млрд. лв., тъй като в края на 2009 те са били малко над 2 млрд. лв. В момента обаче общите пасиви на държавната компания вероятно са достигнали 3.5 млрд. лв. (точната сума не е ясна, тъй като НЕК отказва да публикува отчета си за 2013 г. и първата половина на 2014 г.). Опитът да се представят данни за 2010 - 2014 г. трябваше да прикрие факта, че най-големият скок в общите задължения на НЕК е във втората половина на 2013 г. (от 2.57 млрд. лв. на 3.16 млрд. лв.), т.е. колкото за предишните пет години.

Както се оказа, председателят на ДКЕВР всъщност е говорил за некомпенсираните разходи на НЕК в резултат на това, че регулаторът редовно не признава разходите на компанията, за да задържа цените на електроенергията. Става дума за 1.5 млрд. лв., които НЕК е натрупала пряко от дейността й на обществен доставчик, продавайки електроенергия под себестойност. Именно затова комисията често е обвинявана, че прави социална политика през цената на тока, както и че изпълнява политически нареждания, а не е независим орган. Поради некомпенсираните си разходи НЕК бави други плащания и така натрупа дефицити. Дали те точно покриват некомпенсираните разходи или не, не стана ясно.

Според Боев обаче комисията няма вина. По думите му ценовите решения се правят предварително и никой не може да каже какво ще излезе накрая. "Никой не е толкова умен, че да предскаже колко ще е разходът", каза той. Остава въпросът защо тези дългове не са компенсирани през следващата година, а висят вече няколко години.

От изнесените данни става ясно, че задълженията на НЕК от инвестиционна дейност са 1.4 млрд. лв. и основно от два проекта. Повече от половината от сумата - 784 млн. лв., са за разходи за АЕЦ "Белене", която на практика не съществува. Останалите 694 млн. лв. пък са похарчени за изграждането на хидровъзел "Цанков камък". Тези разходи не се компенсират чрез цената на тока, тъй като не са свързани с лицензионната дейност на дружеството, обясниха от ДКЕВР. Не е ясно дали са включени в отчета на НЕК, тъй като се водеха задбалансово.

Според регулатора тези 1.5 млрд. лв. трябва да бъдат компенсирани накога, но кога и с какви стъпки не беше уточнено. През септември ще се разбере доколко може да се разчита на стартиралия в началото на юни балансиращ пазар да покрие поне частично дефицитите в системата.

ВЕИ и американските централи

От ДКЕВР представиха подробна информация за задълженията, които държавната компания е натрупала за последните пет години за закупуване на електроенергия от възобновяеми източници и по договорите си с американските централи. Ден по-рано комисията обяви, че е завела две жалби в Европейската комисия с молба цената по дългосрочните договори с "Ей И Ес - 3С Марица-изток 1" и "Контурглобал Марица-изток 3" да бъде обявена за непозволена държавна помощ, а преференциалните тарифи за зелената енергия - за "прекомерно" подпомагане.

Според извесените в четвъртък данни НЕК има близо 720 млн. лв. задължения във връзка ВЕИ, а други 382 млн. лв. са непокритите й разходи по договорите с американските централи. Останалите разходи, които формират дупката от 1.5 млрд. лв., са за поддръжка на ПАВЕЦ "Чаира" в помпен режим. Към края на 2013 г. те са малко над 392 млн. лв. (без обаче да стане ясно защо ДКЕВР преди е отхвърляла тези разходи като неоправдани). По думите на Боев ПАВЕЦ е "златно" съоръжение, което балансира енергийната система, но вместо да носи приходи на НЕК, води до разходи заради бума на зелени централи. Причината за това е, че понякога през деня произведената енергия от ВЕИ надвишава потреблението и тогава ПАВЕЦ се включва на помпен режим, за да балансира системата, и така  вместо да създава енергия, става консуматор.

Частично запълване и нова дупка

Малка част от непокритите разходи са предвидени в цените, които трябва да влязат в сила от 1 юли. Става дума за 397 млн. лв. за зелена енергия и около 200 млн. лв. за емисии на американските централи и ПАВЕЦ "Чаира". Това оставя дефицит от около 1 млрд. лв., който ще се покрива "в бъдещи периоди". От ДКЕВР казаха, че това ще става поетапно и няма да се допусне рязко увеличение на цената за крайни потребители. Според Боев и съществува вариант разходите на НЕК да се компенсират и от "само себе си".

Един от факторите в случая е дали Брюксел ще удовлетвори искането на регулатора за прекратяване на това, което тя смята за държавна помощ за двете американски централи. От Генерална дирекция "Конкуренция" отказаха коментар. Значение има и дали ще бъдат приети предложените от ДКЕВР промени в закона за ВЕИ. Орязването на маришките тецове и на зелените централи е заложено като факт в проекта за цените от юли, което означава, че вероятният провал на тези мерки ще отвори нова дупка от 1 млрд. лв.

В случай обаче, че опитите на комисията да спре поскъпването на електроенергията с помощта на Брюксел и на законови промени се провалят, цената на тока ще започне да се актуализира всяко тримесечие. Анализ на ситуацията ще бъде направен в средата на септември, а евентуално поскъпване може да се очаква от 1 октомври.

Чуждестранният бизнес: Решенията на ДКЕВР застрашават инвестициите

Решението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за цените на електроенергията от 1 юли да не бъде изпълнявано, докато правителството не формулира дългосрочна стратегия за енергийния сектор. За това настояват от Американската търговска камара (AmCham) и Германо-българската индустриално-търговска камара в общо писмо до премиера Пламен Орешарски, президента Росен Плевнелиев и председателя на парламента Михаил Миков. Притесненията на двете организации са свързани с плановете за преразглеждане на дългосрочните договори на "Ей И Ес - 3С Марица-изток 1" и "Контурглобал Марица-изток 3", като предложените от ДКЕВР променени параметри вече са заложени в новите цени. Регулаторът поиска също Европейската комисия да обяви споразуменията за нерегламентирана държавна помощ. "Когато основни принципи като неприкосновеност на договори, равностойно третиране на компании, безпристрастност и прозрачност са поставени под въпрос, инвестициите в една икономика, както и всички съпътстващи ползи от тях са също застрашени", посочват камарите. Двете централи също излязоха с позиция. "Споразумението на "Ей И Ес - 3C Марица-изток 1" за изкупуване на електроенергия е в пълно съответствие с българското и европейското законодателство. Убедени сме, че анализът на ЕК само ще потвърди още веднъж това съответствие", посочиха от компанията. Оттам съобщиха също, че вече са обжалвали решенията на ДКЕВР пред Върховния административен съд. От "Контурглобал" посочиха, че очакват правителството да спазва задълженията си по договора.
13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    today avatar :-@
    Изо Дзадзе
    • + 52

    Ама няма вина, разбира се. Виновна е продавачката в плод-зеленчука, и тракториста на село!
    То бива, бива наглост, ама тия направо чупят всички рекорди. Сигурно в целия Млечен път няма по-нагли!
    Още миналата година по това време по медите писаха колко ще е недостига, всичко се знаеше предварително, експертите предупреждаваха, "независимата" ДКЕВР въпреки това намали цените, и ето го резултата - съвсем очакван и предизвестен!
    Единствения вариант да нямат вина е ако управляващите са ги заплашвали с някакви репресии, ако не свалят цената. Ако има нещо такова да го кажат.

    Нередност?
  • 2
    mrvip avatar :-|
    mrvip
    • + 42

    До коментар [#1] от "today":

    Аааа, не така, експерта Стойнев многократно е казвал, че всички фактори сочат една посока за цената на тока - надолу. Съответно цената козирува и пада. Сега чакаме и НЕК да падне.

    Нередност?
  • 3
    today avatar :-|
    Изо Дзадзе
    • + 31

    Предлагам за начало да уточним по какво е експерт въпросната личност, пък после да му обсъждаме изказванията.
    Апропо, той изключително неразумно се изказваше "Видяхте ли как спазихме предизборните си обещания и намалихме цената на тока", което е много интересно. Уж имаме една независима ДКЕВР, която би трябвало да определя цените според разходите и някаква разумна печалба, т.е. министъра в случая поне официално няма думата. В нормална държава само за това щяха да го накарат да си подаде оставката.

    Нередност?
  • 4
    stanislav_yankov avatar :-|
    Станислав Янков
    • - 1
    • + 16

    Не разбирам, тези само ли се правят на невежи или наистина са такива?!!! Не знам въз основа на каква логика (икономическа със сигурност не е) решиха, че заплатите и цените където и да е, пък особено в стратегически сектор като енергетиката, могат дълго (че даже и вечно!) да не растат, та дори и да падат!!!

    В момента проправителствения състав на ДКЕВР се мъчи да прехвърли характерното във всички подобни случаи обществено неодобрение за престоящия скок на цените върху Европа. Ясно е, че договорите трябва да се спазват или ако не - тежки санкции за сметка на данъкоплатеца (за кой ли път...). Стига управляващите и техните органи са се занимавали с клоунади и да се изправят пред хората и ясно да им заявят, че с абсурда "застой" и "намаляване" на цените на енергията трябва да се приключи, освен ако всички не искат и енергетиката да се приватизира от кръговете около ДПС (разбира се - за жълти стотинки, след предшестващия ѝ фалит).

    Нередност?
  • 5
    stanislav_yankov avatar :-P
    Станислав Янков
    • + 25

    Цитат от статията: "Според Боев обаче комисията няма вина."

    Естествено, че ДКЕВР няма вина! Виновни са облаците, небето, звездите, морето и въобще - всички природни стихии! Само ДКЕВР няма абсолютно никаква вина! И Орешарски със Стойнев, де...

    Нередност?
  • 6
    pavlin_kralev avatar :-|
    Павлин Кралев
    • - 1
    • + 11

    Прави са. Наистина нямат вина за БСП простотийте, за които сега те трябва да се червят, а ние да плащаме. Не забравяйте и реактора дето Стойнев го спазари от там. За него същи трябват много милиарди.
    http://iconomicabg.blogspot.com/p/blog-page_2.html

    Нередност?
  • 7
    alehandro77 avatar :-|
    alehandro77
    • + 18

    Разходите щели да се оправят от само себе си:))))) и това го казва шефа на комисията...ще се оправят, кат цъфнат налъмите

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 8
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 29

    Същият "Компетентен орган", който се разминал с 3 милиарда в сметките, сега ще отнема и лицензи на ЕРП-та. С каква лигитимност, моля? Старшината от казармата ще изпитва набора по химия и физика, само защото му е паднал в ръчичките по силата на Закона за всеобщата военна повинност? След 45 години планова икономика, която ни докара до състояние на хуманитарни помощи, обществото нямаше никакво извинение да оставя цял сектор с милиарди оборот годишно в ръцете на 5 чиновника, излъчени от "основните политически сили". Обществената нагласа трябваше да бъде, да има отворен пазар и колкото излезне цената - толкова. А това, което се случва, е че от "регулиран в полза на потребителя сектор" осъмваме с набутани милионни и милиардни заеми за Белене, Цанков камък, Бургас - Александропулис, Южен поток, 20-годишни договори за най-най-най скъпия ток от ВЕИ, който е имало като алтернатива от всичките....

    Пак ни готвят същия номер, този път са подхванали "чуждите вериги" и "банките, които искат лихва от народа"

    Нередност?
  • 9
    deniv avatar :-|
    deniv
    • + 10

    а преди евроизборите друго казваха... ама кой ти помни толкоз дълго :(

    Нередност?
  • 10
    kdanailov avatar :-|
    kdanailov
    • + 18

    КОЙ определя изкупната цена на електроенергия от ВЕИ? - ДКЕВР!!!

    КОЙ залага норма на възвращаемост на инвестицията във ВЕИ от 7%? - ДКЕВР!!!

    КОЙ залага във формулите за ценообразуване еклплоатационни разходи за поддържане на централи от ВЕИ? - ДКЕВР!!!

    Когато се раздаваха милиони не ревахте, сега ревете.
    На КОЙ му беше нужно да се строят мегаватови фотоволтаични централи, който сега не може да поеме и балансира системата?

    А колко щеше да е различно ако тези 1000MW бяха построени не на обработваема земя, а върху покривите на частни и обществени сгради.
    Тогава щеше да се развие отрасъл, който щеше да създава работни места - поне 10 000 - това можеха да са 1000 фирми с по един управител, един инженер, един счетоводител, един склададжия и 6-ма монтажници.

    ДА, ДА, ама НЕ.
    Когато се раздаваха милиони не ревахте, сега ревете.

    Нередност?
Нов коментар